Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2016-09-20 12:59

Regeringen drar ner på polisens budget - får inte ens kompensation för inflationen

Aktuell inflationstakt i Sverige är 1.1%. Svampregeringen ökar anslaget till polisen med 83 miljoner kronor, eller 0.38%. Polisen får alltså inte ens kompensation för kostnadsökningarna, vilket innebär en de facto neddragning på polisen. Dock är rikspolischefen Dan Eliasson utvilad efter sommaren, så det går säkert bra ändå.
Inrikesminister Anders Ygeman (s) kompenserar inte polisen för kostnadsökningar.
För 2016 var Polismyndighetens budget 21 839 MSEK. Anslagen för 2017 ligger på 21 922 MSEK, eller en höjning på 0.38%. I sammanhanget ska man komma ihåg att aktuella prisökningar i Sverige är 1.1% enligt SCB. 

Man kan också förvänta sig att de allt färre poliser som fortfarande inte sagt upp sig kommer få lönehöjningar som överstiger inflationen, dvs reallöneökningar

Regeringen och inrikesminister Anders Ygeman skär alltså ner på polisen. Det hela går förstås att räkna hem genom att ett antal procent av poliserna säger upp sig, vilket minskar polisens kostnadsmassa motsvarande.

Det ser inte bättre ut för övriga rättsväsendet. Budgeten höjs från 42 280 MSEK till 42 467 MSEK, dvs 0.44%.

Som konsekvens av att färre kommer gripas, häktas och åtalas i takt med allt färre poliser, så drar regeringen kraftigt ner på budgeten för juridiska biträden. Här sänks anslagen med nästan 14%, vilket också matchar hur mycket färre brott polisen klarar upp. 

Det är en stor besparing för rättsväsendet om polisen inte klarar upp brott, så man slipper rättegångskostnader och juridiska biträden. För att inte tala om, hemska tanke, att någon skulle fällas för brott och behöva sitta i fängelse, vilket kostar.

Man ska också komma ihåg att regeringen dränerar polisen och rättsväsendet via sitt bolag Specialfastigheter, som förstås höjer sina hyror.

Rikspolischef Dan Eliasson är dock utvilad efter sommarens semester, så det här blir bra.

39 kommentarer:

 1. Fy fan vad less jag är på det här landet nu. Man mår illa.

  SvaraRadera
 2. Dårarna har tagit befälet ? Hur i h-v kan man göra en sån sak. Är du allvarlig eller retas bara med oss ??

  SvaraRadera
 3. Det kan väl ändå vara detsamma. Även om man skulle fördubbla deras budget skulle de inte bli en millimeter effektivare. Att ge pengar till polisen är som att ösa ner pengar i ett svart hål.
  Har genom åren gjort ett stort antal polisanmälningar angående stölder och inbrott i mitt företag. I vissa fall finns den kända gärningsmannen på bild, vittnen styrker vad de sett, dvs man har gett polisen så mycket information "att de bara behöver luta sig över mållinjen" för att lösa fallet.
  Men tyvärr orkar man inte luta sig. Fallen avskrivs på löpande bana.
  Det är som GW säger, om Polisen vore ett privat företag skulle man gå i konkurs efter en dag. Så uppenbart. Har tidigare inte tyckt att statens våldsmonopol ska konkurrensutsättas men är på väg att ändra mig i denna fråga.
  Polisorganisationen visar alla symptom på en dysfunktionell och icke fungerande organisation. Som alla organisationer som ej utsätts för konkurrens så upphör den helt enkelt att fungera.
  Problemet är inte för lite pengar.
  Det sitter djupare rotat än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar också undra om det inte vore bättre att lägga ut polisens verksamhet på entreprenad. Redan idag har vi ju privata vaktbolag som utför övervakning och upprätthållande av ordning. Vaktbolagen har förstås begränsade rättigheter till våldsutövande, och så måste det nog vara även fortsättningsvis. Det statliga våldsmonopolet måste vara kvar hos polisen.

   Men det finns så mycket annat man borde kunna lägga ut på privata aktörer: utredningsarbete i form av inre och yttre spaning, brottsplatsundersökningar, vittnesförhör med mera. Självklart måste privat polisarbete regleras och kontrolleras men jag tror det hade blivit enormt mycket bättre resultat om denna privata polis enligt marknadens spelregler får betalt i förhållande till hur bra jobb de gör, dvs hur många fall de löser.

   Radera
  2. Du har helt rätt. Lägg ned Polismyndigheten och skapa en renodlat Polis utan pajasarna som drar i spakarna idag. Ta bort allt onödigt från polisen såsom licenshantering, pass etc och fokusera på kärnverksamheten. Gärna med specialisthjälp från motsvarande fungerande myndighet utomlands. Utver det kan vi reformera resten av samhället i samma veva. Skaffa en riktig konstitution, konstitutionell domstol, avskaffa tandlösa och menlösa JO, avskaffa nämndemannatramset, sluta stifta gummilagar som ingen kan tolka innan någon slags praxis sats av HD, inför tjänstemannaansvar osv.

   Radera
  3. Va inte så himla negativa. Det finns ju en hel del bra med det hela. Brinnande bilar och däck är ju ett rätt trevligt inslag i höstmörkret.
   Det både lyser upp och värmer. Rätt mysigt att grilla korv också.

   Radera
  4. Det hade varit betydligt lättare om det endast var polisorganisationen som är dysfunktionell. Jag vill utsträcka begreppet till att gälla stora delar av statsapparaten och de offentliga myndigheterna. Vad ska man säga om AMS, Migrationsverket, Skolan, vården, socialtjänsten??? Men kanske behöver saker och ting gå riktigt på tok och kollapsa, för att man ska kunna hugga av de sjuka grenarna och börja bota patienten.

   Radera
  5. Det hade varit betydligt lättare om det endast var polisorganisationen som är dysfunktionell. Jag vill utsträcka begreppet till att gälla stora delar av statsapparaten och de offentliga myndigheterna. Vad ska man säga om AMS, Migrationsverket, Skolan, vården, socialtjänsten??? Men kanske behöver saker och ting gå riktigt på tok och kollapsa, för att man ska kunna hugga av de sjuka grenarna och börja bota patienten.

   Radera
  6. Kunde kanske vara idé att skapa en renodlad gränsskyddsmyndighet som skulle innefatta bl.a Tullen, Kbv, de delar av polisen som hanterar pass och gränsöverskridande brottslighet, samt asylmottagningsverksamheten från migrationsverket. Givetvis skall denna myndighet ha samma rättighet till yttre, beväpnad personal som dagens polismyndighet samt egen utredningsverksamhet.
   I övrigt håller jag med Heintrons inlägg här ovanför.

   Radera
  7. Problemets kärna är inte brist på konkurrens som alla blivit hjärntvättade med, utan total ansvarslöshet. Det gick ju bra förr utan en massa snurrig offentlig konkurrens som inte går att kontrollera eller välja för "slutanvändaren", bara blir upphandlingar med juridiska tvister i oändlighet och i grunden åsidosätter demokratin. Återinför ämbets- och tjänstemannaansvaret säger jag.

   Radera
  8. Det värsta är att det inte är ett problem som kommit nyligen utan problemen har funnits hela tiden.Min favorit anekdot härstammar från Times magasin från 70-talet. Den kommer från en satir ruta i Tidningen :underhuggaren till maffia bossen Jag har en dålig och en god nyhet, Vilken vill du höra först. Maffiabossen den dåliga nyheten först Underhuggaren: den dåliga nyheten är vi har Polisen efter oss Den goda nyheten är att det är den Svenska polisen Redan på sjuttiotalet var den rykte spridd i USA

   Radera
 4. Vem ska man rösta på som vill öka anslagen till polisen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fi och Miljöpartiet
   Eller Vänsterpartiet, de vill ha poliser enligt rysk modell

   Radera
  2. Men det är ju exakt samma individer som orsakat katastrofen, de vill jag ju inte rösta på

   Radera
  3. Du får väl rösta på nåt parti som vill att polisen ska få mindre att göra.

   Radera
  4. Dessa kanske:

   "X vill ta krafttag mot brottsligheten. Vi vill kraftigt skärpa straffen för grov och upprepad brottslighet. Det ska inte löna sig att begå brott i Sverige och högre skadestånd bör utdömas till brottsutsatta. Vi vill lagstifta om nya möjligheter för att komma åt den växande organiserade brottsligheten. För att råda bot på den utbredda ineffektiviteten inom Polisen vill vi satsa pengar på en effektivitetsreform som ska möjliggöra att poliserna kan göra det de är bäst på – bekämpa brottslighet"

   Ja ni vet vilka det är som vill detta, det enda oppositionspartiet

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hur är eventuella futures för Privata Polisbolag om nuvarande "satsningar" fortsätter?

  SvaraRadera
 7. Kanske dags att satsa på polisen nu när ryssarna börjar kartlägga var soldaterna bor. Antagligen lättast att slå ut dom när de är hemmavid i skymmningsläget.
  http://www.svd.se/forsvaret-varnar-efter-misstankt-ryskt-spionage/om/det-skarpta-sakerhetslaget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssarna kan ju ha fått in gott om personal till det, ingen hade ju någon som helst koll på våra gränser under lång tid, förutom alla bevisligen oidentifierade utan pass som slussats genom systemet. Säkerhetstänk på hög nivå där..

   Radera
  2. Finns antagligen minst 1 oidentifierad / Soldat..
   Punktmarkering, insmugglade vapen, pang tidig morgon dagen efter Nyårsafton

   Radera
  3. Släpp msm-bubblan. De försöker skrämma upp fårskocken bara. Ni måste börja fatta att det är propaganda ni tar in. Bra sammanfattning:
   https://fritenk.wordpress.com/2016/09/20/20-sep/

   Radera
  4. Det jag skrev gäller ju inte bara Ryssarna, vem fan som helst har kunnat få in en hel armé här och dessutom få dem förlagda på allinclusivehotell på vår bekostnad-

   Tex Afghanistan, vi är ju där och krigar, det kryllar av religiösa galningar där. Och ÄNDÅ har vi släppt in 50000+! Vissa länder tex Saudi bekostar moskébyggen här och vi har bevisligen släppt in hur många Islamister som helst.

   Turkiet utbildar imamer som ska verka i Sverige:
   "I Sverige finns nu sju moskéer som via de avlönade imamerna får direkta bidrag från Turkiska staten. Imamutbildningen sker i Ankara, Turkiets huvudstad. Imamerna har en mandattid på fyra år och avlönas alltså i Sverige av Turkiska staten”." http://ledarsidorna.se/2016/06/helene-bergman-turkiet-forandras-del-iii/

   Turkiet är ju dessutom det land som styr flödet av flyktingar hit och använder det för att tvinga sig in i EU Och vilka är det som är inne och bombar urskiljningslöst med dumma bomber och driver ännu fler på flykt. Som dessutom är nyblivna jättebästisar med Turkiet? Jag tror att vi är utsatta för en Rysk överbelastningsattack och ett Islamskt erövringsförsök samtidigt..

   Sov gott och dröm sött

   Radera
  5. Kalle7:
   Ja, hotet kommer ju inifrån nu. Nåt man effektivt försöker flytta bort folks fokus ifrån.. genom att sätta propagandamegafonen på repeat.. så att alla som fortfarande tror att msm förmedlar nyheter kan vallas dit man vill.

   Radera
 8. Det finns oftast ingen som helst poäng med att öka anslagen till offentlig verksamhet. Pengarna bara försvinner utan bättre resultat. Fanns verkliga incitament skulle "produktionen" i verksamheterna kunna fördubblas utan ansträngning. Eller jo med viss ansträngning, eftersom många anställda faktiskt skulle behöva jobba lite för sin lön.

  Är själv kommunanställd och ser möjligheter till besparingar varje dag, i allt. Det finns så mycket förbättringspotential så det inte är klokt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligger väldigt mycket i det. Försvar, polis, sjukvård och annan offentlig verksamhet kan säkert effektiviseras med 50% utan större problem. Läcker ofta pengar som såll.

   Radera
  2. "Problemet med socialism är att man, förr eller senare, får slut på någon annans pengar" - Maggie Thatcher

   Radera
  3. Kommunal verksamhet går att effektivisera personalmässigt, men om man släpper över till privata aktörer så vill de såklart göra vinst. Och vem får betala det?

   Dessutom har jag sett att det gärna skapas märkliga avtal, där kostnaden hamnar i kommunens knä iallafall. Förutom att verksamheten därefter körs med minimal mängd stressad personal som lockas missköta sitt jobb.

   Privatisering är ofta inget att ha, kanske funkar på gräsklippning, men inte när det gäller människor eller förvaltning.

   Det är ju livskvalitet för alla att vara tillräckligt med folk, så man kan ta semester eller vara sjuk när man behöver utan att någon tvingas lida de dagar man inte är där.

   Radera
 9. TV avgiften ökar med 6%, dvs public service budget ökar ca 1500% mer än polisen.
  Rätt prioriterat, mer genuspropaganda får nog ordning på svenska folket...

  SvaraRadera
 10. Det låter otroligt, och är det också.

  Även om budgeten för polismyndigheten var 21 839 MSEK, så är den faktisk utgiftsprognosen 21 164 MSEK för 2016.

  Rätt siffra för ökningen blir då 21 922 / 21 164 = +3,6%.

  Du får gräva lite till...

  SvaraRadera
 11. För att reallöneökningar ska fungera så måste produktionen öka i motsvarande takt, vilket den inte gör i Sverige. I framtiden kan nog dom flesta se fram emot reallönesänkningar istället.

  SvaraRadera
 12. Mend e får väl åtminstone anslag till kaffe, saft och bulle och ehh... kycklingkorv.. ?
  ;-)

  SvaraRadera
 13. Tog typ 2-3 kommentarer innan puckona började yra om att privatisera poliskåren. Deras anmälan blev minsann avskriven trots "bevis", poliser är lata, äter wienerbröd, gör fel saker, borde sätta åt buset istället för bla bla bla. MEN, polisen borde fungera bättre. Det håller jag med om. Kan det vara så att antalet poliser spelar roll? Riktiga länder som Tyskland, Frankrike, England eller för den delen vilket djävla land som helst (utom 2 i Europa) har väsentligt mer poliser per capita. Oftast 50-100% fler poliser per capita. Sen är det också så att svensk polis naturligtvis måste granska uteserveringars mått, hantera korvförsäljningstillstånd, pass, jaga folk som kränker andra på internet mm mm som poliser i riktiga länder slipper hantera. Polistätheten blir ju naturligtvis extra löjeväckande när man tar Sveriges geografi i betänkande. Vi har ju lite mer klorofyll mellan människorna än i resten av Europa. Börja med att fördubbla poliskåren. Det kommer inte på något sätt räcka eller ge oss en särskilt hög polistäthet jämfört med riktiga fungerande europeiska länder. Börja sedan följa samt utnyttja svensk lag utan att vara livrädd för att någon vänstervriden journalist skriker o gapar. Ta därefter bort straffrabatt för vaneförbrytare, och vi börjar närma oss hur saker o ting funkar i riktiga länder. Patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enbart mängden poliser per capita spelar roll.

   Sverige har de facto flest poliser per capita av alla länder i Norden med 206 poliser per 100 000 invånare mot t ex Finlands drygt 160/100 000. I Finland brinner varken skolor eller bilar, och nästan dubbelt så många dödas i skjutningar i Stockholm som i alla de övriga nordiska ländernas huvudstäder tillsammans.

   Svenska politiker och tjänstemän har nog lite studiebesök att göra hos sina grannländer...

   Radera
 14. Hm, ja det är sant att de nordiska länderna sticker ut och att Sverige är det land av de nordiska länderna med grövst brottslighet. Varför är det så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni kollat skillnaderna i antalet fritidsgårdar mellan de Nordiska länderna?

   Radera
  2. Ja, inte lär det gå att förklara med skillnader i brottsrubricering mellan länderna eller skiftningar i anmälningsbenägenhet i alla fall.

   Något har bevisligen gått allvarligt snett i Sverige.

   Radera
  3. Det får man inte tala om vetdula?
   Swedenwatch rekommenderas för att ta pulsen på sverige!
   Förresten detta med inflation,tv licensen höjs väl med 5,6%,många kommuner har fått halverad "sophanterings" service för samma peng,VA avgifter,el....alkohol.
   Skulle vilja se exakt vad som läggs in i beräkningen,exakt.
   Ett par Meindlkängor eller ett par Ullared kan ju ge skeva resultat.
   Blåsfisken och spyan är allt ena kräkframkallande personer,för att inte tala om bästaste tjejen *ylle*aggan.*:passande valfria bokstäver.

   Radera