Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-28 15:43

Fredagsmys: Äter de någonsin med kniv och gaffel i amerikansk film?

Dags för lite härligt fredagsmys. Jag har kommit till insikten att neandertalarna i USA äter med händerna, eller möjligen endast med en gaffel. Åtminstone på film som utspelar sig "idag". Jag får gå tillbaka till American Beauty från 1999 för att hitta en scen där man faktiskt äter med kniv och gaffel, men det är inte "idag" utan för 17 år sedan.
Det går att hitta scener där amerikaner i modern tid äter med händerna. Varmkorv med bröd, hamburgare, pommes frites, pizza (ätes med händerna) etc. Det finns också scener där de viftar med en gaffel.

Det finns rent av scener med gaffel och kniv, men där man aldrig faktiskt stoppar något munnen. Kort sagt så äter man inte.

Och nej, SF-filmer (middagsscenen i Alien) eller fantasy (Bilbo) räknas inte. Ej heller filmer som utspelar sig på 30-talet, som restaurangscenen i första Gudfadern-filmen. Utan nu pratar vi om modern film som utspelar sig "idag". Låt oss säga i det post finanskrisens USA från 2008 eller senare. Folk kanske pantsatt sina knivar, vad vet jag? Och ja, självaste Tony Stark äter en hamburgare med händerna i Iron Man (2008).

Äter amerikanska neandertalare alls med kniv ens i verkligheten? Eller är koordinationsförmågan och simultankapaciteten så låg att man helt enkelt är förvisade till att äta med händerna?

Nu kanske någon påtalar att man aldrig stoppar maten i munnen på film, för det är jobbigt att göra tjugofem tagningar där man faktiskt äter något. Snygga scener visar bara hur folk sitter och petar i maten med gaffeln och klipper till en annan vinkel precis innan eventuell gaffel når munnen. 

Så, hitta en amerikanska filmscen inspelad sedan 2008 där folk faktiskt äter med både kniv och gaffel samt stoppar mat i munnen och som utspelar sig i nutid i den "verkliga" världen.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys. Och ät nu som civiliserade människor, dvs med kniv och gaffel.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

93 kommentarer:

 1. Jag fick höra av en bekannt som besökte USA att folk tyckte att hon var väldigt sofistikerad som åt med kniv och gaffel. Hon sa att de andra först skar upp maten och åt sedan enbart med gaffel...

  SvaraRadera
 2. Orsaken till att de sitter med en hand overksam under bordet är från den vilda tiden. De hade pistolen beredd.
  Nu vet jag inte vad de gör under duken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade kunnat stämma om det var så att man hade gaffeln i vänster hand.

   I resten av världen behåller vi en kniv i svärdsarmen, i cowboytider kallat revolverhanden. En amerikan å andra sidan skulle behöva kasta gaffeln innan hen kunde lyfta ett vapen alternativt behöva använda fel hand i en försvarssituation.

   Radera
  2. Tuffa tuffingar hade väl en revolver på varje sida (samt i hatten, stövlarna etc om man ska tro Lucky Luke). Så självklart kan man peta runt bland bönorna med gaffeln i högerhanden samtidigt som vänsterhanden vilar på Peacemakerns pärlemorshandtag.

   Radera
 3. Svar
  1. Uppföljaren till hannibal, vad den nu heter.
   Där är en scen i slutet när en äter med kniv o gaffel.
   Eller, ja nästa, hannibal skar upp och matade honom.

   Radera
 4. Amerikaner är generellt efterblivna när det gäller "vett och "etikett" Hur man uppför sig vid en sittning vet nästan ingen (0,1% kanske). Mest är det KFC och McD och flott i hela ansiktet, och sen kanske om man är nere i södern nån lynchning och sen deckar man på moonshine nån timme senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du träffat ryssar på semester nån gång?

   Radera
  2. Ja, var i Ryssland i somras och var inkvarterad hos ryssar på landet. Trevliga människor med bra bordsskick. Träffat andra sådana ryssar både i Estland och i Sverige. Man får skilja på ryska människor, rysk kultur och den ryska regimen. Det gör många där också!

   Puss på dig Ben!

   Radera
  3. Nej, däremot på personalfest på mitt förra jobb. Trevliga prickar som kunde äta med kniv och gaffel, dock så hände drt ibland att de somnade med ansiktet i tallriken redan vid huvudrätten

   Radera
  4. Nu menade jag iofs ryssar på egen semester, på nån semesterort. Då jävlar! T o m britterna ligger i lä.

   Radera
  5. På Kuba kom det fram stupfulla ryssar hela tiden och ville tjöta.
   De fattade aldrig jag var svensk trots de få ord jag försökte uttala inte kan ens påminnt om ryska.
   Samma hände i både Thailand, Kambodja och Laos. Jag vågar inte åka till Ryssland, tänk om jag liknar någon där som är i onåd
   Fulla

   Radera
  6. Menar du så här Ben?
   https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rOZDUY0j6AA

   Radera
 5. En fråga, om man hittar en film där man äter med östasiatiska ätutensiler, räknas det också, eller är det bara kniv och gaffel som räknas?

  SvaraRadera
 6. OT : Det är oftast billigare att köpa tre sexpack 1,5 bubbelvatten än att köpa en(1) tom 25l dunk för 129 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa fördelen med sexpack är att de är lätta att trava på varandra och enklare att ha omsättning på än tunga dunkar med vatten. Det går säkert att borsta tänderna i det bubbliga vattnet också samt använda till matlagning eller viktigaste rengöring. Har också ett lager med babyservetter som duger utmärkt till den mesta rengöring.

   När jag var i USA för affärer serverades mat på tallrikar med kniv och gaffel, men kanske var det ett undantag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nano : Håller med. När man druckit bubbelvattnet har man massor med perfekta containrar som man kan fylla på igen!

   Radera
  3. Eller "behållare" som det heter på ärans och hjältarnas språk, då.

   Radera
  4. När såg du en hjälte här senast?

   Radera
  5. Zpegelbilden räknas såklart inte.

   Radera
  6. Zpegelbilden räknas såklart inte.

   Radera
 7. Förklaringen är väl att de som satte sin prägel på den amerikanska kulturen utvandrade från europa innan de lägre skikten börjat med bordsskick och bestick.

  SvaraRadera
 8. Ärligt talat, du har rätt Cornu. I bästa fall (Big bang theory) så äter dom
  endast med gafflar och nästan aldrig stoppar dom in nåt i munnen; Dom rör bara runt i sin 10000 miles caesar sallad.

  SvaraRadera
 9. https://www.youtube.com/watch?v=gHWnmlpmub4

  SvaraRadera
 10. Efter att ha varit i staterna nyligen så är mycket av maten just något man äter med händerna. Hamburgare och mackor(sandwiches) är absolut överallt. Samt pizza som man också äter med händerna(Som en servitör påminde oss när vi började äta med besticken).

  SvaraRadera
 11. Bonusuppgift: hitta en film med Kjell bergqvist där han inte äter och pratar med mat i munnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=k8i1TI9qP8M

   Radera
  2. Annars får man väl generellt säga att det är Nordkoreaklass på svensk film. Dialog som känns lika trovärdig som när Putin rider björn.

   Radera
  3. Kommer inte ihåg att han åt något när han spelade mäcklare.

   Radera
 12. Nu säger min fru att det blir fisksoppa. Hur ska jag äta den med kniv och gaffel?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djävulskt energetiskt

   Radera
  2. För att inte rör upp känsliga känslor i onödan bör du förstås på ett genderneutralt sätt fråga din fru hur soppan bäst konsumeras. Ett plus är att även låtsas vara intresserad av hur det konstnärliga mästerverket skapades.

   Radera
  3. Med sugrör förståss! Men se upp för ärtori soppan!

   Radera
 13. Äh, amerikaner i gemen är som svenskar fast mycket trevligare och mindre upptagna med sin egen förträfflighet. Är i alla fall min erfarenhet. Dessutom gör dom som man säger, när dom väl fattat.

  Vad gäller bordsskick är nog kineser i en klass för sig. Förmodligen världsledande i att äta på ett för en västerlänning motbjudande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det är skillnad på avsaknsd av bordskick som OP hävdar och ett annat bordskick än vad du är van vid

   Radera
  2. Nja, så länge de sitter till bords och inte med trynet suger i sig skulor direkt ur svintråget får man nog betrakta även amerikanernas ätstil som bordsskick.

   Radera
  3. Haha, trynet och skulor. I grannkorridoren under en termin i min ungdom fanns 1 kines. Den matlukten😳😷 Och med ljudet till det så var han alltid ensam vid frukost och middag.

   Radera
  4. Ni, det är inte helt omöjligt att om ni blev bjudna på middag av kineser antagligen med stor säkerhet skuklle begå ett antal "faux pas" i kinesiska ögon. Men som inte skulle påpekas pga en kombination av att det inte är gott värsdkap att få gästen att känna sig bortgjord och att de inte har så höga förväntningar på att en icke-kines vet hur man uppför sig.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Alltså, har varit på riktig Kina-kinarestaurant i Sverige där det serverades fiskhuvuden, det är helt väsenskillt, ungefär som att sörpla på inälvor från kräftor, motbjudande.

   Radera
  7. vad tror du man gör fiskbullar och fiskbuljong av? Eller korv för den delen?

   Radera
  8. Typ fiskrens och dylikt, Inte så svårt att lista ut.

   Radera
  9. Nu är det ju inte så många lunchrestauranter som serverar det, men vem vet, snart är det nog i var mans mun.

   Radera
 14. Även detta en 17 år gammal film typ :).
  https://youtu.be/6gL0xQHI0wo

  SvaraRadera
 15. På Max i norra Sverige äts hamburgaren med bestick!

  SvaraRadera
 16. För övrigt tror jag att filmen "Blue Jasmine" av barnknullaren Woody Allen uppfyller kriterierna. Inte säker på att huvudpersonerna äter men en del statister vid vissa matbords-scener gör det definitivt vill jag minnas. Filmen är från 2013.


  Vad vinner jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. En gratis uppdatering från valfri postares morsa till dennes syrra istället.

   Radera
  3. Uppgradering ska det vara

   Radera
 17. Omständigt att äta på amerikanskt vis för att visa bordsskick och märkligt när amerikanen annars gärna äter fort sin snabbmat, möjligen därför man så ofta äter maträtter där man får använda händerna.

  SvaraRadera
 18. New Yorks borgmästare fick ju löpa twitter-gatlopp härom året efter att det spridits bilder på honom där han käkade pizza med kniv och gaffel. Det sågs som sjukt snobbigt, väldigt misstänkt beteende helt enkelt.

  SvaraRadera
 19. På 80-talet var det ju populärt med svenska TV-filmer om medeltiden, som gärna skulle utspela sig på ett värdshus eller horhus eller liknande. Där var det ju inte direkt kniv och gaffel som gällde, det som skulle ätas slets loss från benet och åts med fräsande och frustande ljud.
  Kanske det amerikanska är på väg hit nu, och kniv- och gaffelepoken visar sig vara en tillfällig gustaviansk-viktoriansk snobbparentes som går mot sitt slut? Så passa på och ät eran e-coliruccola ordentligt med mormors silverbestick och diskutera fondval till ni kräks, så äter jag grannens helstekta tax med händerna så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog du ur jycken innan du trädde upp den på grillspettet?

   Radera
  2. Nej, så små hundar blir torra då.
   Precis som sardiner blir de bäst helstekta.

   Radera
 20. Bra att det tas upp här.
  Svensken skulle aldrig våga ifrågasätta detta borta i USA men gnäller här.

  SvaraRadera
 21. Jag har blivit bjuden till finare middagar i USA tillsammans med sofistikerade amerikaner. Enligt deras sed är sättet vi använder kniv och gaffel ohyfsat. Det korrekta amerikanska sättet är att skära en bit mat, lägga ner kniven, byta hand med gaffeln, plocka upp matbiten och för den till munnen. Detta då det anses vara ohövligt att äta med ett vapen (kniv) i handen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapenaspekten på bordsskickets historia är intressant! Etikett och artighet är ritualer ägnade att undvika eskalation av konflikter och "loss of face". Civilisationsprocesser!

   Radera
 22. Kvalitetsfilm är alltid skoj,tex Casablanca och denna då,men från 01..
  https://youtu.be/HcpjP8vHLKY

  SvaraRadera
 23. Var det i Braindead eller Bad Taste som de käkade hjärna med sked? Fast det var iof Peter Jackson och före 2008... och NZ istf USA. Stört bra "skräck"-film dock :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bad taste. Dessutom handlar ju den om Aliens som vill intrdoucera en snabbmatsprodukt så den faller på det också

   Radera
  2. Braindead är den med den klassiska filmrepliken "The devil is amongst us, stand back boy, this calls for divine intervention, I kick arse for the lord"

   Radera
  3. Haha, den repliken hade jag glömt. Episkt! :)

   Radera
 24. I USA äter vi med gaffeln i höger hand. Ska något skäras lägger man över gaffel till vänster hand, skär med kniven i höger hand, lägger ner kniven, flyttar gaffeln till höger hand för att äta, och så fortsätter man...
  Att hålla i kniven när man äter anses inte fint.

  Vi försöker uppfostra våra barn att äta fint i USA och i Sverige...

  SvaraRadera
 25. Jo, nog är det så att Unknown 20:49 har en poäng. I USA är det kutym att skära upp maten i bitar vid behov, men äta med endast gaffel i höger hand. Jag har nog sett ungefär lika många amerikaner äta med gaffeln i vänster hand som jag sett svenskar äta surströmming med öronen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 26. Would you rather från 2012... Med bla Sasha Grey

  SvaraRadera
 27. Det som verkligen forvirrar vissa av de mindre varldsvana amerikanerna ar nar man dukar upp till middag med flera set bestick (soppa, forratt, huvudratt, dessert) och tillhorande stemware....

  De gillar liksom att "recycla" bestick och glas.

  Aven vissa restauranter vill att man skall ateranvanda bestick fran forratten...

  Pizza , hamburgare ats givetvis med handerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du får din information från TV. Den är bara så rätt och bra.

   Radera
  2. Ok, när var du där sist? Hur många hade du middag med?
   Om du inte kan svara så är du bara en tv-skit som baserar din världsbild på fantasier.
   Amerikaner är skittrevliga!

   Radera
  3. Jag bor sedan ar 2000 i USA.

   I guess that qualifies as first hand experience, no?

   Vi haller nagorlunda regelbundenhet middagar hemma for 6-10 personer och jag klankar inte ner pa mina vanner, tycker narmast att det ar lite roligt att vi har olika "bordskick" eller hur man nu uttrycker det.

   Det ser lika skojigt ut nar svenskarna har ater burgare med kniv och gaffel...

   Jag haller fullstandigt med dig att amerikaner generellt ar valdigt trevliga.

   Radera
  4. Ok då känner jag att vi är rätt överens. :-)

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Alltid lika trevligt med den gamla nationalsporten amerikan-bashing! Vi behöver få veta emellanåt hur överlägsna vi svenskar är inom kultur (t ex buskis), mat (surströmming, falukorv) och politik.

  T ex hur kan de korkade amerikanerna välja någon som Bush till president? Själva har vi stora och framsynta ledare som Reinfeldt och Löfven. De står upp för humanitet och medmänsklighet i en ond värld. För att inte glömma vårt nationalhelgon Palme, som umgicks flitigt med stora, men missförstådda, visionärer som Castro, Ceausescu och Mugabe.

  SvaraRadera
 30. Min senaste "intressant svensk uppfattning-fråga" är att förvåningen är så stor att Donald Trump låtit antyda att han "inte kommer att acceptera valresultatet".

  Den som vet hur det amerikanska valsystemet fungerar förstår att det rör sig om ren taktik. Folket väljer nämligen inte president - de väljer elektorer, som i sin tur väljer president.

  Trump signalerar med sitt uttalande att han inte rakt av kommer att köpa att republikanska "Trump-trogna" elektorer plötsligt visar sig vara köpta för att istället välja Hillary Clinton.

  Vilket jag tror är precis vad som kommer att hända.

  Läs riktigt långsamt och Googla gärna vidare nu: Vad händer om Trump vinner valet (popular vote), men de (av hans väljare utsedda) elektorer som förutsatts rösta Trump visar sig plötsligt - efter valet - ha bytt fot och utser Hillary Clinton till president?

  Den som följt annat än svensk IQ fiskmås-media förstår komplexiteten och eventuella följder därav.

  Fundera på den högst sannolika frågeställningen ovan och återkom gärna före 8 november med ett bra förslag på hur man får allt att bli gulligull i USA...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick intrycket igår att han inte längre tycker valet är riggat nu när FBI åter öppnar Clinton mailfallet. Men men, han hinner säkert ändra sig igen, speciellt om han förlorar valet.

   Radera
  2. Men det finns väl vissa sanktioner mot att elektorer röstar #fel#. Dessutom så hade jag uppfattat det som att scenariot med ett resultat där en kandidat får majoriteten av rösterna men inte elektorerna är mest troligt för demokraterna pga hur demografin och röstsystemet ser ut.

   Radera
  3. Det beror på, såvitt jag förstått det. I vissa stater är elektorerna formellt bundna av sitt löfte, i andra inte. Demokraterna får sannolikt flest elektorer, mot bakgrund av att den som vinner staten får alla dess elektorer. Ponera dock att Trump mer eller mindre solklart vinner valet och huvuddelen av elektorerna - men att flera av "hans" elektorer plötsligt visar sig bryta sitt löfte och välja Clinton istället.

   Det skulle inte spela någon roll hur lagligt och formellt korrekt det vore (för det vore det). Det skulle heller inte spela någon roll om "Trumps" elektorer ändrat sig till Clinton efter valet av aldrig så välmotiverade skäl. USA skulle uppfatta det som riggat (vilket det kanske också vore).

   OM ovanstående skulle inträffa - vilket jag inte håller för osannolikt - har vi plötsligt en situation som rentav skulle kunna eskalera till någon form av inbördeskrig i USA.

   Radera
  4. Flödar ölen?
   Vad menar du med någon form av inbördeskrig?

   Radera
  5. Ja, inte inbördeskrig sin mest extrema (syriska) betydelse, måhända. Men det finns ett andra tillägg som ger rätt att bära vapen just för det fall någon försöker åsidosätta konstitutionen. Jag skulle vara förvånad om det inte dök upp olika miliser som såg sig skyldiga att "rätta till situationen" om folk får uppfattningen att folket tydligt har röstat fram Trump, att han får flest elektorer - men att han ändå genom trixande och fulspel väljs bort av korrupta elektorer som "köpts av storbankerna på Wall Street".

   Det kan bli riktigt våldsamt och otäckt, även om möjligheten för beväpnade miliser att göra så mycket mer än ockupera någon kongressbyggnad i någon delstat är högst begränsad.

   Radera
  6. Vad bedömer du den sannolikheten till? 1 promille?

   Radera
  7. Alldeles för stor för att vara försumbar.

   Radera
  8. Jo fast det säger ju i princip ingenting. Stämmer in på det mesta här i världen.

   Radera
  9. Poängen med elektorssytemet är just att elektorerna ska vara fria att rösta "fel" för att någon publikfriande pajas eller dåre inte ska bli president.

   Radera
 31. Här kom den. Den där helt oförklarliga svenska/skandinaviska kulturen. Svenskar är alltså internationellt sett helt extremt ouppforstrade. Få nationaliter uppvisar samma totala avsaknad av social stil, klass och kompetens.

  På något vis tror alltså många svenskar att amerikaner - som stoltserar med den raka motsatsen - är mindre sofistikerade. När en genomsnittlig svensk möter en genomsnittlig amerikan kan svensken utan att överdriva verka efterbliven. En annan förklaring är att en neantertalare möter en modern människa. Det blir lite "det är okej, han växte bland björnar i skogen" -> "det är okej, han är från sverige.".

  För oss som växte upp bland er gläffs-björnar i skogen och får både en ögonöppnare och en uppförsbacke när vi senare ska anpassa oss till civilisationer som kan föra sig ordentligt är missförståndet mäkta irriterande.

  Riktat till kommentarerna såklart. Det där med hur man äter maten har jag inte tänkt på förut, och jag tror faktiskt du hittade något här. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.. läste resten av kommentarna och inser att det var rätt lugnt och att jag reagerade för tidigt.

   Vi kan kalla det öm tå.

   Radera
 32. De har andra regler för gott bordsskick, det är allt. Det är dock ganska inskränkt att avfärda andra kulturellt betingade beteenden som vilken hand gaffeln hålls i som okultiverat. Kolla japaner, de äter med pinnar. Är de ännu längre ned på den kulturella trappan i så fall?

  SvaraRadera
 33. I filmen All is lost 2013 äter huvudpersonen med både kniv och gaffel! Dock har han gaffeln i höger hand..

  SvaraRadera
 34. Har jobbat med ett otal jänkare som envisas med att sitta och skära i maten med gaffeln....
  Varför i h-e använder man inte kniven egentligen ?!?!

  SvaraRadera