Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2016-09-11 16:55

Rogers, Faber, Smithers, RBS och Davidson: Börskrasch med 50% omedelbart förestående hösten 2016

Ansedda finansexperter som Jim Rogers, Mark Faber, Andrew Smithers och Dale Davidson förutspår var för sig att den amerikanska börsen kommer krascha runt 50%. Det förväntas hända nu i höst, rent av att det redan börjat. Anledningen är helt enkelt att de amerikanska börsbolagen är hopplöst övervärderade. Även Royal Bank of Scotland säger det samma.
Månadschart för det breda amerikanska börsindexet S&P-500.
Detta går att läsa om hos The Sovereign Investor, som gjort en sammanställning av ovanstående beprövade och dokumenterade experters akuta prognoser om en nära förestående börskrasch.

En amerikansk börskrasch kommer förstås även dra med sig resten av världens börser, inklusive Stockholmsbörsen. Det kommer i sig också påverka världsekonomin, när stora värderingar av privatpersoners sparkapital utplånas på några veckor eller månader.

Samtliga ovanstående experter har visat sig ha haft rätt tidigare.

The Sovereign Investor pekar i synnerhet ut Dale Davidson och länkar till en läckt video där han går igenom varför.
"But there is one distinct warning that should send chills down your spine … that of James Dale Davidson. Davidson is the famed economist who correctly predicted the collapse of 1999 and 2007.
Davidson now warns, “There are three key economic indicators screaming SELL. They don’t imply that a 50% collapse is looming – it’s already at our doorstep.”
And if Davidson calls for a 50% market correction, one should pay heed."
Bloggens läsare har rimligtvis inget att oroa sig över, då de redan känner till att man av konjunkturskäl ska vara likvid i sina placeringar. Inte för att man undgår effekterna av börskraschen, annat än att det egna kapitalet kan vara relativt räddat och köptillfällen kan erbjudas. När det kraschar, så kraschar allt, även tillgångar som kan vara långsiktigt köpvärda. Ett och annat bolag kommer dock gå i konkurs eller få allvarliga problem när deras behov av finansiering misslyckas när pågående nyemissioner blir mycket oattraktivt prissatta i kraschens spår.

Alla kommer också drabbas indirekt via kraftigt försämrad konjunktur, vilket t ex kan innebära arbetslöshet, minskade intäkter till arbetsgivaren eller egna företaget och neddragningar i det offentliga.

Sedan får vi se huruvida dessa herrar har rätt. Det finns förstås en mängd experter som säger motsatsen, dvs upp, UPP, UPP!

32 kommentarer:

 1. Går att inta short-positioner om man tror på nedgång. Måste inte vara likvid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Negativa positioner är de facto belånade positioner.

   The market can stay irrational longer than you can stay solvent.

   Min erfarenhet är att undvika negativa positioner. Kräver rätt timing.

   Radera
  2. Får ju vara en kortsiktigare placering när trenden är tydligt ned. Inte jättehög ränta nu. Bör vara likvid tills tydlig trend uppstår.

   Radera
  3. -50% på 6 månader bör ju vara en "slam dunk". Det går att hitta lämpliga optioner som är långt "OOTM" som kommer säkra resten av ditt liv om du nu har rätt marknadstro.

   Eftersom volatiliteten har minskat sista tiden, så är ett bet på "6 månader, -50%" oerhört billigt att finansiera. Det behövs ingen som helst belåning för detta.

   Radera
  4. En invers ETF har väl inget med belåning att göra?

   Radera
  5. Nä det stämmer. Jag hade mest CFD:er i huvet. Men det finns ju inverse ETF:er o optioner osv.

   Radera
 2. Så bra, då kan jag belåna boendet och kliva in på börsen 2019 eller så.

  SvaraRadera
 3. Så bra, då kan jag belåna boendet och kliva in på börsen 2019 eller så.

  SvaraRadera
 4. Får hoppas att svenska bostadsmarknaden följer med ned då. Dags att fylla på popcornlagret. Det här kan bli en intressant höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart den inte gör. Inte ens om en dinosauriedödare träffar jorden faller bostadsmarknaden. För den får inte falla. Den kan inte falla. Omöjligt. Vill inte, orkar inte, törs inte.

   För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket.

   Radera
 5. Förstår inte riktigt varför du propagerar för att dina läsare ska vara likvida samtidigt som du själv skryter om hur väl din egen portfölj utvecklats senaste året. Svårt att följa din egen lära?

  SvaraRadera
 6. Samtidigt har exempelvis Marc Farber förutspått en krasch i stort sett varje år. Han får såklart rätt förr eller senare.
  Farber menade att börsen skulle krascha 2013. Den som följde hans råd gick miste om en hel del uppgång. Men som sagt, för eller senare får han rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är 50% chans att det går åt skogen"

   ... jag brukar dra den på jobbet. Funkar alltid.

   Radera
 7. Vad innebär det att ligga "likvid"? Korta räntefonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt med dessa båda i PPM.

   Radera
  2. Sant, så där är det väl kort räntefond som gäller. Jag skulle också placera en del i USD-noterade räntefonder. USD/SEK lär stiga rejält vid en börskrasch.

   Radera
 8. Jag noterar att Dale Davidsson som om nämns hade en video där han varnar för en börskrasch inom 6 månader i oktober 2015. Jag antar att det är samma varning denna gång...

  SvaraRadera
 9. Kanske får herr Davidson rätt denna gång. Verkar dock som om dennes track record inte är det absolut bästa... Från Wikipedia:

  "He also wrote The Plague of the Black Debt - How to Survive the Coming Depression in 1993 where he incorrectly predicted that as part of a "deep depression...Clinton is going to be a one-term president...I am as sure of this as I am that the sun will rise tomorrow""

  ... det är klart att om man _varje år_ påstår att börsen ska krascha med 50% (eller liknande utsagor) så får man rätt nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastisk video om man sedan länkar sig vidare för att se vad Davidson säger!

   Börsen ner 50%, bostadsmarknaden ner 40%, och så 30% tapp på sparkonton.

   "There's money to be made and I'll show you how to make it" -> bild på äldre par som dricker vin och äter gott.

   "Millions will suffer, but you don't have to be one of them" -> ja, så berätta mera då!

   [insert reklam för egen bok]

   Nåja, om 6 månader vet vi vad som händer. DJIA = 9000 om 6 månader.

   Radera
  2. -50% på 6 månader, vad skulle trigga det? En finanskris?

   Radera
  3. Ja, det är ju det som är frågan.

   Davidson själv verkar mena att värderingarna är höga och att 40-talisterna ("baby boomers") går i pension, vilket som kombination gör att vi kommer få se en krasch i höst. Detta i kombination med en förtroendekris för dollarn gör att vi får se en krasch.

   Ja, kanske får Davidson mfl rätt denna gången. Men man ska veta att det inte direkt är någon brist på domedagsprofeter, nån som minns hur det lät 2010 och 2011?

   Radera
  4. 3% styrränta... vilket iofs är samma sak som finanskris.

   Radera
  5. Kris i USD? Den brukar ju stärkas vid börskrasch...

   Skulle investerarna sälja USD och köpa JPY och EUR? Verkar helt osannolikt.

   Radera
 10. Davidsons video var, föga förvånande, inget annat än ett sätt att sälja prenumerationer på hans nyhetsbrev och lite böcker.

  Teorierna handlar bland annat om:

  1. Jättehögt värderad USA-börs (P/E 27 vs historiskt genomsnitt på cirka P/E 15). Stämmer! Vi kommer att få se en nedgång i Sverige imorgon eftersom USA-börserna fick hicka i fredags. Men, börsen är bara högt värderad jämfört med historiska räntor -- jämfört med faktiska räntor i nuläget är börsen inte jättedyr (särskilt inte i Sverige).

  2. 40-talisterna tar ut sina pengar -> säljtryck -> lägre priser på allt (aktier och fastigheter). Kanske det, dock har vi inte direkt sett någon sådan effekt till exempel 2014 och 2015 när vi borde se en del impact av större andel pensionärer.

  3. Lägre omsättning av pengar. Visst, det är sant, men det kan kanske förklaras med att det finns mer pengar i omlopp än tidigare som inte aktivt används i ekonomin.

  4. Dollarn är för stark och kommer krascha. Hur mycket pengar har inte förlorats på denna trade? Om vi undantar guld så har dollarn eller tillgångar prissatta i dollar (ex amerikanska börsföretag) gått alldeles utmärkt senaste åren. Om nu USA är först ut att återställa räntorna till en någorlunda rimlig nivå så är det svårt att se att detta ska ändra sig?

  Nåja, Davidsons tes är i alla fall att de fyra punkterna ovan = -50% börsen, -40% fastighetspriser, -30% sparkonton (på grund av bankfallisemang?). Fan vet. Vi går nog back nästa vecka på börsen oavsett vad, men 50% till nästa sommar... Den som vill tjäna miljoner har i så fall en historiskt unik möjlighet att köpa billiga säljoptioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för genomgången.

   FED är väl den enda centralbank som höjer och kommer höja räntan, kanske inprisat men ändå. USD är fortfarande världsvalutan No 1.

   Radera
  2. Mer troligt är det en bankkonkurs i Italien eller Tyskland som startar nästa finanskris, och/eller att Italien lämnar Euro-samarbetet. En folkomröstning kan ligga runt hörnet, så även i Frankrike.

   Radera
  3. Det finns även den klassiskt närvarande politiska risken i USA som kan sätta igång något, eller ett eskalerande säkerhetspolitiskt läge i Baltikum.

   Radera
 11. Plugga på daytradingskolan så vet ni hur och när ni ska shorta . Plugga du oxå Cournu

  SvaraRadera
 12. Dina "nu kraschar snart börsen"-inlägg är lika förutsägbara som Aftonbladets "nu kommer sommaren tillbaka"-löp.

  SvaraRadera