Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-10-24 10:43

Den som inte läser böcker är intelligentare!

Emanuel Karlsten på Stampen/GP uppmärksammar att den som inte läser böcker är intelligentare och mer analytisk än andra. Ni hittar artikeln här.

Karlsten trollar förstås och det hela handlar istället om att 59% av alla numera bara delar eller reagerar på sociala medier genom att bara läsa rubriken. Karlsten skriver:
"Det finns ingen sådan idiotiskt rapport eller forskning! Däremot finns det en riktig studie som visar att 59 procent av alla artiklar som sprids i sociala medier delas utan att läsas. Istället nöjer vi oss alltså med vad som står i rubriken och ingressen innan vi delar vidare länken."
Och med Karlstens rubrik kommer nu 59% av alla svenskar som ser rubriken på sociala medier leva vidare i tron att man blir intelligentare av att inte stimulera hjärnan. 

Jag har själv kört experiment här på bloggen och fix t ex 837 delningar av denna artikel, som tidigare hade en lite mer uppseendeväckande rubrik. Jag ändrade sedan rubriken och läste in den igen i Facebooks cache.

Hela upplägget med okritiskt rubrikläsande, oläst kommenterande av rubriken mm är helt perfekt när det gäller informationskrigföring. Som klickmonster fungerar de dock inte, eftersom folk faktisk inte längre klickar och läser på länkat innehåll i sociala medier. Åtminstone inte 59% av de som interagerar och delar.

Läs nu också läsarkommentarerna på Göteborgs-Postens Facebooksida. Vilket skulle bevisas.

Åter till rubriken. Fantastiskt trollning av Karlsten. Obildade människor vill ha sin världsbild bekräftad och via den rubriken får de också det. Intelligens är till största delen medfött (och resten beror på tillgång till fullt näringsintag och frånvaron av parasiter och infektionssjukdomar under uppväxten - kort sagt blir barn till antivaxxers mer korkade som kollektiv än andra - sedan är ju antivaxxers från början lättlurade människor som dyrkar vad som är vedertaget var ren lögn) , men likt andra talanger så kräver förstås intelligensen träning för att nå sin fulla potential. Där har böcker en mycket viktig roll att fylla. Är man åtminstone normalbegåvad så inser man det. Resten får nöja sig med att läsa rubrikerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. När du skriver att intelligens är till största delen medfött, eller beror på andra biologiska förmågor tycker jag du resonerar väl smalt. Ingen hade sagt att skicklighet i fotboll är till största delen medfött, eller ens att bollsinne är det. Det är först när den medfödda förmågan tränats man kan tala om en bra fotbollsspelare, eller en intelligent människa.

  Vilket gör att det är stor chans för en person med sämre medfödda förutsättningar att vara mer intelligent än en som från början hade bättre förutsättningar.

  Däremot, för att nå riktigt höga nivåer av skicklighet/intelligens krävs en stor del medfödda förutsättningar. Men det gäller inte för intelligens i allmänhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Struntprat. Du kanske också tror att Einstein hade medelmåttiga betyg i skolan och andra sagor man tröstar svaga elever med?

   Att intelligenspotentialen är ärftlig råder konsensus inom hjärnforskningen och psykologin kring. Inget konstigt eller kontroversiellt alls. Däremot är ju de flesta nära toppen av normalfördelningen och som sådana har de ungefär samma förutsättningar om de får en hyfsad skolgång.

   Radera
  2. @Cornucopia
   Ditt första stycke tyder på att du inte läste, alternativt inte förstod mitt sista stycke.

   Din andra mening i ditt andra stycke förstår inte jag. Tror inte det har med min intelligens att göra :-)

   Radera
  3. Jag förstod båda styckena. Mitt IQ ligger strax under medel.

   Radera
  4. Aha, behövdes lite lunch tydligen. Han menar toppen av kurvan. Jag tänkte på toppintervallet i fördelningen.

   Oavsett så är det skillnad på den intelligenspotential som det finns konsensus om, och intelligens.

   Radera
  5. Hjärnan behöver sin glukos. Så det är ok att det tog en stund. Ligga på toppen betyder ju inte riktigt vad många tror. Jag är t ex på toppen i t ex löpning.

   Radera
  6. OK, det kliade lite för mycket i fingrarna så jag måste skriva en invändning:

   Du kan bara förflytta dig längs X-axeln i en normalfördelning över intelligens, aldrig längs Y-axeln. Att förflytta sig längs Y-axelns skulle innebära att du blev mer än en person. Därmed kan du egentligen aldrig placera dig på toppen av kurvan, men däremot i toppen av det som mäts, dvs längst till höger på X-axeln.

   (Inser att man kan betrakta detta på mer än ett sätt och komma med mer eller mindre skruvade argument för att det är rätt. Tycker mitt argument är lagom skruvat)

   Radera
  7. Hur ställer man sig till de som hävdar att intelligens är genetiskt? Om det är ärftligt antar jag att man menar genetiskt? Vissa hävdar att det råder en skillnad mellan olika ställen på jorden i hur intelligens fördelar sig...

   Radera
  8. J.G: Det där låter som något som rasister gärna sprider, lite vagt formulerat. Jag personligen skulle tro att vita européer har lika bra förutsättningar att bli intelligenta om andra folkslag har, men jag har inte sett någon studie på det...

   Radera
  9. Att prata om olika nivåer på intelligens beroende på etnicitet är som att beträda ett minfält, vilket jag avstår. Däremot är det sällan lika illa att prata om genetiska skillnader vad gäller andra saker som t.ex långdistanslöpning. Och skamset kan jag passa på att berätta att jag endast läste rubriken, satt förvisso på ett möte så jag skummade endast igenom rubrikerna.

   Radera
  10. Faktum är att IQ-tester enligt wikipedia visar att större delen av Afrika ligger på omkring IQ 70.

   Det tyder på att testarna är anpassade efter utbildade människor i en viss kultur som har gått i skolan och tränat sin hjärna att lösa vissa typer av uppgifter som man anser vara ett mått på intelligens. Så om man vill jämföra IQ är det nog bäst att göra det mellan de som har haft liknande uppväxtförhållanden.

   Om man istället skulle utforma testen efter hur en typisk inlandsafrikan med IQ 70 enligt våra mått klarar sig i sin miljö och sätta det till 100 skulle förmodligen en typisk svensk hamna på IQ 70 i den testen.

   Radera
  11. Nja. Testerna som Wikipedia skriver om är, vad jag minns, gamla tester som sedan jämförs med nya tester gjorda i västvärlden. Tas Flynn-effekten i beaktande så blir inte skillnaden så stor. Men om detta kan nog Lars mer än jag. Sen köper jag inte din förklaring om skolgång men det resonemanget ligger en bra bit ut på minfältet. :)

   Radera
 2. Det spelar ingen roll om man är mer intelligent än genomsnittet om man inte använder det. Det krävs medveten ansträngning för att inte ryckas med i allmänna strömningar av lättja, snabba kickar och självbekräftelse.

  SvaraRadera
 3. Skulle inte förvåna mig ett dugg om det skulle visa sig att de som använder sociala medier a la Facebook sänker sin kapacitet.
  Allt detta meningslösa brus dränerar tankeverksamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte uppmärksamhet du menar då egentligen?

   Radera
 4. ".....Istället nöjer vi oss alltså med vad som står i rubriken och ingressen innan vi delar vidare länken."

  Ett bra exempel kan hämtas från Dagens Industri´s webb-upplaga där jag ofta kunde konstatera att folk som kommenterade junior-redaktionens artiklar(förlängda notiser snarare)sällan reagerade på att det inte sällan saknades koppling mellan redaktionens rubriksättning och brödtext. T.o.m ingress-texten kunde vara utan direkt härledning.

  Värre är det förstås att DI själva skriver så fruktansvärt dåligt.

  Så vad beror det detta fenomen(hos DI) då på? Jag tror det handlar om en portion stress(slarv!) blandat med bristande sakkunskap om det man skriver om.

  Informationsstress.......skapar bristande koncentration

  SvaraRadera
  Svar
  1. DI på weben är slask.
   Vad värre är att även papper börjar spåra ur.
   Blev så sinnessjukt trött på att de återigen rekar Ericsson att jag känner mig tvungen att säga upp prenumerationen.

   Radera
  2. Jovisst, det ser man överallt sedan flera år. I tidningar och på tv. Visst handlar det om stress och bristande tid men även om att svenskarna, dvs de yngre generationerna, inte kan stava rätt och brister i meningsbyggnad(t.ex). Tidningarna själva speglar sig i artiklar som behandlar språkkunskaper genom att fråga läsarna om de kan skilja mellan de och dem häromdagen. Katastrof för språket. Detta lär man sig redan i klass 6 i grundskolan(t.ex subjekt och predikat etc). Så här dåligt har det aldrig varit.

   Många tror de är ordblinda eller har en diagnos men i själva verket satt många och spelade spel istället för att göra läxan(om läxan finns kvar?).

   Radera
  3. Jojo men nu var jag mer ute efter de medelålders männen som skriver helt värdelösa analyser för andra medelålders män. En idiot leder en annan idiot.

   Radera
  4. Men analys-branschen vimlar ju av "wanna-bees" ;). Hur många är det inte som härmar!!

   Radera
  5. Jo och har man en gång haft köp fortsätter man med det.
   Vore ju fruktansvärt att erkänna att man hade fel :)

   Radera
  6. Apropå marknaden. DAX gav vecko-köpsignal i fredags. Kan mao bli en mindre rekyl denna vecka. Mest intressant just nu...förutom pågående vinstrapportering är utvecklingen på räntemarknaden. TIP´s i USA antyder en förstärkt inflations-rädsla. Kan bli inflationsimpulser som ger en hyfsad sättning med köptillfälle efter valet??

   Radera
  7. Har haft tanken på en rekyl om Trump vinner valet (likt Brexit).
   Nu känns det långsökt men kunde Brexit så kan även Trump :)

   Radera
  8. Som vid Brexit.....underskatta inte "the common man". En aningslös elit instängda i sina torn. Ja du behöver inte ta illa upp Stefan ;)
   Jag tror börsen tar paus även utan Trump som president. Förlorar han riskerar vi dock "tillbud". Trump leder stort när det gäller kategorin "obeslutssamma(bias)". Hur som helst kommer USA att få ett tredje parti med många fler anhängare. Nya politiska vindar kommer att blåsa.   Radera
  9. Hehe, det är lugnt.
   Kommer sannolikt göra som vid Brexit, ligga 50% likvid över valet.
   Känns som vid Brexit, större kortsiktig nedsida än uppsida.
   Vinner Clinton blir det ett jaha, vinner Trump lätt kaos.

   Radera
 5. Kan man inte dra detta in i absurdum.
  "Folk som inte delar länkar är intelligentare, snyggare och har bättre sex än de som delar länkar"

  SvaraRadera
 6. "A new study shows that we can make people believe anything as long as we start with "a new study shows".

  SvaraRadera
 7. Ayyyyyyyyyy lmao som illbattingarna numera häver ur sig.

  SvaraRadera
 8. Jävligt intressant forskning och experiment av Karlsten!

  När det gäller näringsintag och intelligens/utveckling så läste jag en intressant bok om Nordkorea och att 25% av deras mönstrande befolkning bedöms som utvecklingsstörda pga undernäring.

  http://www.bokus.com/bok/9789187319563/flykten-fran-lager-14-den-dramatiska-rymningen-fran-ett-nordkoreanskt-fanglager/

  SvaraRadera
 9. Nu är det alltså bekräftat, jag är dum i huvudet, eftersom jag läser en massa böcker och har gjort sen jag började skolan. Eftersom jag fortsätter att läsa en massa kanske jag blir ännu dummare, men det får man väl leva med.

  SvaraRadera
 10. Anti-vaccin i all ära..

  Men det vädersäkraste tipset om man vill slippa ett uppblåst genibarn som kan läsa och skriva och sånt. Är väl att skicka genibarnet till svensk skola.

  SvaraRadera
 11. Med lite tur kanske de lär sig skriva på svenska i alla fall.

  SvaraRadera