Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-09 11:45

Ryssland: Hakkors är inte nazisymbol - glamourklädda och emo är statshotande extremister

I Ryssland fortsätter kampen för moderlandets frihet från extremister. I Kostromaoblasten förklarar man att hakkorset inte är en nazistisk symbol och i Lipetsk har staten listat bland annat fotbollsfans, punkare, hippies, lajvare, emo, breakdansare och glamourklädda som statshotande extremister.
Hemska statshotande extremister som lajvare ("tolkienister"), gothare och emo.


Broschyren för att identifiera
dessa extremister med.
I Kostromabolasten förklarar en statlig text mot ungdomsextremism att hakkorset inte är ett nazistiskt attribut och inte är en nazistisk symbol. Tvärt om fastslår man i Kostromaoblasten är hakkorset ett ortodoxkristet attribut och ungdomar som bär denna är inte extremister, utan föredömen för moderlandet.

Vad är då extremism i Ryssland?

Lipetskdistriktet har i en officiellt utfärdad skrift listat extremister i tre olika grupper. Anarko-nihilister, romantik-eskapister och hedonister-underhållare. Dessa är statshotande extremister. Lustigt nog följer detta i princip exakt en utskrattad lista från den amerikanska kristna högern som cirkulerat i sociala medier.

Som anarkonihilister och därmed extremister listar Lipetsk punkare, skinheads, hårdrockare, gängmedlemmar (gopniki), fotbollsfans, hackare och satanister. Romantik-eskapister är hippies, ursprungsbefolkning, lajvare ("tolkienister"), gothar och emo. Till hedonister-underhållare hör motorcyklister, ravare, rastafaris, rappare, breakdansare, grafittikonstnärer och glamourklädda (mazhori samt glamourschiki).
Fler statshotande extremister.
Ursprunget för bilderna hittar man här. Man behöver alltså inte oroa sig över religiösa extremister, höger- eller vänsterextremister i Ryssland, utan det stora statshotet kommer från t ex gothare eller emo. Glöm inte att lajvarna hotar staten och den ryska armén med sina svärd i skumplast.

Hur många fall av extremist är du enligt denna ryska definition?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Iofs så beror ju visa symboler av sin context, t.ex. så har jag I östasie sett bygnader rikligt utsmyckade med hakkors...dock så I ett europeisktperspektiv så. Hur definierar du ursprungsbefolkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svåröversatt. Personer som klär sig som ursprungsbefolkning.

   Radera
  2. Jag har också sett tempel med dekorerade med hakkors i Thailand och Japan, ofta vända åt andra hållet jämfört med nazisymbolerna.

   Utanför bryggeriet Tuborg i Köpenhamn står skulpturer av elefanter prydda med Hakkors. Dessa skulpturer är gjorda innan den blev symbol för nazisterna.

   I Thailand har jag sett ett motorcykelgäng med hakkors på sina jackor, jag fick veta att det var inga nazister utan ett buddistiskt motorcykelgäng.

   Så i Buddistiska länder är den en fin symbol. Här i västerlandet betyder den nazism och inget annat, och jag skulle tro att det är så även i Östeuropa. Man kan ju undra varför man har behov av att ändra på detta, det är svårt att förstå den bakomliggande tanken.

   Radera
 2. En nolla efterfrågas som svarsalternativ. I vart fall om man ska se ut som en viss grupp eller ha grupptillhörigheten som en livsstil.

  SvaraRadera
 3. Ryssland har ju faktiskt en buddhistisk minoritet som kanske har legitim användning av hakkorset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ASEA (ABB) hade ju svastikan som sin logotyp en gång i tiden. De valde klokt nog att ändra sin logotyp när Hitler tog makten. Hinduer använder den också flitigt.

   Radera
 4. Jo, detta var ju lite skoj. Å andra sidan kan tänkas att vissa termer syftar på andra saker i Ryssland än i Väst. Nihilist syftar kanske på den under 1860-talet aktiva anarkiströrselsen som blev inspirerade av verk som Fäder och söner (ryska: Отцы и дети). Det går dock att föreställa sig att det inte riktigt är relevant idag.
  Värt att notera är även att mannen-på-bilden håller en AK47-typ gevär och har en rysk flagga på armen. Kanske är det ett tecken på vem som egentligen är extremist i sammanhanget.

  SvaraRadera
 5. Ähh, någon har missuppfattat något, igen. Mc-gäng (Putin har ett eget!) och fotbolls-huliganer är helt ok, punkare och skinheads med ryska värderingar är ok, Bögar går bort, men vad hände med TatU?, bästa bandet någonsin, ryska lesbiska brudar, fantastic Music, dom var ju med i Eurovision !!

  SvaraRadera
 6. Fånigt. Nazisterna har ju inte mer rätt till symbolen än vi andra. Folk drar förhastade slutsatser. Vår Texasfilial av eslövsföreningen Kommunistiska och Konspiratoriska Klubben råkar hela tiden ut för krångliga missförstånd, enbart på grund de vita huvor som vi använder för att relatera till Eslövs mest kända uppfinning: den vita kondomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. The swastika (also known as the Hakenkreuz, gammadion cross, cross cramponnée, pellahydren, or tetraskelion) (as a character: 卐 ) is an ancient religious symbol that generally takes the form of an equilateral cross, with its four legs bent at 90 degrees.[1][2] It is considered to be a sacred and auspicious symbol in Hinduism, Buddhism, and Jainism and dates back to before the 2nd century BC.[3] It continues to be commonly used as a religious symbol in Indian religions such as Hinduism, Buddhism, and Jainism.

   It has been used as a decorative element in various cultures since at least the Neolithic. It is known most widely as an important symbol, long used in Indian religions, denoting "auspiciousness".

   https://en.wikipedia.org/wiki/Swastika


   Radera
 7. https://citeam.org/here-s-why-assad-s-army-can-t-win-the-war-in-syria/

  Apropå Ryssland.

  SvaraRadera
 8. Vad eller vem som helst kan utpekas som statsfiende i Rysslan förutom deras största befolkningsgrupp Alkoholisterna.

  SvaraRadera
 9. Fjöla av!

  Vi håller på med samma tokerier här. Kommer du ihåg "Rejvkomissionen"? En specialstyrka inom stockholmspolisen som jagade rejvare i många år. Påtvingade drogtester, böter, indragna körkort, sociala myndigheter yadayada. Prova att skicka barnen till skolan med silhuetten av en förbjuden växt monterad som dekoration på kläderna - det blir anmälan och vårdnadsutredning direkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Säkerhetspersonal i Sverige har ju egna broschyrer med en massa olika symboler som de ska leta efter på folk för att se om de är farliga eller inte.

   Radera
 10. Med Ryska mått: 3
  Med Svenska mått: 5

  SvaraRadera
 11. Jag kan förstå att udda (extrema) grupperingar betraktas som ett slags hot i Ryssland. Det har människor betraktar "udda" figurer i alla tider. Även i dagens Sverige. Det räcker väl med att grannen struntar i sin gräsmatta för att denne snart ska börja betraktas som ett hot mot villakvarteret eller om någon i grannskapet får psykiska problem. Det brukar bli liv i luckan så fort flyktingar, funktionshindrade eller andra grupperingar kan bli aktuella att flytta in i boende i närheten. Då börjar folk snabbt sprida rykten, lögner, flygblad och kalla till protestmöten.

  SvaraRadera
 12. Förvisso behöver man inte bege sig längre än till den tidigare östra rikshalvan för att inse att hakkorset inte nödvändigtvis ses som en nazistisk symbol:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Finländsk_svastika

  Finlands flygvapens nuvarande flagga ser ut så här, och det är inte det minsta konstigt i Finland:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Lentosotakoulun_lippu.svg/1420px-Lentosotakoulun_lippu.svg.png

  Symbolik är tämligen lokalt, och väcker inte nödvändigtvis samma associationer världen över. Det är t ex inte tillrådligt att använda de nordiska ländernas poliskårers korslagda fasces - som representerar rättsväsende - i Italien, eftersom de för en italienare symboliserar Benito Mussolinis fascistparti. Här bärs samma symboler obehindrat - bl a som "bakgrund" i polisens sköld samt som utbildningstecken för militärpolis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Morgonsur 22:03
   När vi ända är hos vårt broderfolk, så kan man också nämna att hakkors finns i den finländska presidentens flagga.

   Radera
  2. Ja, så är det. Om än inte lika stilistiskt förargelseväckande som finska flygvapnets motsvarighet.

   Radera