Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2016-10-22

Batumi - Svarta Havets Nice

Den närmaste jämförelsen jag kommer på för att beskriva Batumi i Georgien är Nice i Frankrike. Fast renare, tystare, bättre strandpromenad och mycket trevligare eftersom det inte finns några fransmän. Samt mellan en femtedel och en tredjedel av priserna i Nice. Enda nedsidan är frånvaron av direktflyg från Sverige. Bildkavalkad följer.
Gammalt möter nytt i Batumi.
Batumi ligger nästan längst ner i söder på Georgiens Svarta Havskust. Bland turisterna hittar man förstås de allerstädes närvarande ryssarna, då Georgien som tidigare konstaterat är en sorts Sovjetunionens Italien - hyllat för sin mat, sitt vin, sitt klimat och sin kultur. Kan man prata ryska klarar man sig alldeles utmärkt i Batumi, men det går också bra med engelska. Skyltningens andraspråk är oftare engelska än ryska. 

Förutom ryssar så hittar man andra östeuropeer, inklusive ukrainare, turkar, men också early adopters från väst. Priserna är som sagt mycket låga, så låga att turkar alltså åker på semester hit. Som exempel kostar en taxiresa inom Batumi - förhandlas helst innan man ens sätter sig i taxin, då det inte finns några taxametrar - sju lari, men kan lätt prutas till fem lari. Eller om man så vill nitton svenska kronor. Det går att hitta utmärkta hotellrum eller de i Georgien så vanliga guest houses, för kanske 200 till 500 kronor för ett dubbelrum om man vill lyxa till det. Vill man inte lyxa till det bor man för hundra kronor per natt. Samtidigt kan den som vill ha västerländska betala 1500 kronor på ett lyxhotell.

Själv bodde jag på My warm guesthouse för cirka tvåhundra kronor, inklusive eget nyrenoverat badrum och WiFi. Samt komplementärt chacha (det allerstädes närvarande georgiska 55%-iga brännvinet som kan köpas för tio lari per liter på en lämplig marknad) och vin på rummet. Mycket fräscht och trevligt.

EU:s sanktioner mot Ryssland har drabbat de ryska turistorterna i Bulgarien, men ryssarna söker sig fortfarande till Batumi och här byggs det fortfarande för fullt sju dagar i veckan. En studiolägenhet på säg 40 kvadratmeter i en fullservice gated community direkt i anslutning till stranden kostar kanske 250 000 kronor och uppåt. Investerarna för byggena sägs komma från bland annat Kuwait.

Strandboulevarden i Batumi är över fem kilometer lång och får Nice att se ut som en sophög. Det är nybyggt, välplanerat och utfört med kvalitet. Inte desperat Sotji-ryskt alltså. Till skillnad mot Nice hålls bilarna borta och trafikleden ligger en bit in i staden. Mellan den finns lokalkörbanor, park, cykelbanor och till slut strandpromenaden, som flankeras av 100 - 200 meter strand ut till Svarta Havet. Likt i Nice är det stenstrand här - vill man ha Svarta Havets sandstränder får man hosta upp 20-30 lari för en taxi och åka en halvtimme norrut. Där är det dock betydligt skräpigare, medan man uppenbarligen plockar skräp dagligen i Batumi. Och det är aldrig mer än ett tiotal meter till närmaste soptunna.

Det kryllar av nybyggda restauranger längs boulevarden, ofta barnvänligt med barnhörnor. Likt i Medelhavet har man med sina barn när man går ut här. Samtidigt erbjuder även Batumis motsvarighet till Gamla Stan ett utbud av restauranger. Och kasinon. Serviceinrättningarna som erbjuder sig att göra av med turisternas pengar via spel och dobbel finns överallt. Inte på långa vägar Las Vegasnivå, men kanske Atlantic City?

Nu var det förvisso inte högsäsong, men fortfarande i oktober gick det utmärkt att bada i Svarta Havet. Min skattning ligger på runt 24 grader i vattnet och då var det inte sol vid tillfället och runt 22 grader i luften.

Gammalt möter nytt. Mitt bland nybyggda lyxlägenheter hittar man riktiga gamla sovjetlängor, men arvet från kommunismen är ändå i högra grad nedtonat.

Jag ser fram emot att besöka Batumi igen och då längre än bara en heldag med övernattning på väg vidare norrut i Georgien.

Lite foton följer nedan.

Gamla Stan
Strandboulevarden

Lite arkitektur och byggandeGammal sovjetlängor ner mot slutet av boulevarden.
Diverse
Turistfällepriser på boulevarden. 10 lari, eller 38 kronor, för en shashlik (marinerat grillspett) eller pizza är rena rånet.
Går att få billigare i gamla stan.

Dessvärre hade restaurangen (Upside Down) bara Muscat på flaska och inte per glas. Så det fick bli en hel flaska för 75 lari, men den fick man en doggy bag till och kunde ta med sig hem (enligt uppgift dog en svensk kommunal alkoholtillståndsinspektör som läste denna mening). Vilket ledde till att det överblivande förbrukades som skålar i sedvanlig rysk dryckestradition under förhandling med hotellägaren om vad en skjuts till Zugdidi skulle kosta. Vilket också innefattade en rysk förbipasserande hotellgäst, samt ett polskt-australiskt ungt backpackerpar och en fransyska som backpackade sig genom Kaukasus på egen hand. Dök upp chacha när muscaten tog slut till australierns förskräckelse. Taxiresan efterföljande dag landade till slut på 100 lari (ca 380 kronor) enkel resa på två och en halv timme och 13 mil (retur i en Mercedestaxi kostade 70 lari några dagar senare - prutat från initiala 80). Mer om det i kommande inlägg.

23 kommentarer:

 1. Härligt med lite "Lonely-Planet" - style resetips. Har oxå funderat på att åka till Georgien någon gång. Undrar om det finns några bra highTech jobb och några bra BOLs ? Kan man köpa en bondgård med kor (och getter) ?? Har läst en hel del reseberättelser därifrån, bla från jorden-runt cyklister som passerat på väg till central-asien och Kina.

  Men 200 sek per night är väl inte billigt ? När jag besökte Bangkok för längesen så kostade rummet 20 sek, och i Warszawa så käkade vi det dyraste vi kunde hitta på menyn i hotel-restaurangen, 3 rätter och rysk champagne, totalt ca 30 sek efter att ha svartväxlat dollar utanför.

  Det har gått utför med Sverige sen dess.

  SvaraRadera
 2. Ingen barnvänlig strand, sand brukar vara det som gäller. Kanske finns det i närheten? Direktflyg är också ett stort plus om man åker med barn. Hade jag varit själv har jag gärna åkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur skitiga stränderna var i Barcelona så tar jag hellre än stenstrand alla dagar i veckan. En cigarettfimp per kvadratdecimenter, no kidding.

   Radera
 3. Är det något slags statement att bada med solglasögonen på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en glasögonsäl. Vanliga i Svarta Havet.

   Radera
 4. 1) Vem höll i kameran på bild 14? Kan ha varit självutlösare, men max 12 sekunder brukar det vara. Svårt att hamna i rätt läge på så kort tid.

  2) Det var betryggande att se sprit i båda glasen! Förnuftet verkar ha segrat.

  3) Ni är verkligen innovativa med resmål där ni kan vara rätt anonyma!

  SvaraRadera
 5. "Fast renare, tystare, bättre strandpromenad och mycket trevligare eftersom det inte finns några fransmän."
  Ahahaha! Är det här såndäringa rasmism som jag hört så mycket om?
  Skönt att resa bort och kunna komma ut ur garderoben gissar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips: Slå upp definitionen av rasism och läs på.

   Radera
 6. Sovjetlängorna liknar de nybyggda husen vid Kviberg i Göteborg, dock är färgen svart på dessa medans de i artikeln är grå. Tänk vad utvecklingen går framåt :)

  SvaraRadera
 7. Kul med lite semestertips.
  Hur lång tid tog resan från Sverige till Batumi, hur många byten blev det?

  SvaraRadera
 8. Putain quelle absurdité!

  Capitaine de réserve dans l'artillerie suédois M Nulli Secundus

  SvaraRadera
 9. Kan tipsa om en annan bortglömd pärla vid svarta havet, nämligen Mamaia i Rumänien. Ofantlig lyx med total misär/medeltid fem meter utanför stadsgränsen. Det är ofta feta ryssar som sysslar med "imports, exports" som syns på gatorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det lät särskilt lockande ärligt talat.

   Kanske är likadant i Batumi, vad vet jag, men det lät iaf inte som ngt trevligt :)

   Radera
 10. Två frågor. Finns det gott om schyssta kvinnor och håller det stockholmsklass eller bättre? Samt, när är det högsäsong?

  SvaraRadera
 11. INTE behöver man åka ända bort till Östra Svarta Havet för att uppleva lite "äventyr" till låga priser...

  Tåg Göteborg - Kbh h - Hamburg Hbf - Wien och sedan raka vägen ner till Bosniens vilda berg och mystiska skogar. Längs Neretva-floden upp mot "mörkrets hjärta", Sarajevo där historiens länkar knyts samman med dagens aktualiteter ...

  Längs vägen stannar man till i Mostar och tittar på sönderskjutna fullpepprade ruiner mitt i sta'n på Spanski Trg. I Jablanica stannar man till och går på en guidad rundtur i Titos och SFRJ:s "Atomska Ratna Kommanda" - atomkrigsbunkern som nog inte står dess svenska motsvarighet efter...

  Belgrad som ligger strategiskt där Europa slutar och "Orienten" tar vid, slitet sjavigt och oerhört billigt...
  Och med ett erkänt tungt nattliv..

  Har man sedan lite tid över stannar man någon dag i Kotor längst nere i Kroatien där det K.u.K Österrike-Ungern hade sin U-båtsbas längst inne i mörk fjord under första världskriget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åker man sedan in i "Republika Srpska" i Bosnien är Putin "hjältekung" och har idag intagit platsen där tavlan av Tito hängde förut på kafeerna...
   "Carla Bilt" bemöts med en vågrätt finger över halsen...

   Radera
  2. ... men överallt är det € som gäller som värdebeständig "monetara franca" likt D-Marken gjorde en gång i tiden på 80-talet ...

   I plånböckerna har den vanlige "juggen" tre valutor.. Det egna landets, det närmaste grannlandets och €
   Plastpengar, dvs betalkort är ovanliga och skulle de gå att använda är det de gamla manuella slip-dragarna som plockas fram..

   Bosniens "Konvertiblina Marka" är den nutida raka efterföljaren till just D-Marken då den infördes till en fast växelkurs 1:1 mot just de gröna och blå sedlarna från "Bankkfurt" och dess växelkurs mot € sattes till den som DM fick..

   Radera
 12. 5 lari för en taxiresa "inom batumi" - 9-12 lari för en fattig kebab.

  Hur går en sådan ekonomi ihop?

  Bilarna ser nya ut - hur ser taxibilarna ut?

  Är alla kebab-försäljare lokala "miljonärer"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur går en sådan ekonomi ihop?"

   Landet är inte sönderskattat av en regim som bestämt sig för att lugga hyggligt folk flintskalliga för att spola ner stöldgodset i toaletten?

   Bla platt skatt 20% på inkomster..

   Radera
  2. När vi njutit av dessa bilder så kan vi höstrusket våndas av MP och S försök att stänga ner svensk landabygd. Senaste påhittet i skatteväg är kilometerskatt!

   "Regeringens planerade kilometerskatt kan bli dubbelt så hög – uppåt 26 kronor milen, enligt Centerpartiets Anders Åkesson.
   – Det är landsbygden, jobben och de gröna näringarna som får betala priset, säger han."

   Radera
 13. Akta eder för Medea bara!
  Gäller kanske endast oss sjöfarare...

  SvaraRadera
 14. Som ädelträdnörd var det fina bilder där Lars!
  Den första allén tycktes ha de i Medelhavet vanliga vintergröna quercus ilex (ek som i plantstadiet ser ut som ilex aquifolia, järnek, dvs litet taggiga blad), personligen tror jag att dessa skulle kunna användas på västkusten åtminstone...senare en park med cypresser eller ngn form av ceder?
  Hugh Johnsons The History of Wine har ju en hel del om Georgien - framför allt att gästabudet, keipi, dvs den lärda symposiekulturen redan fanns där, dvs den som sedan är litterärt representerad hos grekerna och framåt...

  SvaraRadera
 15. Att jämföra priset på georgisk mat och dryck med fransk och tycka att det billigt känns lite som att jämföra mercedes med lada och bara fokusera på priset.

  SvaraRadera