Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-28 20:17

Skydd mot identitetskapning: Skatteverket har lanserat spärra obehörig adressändring

"Jag fick min identitet kapad före det var coolt." - jag
Det kan tyckas vara en självklar tjänst, men Skatteverket har lanserat möjligheten att spärra obehöriga adressändringar. Att ändra någons adress är annars ett tillvägagångssätt vid identitetskapning, t ex för att kunna beställa ID-kort, bankkort mm i någon annans namn.
Sedan Sverige på pappret blev en sekulär stat och stat och låtsaskompisföreningen Svenska kyrkan skildes från staten har Skatteverket som sig bör tagit över folkbokföringen. 

Att ändra någons adress är enkelt. Det handlar bara om att skicka in en pappersblankett om adressbyte till Skatteverket, och skriva under med en falsk namnteckning, så är det hela ordnat. Därefter kommer t ex beställningar av bankkort och tillhörande koder komma till den nya falska adressen och en ID-kapning är därmed lätt ordnad. Även besked om tagna kreditupplysningar kommer gå till en annan adress än din riktiga, och därmed kunna fortgå dolt utan att du upptäcker något.

Skatteverket har nu täppt till denna lucka.

Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring gör nu att du med e-legitimation kan spärra din adress, så den endast kan ändras med din e-legitimation. Detta gör ID-kapningar betydligt svårare.

Min rekommendation är att man spärrar obehörig adressändring. Det ger tillsammans med en låst brevlåda avsevärt högre skydd mot ID-kapning och bedrägerier.

Nu återstår att man ska kunna spärra sina uppgifter mot kreditupplysningar, utan att behöva backa upp detta med en polisanmälan. Men det är förstås inte kreditupplysningsbolagen och kreditgivarna intresserade av. Det ska vara lätt att låna pengar, då det är så lönsamt för kreditbolagen att man svälja kostnaden av tiotusentals bedrägerier om året. Att inte ens den som är ointresserad av att ta krediter ska få spärra sina uppgifter är det inte tal om. 

Själv har jag levt med spärrade kredituppgifter sedan 1999, då jag blev utsatt för identitetskapning redan då. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Min första tanke var att de äntligen kanske kommer göra en omvänd funktion för krediter, det är inaktiverat tills du tillfälligt öppnar dom.
  För bara några månader sedan införde Nordea en funktion som gör att jag måste "öppna upp" mitt kreditkort för internetköp, varför kan vi inte ha det samma för att bevilja att få kredit? En utredning på 10 år kanske fixar biffen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet ligger inte egentligen i det utan i att staten så gärna går på kärandes historia (isht när det är ett företag).

   Kreditgivning är ju egentligen en fråga mellan kredit-givare och -tagare. Och det borde vara upp till kredit-givare att neka eller bevilja kredit och med det bära risken för beslutet (inklusive risken att man beviljat kredit till en bedragare). Det borde ligga på kredit-givaren att visa att det verkligen är svarande som faktiskt ingått avtalet.

   Detta kräver dock att man har ett säkert identifierings-system där det inte går att på falska grunder få ett ID. Sådana IDn kan ju inte användas som belägg för att man säkerställt att man har med rätt person att göra.

   Radera
 2. Riktigt trevligt, har funderat länge varför inte de har begärt bank-id om en person har det....

  SvaraRadera
 3. "För många samtidiga användare, var vänlig försök senare"
  En onsdag 20:54!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. You have been cornubotted!

   Radera
  2. Det vara bara att ladda om sidan så funkade det sen. Bra, skatteverket!

   Radera
 4. En mycket välkommen åtgärd. Bra gjort Ygeman & Co! För att ytterligare försvåra kan de ju även skicka att SMS till mobiltelefonen med informationen "vi har registrerat ditt flyttärende" eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte fan var det Ygemans förtjänst. Det var Skatteverkets personal, de är proffs.

   Radera
  2. Yes, det här är helt klart ett rent myndighetsinitiativ från Sveriges bästa och mest servicemedvetna myndighet.

   Radera
  3. Håller helt med. Skatteverket äger.

   Radera
  4. Jo, när lowerna ska in då tusan fungerar det. Men Försäkringskassans service är också bra, det ska erkännas.

   Radera
 5. Tack för ett bra tips!

  SvaraRadera
 6. tack för tips, borde gå att göra för bolag också!

  SvaraRadera
 7. Bra tips och på tiden, nu behöver jag inte köra mitt script som scrapar ratsit längre.

  SvaraRadera
 8. Det lite märkliga är att/om de inte skickar bekräftelse till den gamla folkbokföringsadressen. Det är ju annars ett gammalt känt problem med bolagskapningar där man ändrade adress och de skickade bekräftelsen till den nya adressen. Detta täppte man igen för bolag, men man bemödade sig kanske inte att samtidigt täppa igen det för privatpersoner?

  SvaraRadera
 9. Gött, tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. Jag lyckades med bragden att få två felmmeddelanden samtidigt.

  * Du kan bara ändra status en gång per dag.
  * Du har inte gjort någon ändring.

  Tryckte jag på logga ut sa den att jag inte ändrat något, tryckte jag på nästa så sa den att jag redan hade ändrat och bara fick ändra en gång per dag...

  Jag är säkert kapad...

  SvaraRadera
 11. En god vän har för andra gången på ett års tid fått sin ID stulen. Någon trycker ett nytt körkort med hans namn och personnummer men med en annan bild. Dessa går sen till diverse olika affärer (elektronik oftast) och köper saker. När de sen ska betala så gör dom det på avbetalning, halar upp IDkortet och väntar på att personalen i butiken ringer nåt kreditupplysningsföretag och får svart på vitt att "den här killen är visst jävligt kreditvärdig". Sen får dom med sig allt hem och tre dagar senare kommer infon hem till rätt kille med avbetalningsplan och allt färdigt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt det här hände mig. Fast de gick in på ett postkontor och gjorde adressändringen. Dock blev personalen misstänksam och vägrade genomföra den (och skickade ett besked om det här till mig). Tyvärr hade jag ingen digital brevlåda då så alla upplysningar om kreditupplysningar kom först en vecka efter att prövningarna hade gjorts. När jag hade spärrat mitt personnummer (och gjort ett femtontal anmälningar) hade de redan hunnit handla för ca 250 000 på kredit/faktura/abonnemang.

   Så ett annat tips är att skaffa digital brevlåda (Kivra t ex).

   Radera
  2. En annan intressant detalj är att det är främst män som drabbas av det här, med tanke på att förövarna nästan uteslutande är män. Och det är ju deras bilder på de förfalskade körkorten. Sjukt ojämställt. Men den aspekten tas aldrig upp.

   Radera
  3. Ännu en intressant aspekt är polisens agerande (dvs inget alls). Nästan samtliga anmälningar läggs ned, och de orkar inte ens åka till postombuden (som ju har videoövervakning) där paket hämtas ut av förövarna för att kolla på banden.

   Jag undrar hur många som, medvetna om detta, har kapat sig själva. Jag kan inte vara den förste som har tänkt på det.

   Radera
 12. Mycket bra tips, Tack!

  SvaraRadera
 13. Tack För info Lars , mycket bra !

  SvaraRadera
 14. Detta har jag velat ha och tjatat om i så många år! Äntligen! Tack!

  SvaraRadera
 15. För 15 år sedan hände det omvända för mig - någon obehörig anmälde min adress som bostad. Enligt folkbokföringen var det ganska vanligt, speciellt att anmäla bostadsadress hos poliser, domare och liknande. Det var inte mycket de kunde göra åt saken, var beskedet.

  Funderade på att anmäla flyttning utomlands som en tjänst åt vederbörande, men letade upp personen istället så löste det sig.

  SvaraRadera