Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2016-09-12 09:08

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt

SEB:s boprisindikator fortsätter hacka sig fram. Nu tror 70% av svenskarna på stigande bostadspriser och 11% på fallande priser. Det talar för att onsdagens prisstatistik från Valueguard och prisdata från Mäklar-"statistik" kommer peka uppåt.
SEB Boprisindikator september 2015. Källa: SEB, Valueguard
SEB:s boprisindikator är inte en prognosindikator utan bekräftar bara psykologin i bostadspriserna. När dessa faller blir hushållen mer negativa och när de stiger blir de mer positiva till framtida utveckling för bostadspriserna.

Korrelationen mellan boprisindikatorn, som är en riktning, och Valueguards Sverigeindex, som är en storhet, är stark med 0.37. Sämst är det dock i perioder av hög hackighet, där "sågtänderna" i grafen ovan är större likt just nu.

Vi kan dock förvänta oss att onsdagens bostadsprissiffror kommer vara positiva, då SEB:s boprisindikator i princip återspeglar hur priserna faktiskt rör sig. I sig talar detta i sig för hur mycket psykologi det är i bostadspriserna. Tror allmänheten att det går upp, så går det upp.

5 kommentarer:

 1. Jo, psykologin styr. Och det lär den göra även om (när) räntorna stiger, kommunalskatten höjs, arbetslösheten ökar, börserna svajar, EU havererar, ...

  SvaraRadera
 2. Den här bubblan var riktigt långlivad, till mitt försvar skall väl tilläggas att för ett par år sedan fanns inte begreppet negativa räntor :)  SvaraRadera
 3. Helt bisarrt. Priserna är på många ställen helt surrealistiska. Dessutom pratar ALLA om "investeringar" när de pratar om boende. Detta kommer sluta i ett brutalt blodbad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för ett blodbad och en ny paradigm i personliga finanser som är mer baserad på sunt sparande snarare än konsumtion.

   Radera