Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-12 09:08

SEB:s boprisindikator fortsätter uppåt

SEB:s boprisindikator fortsätter hacka sig fram. Nu tror 70% av svenskarna på stigande bostadspriser och 11% på fallande priser. Det talar för att onsdagens prisstatistik från Valueguard och prisdata från Mäklar-"statistik" kommer peka uppåt.
SEB Boprisindikator september 2015. Källa: SEB, Valueguard
SEB:s boprisindikator är inte en prognosindikator utan bekräftar bara psykologin i bostadspriserna. När dessa faller blir hushållen mer negativa och när de stiger blir de mer positiva till framtida utveckling för bostadspriserna.

Korrelationen mellan boprisindikatorn, som är en riktning, och Valueguards Sverigeindex, som är en storhet, är stark med 0.37. Sämst är det dock i perioder av hög hackighet, där "sågtänderna" i grafen ovan är större likt just nu.

Vi kan dock förvänta oss att onsdagens bostadsprissiffror kommer vara positiva, då SEB:s boprisindikator i princip återspeglar hur priserna faktiskt rör sig. I sig talar detta i sig för hur mycket psykologi det är i bostadspriserna. Tror allmänheten att det går upp, så går det upp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Jo, psykologin styr. Och det lär den göra även om (när) räntorna stiger, kommunalskatten höjs, arbetslösheten ökar, börserna svajar, EU havererar, ...

  SvaraRadera
 2. Den här bubblan var riktigt långlivad, till mitt försvar skall väl tilläggas att för ett par år sedan fanns inte begreppet negativa räntor :)  SvaraRadera
 3. Helt bisarrt. Priserna är på många ställen helt surrealistiska. Dessutom pratar ALLA om "investeringar" när de pratar om boende. Detta kommer sluta i ett brutalt blodbad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för ett blodbad och en ny paradigm i personliga finanser som är mer baserad på sunt sparande snarare än konsumtion.

   Radera