Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-06 11:45

Ungdomars brist på körkort ett problem för Försvarsmakten

Försvarsmakten har problem med att allt färre ungdomar har körkort. Detta samtidigt som ett modernt försvar bygger på fordon och man av nödvändighet helst vill se att samtliga i personalen kan köra dessa.
Försvarsmakten var huvudsponsor av Tall Ships Race i Göteborg i helgen. Jag passade på att hälsa på Wartofta stridsvagnskompani från P 4 Skaraborgs regemente, som hittades bland försvarets utställare.
Förr var körkort något nästan alla ungdomar skaffade. Idag kan det regionalt vara så lågt som exempelvis 40% i Stockholms län redan 2011. I landet var siffran 75% år 1980 och var 2011 nere på 60%. 

Baserat på Försvarsmaktens rekryteringspersonals problematik har siffran fortsatt att falla. Det kan vara så illa att man på en rekrytering av trettio ungdomar kanske bara har 5 - 10 personer som har körkort.

Det är förstås möjligt (?) att få ett militärt förarbevis på specifika militära fordon ändå, men har man inte körkort från början blir utbildningen förstås avsevärt mer krävande. Ett vanligt B-körkort är ett långt steg på vägen även till att lära sig köra tunga fordon.

Samtidigt fortsätter politiker att i praktiken motarbeta bilismen i våra ungdomstäta storstadsområden, och allt fler ser ingen anledning till att skaffa just körkort.

Kanske är det dags att satsa på cykelskytteförband igen. Alla kan väl åtminstone cykla? Eller?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. "Kanske är det dags att satsa på cykelskytteförband igen. Alla kan väl åtminstone cykla? Eller?"

  Nej.

  http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/l%C3%A4r-sig-cykla-f%C3%B6r-ett-b%C3%A4ttre-liv-1.91030

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5959040

  SvaraRadera
 2. Att försöka minska privatbilismen I storstäder har jag svårt att se något negativt I sig. Men är det nu så att allt färre tar körkort, så får väl försvarsmakten ta höjd för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de som vill ta körkort via sin militärutbildning/tjänstgöring får helt enkelt betala 15-20 000 som alla vi andra.

   Radera
  2. Med tanke på att fm är en arbetsgivare med rekrytrringsproblem mrn rel stor utbildningspotential så förstår jag ej varför de inte skulle kunna erbjuda pot körkortsutb

   Radera
 3. Trenden går mot självkörande fordon och vad är då poängen med att ha körkort för den breda allmänheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är fortfarande ansvarig och måste kunna ta över vid behov.

   Radera
  2. När alla fordon är automatiska, hur ska du kunna ta över när alla andra fordon på vägen är i en perfekt tajmad svärm.

   Radera
  3. Förr eller senare så hamnar vi nog där, men att i dagsläget tala om en trend är nog att ta i.

   Radera
 4. Förresten, med tanke på bilden, har man slutat använda kragspeglar I dagens försvarsmakt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är jacka 90 lätt. Den har en axelklaffhylsa på bröstet bara.

   Radera
  2. Aha, vilka får den tilldelat?

   Radera
  3. ...men hur ser man då vilket truppslag man tillhör?

   Radera
  4. Huvudbonaden alt. Förbandsmärket som finns på ärmen.

   Radera
 5. I den långt förgångna tid då jag gjorde min första tjänstgöring fick de som inte hade körkort körkortsutbildning med civil uppkörning och kort i tjänstgöringen. Kunde det vara ett rekryteringsargument för dagens krigsmakt?

  SvaraRadera
 6. I den långt förgångna tid då jag gjorde min första tjänstgöring fick de som inte hade körkort körkortsutbildning med civil uppkörning och kort i tjänstgöringen. Kunde det vara ett rekryteringsargument för dagens krigsmakt?

  SvaraRadera
 7. Jag brukar hysa en aversion mot individer som envisas med att hävda att alla problem är utmaningar/möjligheter men det här är väl just en möjlighet. "Bli soldat, få körkort" borde kunna vara en liten del som läggs till det civila meritvärdet för anställda soldater. Försvarsmakten har redan militära trafikinspektörer som får utbilda och examinera civila körkort varför det som behöver tillföras är några timmar arbetstid per soldat under ett gäng veckor. Körkort torde ha stort värde för de flesta individer samtidigt som arbetsinsatsen för FM är rimlig. Win-win.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle ju kunna göra det som en grej för att få folk att stanna kontraktstiden ut. Fullgör man kontraktstiden är körkortet man fått gratis, slutar man I förtid kommer det en räkning. :-)

   Radera
  2. Ja, det var min spontana tanke också. Helt klart en bättre lösning än att ge studielån för att ta körkort.

   Radera
  3. En smaklig lösning om du frågar mig. Dock lever vi ju i Sverige där alla former av dylika krav på individer är en omöjlighet.

   Radera
  4. Lysande idé ! Man kan krydda med lastbilskort, taxikort, släp för de som stannar ytterligare en tid. Invasionsförsvaret utbildade sina egna förare.

   Radera
 8. Det där med färdigheter i att framföra fordon är nog inget man längre får anta att vuxna människor i gemen klarar av. Jag kan bjuda på följande lilla anekdot ur verkligheten.

  För några år sedan företog mitt dåvarande bolag en bolagsresa till Paris där alla var mest roade av aktiviteten med en guidad cykeltur på elcyklar i tropp runtom i Paris. Då denna aktivitet var så populär tänkte bolaget göra om denna aktivitet vid förra årets bolagsresa till en annan huvudstad. Nu blev det dock problem som ledningen inte räknat med. Det visade sig att 4 stycken av de yngre nyanställda i 25-årsåldern inte alls kunde cykla.

  SvaraRadera
 9. Förritiin, när tidiga 70-talister värvades var en morot för ambulanstjänst just att man fick körkortet gratis inkluderat i utbildningen...

  SvaraRadera
 10. Lysande idé ! Låt mig presentera den danska filmen 9.e April (Kolla IMDB), där möter danskt cykelskytte framryckande tyskt pansar...eller nåja, de blir överkörda av spaningskompaniet som körde längst fram i täten. Framför de tyngre stridsfordon. Som man ställt till det nu i Sverige så är det Hemvärnet som utan rätt utrustning kommer hamna i en liknande situation på alla platser i Sverige utom den plats där den Svenska Brigaden med artilleri grupperar (jag hoppas att man inte skall dela upp den). För att det inte finns riktiga pansarfordon för dem och det finns ännu färre förare. Lite sjukt är det faktiskt, och man måste fråga sig: Hur blev det såhär ?

  https://play.google.com/store/movies/details/9_april?id=2lt3obAfH0s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur var det ? Som man övar - så krigar man....

   Radera
  2. Hemvärnet har aldrig någonsin haft pansar... Kommer troligen aldrig någonsin ha det heller.
   Hemvärnets huvuduppgift är inte strid på det sättet heller.

   Radera
  3. Dags och tänka utanför lådan eftersom vi inte har så många alternativ ca 10 år framåt. Ännu en gång - har du inte förstått att det är inte Hemvärnet som väljer detta. Om de är det enda förband som finns gripbart så får de välja - strid mot pansar, fly eller ge upp. "Militär" hjälp med artilleri kommer att finnas där de två brigaderna finns. Sätt dig ned med en karta och rita en cirkel på 10 mil i Stockholm, i Malmö och i Göteborg. Tänk sen att alla andra platser måste Hemvärnet stå för den militära närvaron. Man håller nu på att testa med 12cm GRK i Hemvärnet, men det behövs pansar, PV-robot och luftvärn också för effekt. När skall ni Hemvärnsgubbar börja förstå att på de allra flesta platser i landet är ni den militära kapaciteten.... jag föreslår inköp av begagnad utrustning.

   Radera
  4. Ni måste sluta med mantrat - det är inte uppgiften - eftersom det är inte ni som väljer eftersom ni inte kommer ha initiativet.

   Radera
  5. Jag blir så illa berörd av att se filmer av den här arten. Det finns många av dem.

   Ett försvar måste helt enkelt få kosta, om man alls ska ha ett försvar, annars blir man överkörd med fruktansvärda följder och unga människor som får sätta livet till för ingenting.

   Jag är helt klart för ett riktigt försvar som får kosta så mycket som det krävs. Ska man ha ett försvar måste det vara trovärdigt både för utomstående och även de som tjänstgör allt annat är direkt skamligt och blod på händerna hos de som fattar besluten.

   Det fanns en tid när jag hade slagits om det krävts men inte längre. Det finns inte mycket kvar att försvara och det finns inga medel att försvara det med.

   Radera
  6. Jag tror att det inte är någon som läst 2009 års Försvarsbeslut överhuvudtaget - alla bara skriker mantran som de lärt sig på 1900-talet. Läs på läget och börja ställa krav på Era politiker !

   Radera
  7. Niklas:
   För vilka pengar skall Hemvärnet utrustas och utbildas med detta?
   Det kostar precis lika mycket att göra det där som någon annanstans.
   Jag är inte motståndare till att Hemvärnet förbättras eller får andra uppgifter. Dock är Hemvärnets uppgifter idag inte sådana att de skall eller bör ha den utrustningen.

   Förmågan att utbilda, underhålla, öva med mer kvalificerad materiel är inte helt enkel att ha spridd överallt. Bara det faktum att det inte finns skjutfält lämpliga för detta samt att förbandstorlekarna blir så små att de blir meningslösa (samt spridda och därmed dålig samordning=stridsförmåga).

   Att bara skrika på utrustning utan att ha någon idé om verklighetens uppgifter och prata om "när det väl händer så bestämmer inte vi".
   Det är ju hela syftet med ett extremt lätt förband att de bestämmer när de skall göra något och det många skriker om att vi måste satsa på nämligen gerillakrigföring. (jag håller inte med utan anser egentligen att hemvärnet bör avskaffas helt och rullas in i "riktiga" arméns gss-t förband med organisation och så vidare från det, exempelvis använda de för att bemanna materielreserven)

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Om försvaret har problem med avsaknad av körkort så är det bara att börja utbilda för detta. Yrkessoldater torde ha den tiden.
  Förr (några år innan jag gjorde värnplikt) fick alla kb elever detta på Lv3 i alla fall.
  Det skulle som nämnts vara en relativt billig och bra sak att locka med.

  SvaraRadera
 12. Har barn inga föräldrar nuförtiden? Självklart ser man till och finansierar att ens barn får körkort.
  Lever man på svältgränsen kanske man inte bör skaffa en massa barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också ser man till att ungen inte har körkort så slipper hen kanske att bli inkallad.

   Radera
  2. Minröjning och latrintömning kan man göra till fots, då behövs inget körkort.

   Radera
  3. Fast om pliktverket bara ska kalla in några få procent kanske man föredrar soldater som kan tömma latriner både till fots och med lastbil.

   Radera
 13. Det enda jag tänkte på är att står du på en pall eller ??

  ; - )

  SvaraRadera
 14. När Ryssarna anfaller - Tycker ni att alla utan körkort ska stanna hemma ?? Kan tänka mig att hoppa in i Stridsfordon90 / Leopard 122 / Archer / BV 206, och köra lite racing, jaga upp och kill några T14-Armata, även utan körkort ! Hur svårt kan det va ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är de flesta fordon lite trixiga. Speciellt att köra så att man inte kör sönder fordonet vid första tillfälle. En strid vinns oftast av den som har mest tur (och mest tur har den är har bäst ledning, utbildning och utrustning samtförberett sig mest).

   Radera
 15. Låt curling-föräldrarna följa med som chaufför, det gör de ju ändå.
  För övrigt blev jag djävligt glad när fyra Gripen flög över hemstan idag!

  SvaraRadera
 16. "Löfven lovar CSN-lån för körkort.
  Unga ska kunna ta CSN-lån för att finansiera sin körkortsutbildning, slår statsminister Stefan Löfven fast.
  Senast 2018 väntas det vallöftet bli verklighet"

  Ojdå! Måste Cornu ge beröm till regeringen nu?

  För övrigt så är det väl bara att sortera bort de utan körkort vid mönstringen?

  SvaraRadera
 17. Vill man bli polis måste man ha körkort.
  Kan det alltså vara där man tappar rätt många som annars hade varit lämpliga?

  SvaraRadera
 18. Konstigt, jag har alltid sett dig som en kort kille. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljer man ut små soldater så att de ska få plats i vagnarna?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera