Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-10-21 10:42

En av mina passiva investeringar

För att jävlas med de som inte klickar vidare och läser allmänna börsinlägg, så skriver jag ibland en del extra information längre ner i inlägget. Sist handlade det om en av mina passiva investeringar. Överlag är mitt tips att faktiskt klicka på inlägg och läsa innehållet i dessa endast-läsa-rubriken-dagar. Gäller inte bara inlägg om börsen.

Upprepar det jag skrev tidigare i börsinlägget och lite till.

En av de passiva investeringarna som gått mycket bra den senaste tiden är Golar LNG Partners LP (NASDAQ:GLMP). En högutdelare på skeppstransporter av flytande fossilgas, där marknaden håller på att korrigera den tidigare löjligt höga utdelningen ner till för ränteläget mer normala nivåer. Har stigit 19% sedan anskaffningen i augusti, plus gett några procents utdelning på en av de kvartalsvisa utbetalningarna. Flytande fossilgas är som bekant allt mer efterfrågat och det internationella säkerhetsläget gör också att det är enda sättet att hitta ersättning för rysk gas, utan att bygga nya pipelines, vilket som bekant inte sker över en natt.

Golar har sex LNG-fartyg (FSRU:er), varav fyra är utchartrade på långa kontrakt även om några kontrakt förfaller de kommande åren.

På grund av kursuppgången har förstås direktavkastningen i form av kvartalsvisa utdelningar fallit, från runt 14% till idag 10.56%. Med det fortsatta lågränteläget och vad andra högutdelare i USA ger så är det rimligt att förvänta sig fortsatt uppgång vilket sänker direktavkastningen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Kan vara en klassisk dead cat bounce i Golar, fallet har varit brutalt sedan ATH 2014. Dubblingen sedan januari i år säger egentligen ingenting då bolaget fortfarande går med förlust, mer ett relief rally vi bevittnar.

  SvaraRadera
 2. Ser ut som en överlagrad sinuskurva på kursen. Vad kan förklara den periodiciteten?

  Om den fäljer trenden kommer den att ramla ner till 20 rätt snart.

  SvaraRadera
 3. Uppgången i Golar sedan januari (syftar främst på moderbolaget, Golar LNG, än deras finansierings-bolag, Golar Partners, men korrelation mellan dem är stark) beror ju främst på att i princip samtliga projekt och marknader de har exponering mot har förbättrats under perioden. De närmar sig FID på det andra projektet med att konvertera gamla LNG-fartyg till Flytande LNG produktions-plattform (FLNG), och det första FLNG projektet börjar närma sig start-up i 2017. FID är taget på deras första energiprojekt som kommer ge bolaget en säker position inom Floating Storage Re-gas (FSRU, det vill säga fartyg som konverterar LNG till gas) samt LNG shipping marknaden har börjat stärkas. Så nej, titta på fundamenta så ser du nog att det ej är en dead cat bounce utan snarare att en uppfattad risk i deras olika projekt försvunnit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att risken har minskat, därav relief rally sedan januari.
   Dock är det långt kvar till lönsamhet.

   Radera
  2. Ja, långt kvar i tid mätt (ngt år). Men om du tittar på vilket EBIT dom har i pipelinen om du inkluderar tex den andra FLNGn så är det ju främst en tidsfråga, då inkomsterna på projekten dom jobbar på kommer komma. Nivåerna aktien handlade på i januari var ju snarare rätt löjliga

   Radera
  3. Jo men nu är det ju väsentlig skillnad på EBIT och vad de kommer att göra på sista raden.
   Krävs en rejäl kassaflödesanalys på bolaget.

   Radera
  4. Deras stora projekt kommer gå på långtidskontrakt så där kan du rätt enkelt räkna på deras lönsamhet. Shipping delen har de främst spot-exponering, marknaden ser ut att förbättras från väldigt låga nivåer men här är ju riskerna större. Men att deras balance sheet är ansträngt förnekar jag inte

   Radera
 4. Jag klickar på alla artiklar förutom en del Ryssland = Mordor inlägg.

  SvaraRadera
 5. Jag klickar på alla artiklar förutom en del Ryssland = Mordor inlägg.

  SvaraRadera
 6. Nån av er insatta som kan ge en kort sammanfattning om skillnaden mellan de båda Golar-aktierna?

  Och har jag missat något eller varför delar de ut om de har problem med lönsamheten?

  SvaraRadera