Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-18 20:02

Svensk BNP-tillväxt fortsätter mattas av

SCB rapporterade i veckan om fortsatt avmattning av svensk BNP i och med att man satt ihop siffrorna för andra kvartalet. Visserligen var andra kvartalet marginellt bättre än första, men på helåret är siffrorna tydliga: Sveriges högkonjunktur har passerat sin topp för den här gången.
Svensk BNP-tillväxt 1982K1 - 2016K2. Säsongsrensat, kalenderkorrigerat och fasta priser (dvs realt, dvs justerat för prisökningar). Källa: SCB
SCB anger 0.5% tillväxt under andra kvartalet, upp från 0.4% under första. Likväl är man kvar på lågkonjunkturnivåer, dvs under 2.0% på fyra kvartal. Att tillväxten de senaste fyra kvartalet fortfarande är hög beror på andra halvåret 2015. 

Allt talar för fortsatt lika usel tillväxt och att i så fall 2016 kommer in runt 2.0% i tillväxt, avsevärt lägre än de flesta prognoser som pratar om över 3.0%. Exempelvis tror Konjunkturinstitutet på en mirakulös återhämtning under andra halvåret och 3.3% i tillväxt för 2016. Detta trots att deras egen konjunkturbarometer säger något helt annat, vilket nu bekräftas av SCB:s tillväxtsiffror.

Även regeringens gissningar, på vilka de baserar sina skatteintäkter på ligger däruppe någonstans.

Nu återstår att se om SCB:s nya siffror får (s)va(mp)rökarna att justera ner helårsprognoserna för 2016 eller om nu SCB måste trolla med knäna. Exakt vad det är som mirakulöst ska få BNP att skena under andra halvåret får gärna någon förklara.

Investerar man efter konjunkturmodellen är det bara att fortsätta ligga ute ur börsen och invänta lågkonjunkturens botten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Sån tur att regeringen har sparat i ladorna och att centralbanken har gott med utrymme att sänka räntan…

  Det mest märkliga är att ekonomijournalister och nationalekonomer som intervjuas i media inte gör distinktionen mellan KPI och ökande penningmängd. De klumpar ihop det i begreppet inflation som om det vore samma sak. Det är kreditexpansionen som leder till "överhettning" och kollaps. Det är penningmängden som måste hålla i schack, inte konsumentpriserna.

  Att det är billigare att köpa olja är helt ofarligt. Ja, det är tom. bra för ekonomin.

  Låt KPI få falla och följ Riksbankslagen "Målet för Riksbankens verksamhet skall vara att upprätthålla ett fast penningvärde. ".

  Står inget om något konsumentprisindex på 2% där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är lika hjärntvättade som alla andra som sitter fast i det här systemet. De har lärt sig nåt på en s.k. utbildning men fattar inte ett skit av grunderna under som nu oftast har försvunnit. Eller iaf så agerar de inte utefter att de fattat dem.

   Radera
  2. Nu orkar jag inte debattera penningpolitik särskilt mycket pga att diskussionen är helt havererad där alla påstår tvärtemot vad andra påstår och man inte ens kan enas om grunderna.

   Men en enkel fråga, är det inte just ett fast penningvärde de i viss mån upprätthåller? Om alla andra länder dumpar sin ränta så skjuter kronan i höjden och penningvärdet ökar mao så behöver man själv också dumpa räntan för att upprätthålla penningvärdet eftersom penningsvärdet som jag förstår det är relativt och inte fast. Förklara gärna.

   Radera
  3. Definitionen av penningvärde som riskbanken har att förhålla sig till är KPIX. Tyvärr är detta ett väldigt dåligt mått på de saker som spelar störst roll för folk i gemen. Tex tar man ju ingen hänsyn till hur mkt fasta tillgångar man får för en krona. Och bostäder är ju trots allt den största investeringen de flesta gör.

   De saker man räknar in är kläder, energi, mat och resten skräp/konsumtion. Mao sånt som är viktigt för vilken löneslavande hyresrättsinnehavare som helst...

   Radera
 2. Hade vart intressant att se samma siffror justerade för senaste årets lånefest från staten. Klart BNP ser bra ut när man måste låna och spendera för att betala uppehälle för 200 000 nya innevånare. Förstår att det är väldigt svårt att få fram en bra siffra på detta när det medvetet göms i olika budgetar. Ta tex trafikverkets miljardlån för att betala årets del av västlänken, som annars skulle betalats av trängselskatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade på samma sätt varit intressant att se hur arbetslösheten skulle sett ur utan alla lånefinansierade socionomer, poliser, speciallärare, kommunala koordinatorer, asylhemspersonal, och liknande ...

   Radera
 3. BNP per capita, är mumma för själen. Har stått still sedan 2006. 10 år som gått utan nämnvärd ökning av hur mycket människorna i ekonomin tjänar. Men vissa klarar sig bra, riktigt bra. De brukar vara för det som sker, säger att de gillar det.
  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/

  SvaraRadera