Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-12 18:59

Sovjets planer för strategiskt överfall på Finland avslöjade

Den sovjetiska generalstabens (militärledningens) planer för ett strategiskt överfall på Finland har avslöjats. När Ryssland övergav Estland blev ett antal kartor över planorna kvar. Sex av dessa har nu kommit till chefen för institutet för militärhistoria vid finska försvarshögskolan. Planeringen av det strategiska överfallet mot Finland följer mycket hur man tog över Krim, och det är rimligt att motsvarande planer fanns och finns mot t ex Sverige.
Finland och Sovjetunionen hade den sk VSB-pakten, men trots detta hade USSR alltså planer för ett strategiskt överfall mot Finland. Finska Försvarshögskolans chef vid Institutet för militärhistoria, överstelöjtnant Jarmo Nieminen har nu kommit över dessa planer och kartor.

I en artikel hos Etelä-Suomen Sanomat konstaterar han at planerna som de såg ut 1989 bara behöver uppdateras marginellt och följer tillvägagångsättet för det strategiska överfallet mot Krim 2014.

Luftlandsättningsförbanden VDV genomför landsättningar vid Helsingfors-Vanda och Malms flygfält, samt landsätter på fälten vid Viik/Vik, ett provodlingsområde för Helsingfors universitet. Böle TV-torn slås ut med ett robotangrepp och knutpunkter runt Helsingfors besätts snabbt - trafikknutpunkter, hamnar, bussdepåer och Böle tågstation, som är knutpunkt för väster, norr och öster om Helsingfors.

Man lamslår det finska samhället genom att ta över och besätta centrala politiska, militära och kommersiella mål i Helsingfors. Totalt handlar det om 60 objekt, t ex presidentpalatsen eller Alppila/Alphyddans vattentorn.

Inom några dygn ska hela Helsingfors och även resten av landet vara ockuperat. För Helsingfors var 35 000 soldater avdelade, inklusive de som skeppas in sjövägen.

Planerna liknar de strategiska överfallen mot Prag 1968 och Kabul 1979, men också besättningen av Krim.


Rimligtvis existerade, och existerar, liknande planer för Sverige och övriga mål för Sovjetunionen och nu även Ryssland. Det strategiska överfallet mot Krim var planlagt in i detalj och är i sig ett bevis för att sådan här offensiv och aggressiv planering existerar hos ryska generalstaben, inklusive mot broderfolk som Ukraina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Följer hur man tog över Krim!
  -Dvs upprättar baser som får vara där för regimen.
  -Ser på när regimen störtas.
  -Låter baserna räddas av militärer i gröna kläder.
  -Gör ett val som visar Krimbornas support.
  Eller?

  SvaraRadera
 2. å fan... har man färdiga planer för hur man ska gå tillväga om man blir attackerad av NATO? Färdiga planer för nånting vafan?! Det är vi minsann inte vana vid inuti Sveriges styre.. Måste vara nåt skumt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej avlönade psyops.

   Sovjetunionen har anfallit Ungern, Prag och Afghanistan med strategiska överfall under kalla kriget. Man har 2014 anfallit och besatt Krim med ett strategiskt överfall och även 2008 anfallit och invaderat Georgien långt in på georgiskt territorium efter att provocerat fram ett georgiskt försvar mot anfall inifrån ryskockperat territorium i Georgien.

   NATO har aldrig anfallit Ryssland eller Sovjet, som däremot anfallit både grannar och allierade som Ungern, Prag eller Afghanistan.

   Radera
  2. Och broderfolk som Ukraina, där det pågår ett krig lika blodigt som första världskriget sett till förluster i förhållande till antalet stridande.

   Radera
  3. Det är vi inte vana med inuti Sveriges styre... Bara två möjligheter, antingen är Martin på något sätt med i regeringen, vilket vore rätt hemskt i och för sig, eller så kommer hans översättningsprogram från samma femårsplanerade fabrik som tillverkar de eminenta Ryska Elitkompasserna.

   Radera
  4. King---24, semantik och jag hade knappat ned - "inuti från, Sveriges styre -, vilket jag faktiskt lade till självt omedvetet då jag läste raden.
   Förövrigt ok intressant historik och att som nu visa på nu blottade, tidigare dokument.
   Angående saken planering, ärdetväl på det viset som alltid och oavsett hjulet kan endast utvecklas liksom redan påkommet, vilket Martin andas om precis åvan blev förmodligen lite besviken på det självklara och så tunn anrättningen.

   Apropå formulering, går det ej att omforma tex efter att den är levererad kanske vore bättre att få till sådan mekanism än att radera och börja om

   Radera
  5. Ja, just det. Glasklart.

   Radera
  6. Ja Sovjet var dock länge sen nu.
   Men f.ö. har de rätt att försvara sig när cia sätter in sina resurser och sponsrar statskupper osv för att trakassera Ryssland och orsaka konflikter för att destabilisera området. En metod man använt många ggr. Jag tror USA också vidtagit "åtgärder" om Ryssland försökt destabilisera områden runt USA. Det är ju bara om man blivit helt hjärntävttad av västs systemmedia som man kan tycka det är nåt konstigt :)

   Radera
  7. Vilket j-a trams Martin. Tror du på vad du skriver?
   Dina slutsatser är ju så korkade att klockorna stannar

   Radera
  8. Om NATO (i vilket Finland ej är medlem) anfaller Ryssland (varför?) så är det SJÄLVKLART att Ryssland har rätt att invadera Finland som inte är part i konflikten. Mm.

   Radera
  9. Harry Struma n
   Handar inte om att tro :) Handlar om att ta reda på saker och lägga pusslet själv efter att man sen långt långt tilbaka förstått att systemmedia matar folket med lögner.
   Det måste väl för fan ringa nån jävla klocka i huvet på dig ockås när den ena medialögnen efter den andra avslöjas konstant?
   Men du forstätter och lyssna på dem? Du vet vad Einsten sa.. :)

   Radera
 3. Ska det inte vara Prag 1968?

  SvaraRadera
 4. För några år sedan avslöjades sovjetiska kartor över Sverige och ett antal svenska städer. Så självklart fanns/finns det ganska detaljerad krigsplanering avs Sverige. Enligt SÄPO bedriver Ryssland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops: ganska omfattande krigsförberedelser mot Sverige.

   Radera
 5. Det är å andra sidan inte jättekonstigt att sådana planer fanns. Jag känner en stor avsky inför Putinregimen och Sovjetunionen, men det hade näst intill varit tjänstefel om Sovjet inte haft olaner för hur Finland eller Sverige skulle angripas. Nu var den gissningsvis inte lika detaljplanerad, men USA:s war plan red är ju ett exempel på hur man kan planera för alla typer av scenarion.

  Gissningsvis fanns det svenska planer för att slå mot sovjetiska och polska hamnar, om man såg att invasion förbereddes men inte påbörjats. Vi borde självfallet ha den typ av planer idag med, men det är nog önsketänkande.

  SvaraRadera
 6. Vad skall vi med de planerna, verktygen saknas ju

  SvaraRadera
 7. Kanske är det såhär det kommer se ut i en andra våg!

  http://www.liveleak.com/view?i=efc_1473557392

  Man ser även deras "kopia" på strb 90 vid 0:34.

  SvaraRadera
 8. Liknande planer finns nog fortfarande, fast uppdaterade. Planer är en sak och verkligheten en annan. Det som skiljer Finska försvaret från det svenska är att finnarna är många fler, bättre motiverade och samövade och framförallt mycket bättre beväpnade.

  För länge sen - Karelen.
  Kapten; 'För att det här ska fungera så måste varje finne döda minst tio ryssar'.
  Rekryten; 'Får vi gå hem sen?'

  SvaraRadera
 9. Är han på riktigt? Bagdad Bob var ju iallafall rolig...

  SvaraRadera
 10. Är han på riktigt? Bagdad Bob var ju iallafall rolig...

  SvaraRadera
 11. Bara för att det funnits planer så betyder ju inte det att man haft för avsikt att sätta dem i verket. USA hade ju sin SIOP, en plan som gick ut på att kärnvapenbomba alla tänkta fiender, om krig bröt ut med en av dem.
  Krig är ju bara en förlängning av utrikespolitiken, och vi vet ju från facit att Sovjet/Ryssland inte drar sig för att använda det verktyget. Därför är det ju inte konstigt att det finns detaljerade planer framme.
  Jag vet inte hur detaljerade de svenska planerna var, men i samband med vårt kärnvapenprogram hade man ju i alla fall för avsikt att bomba utskeppningshamnar och andra strategiska mål inom räckhåll, så då borde ju någon form av plan gjorts även här.
  Intressant hur som helst att det kommer fram i ljuset.

  SvaraRadera
 12. Det skulle vara intressant att kunna läsa artikeln, eller ännu hellre se planerna.

  Förmodligen skulle dessa sovjetiska planer också verkställas i Finland då hotbilden i Östersjöområdet, sett ur sovjetisk synvinkel, ökade t.ex. till följd av att Sverige gick med i Nato.

  CCCP (Sovjetunionen) transkriberas inte som ”USSR” i svensk text utan som SSSR. USSR är något man använder inom engelskspråkig Nato-spyupp, och hör inte hemma i svenskt språkbruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller CCCP så har man uttryckt sig både på Svenska och Rysska!

   Radera
 13. GÄÄÄÄÄÄÄÄSSP...

  ...zzzzzzzzzzzzźzzzz...

  SvaraRadera
 14. Inget nytt hot men fortfarande lika farligt. Det är nog ingen slump att Ryssland fördubblar sina luftlandsatta pansarfordon och sina luftburna styrkor. De avser ha ca 75000 luftburna soldater när moderniseringsperioden är klar. Tänk er 100 tungt beväpnade man och 4 pansarfordon på 100 platser i Sverige - tågstationer, flygplatser, kommunalhus, polisstationer etc. Iskander på alla regementen, staber och flygbaser. Krim all over again. Och hemvärnet håller just nu på att förbereda centrallagring av sina vapen....man kan hålla sig för skratt nästan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 15. Man hittade planer på hur Sovjet skulle invadera Sverige i DDR efter att de sovjetiska styrkorna hade dragit sej tillbaka. Huvudscenariot var att ta Norrköpings hamn och sedan gå in med ett stort antal fartyg genom Bråviken och lossa all material man behövde för en ockupation av Sverige. Svenska arméen hade redan förutsett det och byggt 5-öres fortet i Oxelösund.

  http://www.femorefortet.se/Oxelosunds-kustforsvar.htm

  Jag tror folk blandar ihop Ryssland och Sovjet. Jag är ingen Putinkramare men jag är övertygad om att han inte har några planer på att erövra hela världen och införa det kommunistiska systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga avsikter just idag, men underskatta inte Putins (och gänget bakom honom) behov att måla upp hot mot Ryssland samt visa på styrka och fasthet, som är den ryska modellen. Rysslands närmaste grannländer i EU som inte är med i NATO är Sverige och Finland. Om oljepriset inte kan gå över 100 Dollar pga oljesanden i Canada och norra USA och Ryssland känner sig pressade är det det inte omöjligt att något händer i regionen....och skall Ryssland återta Baltländerna så måste Sverige inledningsvis elimineras från spelplanen. Sen är det en annan sak hur länge de stannar och hur mycket skada de ställer till.....

   Radera
  2. Haha han behöver knappast måla upp nånting :-) Det fixar NATO så bra själva :)
   Stäng av systemmedia.
   Nej att nåt händer i regionen är definitivt inte omöjligt när cia och Soros organisationer konstant gör vad de kan för att destabilisera område efter område.

   Radera
 16. Man får sätta sitt hopp till att även ryssarna kan räkna och att om de startar något, så blir efterräkningen alldeles för dyr. Om de skulle göra Europa obeboelig på obestämd tid och få sitt eget land förstört, kan de omöjligt ha någon glädje av en eventuell "seger", då massbegravningar för att undvika epidemier ger dålig stämning. Putins möjlighet är balanskonst; yttre hot för att behålla makten, lagom nedspelade hotelser för att hålla väst på tå men inte ingripa.

  SvaraRadera