Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-07 09:34

Regeringen sänker skatten för höginkomsttagare

Regeringen sänker återigen skatten för sk "höginkomsttagare" med någonstans runt 36 000 - 37 000 kronor i månadslön. Detta framgick efter att vår kompetenta regering av misstag publicerat ett pressmeddelande om höstbudgeten i förväg, vilket uppmärksammades av DN.
Ljuset är släckt på Rosenbad och det är ingen hemma.
Det handlar om att skiktgränsen för statlig skatt fortsätter att räknas upp. Uppräkningen blir dock "endast" KPI plus en procent.

Magdalena Andersson säger till DN:
"Det är inte så att skatten höjs. Man kan lika gärna se det som att skatten inte sänks. Det blir fler löntagare som ska betala statlig inkomstskatt än annars. Det bygger dock på att ens lön höjs."
I sig är detta faktiskt korrekt.

Det intressanta är dock att regeringskansliet är så inkompetent att de lägger ut pressmeddelanden om höstbudgeten innan de ska publiceras, samt att socialistregeringen alltså sänker skatten för höginkomsttagare, ivrigt påhejade av Vänsterparitet.

Undrar vad deras vänsterväljare tycker om det? Varken Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna höjer alltså skatten för höginkomsttagare, utan sänker den istället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Aftonbladet rapporterar tvärtom
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23471851.ab

  "Startsidan / Nyheter 2016-09-06
  Inkomstskatten höjs även 2018

  Den statliga inkomstskatten höjs i regeringens höstbudget - även för 2018.
  Totalt ska 40 000 fler löntagare betala statlig inkomstskatt.
  – Högerregeringen riggade om skattesystemet så att höginkomsttagare blev de stora vinnarna. Nu gör vi om systemet så det blir mer rättvist, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.
  FAKTA
  Höjningen av inkomstskatten
  V-förslaget innebär att de båda skiktgränserna för statlig inkomstskatt ska begränsas även för 2018. Den nedre och den övre skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på beskattningsbara förvärvsinkomster för 2018 räknas upp med förändringen i konsumentprisindex plus en procentenhet i stället för med förändringen i konsumentprisindex plus två procentenheter.
  40 000 fler får med förslaget betala statlig inkomstskatt, cirka 13 000 fler får betala vänskatt.
  Vänsterpartiet har fått igenom en höjning av inkomstskatten i budgetförhandlingarna med regeringen. "

  SvaraRadera
 2. Instämmer inte i det påståendet. Det är en indirekt skattehöjning när man tittar på kollektivavtalens lönejusteringar samt förväntad inflation.

  Det är betydligt fler som idag betalar statlig inkomstskatt än för några decennier sen så skattetrycket ökar givetvis för dessa.

  SvaraRadera
 3. Ljuger DN alltså när de skriver "Bland annat höjs inkomstskatten med 860 kronor för alla med en månadslön över 37.600 kronor." här? http://www.dn.se/nyheter/politik/detta-har-hittills-presenterats-ur-hostbudgeten/ Eller är de dåliga på matte? Det DN skriver stämmer ju inte med vad Cornu skriver...

  För det låter onekligen som en faktisk skattehöjning, som resulterar i 4,0 % mindre kvar efter skatt om man har en månadslön på 37600.

  SvaraRadera
 4. Nötter. Läs Lars inlägg igen, fast låmgsammare så ni förstår. Hint +1%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag och jag vidhåller min kommentar även fast jag förstår att LW tramsar och ordvränger lite i sitt inlägg.

   Radera
  2. Jag är väl en kokosnöt då. 1 % är uppräkning för insteget att betala statlig inkomstskatt. Nu är denna uppräkning 2 %. Eftersom löneutveckling 2016 hittills har landat på 2.4 % och på helåret runt 3 % samt att medianlönen för 2015 låg på 32000 kr för hela arbetsmarknaden så innebär det att fler kommer hamna över brytpunkten och betala statlig inkomstskatt. Kan man tolka detta annorlunda?

   Radera
  3. Det är KPI + 2% i normalfallet, KPI + 1% i "skattehöjarfallet". Men ja, det blir realt sett sannolikt en skattehöjning / fler som betalar statlig inkomstskatt.

   Radera
  4. Ett kuriosasamband. Det råkar vara så att medianlön, ålder och brytpunkt för statlig inkomstskatt råkar sammanfalla rent numeriskt.
   Så man kan säga lite populistiskt säga att män och kvinnor över 37 år betalar inkomstskatt, verkar vara en väljargrupp som inte är så viktigt för S och V.

   http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Arbetsmarknad/Loner-och-arbetskostnader/Konjunkturstatistik-loner-for-statlig-sektor-KLS/7507/7514/20450/

   Radera
  5. Är det verkligen median i din länk? Det verkar vara medelvärde då det beskrivs som genomsnittlig månadslön. Vilket i sin tur visar vilket sinnessjukt skattesystem och tryck vi har i Sverige där brytgränsen för 20% skatt går ungefär där medellönen ligger. Samtidigt som det i folkmedvetendet är något som rika betalar.

   Radera
  6. Sjukt skattesystem och ändå saknas det pengar till all galenskap, samt för vettiga saker som att ge sjukvårdspersonal, polis, lärare m fl vettiga löner. Det är för sällan man ser granskningar som säger varför vi behöver så förbannat mkt skattepengar, när dom pengarna ändå inte verkar gå till lärare m fl.

   Radera
  7. Oh, råka snubbla in på en relevant artikel hos DI.
   ledare-ms-forslag-fortjanar-respekt
   bara te o googla, läs hela innan ni börjar gapa rasist...

   Radera
  8. Flyktingfamiljen som får 32000 netto enligt DI slipper skatten iaf. De är för väl så att vi håller BNP igång.

   Radera
  9. App app app! Det låter nästan som om du ställer grupp mot grupp där?

   Radera
  10. Det känns spännande att mina skattepengar går till särskilda boenden för vuxna som påstår sig vara barn men som uppenbart är vuxna.

   Detta måste självklart prioriteras framför polisen, skolan och sjukvården. Dessa särintressen skall hålla truten!

   Radera
  11. Till och med Göran Persson är ju rasist enligt vanlig medias definition av rasist som var för ett år sedan, definitionen har ändrats rätt kraftigt på sistone iofs. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/goran-persson-inte-sjalvklart-ge-invandrare-bidrag-fran-dag-ett

   "-så är det väl inte att allt det som har byggts upp av dom som bor i landet, att det inte från dag ett kan delas av de som kommer nya"

   Kul också att han intervjun refererar till England där dom säger 4 år tills folk börjar bidra.... här i Sverige är det långt över 8 år, i snitt.
   Notera att 8 år gäller även kortare anställning, deltid osv, sen är det ok att gå arbetslös, sjukskriven eller på soc i 8 år till utan att det försämrar statistiken.

   Radera
 5. Fast ganska smart spelat. Man kan sälja in det till respektive målgrupp som en seger. För ingen kollar fakta eller kan räkna procent. ;)

  Sen skulle de även göra så man slipper rapportera in moms för dem som har "solcellsuppvärmnig" - vad nu det är?
  Formuleringen osar miljöpartist - som inte ens vet vad solceller är.

  SvaraRadera
 6. Det var väl ändå i höstbudgeten 2015 som de meddelade att brytpunkten inte skulle räknas upp alls inför 2016, och sedan med KPI+1 2017?

  Naturligtvis innebär ju uppräkningen alltid en potentiell "skattesänkning för höginkomsttagare" om mna ska raljera, men jag ser inte hur du får det till att något läckt ut i förtid i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nya verkar vara att man tänker upprepa detta trick även 2018.

   Ganska likt det socialisterna gjorde förra gången de satt i regeringen, ett "enkelt" sätt att höja skatterna som är svårt att ta tillbaka utan att det ser ut som om man "gynnar de rika".

   Radera
 7. En historiskt vänstervriden minoritet bestämmer alltså fortfarande. Vem var det som påstod att DÖ hade rivits? AKB med flera stödjer alltså vänsterpartiet...

  SvaraRadera
 8. Regeringen gör fler till höginkomsttagare!

  SvaraRadera
 9. Vem bryr sig om marginella effekter på decimalen när räntekostnader har 10-20 ggr större genomslag, ev obligatoriska avgifter lika mycket osv ...

  I slutändan är alltid skatten för hög, utgifterna för stora, resurserna för få och ambitionsnivån för låg...

  För övrig vill jag tacka Ingves denna gången för bostadsbubblan som gett mig så mycket...

  SvaraRadera