Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-05 09:09

Ygeman: Inte Eliassons fel eller ansvar att polisen inte levererar

Inrikesminister Ygeman (s) framträdde igår tillsammans med rikspolischefen Eliasson (i)1. i Public Service/SVT:s Agenda. Han konstaterade att det varken är Eliassons fel eller ansvar att polisen inte "levererar" lag, ordning och lagförda brottslingar. Kort sagt anser Ygeman att det är poliserna på fältets fel.
Inrikesminister Ygeman (s).
Två av de mest föraktade inom Sveriges högsta ledning framträdde igår i Agenda. Det handlade om inrikesminister Anders "våldet är sportskyttarnas fel fast inga sportskyttevapen blir stulna" Ygeman (s) och Polismyndighetens generaldirektör, den ej polisiärt utbildade Dan Eliasson (i). För stunden var de iklädda gubbigt tråkiga grå kostymer, med skjortor de inte strukit själva och någon form av prickmönster på sina slipsar, allt för att förmedla en känsla av seriositet. Dan Eliasson hade fått sin testosteronkala hjässa sminkad, men kunde ses med lite veck på skjortan. Överlag en väldigt fantasilös utrstyrsel som förmedlade känslan av ett korpulent gubbvälde, som vet bättre än alla andra.

One-piece clowndräkterna lämnades hemma, men deras frånvaro överskuggade allt annat.

Det hela var en föreställning där regeringen Löfven via Anders Ygeman tydligt skulle ta ställning för Eliasson och informera svenska folket att de har fel i att kräva ansvar från Polismyndighetens högsta chef. Istället hittas problemet längre ner i organisationen, som uppmanas leverera av inrikesminister Ygeman.

"Hittills tycker jag inte att omorganisationen levererat som den ska. [...] Jag är nöjd med rikspolischefen som jag tycker ibland får ta lite för mycket oförtjänt hård kritik."
Polismyndighetens generaldirektör Eliasson skällde ut sina anställda. Igen bör tilläggas.
"Mot slutet av året måste vi se bättre resultat."
Så nu vet alla poliser på fältet detta. Eliasson måste se bättre resultat från er senast mot slutet av året. Annars djävlar kommer poliserna på fältet få hård kritik från Eliasson. De som fortfarande jobbar kvar då.
Polismyndighetens civile ej polisiärt utbildade generaldirektör Dan Eliasson (i). Bland annat känd för att ha kört Försäkringskassan och Migrationsverket i botten. Frågan är vilken myndighet som står på tur? 
I rättvisans namn så gäller regeringens stöd för en generaldirektör till vederbörande får sparken eller som det heter "av personliga skäl har vi kommit överens om att omplacera Dan Eliasson till generaldirektör för Skatteverket, som håller på att omorganiseras  för att komma närmare medborgarna och ingen är bättre på att lyfta och motivera en organisation än Dan Eliasson."

Så kanske är det Dan Eliasson som får sparken till årsskiftet om inte poliserna på fältet "levererar".

Tills dess kommer gubbväldet fortsätta.

1. Inkompetent.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. För oss som inte hängt med riktigt i den här historien. Vad är det Dan Eliasson gör som är inkompetent? Och då menar jag inte diverse uttalanden som han, ibland befogat, fått kritik för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har inte gjort något.

   Radera
  2. Jag har följt historien om Eliasson och med intresse läst framför allt vad poliser har skrivit om honom och den nya organisationen, och de har goda argument på sin sida.

   Men jag håller med om att det hade varit intressant att se en sammanställning av hans misstag som myndighetschef. Jag tycker också att det är intressant med en sammanställning av diskutabla uttalanden han har gjort.

   Man kan tänka sig en sammanställning med fyra delar:
   1. Tiden innan han blev myndighetschef.
   2. Tiden som chef för Försäkringskassan
   3. Tiden som chef för Migrationsverket
   4. Tiden som rikspolischef

   Jag är övertygad om att en sådan sammanställning skulle skulle ge en tydlig bild av hans inkompetens. Jag skulle gärna läsa en sådan sammanställning men jag vet att jag aldrig kommer att göra den, så jag hoppas att någon annan gör den.

   Radera
  3. En ledares uppgift är att styra arbetet i den organisation den är satt att leda, enligt egen organisatorisk förmåga och de riktlinjer som är givna (i det här fallet från regeringen).

   Centraliseringsplanen, som få ger intryck av att tro på, har han fått uppifrån. Han verkar vara en av få som tror på den dock (ett måste för att ta uppdraget).

   Dannes uppgift är att genomföra omorganisationen och leda arbetet. För att lyckas med det måste han få med sig sina medarbetare och inspirera dem att tro på den nya organisationen och arbetet.

   Det är där han har misslyckats. De flesta poliser, särskilt de som faktiskt utför polisarbete, verkar ha lågt förtroende både för Danne och den nya organisationen.

   Det räcker knappast att smickra sina uppdragsgivare i regeringen och de närmaste karriäristerna i polishuset om man vill lyckas med att leda en verksamhet och genomföra en omorganisation.

   Radera
  4. Han är en Ja-sägare som anställts för att han är bra på att slicka uppåt ock sparka neråt. När förra chefen rapporterade att den planerade omorganisationen skulle kosta 2 miljader att genomföra så fick han sparken och ersatt med Eliasson som lovade att klara av det inom ram.

   Men nu har dom (surprise!) kommit på att det här blev dyrt och det behövs mer resurser...

   Radera
  5. OK, kan man summera inkompetensen såhär:
   1) Han har inte lyckats få polisernas förtroende.
   2) Han har tagit på sig vad som verkar vara en budgetmässigt omöjlig uppgift.

   Radera
  6. Ungefär så, om man inte vill ägna sig åt att hänga på honom en rad mindre smickrande epitet som han säkert gjort sig förtjänt av men som inte ger sakligt intryck.

   Jag som medborgare kan tillägga att han inte inger mig något som helst förtroende och jag skulle helst vilja se att han fick avgå utan ersättning på grund av inkompetens.

   Kanske hade han till och med kunnat åtalas om det fanns ämbetsmannaansvar. Men sånt är tyvärr omodernt i världens modernaste land...

   Radera
  7. Ibland har spyan faktiskt gjort något,tex oroat sej för Alexandramördarens uppväxt.
   https://www.flashback.org/t2678954

   Radera
  8. Varför kommer det aldrig fram någonting som motiverar det extremt hätska drev som pågår emot Dan Eliasson? Det börjar lukta illa om allt det här. Är det gamla bittra småpåvar till länspolischefer som uppviglar anställda och obstruerar omorganisationen? Jag undrar om det verkligen är rikspolischefen som är det egentliga problemet.

   Radera
  9. Alltså, det finns säkert en massa gammal kompost som jäser både lokalt och på riksplanet inom Polisen. Jag är övertygad om det.

   Men en bra chef ska väl TROTS detta kunna genomföra förändringar? Delvis får man väl anse kritik i en organisation som är under förändring som "bakgrundsbrus" men man ska ju komma ut på andra sidan med hedern i behåll också. Problemet är ju om man tillsatt en chef som inte åtnjuter de anställdas förtroende.

   Radera
  10. Till att börja med borde Eliasson aldrig ha blivit rikspolischef. Han borde ha varit bränd efter sitt arbete på Försäkringskassan där han beordrade att e-posten raderades. På så sett kunde man varken utreda den korruption som skett inom FK eller vissa bidragsfuskare.

   Förklaringen till raderingen var att rättsläget var osäkert. Men om rättsläget är osäkert så avvaktar man tills man vet mer. Man begår inte irreversibla handlingar som kan skydda brottslingar.

   Sen när det gäller polisen så har Eliasson dels inte arbetat för att vi får fler poliser trots att vi behöver det. Dels har han verkat för en omorganisation som går helt emot Lean och andra effektiviseringsmetoder. Det är ineffektivare att ha en poliskår där alla ska arbeta med allt än att ha specialinriktade grupper som arbetar med vissa saker (i kombination med poliser som arbetar med generella saker).

   Radera
  11. Sen är hanteringen av vapendirektivet ett skämt. Den enda rationella anledningen till vapendirektivet som jag ser det är att politikerna är rädda för folkliga revolter ifall de missköter sitt jobb.

   Vill man komma åt kriminellas vapen så handlar det istället om att kontrollera våra gränser.

   Radera
 2. Dags för nya armband? #lökainte

  SvaraRadera
 3. Jag kan meddela att Socialdemokraternas och Ygemans sätt att hantera EUs Vapendirektiv på egen hand är tillräckligt för att stjälpa S i deras val 2018.

  Lägg sen till allt annat som inte fungerar. Mycket har S ärvt från Alliansen förvisso, och det har många inte glömt heller.

  Stämningen bland de mest skötsamma i samhället, vapenägarna (de legala bör tilläggas), är rekorddålig och det är inte de traditionella partierna de tittar på från vad jag kan döma.

  I Sverige har vi höga tjänstemän som sedan 80-talet riktat in sig på legalt vapenägande för att minska det, i tron att det skulle hjälpa mot kriminalitet.

  "Alla illegala vapen har en gång vart legala" - men det fungerar inte så!

  Man kan säga att metoden vare sig stöds av forskning, eller antalet kroppar på dagens gator. Dock fortsätter Polisen med det, och metoden stöds uppenbarligen politiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill bara framhålla att alla inte håller med. Vi inom de illegala vapenägarnas riksförbund är helnöjda med den nya polisreformen, samt såväl polisens som tullens dagliga arbete.

   Radera
  2. Politikerna vet mycket väl att de legala vapnen inte skapar kriminalitet. Däremot gillar de inte att hundratusentals etniskt svenska män som inte är kulturmarxister innehar vapen. I kulturmarxismens Sverige kommer de enda civila vapenägarna att vara kriminella främlingar.

   Radera
  3. Jag önskar att jag kunde vifta bort ditt inlägg som konspiratoriskt tjafs.

   Tyvärr har du helt rätt.

   Radera
  4. Som @RB påpekar: Det värsta en politiker kan tänka sig är att deras valboskap gör uppror.

   Radera
  5. "Man kan säga att metoden vare sig stöds av forskning, eller antalet kroppar på dagens gator. Dock fortsätter Polisen med det, och metoden stöds uppenbarligen politiskt."

   När var det senast Svenska Politiker lyssnade till evidensbaserad forskning eller, för den delen, verkligheten?

   relaterat:

   http://kvartal.se/artiklar/dogmer-som-ddar

   Radera
  6. Genomgång av Dan Eliassons gärningar. Det finns gott som gärningar innan han blev polischef som borde diskat honom från alla typer av chefsjobb. Men han är ju förstås trogen regimen.

   http://www.uvell.se/2014/11/27/punkare-eller-pamp-%C2%A0-24354351

   Radera
  7. RZ, tack för tipset om sammanställningen som Uvell gjort om Dan Eliasson. Men den är nästan två år gammal nu och sedan dess har han dragit på sig massor av kritik. Denna sammanställning plus den befogade kritik han fått den senaste tiden övertygar i vart fall mig att han inte borde vara rikspolischef.

   Radera
 4. Är inte hans livvakter poliser? Verkar dumt då att skämma ut alla poliser offentligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte personskyddet en SÄPO grej?
   Lite finare poliser alltså.

   Radera
  2. Är inte personskyddet en SÄPO grej?
   Lite finare poliser alltså.

   Radera
  3. nämnda livvakter har också ansvar för t.ex Jimmie Åkessons säkerhet, vars politiska åsikter får Eliasson att kräkas. Man får väl hoppas att livvakterna har lite mer pliktkänsla än rikspolischefen

   Radera
  4. Det behöver du inte vara orolig för.

   Radera
  5. Åkesson och Ygeman är en del av den centrala statsledningen (Riksdagsman respektive statsråd) och därför har de SÄPOs personskydd (SÄPO är som bekannt inte en del av polisen utan är en fristående myndighet). Vem som står för Eliassons personskydd vet jag inte men som Myndighetschef TROR jag inte han har rutinmässigt personskydd utan det tillkommer nog bara om det uppstår en hotbild (Eller om han anställer civila personskyddsväktare själv).

   Radera
 5. Eliasson innehar sin position enkom för att han har goda kontakter med sosseledningen. Traditionellt sosseförfarande med andra ord.

  Än värre är att vårt skämt till "opposition" inte gör ett dyft för att störta nuvarande regim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Endast SD är i opposition. Det finns vid sida Sd endast ett parti i riksdagen och det är Pp (Politikernas Parti).

   Radera
  2. SD är sossar i 70-tals kofta. Det är sossepolitik (från alla riksdagens partier) som tagit oss dit vi står idag. Det kommer inte ändras för att man önskar bort alla invandrare.

   Lösningen borde ligga i att låta individder ta större ansvar genom att minska staten och alla regleringar.

   Jag tror inte på partipolitik men kanske skulle ett vågmästarparti med bara två krav fungera:

   - minska statensbudget 5% per år (inklusive landsting och kommun)

   - Varje ny lag/reglering kompenseras med att ta bort två befintliga (formuleringen kan nog filas lite på...)

   Mot dessa två krav går man med på vad som helst utan invändningar och oavsett vilket block man tvingas stödja. (Vill båda ha ens stöd så tar man den som erbjuder störst minskning av statens budget)   Radera
  3. Inte goda kontakter, bra hållhakar.

   Radera
  4. @RB: Du vet väl att SD är ett politiskt parti, med politiker. Allt de gör drivs av politisk agenda.

   Radera
  5. "Lösningen borde ligga i att låta individer ta större ansvar genom att minska staten och alla regleringar."

   *tummen upp*

   Radera
  6. Precis, det verkliga problemet är att vi har för mycket demokrati och för mycket samhälle. Bort med den skiten.


   Du är full, gå hem.

   Radera
  7. Det var riktat till Pelle Struts.

   Radera
  8. Det låter som Snetmot Nosrorb är ett typiskt fall av sosseindoktrinering… Dagens demokrati innebär att alla som bidrar med sitt arbete till samhället, lägger två av tre intjänade kronor i en gemensam pott. Den disponeras sen statliga tjänstemän på ”bästa sätt till gagn för alla”, istället för att folk får prioritera själva.

   När Sverige växte sig starkt för sådär 50-150 år sedan, var skattetrycket bara en bråkdel av det vi har idag. Trots det levde folk ganska bra liv och hade råd att ha fler barn på en skattad lön. Givetvis jobbade hemmafruarna minst lika mycket som männen med det kanske viktigaste uppgifterna som finns, att ta hand om familjen.

   Med tanke på den tekniska utveckling vi haft sen dess och effektiviseringen av produktion och jordbruk etc. borde vi inte behöva lägga mer tid på ”jobb” (två arbetande föräldrar) och egentligen inte ha det så mycket bättre (en smaksak, men vi äter garanterat sämre, åker på mer semester, har fler skärmar, har stressade ”livspussel”…)

   Anledningen till att vi behöver lägga mer tid för att få mindre är helt enkelt att vi organiserar oss dåligt, och det är främst statens fel.

   Radera
 6. Vore det inte en lysande idé att flytta Eliasson till skatteverket? Om det är någon myndighet man kan klara sig utan så är det väl den. Alternativt att han får bli den nye DO.

  SvaraRadera
 7. Hm? Men det kanske inte vore så dumt med Eliasson som fogde? Då kanske inga skatter skulle bli indrivna? I stället kunde han dela ut armband: "det är häftigt att betala skatt".

  SvaraRadera
 8. Om Eliasson är så duktig kan väl han skickas ut på fältet, agera polis liksom..i Södertälje, i Rosengård, i Biskopsgården, bevaka Övre Norrland i den enda polispatrull som är tillgänglig inom 45 mils radie från Storuman.. osv.

  SvaraRadera
 9. Uppenbar härskarteknik när Eliasson refererade till forskaren genom hans förnamn, utan att nämna titel eller efternamn. Allt för att förminska betydelsen av hans resultat. Men som tur var var reportern på tårna och frågade vem han menade. Det fick honom lite ur balans en kort stund.

  SvaraRadera
 10. Som de gamla punkare de är, håller Ygeman och Eliasson ihop.

  SvaraRadera
 11. Var inte så hårda mot Anders. I ren sosseanda så gäller ju alltid "någon annans fel".

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Det är uppenbarligen helt okej att hyra ut lägenheter man inte längre disponerar med bidrag, och kräva semester på bidrag.
  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-05/hyrde-ut-samma-lagenhet-14-ganger---slapp-fangelse
  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-05/semesterresa-till-bistandstagare-overklagas

  Fan, man borde blivit bidragskung i alla fall.

  SvaraRadera
 14. Svensk polis har befunnit sig i ständig nedförsbacke sedan 1970-talet. Mest har det saknats styrning av polisen, så de har fått formulera sitt uppdrag själva. Inte världens bästa situation eftersom polisen sållar bort alla med IQ över 115 redan vid rekryteringen.

  SvaraRadera
 15. Vad är det du säger ? Snart måste jag verkligen träffa den här Eliasson för att se vad han går för - är han stålmannen eller Winston Churchill ? Verkar som han kan övertyga vem som helst om vad som helst ! Och, NEJ, det går inte att skilja på polisen och Eliasson. De hör ihop. Förutom om han är Löfens rumppojke a la Systembolagets Steen - och de snart kommer flytta in i en Herrgård i Sörmland. Då är allt återigen möjligt.

  SvaraRadera
 16. "Ingen människa är illegal" säger de.
  Kanske beror det på vad människan gör...

  Kan man då säga att "Inget vapen är illegalt"
  Och att det också beror på vad vapnet används till...

  En svensk man får, inom landets gränser, inte bära ens en Mora-kniv.

  Vem är det som vill avväpna oss?
  Och varför?

  Hälsningar från "En som aldrig frågat förr"

  SvaraRadera
 17. Polisen är en misskött myndighet under Ygeman. Poliser slutar och vi svenskar börjar allvarligt oroa oss för vår säkerhet. Hela Dalarnas län hade bara fyra polisbilar i rull under semestern. Grova våldsbrott och även synnerliga grova våldtäkter har blivit liggandes under ett helt år utan åtgärder. Tar vi emot människor som har en ungefärlig kriminalitet på runt 20% så måste naturligtvis polisväsendet uppgraderas och utökas. Jag tycker att vi ska planera för ett extra val till Juni 2017. Det finns ett politiskt pris som ska betalas för alla övergrepp och hatbrott på svenskar den här sommaren. Om nästa sommar blir lika bedrövlig eller värre så kan man ju kalla det för ett inbördeskrigs liknande tillstånd. Ni kan titta åt sidan om ni vill, men jag anser att när skarpladdade handgranater och skjutvapen används på allmän plats så har vi en väpnad konflikt. När det pågår en väpnad konflikt, jihad eller vad ni vill kalla det så är det fritt fram att våldta allt som rör sig. Det är det som vi sett i bla Gävle Bollnäs där 21 kvinnor blev våldtagna under bara tre dagar i sommar. Det räcker nu! Antingen får vi omfamna Jesus och be för Sverige som Simon Ådahl, eller så får vi börja freda oss med skjutvapen vi också. Énvarsgripande enskilt eller i grupp kommer förmodligen snart gå över styr. Så mitt förslag är att vi ber för Sverige och hoppas att polisen reder upp situationen innan extravalet.

  SvaraRadera