Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-27 10:56

Spotify: Den "nya ekonomins återkomst"

Business Insider har en artikel om HSBC:s James Pomeroy, som menar att vi lever i en ny ekonomi där bolag som Spotify gör att räntor och inflation är obefintliga. Kort sagt att vi lever i den nya ekonomin och att inga gamla paradigmer längre gäller? Känns det igen från IT-bubblans glada dagar 1999 - 2000? Känns värderingarna av kroniskt förlustgående IT-bolag som Spotify igen från IT-bubblan?
Månadschart för tekniktunga NASDAQ Composite.

Business Insider (Google webcache, pga dynamisk sida som vägrar visa artikeln vid länkning) skriver bland annat:
"Right now, Pomeroy argues, central banks interpret a lack of inflation (or deflation) as a sign of impending recession, something that needs to be tackled with extra cash liquidity. But what if deflation is not a sign of recession but rather a product of the relentless efficiency of tech services like Uber, Airbnb and Spotify? That might explain why, in the UK, there is high employment and low unemployment, but low inflation and apparently marginal economic growth."
Den "nya ekonomin" är alltså här och inget gammalt gäller längre.

Vi har hört det förr. Det gick sådär förra gången. Gammal har en tendens att alltid vara äldst, men nu har vi en helt ny generation (chefer) på marknaderna som aldrig upplevde den förra IT-bubblan, "nya ekonomin" och den efterföljande kraschen.

Beskedet är iaf att tydligen ska inte Spotifys (och dess likars) ekonomiska aktivitet synas i statistiken, because reasons och därför mår världsekonomin egentligen bättre än den ser ut. 

Står även en del om den svenska bostadsbubblan i artikeln, om nu länken ovan fungerar.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Ähhh, var inte så negativ! Deutsche Bank är 100% rock solid, kommer inte behövas någon bail-out från Tyska staten.

  SvaraRadera
 2. Ja, vad kan man säga ? Nu smäller det snart. Såinihelv**e storras på börsen. Frågan är bara, vilken bank eller bolag ger oss startskottet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller blir det Putin som knuffar oss över kanten med en offensiv i Ukraina som Polen går in och möter ?

   Radera
  2. Deutsche har $42 biljoner i derivatexponering, motsvarande 14 ggr Tysklands BNP. Inte fan kommer Tyskland kunna rädda dem, inte ens ECB kan rädda dem.

   DB tappar förtroende för varje dag som passerar nu. VD:n har gått ut i media och sagt att DB är "rock-solid" och inte behöver bail-outs. Därmed kommentaren ovan. :)

   Radera
  3. Så vi har passerat "to big to fail" och hamnat i "to big for support" i stället?

   Radera
  4. Så kan det vara ja, vilket i sig kommer vara en överraskning för alla bail-out ivrare. Bobubblan är uppblåst p.g.a den internationella kredit/obligationsbubblan och när den börjar spricka, ja då finns det inget som kan stoppa bostadspriserna från att gå ner antar jag. Vad ska lilla Sverige med vår minimala BNP göra i det fallet?

   Radera
  5. Det här med derivatexponeringar är förstås stora tal, men hur mycket handlar det om netto?

   Vid tex LTCM-kraschen så hade fonden en derivatexponering på 1,25 biljoner dollar, men jag vet inte om det var det som var avgörande...

   Radera
 3. Svar
  1. Frågan är om det är du eller aktiespararna som fått för sig att en ny valuta* är ekvivalent med en ny ekonomi.

   *det är ingen valuta eftersom valuta per alla definitioner har en geografisk och/eller politisk inramning.

   Radera
  2. Din definition av valuta får du förklara lite bättre. Varför skulle bitcoin inte vara en valuta? Guld är ju en valuta men är statslös och helt opolitisk. Bitcoin fungerar som valuta och är därmed en valuta.

   Radera
  3. Nu tar vi lite ekonomitermer för nybörjare:

   Valuta (USD, EUR, SEK).
   Råvaror (Olja, Guld, Silver).
   Kryptovaluta (Bitcoin).

   Radera
  4. Slutsatsen kan bli att guldet inte uppför sig som en råvara likt oljan, utan är att klassa som en valuta. I så fall har vi sett en massiv deflation över hela världen, men i valutan guld, de senaste åren.

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/08/guld-ravara-eller-valuta.html

   Har guld en geografisk och/eller politisk inramning? Och varför skulle inte en virtuellt område ingängat av ett protokoll inte kunna rymma en valuta? Internet, i sig, skapades med reservation (402 Payment Required) för en framtida internetvaluta, något som blev möjligt först 2009.

   Bitcoin kommer förändra världen på samma sätt som Internet förändrade världen. Men kalla det vad du vill.

   Radera
  5. Guld är lite av en kameleont. Ibland uppför det sig som en råvara, ibland som en valuta. Att påtala att guld är en valuta, pengar, likaväl som att det har industriella användningsområden, är lika okontroversiellt som att säga att vatten är vått.

   Det fantastiska med världen är att såna som hr Östergren finns. En del vägrar överge sina kärnföreställningar. Alltså, de dör hellre än att svika dem. Eller för att citera Bertrand Russell "Most people would sooner die than think; in fact, they do so."

   Radera
  6. Lite mer ekonomi för nybörjare, speciellt för dig Sandow.
   Valuta och pengar är inte samma sak.

   Radera
  7. Guld är väl inte pengar på samma sätt som det är en valuta. En valuta som Guld har ett pris och det priset kommer fluktuera relativt andra former av valutor, som SEK, Dollarn, YEN eller Euron. För att få kallas pengar så måste det nog användas som pengar i handel. Att guld skulle användas som pengar i någon som helst betydande handel tror jag är helt uteslutet på grund av nackdelarna med guld. Möjligen skulle det kunna vara en valuta som backar upp pengar via en guldmyntfot. Även om jag tror att guldmyntfötter hör till forntiden nu när vi har bättre valutor i och med kryptovalutor.

   Radera
  8. Återigen. Guld är inte en valuta.
   Däremot krävs det en valuta för att handla i guld.

   Radera
  9. Ok. Så om guld inte är en valuta, vad är det då? En råvara. Ok. Varför har då världens centralbanker strategiska guldreserver? Varför finns det inga centralbanker (rätta mig om jag har fel) som sitter på strategiska silver- koppar- eller platinareserver?

   Om guld inte är pengar, hur kommer det sig att det uppfyller alla kriterier på pengar?

   Om guld inte var en gångbar valuta (för stora affärer), varför skulle då förra Fed-chefen säga att det är just så?
   "Gold is a currency. It is still, by all evidence, a premier currency. No fiat currency, including the dollar, can match it. " (Alan Greenspan)

   Låt oss säga att land X vill köpa ett antal strategiska bombplan av land Y, och erbjuder guld som betalning. Nämn ett land som skulle neka detta. I dare you.

   Radera
  10. Ja. Guld är en råvara som noteras i en valuta som vanligtvis är USD vilket ger pengar.

   Valutor är ett nollsummespel.
   Råvaror är inte det.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Om Guld enbart skulle vara en råvara som du påstår så skulle priset på råvaran följa USD:n. På det sättet som råvaran olja följer dollarn. Guld i egenskap av en valuta har andra egenskaper. Där kan man se att om dollarpriset minskar så ökar guldpriset i regel. Vilket skarpt talar emot att guld enbart är en råvara.

   Radera
  13. Återigen.
   Valutor är ett nollsummespel, råvaror är inte det.

   Radera
  14. "Vilket ger pengar". Vi tackar Stefan för hans fina svar!!

   Radera
  15. Sen är inte guld pengar som USD. Eftersom guld inte används som pengar. Om det hade funnits monetär konkurrens istället för olagliga monopol så hade säkert guld i form av mynt konkurrerat ut USD:n i dess nuvarande skick. Så guld kan vara pengar.

   Radera
  16. @Sandow: hur folk definierar "valuta" varierar, men googla runt lite så kommer du snabbt se att ordet i princip alltid innefattar en geografisk inramning, och i annat fall en politik sådan.

   Det döljer sig en lurig men viktig grej här, och det är att bitcoin _inte_ är en "global valuta". Faktum är att bitcoin (kryptovalutor överlag) inte definierar en geografisk parameter överhuvudtaget. Det kan låta löjligt (varför detta är lurigt att uppmärksamma) att trycka på skillnaden i att påstå att "bitcoin är globalt" eller att påstå att "bitcoin definierar inte nations-begreppet" då det skulle innefatta precis samma marknad i praktiken, men skillnaden är enorm. Det är en utmärkande fundamental karaktäristik - en grundbult i att närma sig vad bitcoin är.

   Radera
  17. Valutor är ett nollsummespel, råvaror är inte det.

   Håll i hästarna nu! Nu får du förklara?

   Radera
  18. Exakt vad ska jag förklara?
   Kan det bli tydligare än det jag skriver?

   Radera
  19. Linus.
   Är det inte ad hoc att säga att en valuta måste ha geografiska/politiska inramning för att klassas som valuta? Vi skulle kunna säga att nuvarande valutor är civilisation 0 typ av valutor medans Bitcoin är förta prototypen av en civilisation I typ av valuta. Enligt Kardashevs skala. Om det skulle underlätta något.

   Radera
  20. Linus J: "googla runt lite" innebär inte ett pillefjitt när det gäller att styrka en tes. Det är som att ha wikipedia som källa. Men visst, de valutor vi använder idag är ibland avgränsade på de sätt du säger. Att det skulle vara en definitionsmässig egenskap för en valuta är däremot fel. Det har ju funnits universella valutor. Dollarn är inte avgränsad till USA till exempel.

   Radera
  21. Stefan Östergren får gärna svara på sitt eget inlägg och sedan också gärna upplysa om varför det är så ont om centralbanker som sitter på platinareserver eller sojabönsreserver.

   Radera
  22. Sandow.
   Du kan ju försöka att handla professionellt på marknaden i en valuta som heter guld. Faktiskt helt omöjligt då handel i råvaran guld kräver en riktig valuta utgiven av en stat.

   Radera
  23. Din förklaring är märklig med tanke på att guldpriset går upp om dollarn går ner och vice versa? Är det inte per definition ett nollsummespel? Förstår du vad jag menar med att guld är en valuta?

   Radera
  24. Sandow.
   Du kan väl på fullaste allvar inte veta vad ett nollsummespel är eller trollar du?
   Stiger USD faller EUR osv.

   Radera
  25. Men herregud Tjuvstaten är detta på riktigt?
   Säg att ni trollar!

   Ni kan inte jämföra ett nollsummespel som valutor är med råvaror som inte är ett nollsummespel.

   Radera
  26. Stefan. Guld handlas precis som vilken annan valuta som helst, med växelkurser. Jag håller med om att det nog är svårt att ge sig ut och handla guld med guld, och lite onödigt också. Men du kan köpa andra valutor för guld!

   Alltså: om aktuell kurs är 1350 dollar per uns guld innebär det också det omvända, att ett uns guld kan köpa 1350 dollar. Guld är lika mycket valuta som dollar är valuta.

   Radera
  27. Jag väntar förresten med spänning på att Stefan Ö ska förklara varför just råvaran guld är så bra som centralbanksreserv när det skulle gå lika bra med tex osmium eller rhodium. Jag tycker dock han flyr frågan.

   Radera
  28. Eh, med ditt resonemang är även koppar och alla andra råvaror en valuta.

   Exakt vad är problemet med att kalla en valuta för valuta och en råvara för en råvara?

   Radera
  29. Undviker frågan?
   Guld är en centralbanksreserv med lång historik. Inget märkligt med det.

   Radera
  30. Ja, du undviker frågan. Och nej det är inte fel att kalla guld "råvara" (bättre på engelska: commodity) eftersom guld har dubbla roller. Det används i industrin fast i ytterst små mängder. Koppar och silver och platina används på ett helt annat sätt och konsumeras i processen. Guld kan nästan alltid återvinnas.

   Guldpriset kan inte motiveras av det industriella värdet och det finns heller ingen poäng med att samla förråd av denna metall med tanke på hur lite som går åt. Så priset bestäms alltså av andra faktorer. Vad det är har jag försökt förklara in absurdum. Det är väl så att du har bestämt dig för att inte förstå. Då får det vara så.

   Radera
  31. Det påminner om Filip & Fredriks skolkompis som kallades "Diman" eftersom han framhärdade med att det hette "die Mann", inte "der Mann". Det spelade ingen roll vad läraren sa och det måste vara feltryck i tyskboken (och alla ordböcker). Han hade rätt helt enkelt, argumentation eller tänkande var onödigt. Han hade bestämt sig för att det hette "die Mann" och då var det så.

   Radera
  32. Faller USD och faller EUR så stiger guldet? Med din egen definition så är guld bland annat en valuta. Samma gäller inte koppar eller olja och andra råvaror i samma utsträckning.

   Faktiskt helt omöjligt då handel i råvaran guld kräver en riktig valuta utgiven av en stat.

   Här får vi lära oss att en "riktig valuta" är något som utgivits av en stat. Här tror jag också att vi finner pudelns kärna. I att Stefan Östergren har ett sjukligt behov av att stater definierar för honom vad som är verkligt och riktigt. If it walk like a duck and quack like a duck - låt oss fråga regeringen vad det är för något...

   Här kan du köpa guld för bitcoin och vice versa. Så att vi måste dyrka statens skitvaluta för att handla i våra favoritvalutor verkar vara ett helt felaktigt påstående.

   https://www.vaultoro.com/

   Radera
  33. Det är ju helt uppenbart att ni aldrig kommer att fatta detta med valutor och att det är ett nollsummespel.

   Inför dagens handel konstaterar jag att guld fortfarande är uppsatt som råvara. Ni har alltså rätt och alla andra har fel?

   Vad gäller bitcoin har jag varit pro länge.

   Radera
 4. Bra artikel.
  Visar på Sveriges relativa framgång kontra övriga västvärlden.
  10-tusenkronorsfrågan blir som alltid hur den relativt höga skuldsättningen på privatsidan ska hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis kommunal kolonilott?

   Radera
  2. Det är upp till 20 års väntetid för kolonilott i Sthlm, så nej, gratis blir det inte :)

   Radera
  3. Det finns nog en hel del grönområden som kan användas om det kniper.

   Radera
 5. Kan vi inte bara stryka en nolla på allt? Utom räntor, de lägger vi på en nolla istället (och stryker minustecknet framför)

  Get it over and done with?

  SvaraRadera
 6. Jag har idag en ränta på 1,51%.

  Lägga på en nolla säger du? 1,510% eller 01,51%?

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan Telia köpte in sig i Spotify juni 2015 har Spotifykursen sjunkit.
   Konkurrensen hårdnar i musikstreamingbranschen.

   Radera