Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2016-09-19 10:55

Skenvalet på ryska ambassaden i Stockholm

Igår var det valdag till det ryska parlamentet, duman. Vallokalen på ryska ambassaden är ett belysande exempel på hur skenvalet går till. Nedan följer bilder och en beskrivning från ryska ambassaden.
Valsedlar.


Feststämning rådde i ryska ambassadens foaje, där västerländsk rockmusik spelades för att höja tempot. Men det var en sorglig syn, och skenvalet kan kallas allt annat än säkert och demokratiskt.
Valsedlar för duma och
lokalval.

Till en början räcker det med ett ryskt pass för att få rösta och detta kontrolleras inte mot några röstlängder. Personalen vill inte ens se motsvarigheten till folkbokföringspappren, som skulle visa var man är berättigad att rösta. Istället antecknas förnamn, patronym, efternamn och födelseår på ett papper, synligt för alla som går fram till valförrättaren. Därtill efterfrågas kontaktuppgifter, men dessa kontrolleras inte.
Spegel i röstbåset.

De antecknade namnen jämförs inte med någon röstlängd och hade man bil kunde man alltså rösta på ambassaden i Stockholm, köra till Göteborg och rösta på konsulatet, för att sedan köra vidare till Köpenhamn och rösta på ryska ambassaden där.

Det var i teorin rent av möjligt att om man har ett vanligt namn återvända till samma ambassad flera gånger för att rösta, och möjligen ange olika adresser varje gång. Det går inte att korrigera valsedlar lagda i urnan, så skulle man upptäcka att någon röstat flera gånger går det inte att göra något åt i efterhand.

Valsedeln består av en blankett där man ska kryssa för det parti man vill rösta på. Första alternativet är nazistpartiet Rodina. Andra alternativet är kommunistpartiet, en av diktaturens stödpartiet. Putins nationalfascistiska parti Förenade Ryssland kommer på fjärde plats.

På själva blanketten står det vem som är partiledare och namnen på de som ska väljas till duman, samt vilka brott dessa är dömda för. Exempelvis stöld, misshandel mm.
Fönstret i röstbåset.
Valförrättaren uppmanade de röstande att kryssa för sitt partival synligt framför honom, och menade att det var onödigt att ställa sig i ett bås för att kryssa. Båsen ger ändå ingen anonymitet, då det finns ett stort mörkt fönster på väggen i röstbåset, plus en spegel som gör att den (eller det - kamera) som tittar genom fönstrets persienner kan se hela båset.

Valsedeln läggs sedan i en genomskinlig valurna, vilket ger ytterligare möjligheter för valförrättaren att se vad man röstar på.
Genomskinlig rysk skenvalurna. Säkrad med blå buntband. Bakom det mörka fönstret kan en kamera vara monterad.
Ambassadens valförrättare var tydlig med hur många röster som skulle lämnas in i valurnorna i Sverige. 4 500 röster. Vilket är intressant då SCB rapporterar att det 2015 fanns 7 836 ryska medborgare i Sverige. Tydligen visste man ändå hur många som skulle rösta. Eller åtminstone hur många valsedlar det skulle landa i valurnorna på konsulatet i Göteborg och ambassaden i Stockholm.

Därtill räknas röster i Sverige, Norge mfl länder till lokalvalet i Altai i Sibirien. Till synes godtyckligt ålades en del, men inte alla väljare, att rösta även rösta i lokalvalet.

Möjligheterna till valfusk är enorma. Man kan rösta flera gånger. Hemvist kontrolleras ej. Därtill övervakas skenvalet och man uppmanas alltså att rösta öppet.

Sveriges motsvarighet med poströster fungerar förenklat så att man har ett röstkort, som läggs i det omslutande poströstningskuvert, som valsedlarna i sina döljande valkuvert läggs tillsammans med. Man kan alltså poströsta en gång, och röstkortet är därmed förverkat. Poströsterna skickas till rätt vallokal, och öppnas när val på plats genomförts. Om det då visar sig att man har röstat på plats kasseras poströsten. 

Därtill har vi valhemlighet i Sverige och bås övervakas inte, och valsedlar läggs i slutna urnor, inuti kuvert så det inte är möjligt att se vad man röstat på. 

Oavsett är den ryska diktaturens skenval bara just ett skenval. Preliminära siffror för valfusket ger att Vladimir Putins nationalfascistiska Förenade Ryssland går framåt och får 300 av 450 platser i duman mot 238 tidigare. Samtliga partier som får de övriga mandaten är diktaturens stödpartier.

Det är full rimligt att valets genomförande är ännu sämre i Ryssland, då man kan tycka att man på ambassaden i Sverige åtminstone borde försöka fejka lite valhemlighet, säkerhet och demokrati. Dock, när man har fått instruktioner om vad rösträkningen ska resultera i, så kvittar det ju hur man genomför valet.
Anslaget för valet utanför ryska ambassaden i Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det vore väl dumt att genomföra ett val på ett riktigt sätt på ambassaden, tank om de får några konstiga idéer.

  SvaraRadera
 2. Snälla Martin, kan du berätta för oss på vilket sätt detta inlägg är helt felaktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysstrollen brukar vara tysta när de är överbevisade. Genom att förtiga hoppas de inte dra någon uppmärksamhet till inlägget.

   Radera
 3. Var LDPR tredje alternativet då eller?

  SvaraRadera
 4. Besviken på att Kadyrovs firande inte tas upp i en separat bloggpost. Medeltida mongolrustning, det är annat än röda rosor eller Reinfelts linblå slipsar.

  SvaraRadera
 5. Det ser ut som att det finns två kommunistpartier att välja mellan. Alltid något, om man är hågad.

  SvaraRadera
 6. Kostar det pengar att rösta i Ryssland? Tänker på kortterminalen bredvid valurnan.

  SvaraRadera
 7. "Därtill har vi valhemlighet i Sverige och bås övervakas inte, och valsedlar läggs i slutna urnor, inuti kuvert så det inte är möjligt att se vad man röstat på."

  Jo tjena! Röstsedlarna i svenska vallokaler är alltid placerade utanför båset varför det är fullt möjligt att övervaka vilken röstsedel man väljer innan man går in båset. Detta har Sverige kritiserats för under lång tid men någon förändring har aldrig kommit till stånd.

  Hur vet du förresten att båsen i Sverige inte övervakas? Du vet allt om ryska val men inte ett skit om svenska tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan man å andra sidan plocka på sig ALLA röstsedlar och sen välja (utan att någon ser) vilken man lägger i kuvertet.

   Att påstå att båsen i Sverige övervakas är rent skitsnack.

   Radera
  2. Varför ska man behöva plocka på sig alla röstsedlar? Placera dem i båset istället så sparar vi lite döda träd och tänker på miljööööön!

   Har jag påstått att valbåsen i Sverige övervakas?

   Radera
  3. Jag brukar alltid plocka några extra av motståndarnas röstsedlar i hopp om att de ska ta slut ;)

   Radera
  4. Jag har alltid tagit valsedlar från samtliga partier, i alla val sen jag fick rösta. Mormor sa till mig att ingen annan har att göra med vad man röstar på. Så hon hade alltid tagit valsedlar från samtliga. Vilket jag har följt, till dags dato. Men det är ju väldigt märkligt, att valsedlarna inte finns i båsen. Verkligen, måste jag säga.

   Radera
  5. Tryckte på fel "Svara"-knapp och kan som anonym inte redigera... Se mitt svar nedan, nästa inlägg efter denna tråden, om varför röstsedlar inte finns i de svenska båsen.

   Radera
  6. Ta en av varje röstsedel och rösta blankt. Dölj foliehatten under en vanlig mössa för att inte skrämma valförättarna.

   Radera
 8. Det finns en enkel förklaring på avsaknaden av sedlar i svenska bås. Om sedlarna låg undanskymt i båsen så kan den som röstar sno med sig alla sedlar från det eller de parti den inte gillar. Det blir betydligt mer slöseri med papper att ersätta 200 röstsedlar efter varje röstande än att varje röstande tar med sig åtta röstsedlar in i båset.

  Alternativet hade väl varit att en valfunktionär går in i varje bås efter varje röstande och lägger ut åtta nya sedlar, men då riskerar dels valhemligheten röjas om endast en sedel saknas och dels skulle det ta allt för lång tid och behövas allt för många funktionärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det förekommer alla möjliga långsökta förklaringar typ den du just återgav. Sanningen är emellertid att svenskarna ska veta hut och inte få något infall av egenmäktighet och ta sig före att rösta på något "extremistparti" utanför den godkända åsiktskorridoren.

   Radera
  2. Som Putinkramare så stöder du alltså "extremistpartier" i Sverige?

   Radera
  3. Anledningen att jag satte citationstecken runt extremistpartier var för att illustrera hur smal bedömningen är i Sverige för vad som betraktas som extrema och klandervärda åsikter.

   Men alldeles oaktat mina egna politiska preferenser så stöder jag i alla händelser rätten att rösta på precis vilket parti man vill, extremt eller inte, utan risk för insyn av utomstående.

   Radera
  4. Faktum är att det ju faktiskt ha hänt att politiska motståndare tagit ett partis röstsedlar. Sen är det upp till partiet att fylla på med röstsedlar inte funktionärerna. Frågan uppstod vid ett val för några år sedan så jag blev tvungen att fråga. Tror det var V eller VPK typ. Nej de blev inte stulna. Fast han jag frågade var då en vänstertyp så han kanske redan stoppat i dem.:-)

   Radera
 9. Stalin sa ju att det viktiga är inte vilka som röstar,utan vilka som räknar rösterna.

  SvaraRadera
 10. Fusket i Sverige förekommer inte vid själva röstningen utan när rösterna räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Spännande nyhet! Har du någon källa på detta. Har genom åren hört om marginella felhändelser. Men du menar systematiskt fusk?

   Radera
  2. Abrovinsch är ett rysstroll helt utan kunskaper.

   Rösträkningen sker med valförrättare från samtliga lokalt större (och ofta mindre) politiska partier, samt ett antal opolitiska valförättare. Alla räknar alla röster och om inte alla kommer fram till samma siffra räknar man om igen. Och igen och igen. Summan ska också stämma med röstlängden, annars får man räkna om igen.

   Vem som helst från allmänheten får delta som observatör.

   Sedan skickas rösterna in till Länsstyrelsen, där de räknas igen. Vallokalräkningen är för det preliminära valresultatet och skillnaden är generellt ingen, eftersom systemet är så säkert.

   Radera
  3. Med tanke på senaste valresultatet i Sverige där ingen har egen majoritet, hur tänker du dig att valfusket har gått till?

   Radera
  4. Böjd att hålla med, att idiotpartier som SD och kd ligger över 4% måste ju vara ett resultat av fusk.

   Radera
 11. Det här med skrämseletiketter på partier (och personer) man inte tycker om har en lång historia inom svenskt etablissemang och inte bättre är det här tydligen.

  Jag syftar på benämningar som "Putins nationalfascistiska Enade Ryssland" samt "Nazistpartiet Rodina".

  Ingen vet vad fascism eller nazism är förnågot år 2016 eftersom det är ett fenomen från första halvan av 1900-talet och ett svar på de strömmningar av marxism och liberalism som fanns då.

  Vill du bli tagen på allvar så föreslår jag att du skippar löjliga etiketter som dessa. Skrämseletiketter är inte till för förståelse. Ingen vet vad Enade Ryssland eller Rodina står för efter att ha läst en etikett som "nationalfascistiskt" eller "nazistiskt". Endast att du vill svartmåla dem.

  SvaraRadera