Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2016-10-01 11:49

Belarus förbereder sig för ett hybridangrepp från Kreml

Sedan den ryska diktaturregimen i Kreml invaderade och annekterade Krim, samt invaderade sydöstra Ukraina har Europas andra diktatur, Belarus (fd Vitryssland), blivit allt mer paranoid. Diktatorn Lukasjenko väntar sig att landet står på tur, och det är inte helt osannolikt. Inga demokratier kommer komma till Luksjenkos hjälp - inte ens materiellt eller med utbildning som t ex Kanada bistår Ukraina med. Belarus har nyligen genomfört en övning specifikt riktad mot Kreml, där man övar att just nedkämpa ett hybridangrepp liknande det Kreml genomfört mot sydöstra Ukraina.

Man kan läsa om det hela i engelskspråkiga Belarus Digest.
"On 14-20 September 2016 the Belarusian Armed Forces conducted large-scale military drills.
Despite the fact that these military exercises were planned, they demonstrate a significant shift in security policy as Minsk increasingly takes into consideration possible risks and challenges from Russia.
It seems that the Belarusian Armed Forces are preparing for a possible Donbass-like hybrid conflict in light of increasing pressure from the Kremlin."
Kreml har nyligen stationerat två mekaniserade brigader nära gränsen till Belarus. Ett ryskt angrepp mot Belarus ligger i linje med Kremls uttalade mål att återupprätta Sovjetunionens gamla gränser. Belarus är här en lågt hängande frukt utan allierade och med en allmänt avskydd diktatur vid makten. Dock är regimen i Minsk mindre hård än Kreml, och Belarus ligger "bara" på plats 127 med ett demokratiindex på 3.62 mot Rysslands plats 132 och 3.31.

Det finns en överhängande risk att Kreml räknar med att Belarus är enkelt att ta, genom ett hybridangrepp där man lamslår landet samt säkrar viktig infrastruktur och sedan rullar in sina trupper "fredsbevarande". Det är mycket möjligt att man snabbt kan få landet på fall och erfarenheten från sydöstra Ukraina är att man inte bör vänta med det fullskaliga angreppet tills det angripna landet hunnit mobilisera. Ett angrepp mot Belarus kan därför rimligtvis te sig som ett mer traditionellt krig, även om det kommer föregås av påhittade casus belli och informationskrigföring.

Vill Kreml starta ett fullskaligt angrepp mot antingen Baltikum eller mer sannolikt Ukraina, skulle en annektering av Belarus in i Ryska Federationen vara av mycket hög strategisk betydelse. Man skulle få en gräns mot Litauen, där man idag bara har gräns via exklaven i Königsberg. Man skulle också få en gräns mot Ukraina på den västra sidan om Dnepr, vilket skulle förenkla en fullskalig invasion mot Ukraina rejält. Dels kan man snabbt skära av Ukrainas gräns mot Polen och dels kan man anfalla Kiev från två håll. Ett anfall mot Ukraina från norr omintetgör också helt den försvarslinje som Dnepr annars kan förväntas utgöra. Även om ett sådant angrepp aldrig sker kommer ett ryskt övertagande av Belarus sätta enormt tryck på Ukraina, såväl som Baltikum och kan därmed användas politiskt.

Lukasjenkoregimen är märkbart skakad av retoriken och agerandet från Kreml och signalerna från militärövningen är tydliga. Dock är Belarus svagt militärt och torde falla ganska snabbt när Kreml väl tar beslutet.

Samtidigt lär ett ryskt övertagande av Belarus få NATO att agera, då landvägen in till Baltikum mellan Königsbergexklaven och Belarus därmed är hotad. Det går även en i princip rak motorväg rakt genom Belarus från ryska gränsen till den polska. Vill man snabbt förflytta trupp från Ryssland till gränsen av Polen är detta just en bokstavlig motorväg.

Läs mer om den belarusiska övningen hos Belarus Digest.

Det är lätt att fokusera på möjligheten att Kreml angriper Baltikum, vilket är en risk som inte ska förringas. Samtidigt är det enklare och i princip riskfritt att istället ge sig på att annektera Belarus. Det som talar emot detta är att NATO antagligen skulle upprusta Baltikum om Kreml tar över Belarus, och Kremls möjligheter att snabbt ta Baltikum kan eventuellt minska då. Den längre landgränsen och möjligheterna att stänga landvägen kan dock kompensera för detta. Jag misstänker att ett angrepp mot Belarus är sannolikare än mot Baltikum just nu. Inrikespolitiskt spelar det ingen roll vilken fd sovjetrepublik man annekterar, det viktiga är att man visar på återupprättandet av Storryssland. Till skillnad mot ett angrepp mot Baltikum är också risken för kärnvapenkrig obefintlig om man invaderar Belarus.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. De är ju gamla allierade, Ryssland och Belarus. Är det verkligen troligt med en konflikt dem emellan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga Ukraina, Rysslands stora leverantör av försvarsmateriel och militära samarbetspartner.

   Radera
  2. Ukraina har en speciell position eftersom Lenin och Stalin inte ansåg att det var mönniskor som bodde där. Vad jag vet har det förhållandet inte funnits mellan Moskva och Belarus.

   Radera
  3. King....trots att du är grymt pk så tar du väl inte Cornu på allvar.. Eller?

   Radera
  4. Får se om jag har tid och lust för vidare förlustelser efter din mamma, men jag har inga planer på det just nu, nej.

   pk är väl annars något som 80% av befolkningen lider av, alltså den del som inte har tytt sig till det uppgivna, patetiska femtekolonnarpartiet SD?

   Är pk synonymt med kulturmarxist? Saknar lite grann referenserna till kulturmarxismen i ditt inlägg, det har alltid ett fräscht anslag.

   Radera
  5. Det är nog någon form av lindanseri från herr L. Kan han visa att han kan hålla efter en färgrevolution samtidigt som han kan visa att ta över Vitryssland kan kräva en fullskalig invasion är det nog så att han kan både avskräcka och försäkra herr P på samma gång. Antagligen är det minst lika skrämmande med demokrati i Ukraina eller vitryssland som ett exempel på att Ryssar kan hantera demokrati som att man förlorar inflytande i det nära utlandet. (Jag anv här ryssar i en mkt vid mening som de som är arvtagare till Kievriket dvs Ryssland, Ukraina och Vitryssland)

   Radera
 2. Mer intressant med situationen i Syrien där USA förbereder sig för att starta tredje världskriget.
  Att döma av rubrikerna i DN idag, som gör allt de kan för att övertyga fårket att en NATO-insats är nödvändig alá Libyen, är en riktigt allvarlig situation nära.
  Väst verkar inte gilla att islamisterna får på pälsen i Aleppo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu ett rysstroll.

   Nej, "väst", dvs vi här i Sverige, gillar inte att Kreml terrorbombar civilbefolkningen och sjukhusen i Aleppo.

   Daesh finns inte i Aleppo.

   Det är jävligt motbjudande att du försvarar slaktandet av civilbefolkningen i Aleppo. Skämmes ta mig fan.

   Radera
  2. Tja, i större delen av Aleppo är det ganska lugnt, så vill man slippa bomber letar man sig dit och tar avstånd från diverse islamistgrupper (finns fler än IS).
   Cornu, jag föreslår att du läser mer än bara DN.

   Radera
  3. T ex The Guardian som konstaterar att ett sjukhus i Aleppo träffades av tunnbomber och bombkapslar ("klusterbomber") i morse.

   https://www.theguardian.com/world/2016/oct/01/-syriaairstrikes-major-offensive-against-rebel-held-areas-of-aleppo

   Ett solklart krigsbrott. Igen.

   Radera
  4. Här är föresten en bra beskrivning av den historiska bakgrunden till mycket av eländet i Syrien: https://anthropocene.live/2016/09/29/usas-nykolonialism-ar-det-storsta-hotet-mot-varldsfreden-del-3/
   Skrivet av "rysstrollet" Lars Bern.
   USA:s planer för en pipeline genom Syrien är uppenbarligen ingen ny idé.

   Radera
  5. Lars Bern är en konspirationsnöt.

   Radera
  6. och så var det klart för Lars "dubbel W" ilderäng...god dag yxskaft!

   Radera
  7. Ja, en 74-årig gubbe som tror på varenda konspirationsteori som finns är mycket riktigt en konspirationsnöt.

   Radera
  8. Blue Stream 2. " Russian prime minister Putin proposed a line parallel to Blue Stream 1 under the Black Sea, and further from Samsun to Ceyhan. From Ceyhan natural gas would be transported to Syria, Lebanon, Israel, and Cyprus"

   Extra intressant är det att titta på kartan till länken och då särskillt observera linjerna i genom Ukraina.
   Vidare kan ju de igenom Belarus observeras och ev, addera kontext till bloggartikeln.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Stream

   Radera
  9. Och ja, allt på Berns sajt kan man helt bortse från, precis som Infowars, Sputnik eller RT. Inget som någon seriös någonsin hänvisar till. Snarare visar det att personen som hänvisar dit saknar förmåga till kritiskt tänkande.

   Radera
  10. Så tror man på "konspirationen" att mäktiga pengaintressen ligger bakom konflikterna i Mellanöstern är man en nöt.
   Istället ska man tro på att USA och Nato är den goda världspolisen som ställer allt till rätta?
   Jag undrar vem som är en konspirationsnöt.

   Radera
  11. Även Nordstream 2 och kaliningrads A2/AD syfte får plats i kontext av Gotland, Belarus och Ukraina, samt övrig politisk instabilitet i Östeuropa.

   http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/entering-the-bears-lair-russias-a2-ad-bubble-the-baltic-sea-17766

   Radera
  12. Ja, konflikterna i Mellanöstern har ju inte sin bakgrund i t ex religiösa motsättningar, etniska motsättningar osv. Idiot.

   Radera
  13. Kul att läsa ytterligare lågvattenmärken från Cornu när man inte trodde han kunde sjunka lägre.

   Radera
  14. Med tanke på att alla religiösa grupper var accepterade och till och med hade plats i Syriens parlament innan kriget, så är det uppenbarligen något annat som ligger bakom här, idiot!

   Radera
  15. Hej Lars

   Du sätter dig på en alldeles för hög häst anser jag.
   Ditt ordval "74-årig gubbe" är inte bara nedsättande utan du väljer att även bortse från hans "meritlista" eller hur man nun vill kalla det.

   Jämfört med dina alster, så har väl hans böcker mera substans...men visst, han är jo bara en "gammal gubbe" helt utan livserfarenhet som dessutom har blivit gaggig, ett "konspirationsnöt" dessutom och bäst vore väl att sådana som han borde ta steget utför ättestupan.

   Om Lars Bern

   Yrkeserfarenhet: Volvo utveckling av teknik rörande alternativa drivmedel, VD Svensk Metanolutveckling, VD AB ÅF och Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL. VD för konglomeratet Incentive (senare Gambro). Rådgivare i miljöfrågor åt ABB.

   Ledamot: Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté.

   Tidigare uppdrag: Ordf och styrelseledamot i en lång rad företag och organisationer. Ordf Det Naturliga Stegets Miljöinstitut och vice ordf Cancerfonden.

   Böcker: Uthålligt Ledarskap (Ekerlid 1993) Strategi för Naturlig Tillväxt (Ekerlid, som blev årets Marknadsföringsbok 96) Strategy for Sustainable Growth (utgiven tills med IVL 1998) Humankapitalisten (Ekerlid 2002) Svart Snö (Kalla Kulor 2006) En gudomlig skapelse? (Fri Tanke 2008) Homo Eco (Recito 2010) Ihop med Maggie Thauersköld Chill-out (Kalla Kulor 2009). Antropocen (Recito 2013). Varför försvinner våra kronjuveler? (Ekerlid 2014) Antropocen II (Recito 2015).

   Radera
  16. Jaha, har man byggt Volvobilar blir man så klart expert på mellanöstern.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  18. Nix...tydligen behöver man inte det och ändå tror sig vara det...som i ditt fall!

   Radera
  19. @Markus S: Jaha så "alla sitter i parlamentet" är alltså nån slags garanti för evig fred?

   @Kap Horn: Jaha så bara man har bra cv så kan man kläcka ur sig vilken idioti som helst? Vilket naivt barnrumperesonemang. Är mustaschen full med giftigt mögel som gått dig åt hjärnan månne?

   Radera
  20. En erkänt kompetent industriman känns i alla lägen mer trovärdig än en författare av konspiratorisk kiosklitteratur, trots att den meriterade industrimannen råkar vara en "gubbe".

   Radera
  21. Jo, men man väljer ju inte bara på de båda alternativen, eller hur?

   Radera
  22. @Kap Horn: ...Är mustaschen full med giftigt mögel som gått dig åt hjärnan månne?

   När argumenten trutar, så tar man "lyteskomiken" i anspråk.
   Detta visar "welch Geistes Kind" du är..jag antar att för en sådan som du är tom kiosklitteratur värt ett nobelpris!

   Radera
  23. På svenska heter det "När argumenten tryter...".

   Radera
  24. Har Lars W-yxskaft överhuvudtaget några meriter att tala om? Någon fånig zombiebok är då inte mycket att hänga i julgranen. Det sticker liksom inte ut direkt om man jämför med L. Bern.

   Radera
  25. Här i Sverige integrerar vi oss och pratar svenska. Och vill du inte ha mothugg, gå inte på med "i ditt fall" och den skiten du skrev ovanför. Mycket enkelt.

   Radera
  26. Jisses vilken läsning. More beef please!

   Radera
  27. För övrigt oerhört pinsamt av dig att först dra in nån författarskap och sen gnälla när nån drar in nåt annat lika irrelevant. Här i Sverige har vi ett uttryck: "ger man sig in i leken får man leken tåla". Vilket redan 7-åringar brukar kunna.

   Radera
  28. Internet erbjuder ett överdådligt antal hemsidor.Det måste anses som den absolut svagaste argumentationen att leta upp någon hemsida med en dåre som stôdjer vilka stollerier som helst.
   Det går att hitta professorer som anser att eld inte kan smälta stål exempelvis. Det innebär inte nödvändigtvis att det är sant. Har man inget eget förstånd själv alls blir det alltför enkelt att hoppa på idiotiska resonemang.
   Att belägga det total subjektiva och icke bevisbara påståendet att USA står för allt ont med en motoringenjör verkar osedvanligt puckat.

   Radera
  29. Syftet för Kap Horn et al är inte att få fram sanningen, utan att så split och kollra bort korten. Putin cybertrupp at work.

   Radera
  30. Kul det här, ungefär samma stil som i olika Swe media. Ingen analys om olika grupperingar & aktörer, fakta & förklaring & motiv, bara pajkastning ... Tackar vet jag tiden då Assad och Saddam hade bra koll på läget, lugnt och utan krig, kanske lite hårda regler, men nu vet vi vad som händer om inte -- !! Dom hade rätt ! Backa tillbaks till gamla goda tider med Diktatur i mellanösten !!

   Radera
  31. Titta på denna intervju era dårar och avgör sen vem som försöker få ordning på kaoset:
   https://www.youtube.com/watch?v=I8mA0h7dCKI

   Radera
  32. Markus, om du inte kan skriva en sammanfattning av videon med egna ord är du ingen som man behöver bry sig om. en nolla, fjant, och irrelevant. Sluta länka till clips om det inte är på kattungar.

   Radera
  33. Ni kan också läsa på Debkafile att det nu står utom allt tvivel att USA medvetet bröt mot vapenvilan för att provocera fram nya strider:
   http://www.debka.com/article/25696/US-Russia-on-brink-of-military-showdown-in-Syria-

   Radera
  34. "Inte övertygad", jag förstår att fakta inte biter på dig, men det kan finnas andra som fortfarande är mottagliga för sunt förnuft.

   Radera
  35. Med sunt förnuft menar du förstås propaganda. Men ta det inte så hårt det är bara du, jag och något fåtal till som läser kommentarerna. Din sisu är nästan finsk, fast rysk. :-)

   Radera
  36. Lite off-topic, men är lite impad av Iran. Stabilt, lugnt, får international respect, har en egen stil. Mkt trevliga och justa människor !!! Nackdelar ingen sprit & porr, så där kan man inte bo, men ändå ... Verkar ha lyckats mkt bättre än Irak & Syrien !

   Radera
  37. Stabilt? Nja. De har ju sin egen version av talibanerna i sydostprovinserna kring baluchistan.

   Radera
  38. Ni har faktiskt fel allihop :)

   Både Ryssland och USA gör ungefär det ni alla säger men en skilland glömmer rysstrollen och det är att vi i Sverige har det bättre under USA överhöghet är med Ryssland på tronen, eller Kina...

   Radera
  39. Ex Machina. och vi är just nu dääää.........r

   Radera
  40. Angående RT från Larry King:

   " “They [RT] have never censored me, or told me who to have as a guest, or not have as a guest. “They [RT] have never censored me, or told me who to have as a guest, or not have as a guest."
   http://www.newstatesman.com/politics/media/2015/11/i-hate-censorship-larry-king-his-journey-prime-time-tv-russia-today


   Men om du bara sitter och läser DN och Aftonbladet och annan PK media från väst så kommer du får en extremt vinklad bild och dessa har en agenda som de följer slaviskt och censureras allt som inte är PK, pga detta läser jag den typen av medias skit mindre och mindre.

   Radera
  41. Mata inte Rysstrollen - som det är nu lyckades ett trollinlägg ta upp så mycket plats att man orkade inte läsa de följande inläggen. Målet uppnått, trollet belåtet.

   Radera
 3. Vad är det för trams att ändra namnet från vitryssland till belarus? Vi säger ju varken deutschland istf tyskland, ellas istf grekland eller united kingdom istf storbrittanien.

  Att förvänta sig att andra skall använda det vitrysska namnet tycker jag är lite arrogant av vitryssarna när de själva inte verkar bemödar sig att att använda det inhemska namnet på andra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Ryssland och Belarus kommer från det äldre riket Rus, men Belarus kommer alltså inte från Ryssland och de vill gärna att omvärlden förstår det.

   Radera
  2. Man kan tycka vad man vill om det men Vitryssland är än så länge det officiella svenska namnet.

   Jag vet att DN börjat använda Belarus. Det snällaste man kan säga om DN är att de inte är helt konsekventa då de ännu kallar Magyarorszag för "Ungern" :)

   Radera
  3. "En sådan är Vitryssland (som numera tydligen ska kallas Belarus även på svenska - vi ska väl snart börja kalla Ryssland för Rossia också?)."
   http://cornucopia.cornubot.se/2016/07/finns-det-nagon-vag-framat-for-ryssland.html

   Radera
 4. Med tanke på den politiska situationen i Vitryssland torde det vara en enkel match för Ryssland att ordna ett "folkligt uppror" mot Lukasjenko om de skulle vilja ha en ursäkt för att gå in i en "fredsskapande" operation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Lukasjenko faller ifrån finns det nog akut risk för ett agerande innan eventuell demokratisering och närmande mot väst sker.

   Radera
  2. Snacka om ni 2 är konspirationsnötter...

   Radera
 5. Som alltid gör ingen något utan ett motiv. Så vad är Putins motiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de gamla långsiktiga 50- och 100-årsplanerna aktiverats igen?

   Du vet; Rysk revolution 1917 - Världsrevolution 2017.

   Radera
  2. Behålla makten och därmed både förmögenheten och livet för sig själv och de han älskar är min huvudteori då han har gått så långt att det kanske inte finns någon återvändo. Sedan gissar jag att han även kan vilja bli historisk och under århundraden bli omnämnd som en ledare som ökade Rysslands storlek och makt.

   Radera
 6. Därför att Belarus vill hävda sin frihet och inte vara förknippade med Ryssland. Vitryssland antyder att det är en del av Ryssland vilket det inte är.

  Jag tror till exempel inte att vi i vårt land skulle tycka om att bli kallade Norr-tyskland. Förstått?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Engelsmän kallar svenskar för reservtyskar.

   Radera
  2. Frågor: Varför heter det Vitryssland på svenska? Vad är det för fel på Belarus? Är det direktöversättning? Borde vi inte i så fall börja översätta även andra länders namn?

   Radera
  3. Xm: det gör de verkligen. Och många andra i Europa tycker nog att det inte är nån större skillnad på tyskar och svenskar. Och med tanke på vår historia är det (hrmm) ganska befogade fördomar!

   Radera
  4. Nordtyskar är ju redan ett begrepp. Det är alla söder om Piteälven.

   Radera
  5. xm/Trodde det var fransmän som benämnde svenskar sålunda.

   Radera
 7. Jag trodde Belarus redan var i Putins händer. Gör inte officerare i Belarus redan officersträning i Moskva och är inte Rysslands och Belarus luftförsvar redan styrt av Putingänget?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Belorus heter fortfarande Vitryssland på svenska och vi behöver ju inte anglifiera allt. Belarus är den engelska och ryska benämningen. Vi säger inte Turku, Helsinki eller Suomi av samma anledning.

  SvaraRadera
 10. CIA myntade begreppet konspirationsteoretiker 1967

  Vilket gjorde att allt kom att förändras under 1960-talet.

  Närmare bestämt i april 1967 CIA skrev en kommuniké som myntade uttrycket ”konspirationsteorier” … och rekommenderade metoder för att misskreditera sådana teorier. Kommunikén markerades ”psych” – en förkortning för ”psykologiska operationer” eller desinformation – och ”CS” för CIA: s ”Clandestine Service” enheten

  En lite summering av den taktik som CIA s kommuniké rekommenderar som motargument:

  * Hävda att det skulle vara omöjligt för så många människor att hålla tyst om en så stor konspiration.

  *Gör folk vänliga till att attackera angripare på CIA, och pekar tillbaka till ”officiella” rapporter.

  *Hävda att vittnesmål är opålitliga.

  *Hävdar att detta är gamla nyheter, som innebär att ”inga betydande nya bevis har framkommit”.

  *Ignorera konspirationspåståenden om diskussionen om dem redan är för aktiv.

  *Hävdar att det är oansvarigt att spekulera.

  *Anklagar teoretiker för att bli förgiftade av och förälskad i sina teorier.

  *Anklagar teoretiker vara politiskt motiverade av motverkande ismer.

  *Anklagar teoretiker för att ha ekonomiska intressen i att främja konspirationsteorier.

  Med andra ord, skapade CIA: s hemliga enhet de argument som vi alla har sett prov på vid otaliga tillfällen för att attackera konspirationsteorier som otillförlitliga, redan på 1960-talet som en del av sin psykologiska krigföringsverksamhet.

  SvaraRadera
 11. Jag är mest orolig för att allt detta händer i vår omvärld då Sverige är som absolut svagast efter vår strategiska time-out. Det enda ljsuset i eländet är att nedläggningarna som beslutades 2009 och planerades till 2012 inte genomfördes. Tack ! Men nu gäller det att rusta upp igen!

  SvaraRadera