Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2016-10-19 15:10

Almedalen har inte fallit: Säkerheten i Almedalen är skyhög

Säkerheten under Almedalsveckan är skyhög och ett scenario likt Almedalen har fallit är inte bara orealistiskt, utan också osannolikt och ogenomförbart. Som del av egen bokresearch för Höstsol inventerade själv den synliga säkerheten under mitt besök på tillställningen. SVT har nu sänt ett reportage om Säpodelen av säkerheten, vilket gör att jag anser att lådan är öppnad och kan diskuteras.
Den synliga säkerheten är skyhög och till detta finns säkerhet som inte syns för den som inte vet vad man ska titta efter, respektive säkerhet i beredskap.
Poliser.
Närvarande på Almedalsveckan var polisen med ett hundratal uniformerade och synligt beväpnade poliser och ett okänt antal civila spanare, vilka jag själv var närvarande på vid ett sorts tillslag. Därtill var polisens Nationella insatsstyrka (NI) närvarande med operatörer i beredskap i anslutning till Visby. Polisen hade även ett stort antal kravallbussar närvarande och det är fullt rimligt att man också hade tillgång till förstärkningsvapen. En skattning är åtminstone 300 poliser utstationerade i två till tre skift.
Säpo. Identifieras bland annat på Säpo-pin i rockslaget, luftbaserad hörsnäcka (ej synlig) samt kroppskyddet.
Säpos personalstyrka, som har hand om skyddet av folkvalda politiker, var cirka 200 personer enligt SVT, inklusive det som i dagligt tal kallas livvakter, samt säkerhetschaufförer, ledning, analytiker men också civilklädda säkerhetspoliser i folksamlingarna, ägnande sig åt inhämtning (underrättelsearbete). Åtminstone livvakterna och de civilklädda säkerhetspoliserna, som tillsammans står för den större styrkan, var beväpnade. Säpo kommenterar inte sådant, men man har med all sannolikhet också tillgång till förstärkningsvapen.
Beväpnad marinbassäk. Tillkommer ytterligare skift, plus befäl.
Försvarsmakten har sitt eget personskydd som officiellt sägs vara "militärpoliser". Dessa åtföljde högsta försvarsledningen, inklusive ÖB. De är diskret beväpnade. Tillgången till förstärkningsvapen är okänd, men finns rimligen ombord på HMS Carlskrona, varifrån man hade sin bas och övernattning. Huruvida separata operatörer från Särskilda operationsgruppen (SOG) fanns i beredskap är okänt, men en lägsta rimlig nivå är att man har ledningspersonal närvarande för att kunna samordna med polisen vid skarpt läge. Carlskrona ligger också förtöjd inom några stenkast från själva Almedalen. Därtill finns stora mängder militär personal närvarande för att besöka eller delta i evenemang, eller genomföra uppvisningar. 
Överbefälhavaren tillsammans med en skattebetalare.
Försvarsmakten hade också minst en rote JAS-plan stående redo på Visby flygplats, tillsammans med baspersonal, inklusive bassäk (träffade och pratade själv med baspersonal på Försvarets forum). HMS Carlskrona vaktades av marinbassäk som garanterat har tillgång till förstärkningsvapen ombord. Både flygbassäk och marinbasäk finns förstås i flera skift och vid skarpt läge kan man minst dubbla, sannolikt trefaldiga, sin numerär mot den synliga. Periodvis hade Försvarsmakten ytterligare örlogsfartyg närvarande.

Stockholmspolisens personsäkerhetsgrupp fanns också närvarande och har t ex hand om ej folkvalda Stockholmsbaserade personer som behöver personskydd. Det är denna grupp som t ex hade hand om Mona Sahlin tidigare, men som också agerar livvakter åt t ex generaldirektörer. Då Säpo ägnar sig åt författningsskydd ligger inte skyddet av dessa på Säpo. För övrigt samma anledning till att högsta försvarsledningen har egna livvakter i form av "militärpoliser".

Ett antal direktörer och motsvarande har privat livvakter, men detta är ganska ovanligt i Sverige. Det finns även annan privat säkerhet i form av väktare, men dessa är sannolikt ej beväpnade.
Diplomatic Security Service. Amerikanska ambassaden håller till ur bild åt höger.
Amerikanska ambassaden var närvarande och hade skydd från DSS, Diplomatic Security Service, i samband med sitt 4:e julifirande. Antalet är svårt att uppskatta, men det var både intern och extern säkerhet, t ex fanns DSS-vakter även utanför tillställningen för att kontrollera att inga förberedelser eller intrångsförsök sker. DSS har med hög sannolikhet tillgång till skjutvapen, men hade inga synliga och verkade inte heller bära dem dolt då deras synliga agenters klädsel med pikétröjor inte gav utrymme för dolda vapen. Teleskopbatong och handfängsel fanns dock, plus en amerikansk attityd. Friendly but firm. DSS är för övrigt popkulturellt aktuella med filmen 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi om angreppet mot den amerikanska ambassaden i Benghazi 2012. Det handlar alltså inte om en sorts glorifierade väktare, utan om specialförbandsoperatörer.

En skattning landar på uppåt 600 personer i beväpnad säkerhetspersonal om alla kallas in samtidigt när larmet går, varav kanske 10% också har tillgång till förstärkningsvapen. Det är rätt mycket vapen att sätta in innanför ringmurarna och för att ta kontroll.

Därtill kan hemvärnet kallas in, och från och med nästa Almedalsvecka så finns även ett helt kompani pansarskytte närvarande ute på Tofta skjutfält och kan vara på plats inom 20-30 minuter, inklusive med stridsfordon, om beredskapen är hög.

Överallt finns det civilklädda poliser och säkerhetspoliser som går runt i folkmassorna. Relativt enkla att identifiera om man tittar efter t ex kroppsskydd, öronmikrofoner eller vapen (oftast svårast att se dock pga att man vet hur man döljer vapen). Plus främst att de allmänt ofta har en kroppsbyggnad och frisyr, samt kroppshållning och attityd, som gör att de inte passar in. De borde prova att gå runt med ett glas rosé för att smälta in.

En bekant blev visiterad av civilklädda poliser, då hans packning var misstänkt stor och utrustad med en del synlig och ovanlig elektronik i samband med ett partiledartal. Då stod han ändå 150 meter bort från partiledaren, och de civilklädda poliserna spenderade nästan 15 minuter med att gå igenom allt och därtill genomföra en form av förhör och registerkontroll. Fick själv legitimera mig för att befunnit mig tillsammans med personen som i övrigt släpptes utan anmärkning eller misstanke efter visitering och registerkontroll.

Ensamma galningar kan man aldrig skydda sig helt mot, men oddsen att de åker fast är antagligen lägst i Sverige under Almedalsveckan. Att utan att röjas få in en större styrka med förstärkningsvapen bedömer jag som omöjligt.

Annars är sannolikt det största dödliga hotet en bomb. En insats av beväpnade aktörer kommer bemötas, både initialt och sedan eskalerande i takt med att förstärkningsvapen kommer fram, NI skickas in, och eventuella andra förband med förstärkningsvapen, som SOG. Samtidigt måste en bombgalning vara extremt skicklig då avvikande beteende sticker ut som en blinkande lampa i folksamlingarna på Almedalen.

Min yrkesmässiga bedömning som thrillerförfattare är att säkerheten under Almedalsveckan antagligen är den högsta som går att uppbåda under fredstida normalläge i Sverige utan att kalla in militär eller utan att införa någon form av krisläge. Det betyder förstås inte att man i fiktionens värld inte kan göra precis vad man vill.

Public Service/SVT:s Camilla Kvartoft följde med Säpo under Almedalsveckan, vilket resulterade i nedanstående sevärda inslag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Det är skillnad på folk och folk, för vissa finns det resurser men inte för andra;
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6543089

  SvaraRadera
 2. Jäpp eliten ska ju inte behöva drabbas...
  Raketartilleri alltså då, t.ex M270 MLRS, avfyrat från båt

  SvaraRadera
 3. Säkerheten har såklart ökat efter boken skrevs!
  Den stora frågan måste ändå vara om alla poliser sover på samma hotell utanför Visby.

  SvaraRadera
 4. Vill stora stygga ryssen anfalla lär de inte behöva hyra in några smågangsters och legsoldater som i Lewins bok. Med tanke på att de inte brydde sig om världsopinionen när de intog delar av Ukraina lär de inte göra det om de vill ta Gotland heller.

  SvaraRadera
 5. Hur kommer det sig att du skriver "militärpoliser" inom just citattecken? Det är defacto just fullvärdiga militärpoliser, plockade ur militärpolisens personskyddsenheter, som utgör den lite slarvigt kallade "ÖB-gruppen".

  SvaraRadera
 6. Ett tecken som gott som något på det korrupta politiska systemet som sedan länge förlorat kopplingen till folket det är satt att tjäna. Medan vanliga medborgare utsätts för brott i aldrig tidigare skådad utsträckning, brott som polisen inte utreder, och i vissa delar av landet inte ens finns polis, låter politikerna sig själva skyddas av absurda mängder poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att skyddet av vår demokrati och samhällsapparat på ett principiellt plan går före enskilda. Annars är man nog ute på hal is. Jämför med en krigssituation. Jag tror inte heller att det plockas färre snattare i Arjeplog för att SÄPO åker till Gotland.

   Sedan kan man alltid raljera över arrangemanget som sådant, men där har jag inte tillräcklig kunskap om sammanhangen för att uttala mig.

   Radera
 7. Kan inte motstå att travestera foliehattarna med ett lösryckt citat från inlägget: "den synliga säkerheten under mitt besök". Nu får vi tygla hybrisen...

  Mer seriöst: Är det bra att lägga ut ansikten på berörd personal? Jag inser att det är ett offentligt sammanhang, men det hade nog tagit emot att publicera för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt gör jag inte det. Men med tanke på vad SVT gjorde så ter det här sig milt. Dessutom figurerar utlagd personal ofta på nyhetsinslag med våra statsråd.

   Radera
  2. Sedan FoF i Sälen har jag även foton på t ex Mona Sahlins livvakt. Som jag inte lägger ut.

   Radera
 8. Blogginlägg av den här slagen uppskattas. Kul och lärorikt.

  Ett alternativt för en "lyckad" attack är annars kanske att gräva ned en stor bomb ett par månader innan Almedalen. Hur duktiga är bombhundar? Skulle de nosa rätt på något som låg ett par meter under jord?

  SvaraRadera
 9. Eftersom du inte nämner något om närvaron av Malmöpiketen så anas att misstron mot Skåningarna efter Lewins bok består. Nästa år kanske man litar mer på dem. Deppa inte för det utan pigga upp dig med lite Finnish Military Power istället. Känsliga ryska desinformatörer varnas för starka bilder!

  SvaraRadera