Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-21 14:55

Svenskt försvar agerar inte i ett informationsvakum

"150 soldater förslår väl inte?""Nu är det ju 150 skaraborgare, så vi ska nog stå emot" - kompanichefen Wilska pansarskyttekompani (enligt trovärdiga uppgifter) från P 4 Skaraborgs regemente
De senaste veckorna visar att det svenska försvaret inte agerar i ett informationsvacuum. Ryska skarpa förberedelser för ett angrepp mot Sverige kommer inte gå oupptäckta och Wilska pansarskyttekompani på Gotland kommer inte vara det enda försvaret av ön vi har.

De senaste veckornas utveckling inom försvaret av Sverige visar tydligt att svenskt försvar inte agerar i ett informationsvacuum. Sverige samlar in information om omvärldsläget och läget i Sverige, och Försvarsmakten vågar agera på denna information. Wilska pansarskyttekompani från P 4 Skaraborgs regemente kommer tillsammans med vissa stödförband som en TOLO-tropp och hemvärnet på ön inte att stå ensamma att försvara Gotland.

Bland de mediauppgifter som framkommit de senaste veckorna så var Sverige nära att gå upp i beredskap efter en massiv rysk truppsammandragning vid Lettlands gräns. USA:s vicepresident Bidens uttalande skedde i samband med detta skedde knappast heller av en ren slump, utan var ett meddelande om att "vi ser och vi är beredda att agera".

Försvarsmakten genomförde då oplanerade beredskapskontroller och skickade bland annat Wilska kompaniet till Gotland som en beredskapskontroll, men också enheter från Luftvärnsregementet, där bland annat stridsledningsradar UndE 23 flögs in till ön. Därtill pågick Flygvapenövning 2016 i Blekinge och Småland, vilket också innebar att både luftvärn och stridsflyg var utgrupperat och stod redo i sydöstra Sverige. Jag har själv foton på att luftvärnet under flygvapenövningen hade med sig skarpa HAWK-robotar. Några ytterligare beredskapskontroller av luftförsvaret var alltså inte nödvändigt, då den rejält förhöjda hotbilden sammanföll med flygvapenövningen.

Försvarsmakten har också gått ut i media med tipstelefonnummer att ringa i sydöstra Sverige vid observationer av misstänkt aktivitet. Oavsett vad man säger är inte detta heller en slump.

Därtill kan man förmoda att det skett dolda åtgärder som inte rapporteras om i media. Dit kan räknas åtminstone en ubåt till sjöss. Specialförband som SOG kan också grupperats ut till Gotland, vilket knappast kommer rapporteras om. Det man rapporterar om är sådant som inte går att dölja, som t ex mekaniserade pansarförband.

Sedan framgick det att ett skarpt hot förelåg. Baserat på de uppgifter jag har kring detta så agerade man på ett uppenbart skarpt militärt krigsförberedande hot och vidtog en del skarpa åtgärder som ej syns i media.

Svensk underrättelseinhämtning fungerar alltså och Försvarsmakten är inte rädda för att diskret och under täckmantel av beredskapskontroller eller ordinarie övningsverksamhet agera på dessa.

Ett pansarskyttekompani på Gotland innebär att ön inte kan tas utan skarp vapeninsats. Detta gör det avsevärt svårare att sälja in i internationell opinion och är därmed direkt krigsavhållande.

Därtill kommer pansarskyttekompaniet och hemvärnet på ön inte agera ensamma. Försvaret av Gotland utgår från fastlandet. Man behöver inte basera vare sig ytstridsfartyg eller ubåtar på Gotland, och de senare syns dessutom inte. Därtill är det antagligen direkt olämpligt att hålla mer än 1-2 rotar JAS-plan på Gotland, utan flyg är lämpligen baserat på fastlandet. Man har trots allt något som heter räckvidd på sina robotar - både jaktrobotar, speciellt nya Meteor, och sjömålsrobotar kan slå på avstånd. Även bombning av t ex ett brohuvud kan ske på visst avstånd med de fåtalet vapensystem Sverige har kvar på JAS lämpat för markbekämpning.

Kan pansarskyttekompaniet och hemvärnet säkra Visby flygplats och Visby hamn (eller Kappelshamn, eller rent av Slite), samt stridsvagnsförrådet i några timmar kan man flyga in personal till ett stridsvagnskompani. Därtill kan annan personal och utrustning flygas in både med flyg och helikopter, t ex från 31:a lätta bataljon hos K 3 Livregements Husarer. Allt kan kallas beredskapskontroll innan blyet börjar flyga.

Givet att detta agerar krigsavhållande i ytterligare timmar kan man få in ytterligare beredskapskontroll via färja.

Amfibieskytte från Berga kan på några timmar nå Gotland med sina stridsbåt 90 och t ex gruppera för att försvara Fårösund, Slite, Visby eller det mesta som går att nå enkelt från kusten, inklusive ett antal viktiga broar.

Sedan kan de första enheterna anlända via färja. Ingenjörsförband från Andra ingenjörsregementet i Eksjö, som kan börja vidta fältarbeten och rent av mineringar, samt även har förmåga att bedriva strid. Motoriserat skytte från P 7 Södra Skånska Regementet eller från den kommande motoriserade bataljonen vid Livgardet på Kungsängen. Ytterligare pansarförband från Skövde. Ytterligare styrkor från 31:a bataljon. Luftvärn.

En eskalerande beredskapskontroll av Gotland kommer rimligtvis ske just eskalerande. Man kan fortsätta förstärka ön så länge underrättelserna pekar på att Ryssland inte backar undan.

Svenskt försvar agerar inte i ett informationsvacuum. De dolda förmågor som MUST och FRA förfogar över kommer aldrig kommuniceras till media, men det är detta som Försvarsmakten agerar på. Och som vi sett de senaste veckorna kan Försvarsmakten agera även utan att fega politiker behöver ge något godkännande. Likt alla svenska myndigheter är Försvarsmakten oberoende - regeringens godkännande behövs egentligen bara för att vissa krigslagar ska börja gälla, som förfogandelagen eller andra åtgärder vid formellt höjd beredskap.

Wilska pansarskyttekompani på Gotland är ett tydligt besked till Ryssland. Vi ser, vi är beredda och vi agerar. Och vi skickar skaraborgare, så passa er jävligt noga. Arvet förpliktar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

82 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en oönskad läcka. Därav dementin.

   Radera
  2. Statsministern lider av vad typ alla styrande i detta land verkar lida av, feghet.. Bättre att då sticka huvudet i sanden, blunda och låtsas att allt är bra.

   Radera
  3. Tog bort min kommentar pga mängder med stavfel. Här kommer den igen i redigerad version så folk inte undrar vad du svarade på egentligen.

   "Varför dementerade statministern egentligen att det var ett skarpt som hot som låg bakom att svensk trupp blev placerad på Gotland? Ville han lugna folket eller inte reta upp Ryssland ytterligare? Han kunde tex. valt att inte kommentera det alls."

   Radera
  4. Så kan det väl vara antar jag, Cornu. Men hur kunde läckan uppstå överhuvudtaget? Enligt reportern på DN som skrev om hotet så var det känt av en mycket liten krets. Känns ju som denna uppgift läcktes med flit i så fall. Och vad är då syftet med det...?

   Radera
  5. Se det ur ett internationellt perspektiv istället.

   Radera
  6. Lite längre:

   Det beror ju på vilken intelligens man vill tillskriva statsledningen etc.

   Men agerandet att läcka ett faktum via presskanaler och sen förneka det officiellt är väl genialt?

   En stor tidning får berätta "vi ser er och agerar", de agerar under källskydd, all kritik kan avfärdas med pressfrihet. DN får vä lskriva vad de vill, vi är faktiskt ett demokratiskt land.

   Sen förnekar man det från officiellt håll och undviker därmed all kritik om upprustning och krigshets eftersom ryssarna är experter på att spela offer.

   Här har man ju ut-ryskat ryssarna själva.

   Radera
  7. Tack för att du utvecklade ditt svar lite mer, det från igår var lite vagt ;)

   Radera
 2. Synd om ryssarna hotar lite lagom, vilket leder till förstärkningar av Gotland, och sedan går dom förbi och tar det nu oförsvarade Skåne/Blekinge istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastlandssverige är extremt mycket lättare att förstärka. Det finns i princip osårbara införselleder från väster och jag tror inte att eventuellt marininfanteri i skåne blir så glada då exmpelvis USMC kommer infarande från nordväst. (givet att vi får förstärkning från USA som vi ändå räknar med)
   Det är helt enkelt lättare att återta terräng på fastlandet än på Gotland pga logistik.
   På fastlandet kan vi bedriva fördröjningstrid som gör att vi kan få förstärkning, på Gotland blir det om vi förlorar nästan omöjligt att återta.

   Radera
  2. Fast där har du ju P7 Revinge, för att inte tala om att samma flygresurser som täcker Gotland även täcker den regionen.

   Radera
  3. Skåne är aldrig oförsvarat. Jag bor ju där.

   Radera
  4. Flyget tror jag inte vi kan räkna med tyvärr. Om dom inte fått förvarning och spritt ut sig så kommer dom aldrig upp i luften. Därefter blir det inte lätt för våra kvarvarande styrkor att operera under starkt flyg- och helikoptertryck.

   Amerikanska styrkor tar tre veckor att komma fram, förutom möjligtvis en lätt beväpnad Marine Expeditionary Unit (lätt infanteri med visst stöd) om dom vågar riskera fartygen.

   Radera
  5. 82 airbender, 101st airborne samt usmc expeditionary units.
   Den sistnämnda har tom förhandslagrad materiel i Norge. (de har dessutom stridsvagnar så knappast lätt beväpnade)
   Det tar inga tre veckor än mindre finns det något stark risk mot fartyg i Atlanten. Us-navy är magnituder starkare än ryska flottan detsamma med usaf.
   Det är för enkelt att tillföra förstärkningar till skandinaviska halvön och uppfyller inte de eventuella mål Ryssland kan ha.
   Ryssland är fullt medvetna om att ett direkt krig med Nato förlorar de, målet är troligen att agera så att huvuddelen av Nato anser det lönlöst att göra något samtidigt som Ryssland uppnår operativa/politiska mål nämligen återinförliva Baltikum vilket skulle leda till Natos sönderfall. Att agera på en plats där de kommer förlora och Nato kan agera under eget flygskydd/lv är bara idiotiskt.

   Radera
  6. Så det var dig Ben, som Eddie Meduza inspirerades av när han skrev Sveriges Kompani?

   Radera
 3. Något att betänka är att det vi kan skicka till Gotland i en "beredskapskontroll" är färdigutbildade stridsberedda förband, inte outbildade värnpliktiga under grundutbildning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det gick att skicka värnpliktiga visar väl insatsen på Almö i Blekinge skärgård 1984, när värnpliktiga soldater jagade grodmän. Sen kan man ju argumentera att yrkessoldater kanske hade lyckats träffa någon av de grodmän man faktiskt siktade och sköt verkanseld mot.

   Radera
  2. Det är faktiskt en bra sak mitt i allt elände - stridsdugliga och vältränade förband !!

   Radera
  3. Det ryktas att även elitförband från Grönköpings Corps är beredda att ansluta.

   Radera
 4. Vårt lilla försvar har nog ganska bra koll. Men media och bloggar rapporterar nästan varje dag att imorgon så anfaller Ryssland, och dom har alltid fel! Konstigt att så många bryr sig.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Det var ett smart drag att i sken av en övning skicka över soldaterna och sedan låta det övergå i skarp verksamhet.
  Känns som det snart blir en stand-off mellan USA och Ryssland i Syrien och det kanske spiller över. Trots allt hade USA sin NightWatch i luften när ryssarna drog samman stora styrkor nyligen d.v.s. den flygburna kommandocentralen för kärnvapen om de markbaserade skulle slås ut. Ryssarna genomför stora manövrar och i samband med dessa så förflyttas styrkor och materiel för att försvåra underrättelseinhämtning.

  Det vore intresssant med ett blogginlägg som tidsmässigt sammanställer alla rapporter om främmande(rysk) underrättelseinhämtning det senaste året och se vad det riktar sig mot. Känns lite old-school att ha agenter på plats som kan röjas jmf all modern teknik som finns för spaning. Varför riskerar man då att ha agenter?
  Vidare borde man undersöka alla signaturer i diverse forum där man glatt och brett hejar på varandra att röja skyddsobjekt typ Flashback och liknande. Vilka är nyttiga idioter och vem jobbar för någon annan?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/okanda-flygfarkoster-dok-upp-vid-nattlig-militarovning/


  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte en artikel om det i dagens DN?

   Radera
  2. I SR kunde man höra en talesman för försvarat hävda att ett bevis för ökad rysk spionverksamhet var att en NATOofficer hade blivit misshandlad i Norrbotten. Typiskt spionbeteende. Nej jag håller med Korni att svensk militär inte handlar i ett vacuum men tyvärr tycks informationen i ett intellektuellt vacuum av talesmännen att döma.

   Radera
 7. Det är alltid lika intressant att läsa kommentarerna i sociala media till tidningars rapportering om försvarspolitik. Rapporteras det om Ryssland - Rysskräck! NATO-propaganda!
  Rapporteras det om NATO - Rysskräck!! Barnamördande!!
  Rapporteras det om egen "neutralitet" och rejäl upprustning - RYSSKRÄCK!! NATOPROPAGANDA!!

  Konstigt att hur man än vänder och vrider på alternativen är aldrig trollen nöjda....

  Angående blogginlägget - är det inte ett problem att en förmågeökning på Gotland dränerar i stort sett hela Sverige på försvar? Kan inte Ryssen hota Gotland tills allt luftvärn står där för att sedan ringa Rosenbad och meddela att ett par kryssningsrobotar har spetsen riktade mot huvudstaden....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inget lv på Gotland längre bara mek infanteri.
   Det är förövrigt ingen större skillnad mot situationen med luftvärnet på fastlandet då det är baserat i Halmstad. Alltså kan Putin hota med det idag redan.

   Radera
  2. Kryssningsrobotar mot Fjollträsk medan försvaret försvarar andra delar av landet - låter som ett win-win tycker jag! :-P

   Radera
  3. Ja självklart kan han hota redan idag, men det jag pratade om var ju att vi faktiskt spänner musklerna och kraftsamlar på Gotland med det som behövs, inklusive lv, vilket då lämnar flanken fri.
   Kan hålla med om att Stockholm mest är ett överskattat kuttersmycke på Sveriges baksida men det verkar finnas andra, iaf politiker, som anser det vara värt att försvara och ha någon relevans för landets välbefinnande ;)

   Radera
  4. OM vi kraftsamlar med allt som behövs skulle det självklart stå.

   Radera
  5. Men vi kommer inte kraftsamla med allt. Det finns det ingen som har sagt eller trott. Ett lvkompani eller något sådant är inte hela luftvärnet.

   Hursomhelst spelar det inte någon roll eftersom det inte finns syfte att varna för ev robotangrepp mot statsledningen. En sådan insats skulle troligen snarare ske i omedelbara inledningen samtidigt som landstigning sker mot gotland och om vi inte mobiliserat allt innan så finns inget luftvärn i Stockholm eftersom Centerkvinnorna ansåg att Halmstad ligger strategiskt välplacerat.

   Radera
 8. Undrar hur mycket hemvärn det finns på Gotland, mycket lades ner för 15 år sedan, för 40-50 år sedan var hemvärnet på ön starkt och livaktigt, sedan har det väl gott utför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet har aldrig varit starkt då det alltid saknat riktig utrustning. Det är tyvärr bara Carl Gustaf som inger lite respekt...

   Radera
  2. Men motiverat, på plats och snabba till insats.

   Radera
  3. Mats, se gärna filmen 9. April (2015). Ett danskt inlägg i svensk försvarsdebatt :-)

   Radera
  4. Point taken.
   Och åndå kommer vi att ställa upp..
   Men tack för tipset, bra film.

   Radera
  5. Jag tvivlar inte en sekund på hemvärnets motivation och mod. Det är bara att jag vill att ni skall överleva och kunna bränna motståndarens fordon ett i taget. För det behöver ni bättre utrustning än en välutrustad tysk pluton från slutet av WW2. Ni behöver PV-robot, Minor, Mörkerutrustning, lätta och tunga prickskyttegevär, granatkastare och pansarfordon. Då skulle jag må bättre. Det är inte omöjligt, bara lite tänk utanför lådan. Bättre en levande hjälte som strider än en död som visade mod men inte hade utrustning.

   Radera
  6. Ni borde även ha rejäl laser target designators för att leda in attackflyg. Eftersom barn lärde sig använda dylik kvalificerad utrustning för 15 år sen vore det en baggis för en hemvärnspluton. Dags att börja tänka i effekt.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. En anekdot.
  En äldre kollega berättade en gång över några öl om sin värnplikt(?) på Gotland. Det var allt från högtflygande viggar nedkylda till -70 grader C som dök med bångnande vingbalkar till blysmoln från konstant skjutande förband på stora alvaret till hur man snabbt skulle få upp fingrarna runt halsen som skydd ifall en spetznas smugit sig på en bakifrån och fått runt en pianotråd men inte hunnit dra åt. Men det jag tänkte komma till var att enligt hen så räknade försvaret då med att Warzawa-paketens, vid tidpunkten tillgängliga, förbekämping skulle krossa det fördisponerade försvaret på 24 timmar. Med ÖB's beslut så har i alla fall insatsen för angriparen höjts från löjligt billigt till något annat. Det kanske inte räcker i alla tänkbara hotscenarios och kanske inte är uppe ens i åttiotalsnivå för ens det enklaste hot men någonstans måste man börja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Combined arms, det behövs mekförband, stridsvagnar, artilleri, raketförband och luftvärn i kombination med jakt/attackflyg och ubåtar....då har man ett försvar av ön. Jag hoppas innerligt att det är mer aktivitet än bara mekinf.

   Radera
 10. Nu har ju ändå Putin "vunnit" valet i Ryssland och det blev inga oppositionskravaller på gatorna i Moskva - så hans behov av patriotisk avledningsmanöver för att införa krigslagar och undantagstillstånd har nog minskat något.

  SvaraRadera
 11. Korsö i helgen. Försvarsministern och ÖB frånvarande. Samt 30 av de deltagande 50 som skulle ha uppvisning var frånvarande. Anledning var Gotland. Kustjägarnas 60 årsjubileum.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Jag är en riktig "noob" gällande krigsstrategi och undrar om Svenska militären ha någon chans utan luftvärn som jag förstått är ett måste för annars är det lätt att slår ut markbaserat pansar?

  Räcker det inte med att fienden skickar ett antal attackplan och ev lite attack helkoptrar sen är alla Svenska krigsfordon utslagna och soldaterna kommer endast att fungera som någon sorts Partisanter?

  Eller räknar militären med att Svenskt attackflyg kommer fungera som skydd för de markbaserade trupperna på Gotland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror de räknar med nato, tror de räknar fel.

   Radera
 14. Villius: Lika aktuell då (1985) som idag med skillnaden att vi inte på långa vägar har en lika stor numerär...

  https://www.youtube.com/watch?v=lyK9pO22tns

  SvaraRadera
 15. Lustigt nog finns inga tecken alls på någo akut ryskt hot mot Balticum och Gotland i baltisk press. Fast de har väl inte lika bra källor som DN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -"baltisk press" appropå vad är "bra" och jupp kvalitet ärju inget fixt värde endast redovisad skillnad.
   Svensk press och DagensNyheters text-kvalitet att välja att underhålla i uttrycket tragikomedi är merän hyggligt svårt att nå.

   Radera
 16. Är det så här resten av året kommer att vara? Hot och rykten om hot. Förhopningsvis sker inga fler "olyckor" på samhaälbärande funktioner.

  SvaraRadera
 17. För alla möpar eller ni som inte vet om att ni är möjliga möpar än. http://www.ointres.se/pansar.htm
  Ex. http://www.ointres.se/projekt_strf90.htm eller http://www.ointres.se/strv_2000.htm

  SvaraRadera
 18. Det känns åtminstone lite hoppfullt att läsa detta blogginlägg. I mainstream-media är det så mycket negativa skriverier, och ibland rena hån, om enveckas-försvar, skrotning av nya JAS-plan, misslyckad ubåtsjakt och personalkris i armén. Mycket av detta stämmer säkert, men jag tycker att massmedia är dåliga på att lyfta fram det som är bra med försvaret.

  Ingen inbillar sig att vi skulle kunna stå emot ett fullskaligt anfall från Ryssland, men jag tycker det är positivt att vi i alla fall har en fungerande underrättelsetjänst, och tillräckligt handlingskraftiga befälhavare som agerar på signaler från omvärlden. Som Lars skriver, bara det faktum att vi placerar ett pansarskyttekompani på Gotland gör det genast betydligt besvärligare för någon att bara över en natt ta kontroll över ön och ställa Sverige och världen inför fullbordat faktum.

  Nu tillhör väl inte jag de som tror att Ryssland på fullt allvar skulle överväga att ockupera Gotland. Alla de här övningarna och truppförflyttningarna är bara ett sätt att skrämmas i politiskt syfte. Och då är det bra att Sverige visar att vi fortfarande har förmågan och viljan att försvara vårt territorium, något som faktiskt inte kändes helt självklart under Fredrik "särintresset" Reinfeldts ledning.

  SvaraRadera
 19. Om nu Ryssland är intresserad av att ta kontrollen över Gotland så varför köper man vara inte upp fastigheter / mark på ön...eller det kanske redan pågår?

  Framtida research-lead Cornu! ;-)

  SvaraRadera
 20. Artilleri är dock svårast att få till ön. !
  Vore bra om man åtminstone kunde förrådsställa en bataljon i Södra Sverige !
  Då kan personal flygas ned.

  SvaraRadera
 21. 150 Ankeborgare. Putin kissar ner sig direkt...

  SvaraRadera
 22. Som sagt, alla från Svin Hirdman till Calle Bildt är ju övertygade om att Gotland inte kommer att besättas i ett militärt vakuum heller. Det diskuterade vi ju förra veckan.

  Dvs, allt motstånd som finns i Sverige och som måste övervinnas är trupper som inte kan sättas in i centraleuropa, Baltikum, nordkalotten eller var nu övriga insatser genomförs.

  150 man stoppar inte ryska krigsmakten, men inget har hävdat det heller. Att kunna binda trupper och resurser är i sig värdefullt dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "150 man stoppar inte ryska krigsmakten, men inget har hävdat det heller. Att kunna binda trupper och resurser är i sig värdefullt dock."

   Framför allt tvingar det angriparen att ta i ordentligt. Ett Gotland utan försvarsmakt kan ju tas över av "oroade medborgare" som "råkar ha" Ak-47or hemma. Ska de möta stridsfordon och stridsvagnar måste de också ha raketgevär, minor etc, och då är det bara de mest inbitna nyttiga idioterna som framhärdar att jo minsann, det finns många ryska militära vapen i omlopp på Gotland. Kan vi tvinga fram en insats med kryssningsrobotar, landstigningsfartyg och attackflyg så får vi vår angripare att visa sitt rätta ansikte, och då är det också lättare att få tydligt stöd.
   Dessutom vill ingen hjälpa den som inte ens vill hjälpa sig själv.

   Radera
  2. BenDover, -"stoppar icke - - " binda trupp riktigt som princip/strategi nåväl utvecklar ditt antagande om just nu Rysk soldat till ön, hur många soldater tror du Rysk sergeanten avsätter för att binda upp de 150st, Ehmm, vadtror du ett 50tal eller rentav några till.

   Radera
  3. DanTor, Vad skulle man uppnå genom att skicka 50 soldater?

   Radera
  4. ErikG, Tycker nog att min text är tämligen tydlig, nåväl-välvilligt och då frågar om att -"skicka 50 soldater" i texten står -"avsätta" en väsentlig skillnad och igen, läs min text.
   Host haarkel och vi fåse vad BenDover har att komma-med, spännande.

   Radera
  5. Du skriver om att "binda upp" de svenska trupperna. Men de 150 svenska soldaterna är ju redan uppbundna på ön. 50 fiendesoldater på självmordsuppdrag gör dem inte mer uppbundna. Så, förutom 50 döda fiendesoldater, vad uppnår man, utöver det man inte redan uppnått med vapenskrammel och krigsretorik?
   Vill fienden däremot ta ön, eller delar av ön, räcker det inte med 50 man om vi redan har trupp där. Alltså binder vi upp mer av fiendens resurser, som vi utgår från behövs för att uppnå det övergripande målet, som alltså inte är att skapa ett nytt Ryskt semesterparadis mitt i Östersjön.

   Dessutom tycker jag inte att din text är särskilt tydlig. Vad är skillnaden mellan "avsätta" och "skicka" i detta fallet?

   Radera
  6. ErikG, du argumentera för din sak helt ok och hyggligt förutsägbart men det är kanske icke justnu vad jag är ute efter utan mera BenDovers något subjektiva reflektion angående det - "värdefullt" värde som 150-man kan skapa.

   Övrigt, -"särskilt tydlig" ok kanske det dock jag vet att det gör ont men läs igen, noga, varför icke dessutom begrunda min texts fond, BenDovers.

   Radera
  7. Det handlar om att en eventuell anfallare måste binda upp en större trupp för att kunna ta ön. Alltså att en anfallare måste skicka större trupp för att ta ön än vad som krävdes innan, vilket i sin tur binder resurser till ön som de inte kan använda på annan plats. Din skrift i svenska är väldigt konstig och svårläst DanTor.

   Radera
  8. @DanTor: För att du ska bli tagen på större allvar, så ska du kanske be dina överordnade om att införskaffa ett bättre översättningsprogram...

   Radera
 23. DanTor
  Jag har läst, och läst om din text. 3 gånger nu. Jag måste hålla med ErikG om att det inte är tydligt för fem öre vad du menar. Det jag kommer fram till är, att antingen så har du dyslexi. Och ser inte själv hur otydligt du skrivit. För att du själv vet hur du tänker. Eller så är du onykter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...eller så är svenska inte hans modersmål...

   Radera
  2. Hehe,sedärja tebax på banan, nååå Ben-Dover hur blir det med din "värdefulla" strategi-sak, därmed antaget befäl avdelar något mindre eller något merän 50st?
   Jahemm begrunda pesudon åvan och försök nu undvika text att jag dessutom kommer att bli anklagad för fosterfördrivning.

   Radera
  3. Ganska mycket i DanTor:s texter tyder på automatöversättning.

   Radera
  4. Trolololol, jag skulle ju ha rätt oavsett vilken numerär vi kommer fram till så du skämmer ju ut dig hur du än gör.

   Fosterfördrivning är det väl ingen som tagit upp men nu när du nämner det så hade det ju varit utmärkt om din mamma sysslat lite mer och oftare med det. Då hade du ju sluppit skämma ut din kassa fyllesvenska på internet.

   Radera
  5. -" Jag skulle ju har rätt - - " -Hehe, Ben-Dover blev det tungt du tappar fart smalt blyfoten? Ehmm och -"kassa fyllesvenska" nååå vi får fundera på vad som kan ha drabbat dig och under tiden B-O, det är gott gry i dig och kämpa på med din sak även av det mest primitiva råämne kan det emellanåt blinått.

   Radera
  6. Men, om Ben tar semester eller vabbar, vem ersätter denna "one man" armé? :)

   Radera
  7. DanTor, ditt tangentbord verkar inte bete sig helt friskt...

   Radera
  8. trofé sönderdelad cykelburen skänkkran presenning vedsplitter valprotest lovartsida halvmänniska hedersmedlemskap hemodynamisk soppsked massförstörelse brunsvansad mangust Gråstrupig myrtörnskata ligga och fundera vård absolutvolym trivsam anda mötesreferat hemvård kyrkomusikskola känselnerv statsobligation fördröjning installera senighet

   Radera
  9. Hehe, B-O okejdå vila en smula, - "one man" arme?:)

   Radera
  10. trofé sönderdelad cykelburen skänkkran presenning vedsplitter valprotest lovartsida halvmänniska hedersmedlemskap hemodynamisk soppsked massförstörelse brunsvansad mangust Gråstrupig myrtörnskata ligga och fundera vård absolutvolym trivsam anda mötesreferat hemvård kyrkomusikskola känselnerv statsobligation fördröjning installera senighet

   Radera
  11. Argumentera mot den du DanTor

   Radera
 24. I vanlig ordning så är det desinformation från USA. Vilken anledning skulle Ryssland överhuvudtaget ha att anfalla Gotland och Sverige!? Ett demokratiskt land anfaller ett annat demokratiskt. En handelspartner anfaller en annan? Allvarligt talat, har du börjat knappra svamp på gården eller vad händer?.

  Sluta sprida massa dynga hit och dit och börja skriva med objektivitet. Använd dig av Kipplings vänner och fråga dig vad båda sidor USA respektive Ryssland ha av fördelar respektive nackdelar av ett sådant krig.

  Är krigshetsar du bara för att få sälja några enstaka böcker på Överskottsbolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är inte ett demokratiskt land. Gräv ner dig.

   Radera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Шведюки,
  Хетсайте по методичкам säpo'вским,
  По лекалам писаным госдеповским –
  Ryssjävlarna добры и снисходительны.

  Дураки,
  Мозг свой добровольно отключившие,
  С верой в свою мегаисключительность, -
  Взор наш с умилением родительским:

  Всё равно мы любим вас,
  Сладкие няш-румпниссики.
  Слух ласкает каждый раз
  Нам svenska
  так экзотически
  Расслабьтесь, швидюськи –
  Мы любим вас.

  Поучать
  Очень уморительно пытаетесь,
  Умничать напрасно напрягаетесь,
  Ничего, лапули, не получится.

  Получать
  Только и привыкли всю дорогу-то,
  Школота без жизненного опыта,
  Здесь яички вы, а мы - курица...
  Но

  Всё равно мы любим вас,
  Сладкие няш-румпниссики.
  Слух ласкает каждый раз
  Нам svenska
  так экзотически
  Расслабьтесь, швидюськи –
  Мы любим вас.

  https://www.youtube.com/watch?v=MOI51cITmaA

  SvaraRadera