Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-18 14:02

En sexundersökning från Folkhälsomyndigheten

Nu blir det sex. En läsare har blivit utvald av Folkhälsomyndigheten och SCB. Man kan förledas att tro att det handlar om den där kartläggningen av svenskarnas sexvanor som vår väne svärmorsdröm folkhälsoministern pratat om, men det handlar istället om en undersökning om HIV. Det är kanske därför som t ex oralsex inte definieras som sex, då det inte ska vara smittsamt (justerat för de som ömsesidigt och i samförstånd tycker om när det blöder - jag dömer inte vad vuxna människor gör i samförstånd). Lite bilder följer.
Till en början så kan man finna att SCB:s och Folkhälsomyndighetens definitioner av sexuell identitet är bristande. Endast fyra är listade, medan övriga får välja vet ej, annan eller vill inte definiera. 
Clinton (Bill alltså, åtminstone vad som än så länge är känt) hade alltså rätt. Oralsex är inte sex. Har man endast haft oralsex har man enkätmässigt inte haft sex alls och ska hoppa vidare till fråga 37. Det samma gäller eventuellt sex begränsat till handarbete.
Mycket värt att notera är att man max förväntas hunnit haft sex med 999 personer de senaste 12 månaderna. Även detta är exkluderande, då man kan ha sex flera gånger per dygn och dessutom med flera personer vid samma tillfälle. Sedan finns det bara tre könsidentiteter att ha sex med. Man, kvinna och person med annan könsidentet. Och då endast en person. 
Så har vi alternativen till hur man träffats, där man ser att t ex nyligen träffats är inte samma som precis träffats. Tack och lov finns även alternativet minns inte. Vilket förstås är ett förekommande alternativ.

Tanken med undersökningen är förstås att kartlägga hur riskvektorerna för HIV-smitta ser ut i den svenska befolkningen.

Gabriel Wikströms önskade detaljundersökning tänker sig knappast begränsas till huruvida man haft sex (eller sex Clinton-style) och med hur många, utan förstås var, när, och hur, samt hur bra eller dåligt det var. Gärna med bifogade foton eller filmer så Gabriel har lite att gå på. Så att säga.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Om asexuell fans med varför inte dess motsats pansexuell?

  SvaraRadera
 2. ..."din nuvarande sexuella indentitet"... Den antas alltså variera lite till och från? Men tydligen inte så kraftigt att den ändras inom en 12-månadersperiod.

  Fråga 28 borde omformuleras: "Vilket kön hade du/den/det/dem när ni/vi/dom/han/hon/hen hade samlag under de senaste 12 månaderna."

  För övrigt kan fråga 31 och 32 eventuellt ge motstridiga svar. Vilket kanske är meningen för att se om respondenten överhuvudtaget läser frågorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående fråga 28: Det är även extremt viktigt att de skriver "kön" och inte kön, för vi vet ju alla numera att "kön" bara är social konstruktion.

   Radera
  2. Om du inte skriver "kön" så är det ett tydligt bevis på att du är cisman som jobbar aktivt för att vidmakthålla vita patriarkala strukturer.

   Radera
 3. Är inte förklaringen till fråga 26 lite oklart formulerad? Som jag laser den så måste det vara bade I 1:an och 2:an för att räknas.

  SvaraRadera
 4. Har du haft sex med någon utomlands de senaste 12 månaderna?
  - minns inte
  Liknar utfrågningarna i KU tycker jag. Politiker är alltid i tron att 'jag minns inte' är jättetrovärdigt.

  SvaraRadera
 5. Sju alternativ för de sexuella identiteten, men 'jag minns inte' saknas. Vad fan, en tjänsteman måste ha gjort den frågan.

  SvaraRadera
 6. Hiv? Snart har vi antibiotika-resistent gonnorré överallt. Sedan dröjer det nog inte så länge innan övriga sexuellt överförbara sjukdomar blivit resistenta också. Slut på det roliga. Men våra politiker fortsätter nog in i det längsta att kalla dogging för "kärlek". Och kärlek får man förstås inte vara emot.

  SvaraRadera
 7. I ruta 27 är antalet sexpartners för den senaste 12-månaders perioden bara treställigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen bara ett problem för den som är professionell.

   Radera
 8. Om tanken är att man ska kartlägga riskfaktorer så kan frågor om nuvarande sjukdomsstatus vara relevant. Liksom om man köper sex, har sex med personer från riskregioner & injicerar narkotika.
  De bör även försöka sålla bort orimliga svar (jättekul i sexundersökningar!) exempelvis att den enda personen man hade sex med är både män och kvinnor eller att man lever i en fast relation men inte vet könet på vederbörande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men kön är ju en social konstruktion...

   Radera
 9. Varför har de alternativet "vill inte svara" ? Kan man inte bara riva undersökningen isåfall? Eller måste man vid vite om fängelsestraff lämna in den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart fängelsestraff,helt normal samhällsutveckling i sverige.
   River du en kommer en hel massa mer formulär.

   Radera