Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2016-10-25 18:27

Ekerö kommun stoppar flyktingmottagande

Så har den första (?) svenska kommunen gjort uppror mot statens nya lag om tvångsförvisning av flyktingar (asylsökande som fått tillfälligt uppehållstillstånd) till olika kommuner. Ekerö kommun vägrar ta emot fler, då man helt enkelt inte har några bostäder till dem. Nu återstår att se om det fanns någon sanktionsmöjlighet i lagen.
Jag hade ingen bild på Ekerö, så det fick bli Lidingö istället.
Gratistidningen Mälarö Tidning skriver att Ekerö i år tagit emot 104 förvisade flyktingar och nästa år ska ta emot 153 stycken. Det finns dock inga bostäder och kommunen vägrar nu.
"Men Ekerö kommun kommer inte att lösa den uppgiften. Under tisdagen beslutade kommunstyrelsen att kommunalrådet Adam Reuterskiöld ska kontakta Migrationsverket och länsstyrelsen och meddela att Ekerö tvingas att ta en paus i mottagandet."
Sannolikt finns det ingen sanktion (t ex böter) i regeringens tvingande lag, som också kan sägas bryta mot det kommunala självbestämmandet. Så Ekerö kommun lär inte få något straff för detta.

Därmed kommer hela kommunplaceringslagen att rullas upp och det blir fritt fram för övriga kommuner att vägra. Resultatet blir stora fula ord och "ni följer inte lagen". Det är dock inget nytt för kommuner som ständigt och utan påföljd eller sanktion kan bryta mot alla möjliga lagar, t ex kötider i barnomsorgen, skollagen mm. Svensk lagstiftning förutsätter som bekant att alla följer lagen och några sanktioner om man inte gör det finns inte eftersom lagbrott är otänkbart.

Detta är dock inget problem. 31% procent av svenska folket säger sig vilja inhysa flyktingar i sina hem (dock inte ens 5 promille i Ekerö kommun, vilket hade räckt för att inhysa 153 flyktingar), så enbart på Södermalm kan man med öns 130 000 invånare svälja åtminstone 40 000 flyktingar - långt mer än de 153 som nu inte får boenden i Ekerö kommun.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Måste vara något missförstånd. De öppna hjärtanas parti fick 38,1% av rösterna i nämnda kommun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invandring är jättebra och HUMANITÄRT! Bara inte invandrarna drar ner värdet på *min* bostad!

   /sarkasm_av

   När man talar om Stockholmare, menar man folk som bor i Stockholms kommun eller folk som bor runtomkring Stockholms kommun men jobbar i Stockholm?

   /Stockholmare och Södermalmsbo

   Radera
  2. @KnownUnknowns Som skåning så är svaret på din fråga: Ja.

   Radera
  3. Undrar om de frågat innevånarna om de vill hyra ut, och om de erbjudit tillräckligt med pengar när de frågat. Verkar inte så för då hade de fått tag i boenden.

   Radera
 2. Kommunens ledning har förmodligen missat att de kan köpa in bostäder och inte bara hyra. Enligt artikeln säger de ju att de vill. En flykting som ännu inte har fått jobb bör få finna sig i att ha ett eget rum och dela kök och toa med några fler.
  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. enda sättet att fixa husrum är att slänga ut andra hyresgäster ur allmännyttans bestånd.

  Istället för att köpa lägenheter kan ju kommunerna vräka de som har högst inkomst och hänvisa till marknaden.

  För att köpa boenden till alla dessa med uppehållstillstånd , då lär inte någon bopriskrash uppstå på länge än...

  100 000 i företrädesvis storstäder, säg 30 kvadrat per person och 35000 i snittpris, det blir sisådär 100 miljarder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju råd
   http://www.dagensarena.se/opinion/vi-har-battre-rad-an-nagonsin-att-ta-emot-flyktingar/

   Radera
  2. "När det gäller bostäder är det en bristvara, men det är det oavsett om vi har invandring eller inte. Vi har under flera decennier byggt för lite, men nu är byggandet i gång och vi kommer att beta av bristen"

   Ja, lycka till.

   Radera
  3. När det gäller bostäder så bor vi större än vi gjort tidigare. Min jobbarkompis flyttar i dagarna in i ett tvåfamiljshus. Det är bara hans familj som ska bo där. Själv har jag två rum över som inte används som sovrum eller vardagsrum.

   Radera
  4. Hyr du ut dem till kommunen i syfte att härbärgera flyktingar?

   Radera
 4. Svenska politiker är så väldigt smarta och förutsägande.... NOT !

  Antag att vi äger en liten ö, med en begränsad men väl fungerande ekonomi, harmoni och samförstånd . Alla är bra på att programmera och heminreda, tjänar ok, balans i inkomster, jobb, bostäder osv ....

  Hoppsan, plötsligt bestämde någon Dumskalle att många xx tusen extra personer plötsligt skall bo här, dom är bra på andra gamla "skills", men inte på vad vi gör här. Och sorry, vi har inga extra hus som bara står och väntar, och vi har tyvärr inte råd att betala uppehälle och allt annat för alla dessa trevliga&justa personer forever. Sorry ... ?!

  SvaraRadera
 5. Komiskt att jag och min sambo åkte en sväng med bilen på Ekerö i helgen och då satt vi och diskuterade flyktingsituationen och kom fram till hur lätt lätt dom har det på Ekerö att lösa boende jämfört med Stockholms kommun. Det finns bokstavligen talat hur mycket obebygd mark som helst ute på Ekerö. Fast all mark kanske är kungens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halva Sverige är obebyggt. Det har Fredrik Reinfelt sett från ett flygplan. Det finns plats för miljoner människor.

   Radera
  2. Ahh... den Reinfeldtska flygobservatören...

   Radera
  3. En riktig mångsysslare han den där. Tror att han ville in i FN, men gick bet på det för jobbet kneps av Antonio Guterres, kollegan från Portugal.

   Radera
  4. Haha ja Reinfeldt den största tomten Svensk politik haft, han har massa konstiga och bisarra uttalande i sin "portfölj".

   Radera
 6. Märkligt, nästan 40% i Ekerö kommun röstade för öppet hjärta. Nu när de får konsekvensen av sitt röstande så passar det inte.

  Stockholmare är verkligen inte smartare än lantisar, snarare tvärt om. Dessutom är de hycklare.

  http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/kommun/01/25/index.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. De borde kunna sätta upp s.k. tillfälliga anläggningsboenden (baracker). I min kommun fanns "1 februari 632 personer som ordnat sitt boende själva och som väntar på beslut om uppehållstillstånd.... evakueringsboenden avvecklas".

   Radera
 7. Tittade på lite statistik och det fanns 2 miljoner vanliga villor 2013-12-31. Om en % köps in av kommunerna blir det 20.000 villor om i genomsnitt 122 kvm och där borde det rymmas säg i snitt sex personer utan inkomst dvs 120.000 personer. Sedan har vi desto fler lägenheter men där är de i genomsnitt bara 68 kvm.

  Det är bara en fråga om att köpa in villor eller bostadsrätter för kommunerna. Idag är det inga stora räntekostnader för dessa lån. 153 flyktingar för Ekerö betyder, enligt ovan, med enbart villor 26 villor dvs drygt två per månad under 2017.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Booli finns det just nu 10968 villor, radhus och parhus till salu. På Ekerö 59 st. Om Ekerö skall ta emot 153 flyktingar i år skall kommunen alltså köpa upp hälften av dessa för att inhysa årets skörd? Vad kostar en snitt-villa på Ekerö. 4 miljoner? Ekerö borde alltså lägga c:a 100 miljoner på att köpa in villor för blivande bidragstagare?

   Radera
  2. Man köper givetvis villor i samhällen 50-75 km från Gävla, Sundsvall och Umeå. De får man för ca 500-600 kSEK styck. 15 Flyktingar per villa. 40 000 SEK per person. Sen sponsrar migrationverket bussar morgon och kväll så att de kan pendla till städerna för utbildning och jobb. Småbarnbarnfamiljer får bostad direkt i anslutning till städerna. 100 000 flyktingar = 4 miljarder. Fullt hanterbart (utom för de ursprunliga boende i kommunerna med fd tomma villor). Men det går att lösa med lagstiftning.

   Radera
  3. Vaddå ? Finns det inte 8000 lediga villor utanför städerna i Norrland....kan väl inte vara rimligt? Det skall ju tömmas på folk enligt MP och deras miljöskatter.

   Radera
  4. Nanotec

   Du kan inte enbart titta på räntekostnaden i ditt exempel.
   Den stora kostnadsposten blir utan tvekan slitaget på fastigheterna.
   Sen hur kommunerna med sina ansträngda budgetar ska kunna buda i tex Ekerö övergår mitt förstånd.

   Radera
  5. Stefan, det är därför du inte är politiker. De är bättre på detta än vi vanliga drönare.

   Radera
  6. @least

   Trollar du nu? Politiker är förmodligen det mest underbegåvade och inkompetenta skrået som vi har. Det finns gott om sakkunniga som är väldigt duktiga men politikerna är som någon slags fars av Stefan&Krister.

   Radera
  7. "Sen hur kommunerna med sina ansträngda budgetar ska kunna buda i tex Ekerö övergår mitt förstånd." och mitt svar var "Stefan, det är därför du inte är politiker." OBS! Kan innehålla spår av nötter och ironi.

   Radera
  8. 15 flyktingar per villa inhysta i 8000 villor på landsbygden? Ja, det blir ju billigare än på Ekerö. Eftersom det då finns knappt 11000 villor till salu i hela Sverige för tillfället enligt Booli, har jag en känsla av att merparten av dessa inte ligger på landsbygden och kostar 500000. Lite mer efterforskningar visar att det varje år säljs c:a 50000 villor i Sverige. Gissningsvis ligger även merparten av dessa runt våra större städer. Snittpriset för en villa i Sverige idag är 2,6 miljoner. Börjar stat eller kommun köpa upp villor i stor skala, kommer priserna gå upp eller ner? Vad tror ni? Eller kommer man helt enkelt expropiera husen? Hursomhelst, med ett snittpris på 2,6 miljoner skall villor inhandlas för 20 miljarder. För att täcka ett års "invandring". Vad händer sedan när de anhöriga dyker upp? Köpa fler villor? Finns det några kvar i det läget? Och varifrån skall bussarna komma som skall skjutsa dessa människor fram och tillbaks till hus som kommer att ligga utspridda över hela landet? Skjutsa dem till jobb som inte kommer att finnas? Ta en titt på kartan på Booli och se var husen till salu ligger. Inte i stora kluster kan jag informera om. Herregud, allt det här om att köpa villor till 100000-tals människor är fria fantasier som en mellanstadieelev genomskådar.

   Radera
 8. Hyckleriet äcklar mig något oerhört. Jag har ingen respekt för dessa fegisar som en stunden talar om öppna hjärtan för att sedan stänga dörren. Hur ska de ha det? Vilken linje gäller den här veckan? Eller förstår de inte konsekvenserna av sina egna beslut? I täten går M-politikerna som höll tyst under 2010-14, men nu kommer ut som fullfjädrade SDare.

  Å andra sidan är det bra att en kommun säger ifrån. Politikerna på riksplanet kan inte bara dumpa sin egen misslyckade politik på kommunpolitikerna runt om i landet. Frågan är tungt det kommunala självstyret egentligen väger när det kommer till kritan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi tagit fan i båten så är det rätt reko att ro den i hamn utan att gnälla. Det är ju faktiskt vårt eget fel, alla som röstade och som inte röstade på SD. Men även SD-are borde sluta och gnälla och dra sitt strå till stacken då vi är en demokrati, och när vi tagit ett beslut så är det det som gäller till nästa gång. Och det gäller även kommunerna, sluta gnälla och låt folket ta konsekvenserna av sina beslut.

   Radera
  2. Japp, håller med. Vi har i demokratiska val beslutat om detta och då kan man inte komma i efterhand och klaga. Alternativt har man inte förstått vad man har röstat igenom, och då kan man inte heller klaga utan får ta konsekvenserna för sin naivitet och okunskap.

   Man up!

   Radera
  3. Ursäkta, men det är ju inte direkt demokratiskt när "oberoende" media lurat de stackars väljarna att rösta på fel partier. Visst har de fått rösta, men..

   Radera
  4. Sen kan ju ingen tvinga mig att hjälpa till att förstöra landet om jag inte vill.
   Det finns några saker jag skulle kunna hjälpa till med däremot, tex återföra folk dit de kom ifrån..

   Radera
 9. Vore intressant att få reda på hur det har gått med stockholms försök med att få hyra rum av södermalmarna..

  SvaraRadera
 10. Off topic:
  Från utsidan av åsiktskorridoren, SD bemöter anklagelser om "putinism"

  On topic:
  Och nu måste regeringen fördöma, anklaga och hota de modiga i Ekerö, annars kommer fler kommuner att följa efter. Jag hoppas innerligt att min mesiga hemkommun fått nog snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten skönt att de börjar förstå att det faktiskt kan bli fullsatt, som om det skulle vara något oväntat. Det krävs ju inte mycket fantasi för att se den dagen komma långt tidigare.

   Radera
  2. Tja, Erik Almqvist skrev så sent som idag följande på Facebook:

   " “Ideologiskt så skiljer vi oss väldigt mycket från Putin också”
   Detta påstående har jag svårt att förstå efter att ha analyserat Putins regeringsparti Enade Ryssland. För mig är det tvärtom helt uppenbart att SD och Enade Ryssland har mycket mer som enar ideologiskt, än tvärtom. Båda partierna är kulturnationalistiska och socialkonservativa, båda värnar kärnfamiljen och nationella traditioner och båda försöker ena konservativa värden med socialt ansvar.
   Med det sagt tycker jag att det är alldeles för mycket fokus på rysk inrikespolitik när Ryssland kommer upp på agendan. Mer relevant vore att fokusera på hur rysk utrikespolitik påverkar oss och jämföra detta med andra globala aktörer.
   Men kanske tänker jag för intellektuellt hederligt? Kanske handlar SD:s olika utfall mot Putin om samma enkla mekanism som partiets olika utfall mot Trump – dvs att det är lättare att bli accepterad av det politiska och mediala etablissemanget om man inte utmanar detsamma i dessa frågor?"

   ... så nog är bilden inom SD delad.

   Radera
  3. "Den 30 december 2012 meddelade Almqvist att han även lämnade sin riksdagsplats och avsade sig sitt medlemskap i partiet"

   Har han ångrat sig igen och dessutom blivit insläppt?
   "socialt ansvar"? hahaha

   Radera
  4. Känns väl som att Putin har mer gemensamt med partierna i "Sjuklövern" än med SD, dvs påstår sig sträva efter bra och hedervärda mål men agerar åt rakt motsatt håll..

   Radera
 11. Utan invandring stannar sverige juh,släpp in alla som vill och ge dom vad dom vill ha.
  250000 pers under eu fattighetsgräns spelar ingen roll,cancervård sjukhus äldrevård psykvård,sk skola,försvar från 3% till dryga 1% på 40 år,nä det är allt ett riktigt särintresse som stridsåsnan påstod.
  Blåsfisken vill glänsa i Irak...
  Landet sverige har nollprio att skyddas likt polisens skydd av medborgarna.
  Nä släpp in alla som vill och öppna plånböckerna,detta är sveriges räddning.
  Framtid i sverige...javisst!
  Normaltillstånd våld,våldtäkter är numera inget man ens pratar om i msm,tydligen är detta normaliserat.
  Fy fan!

  SvaraRadera
 12. Vafalls?! Har inte Ekerö en åldrande befolkning?

  SvaraRadera
 13. Få se nu ligger inte Lovön i Ekerö kommun? Med tanke på den ryska robotkryssaren som just gått in i Östersjön så får nog Lars skynda på med nästa bok om inte verkligheten ska hinna ifatt. Snälla, låt bara inte centralorten i Ekerö hamna i nedfallszonen och gör billiga poänger på hur tidigare flyktingkommuner nekar till att ta emot svenska internflyktingar från Stockholm med hänvisning till att man inte litade på att man själva fått samma ynnest men själva fick bära ett stort lass i flyktingmottagandet men inte fick någon hjälp då.

  SvaraRadera
 14. Kommunalt självbestämmande? Njae, det gäller ju bara sålänge inte riksdagen/regering bestämmer något annat...

  Jag hävdar att man istället borde avskaffa denna illusion (som i bästa fall kan upprätthållas genom lagbrott eller tänkande av lagen). Låt istället det riksdagen beslutat finansieras inom statliga budgeten. Då blev det bara smågrejer kvar i kommunal regi som inte motiverar att kunna få finansiering medelst tvångsmedel.

  Se hur lätt det hade blivit att lösa trilskande kommuner? Det hade bara varit för migrationsverket att fixa fram bostäder i ekerö. Eller bara och bara, man hade kanske från statligt håll fått erkänna att det inte ha så lätt att ro ihamn (och det kanske är där skon klämmer - risken för regeringen att behöva erkänna fel istf att vältra över misstaget på någon annan).

  SvaraRadera
 15. Bara göra som på Södermalm (i Stockholm) kasta ut pensionärer och stödbehövande på gatan och omvandla pensionärshem etc till s.k. Flyktingboenden.
  Annars kan säkert kommunstyrelsens medlemmar på Ekerö husera minst 10 pers var i sina villor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P. S. "Svensk lagstiftning förutsätter som bekant att alla följer lagen och några sanktioner om man inte gör det finns inte eftersom lagbrott är otänkbart."
   Så mitt i prick :-)

   Radera
  2. Ok i barnparken att par hundra meter ifrån vintertullen så har det nu hittats dödade får, troligen de nyinflyttade som missuppfattat saken och tror att fåren där kan användas till halalslaktade.

   Radera
  3. Referens till Milda Webbens påstående

   http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/lamm-ihjalslaget-pa-sodermalm/reppju!t9SCsucWts3GG5Dd1h2wpg/

   Välkomna till Södermalm! ;)

   Radera
 16. Konstigt detta. På Ekerö finns det ju så många nedlagda barnbyar och ungdomsvårdsskolor och liknande. Är de fyllda redan med asylsökanden?

  SvaraRadera
 17. Varberg begär också "paus" från flyktingmottagningen. Går bra nu.....

  SvaraRadera
 18. http://www.hemnet.se/artiklar/bostadsmarknaden/2016/09/28/ett-par-minuter-pa-t-banan-kan-spara-miljoner-i-boendekostnad

  SvaraRadera
 19. Hur många svenskar som vill ta emot flyktingar i sina hem är mindre relevant då de som kommer nu är ekonomiska migranter. Dem tror jag inte att särskilt många vill ha boendes under trappen.

  SvaraRadera
 20. Min personliga åsikt om allt detta med att kommunerna inte "lyder" staten, är faktiskt i stil med "spelar det någon egentlig roll?".

  Jag har resignerat inför faktumet att alla dessa nya invånare är här nu och det spelar ingen roll vad jag tycker om den saken. Detta är det nya normaltillståndet och man får acceptera att det inte längre är som på den gamla, goda tiden.

  Men, jag vänder mig mot avarter som till exempel att kommuner bjuder över mig med mina egna skattepengar vid bostadsköp. Denna typ av perversioner kan inte vara förenliga med kommunallagen och kommer rimligtvis att stoppas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att de rasistiska storstadsborna ska sluta buda upp sina lägenheter. I allra högsta grad osolidariskt med tanke på immigrationen.

   Radera
  2. Du har nog rätt. Detta är inte rätt mot alla de svaga. Hur ska de "komma med" om "andra" puttar av dem från kärran?

   Radera
 21. I Jönköping - Smålands Jerusalem - har man byggt "träbås"..
  Ity det fanns inte plats för dem i härbärget...

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6537596

  SvaraRadera