Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-30 14:41

Recension: Efter monsunen - en värdig uppföljare till De redan döda

Robert Karjels nya roman Efter monsunen är en värdig uppföljare till den mästerliga De redan döda (nyutgiven som Innan evigheten). Ingen technothrillerälskare bör bli besviken av ännu en fullträff av den svenska genrenestorn.

Ni hittar boken för 198:- SEK inbundet eller 154:- SEK som E-bok hos Adlibris respektive samma priser hos Bokus.

Ända sedan debuten Gå över gränsen har det varit tydligt vem som besitter kungatronen bland svenska technothrillers, nämligen helikopterpiloten Robert Karjel. Till skillnad mot Jan Guillou är det kunnigt och påläst, med verkliga insikter från fältet.

Den här gången tar Karjel med sig sina erfarenheter från piratjakten runt Afrikas horn in i en ny roman om Säpolivvakten Ernst Grip.

Efter monsunen utspelar sig fem år efter De redan döda/Innan evigheten. Samtidigt som en svensk officer vid logistikförbandet MOVCON blir skjuten i huvudet på en skjutbana utanför Djibouti, som är basen för piratjakten runt Afrikas Horn, kommer somaliska pirater ikapp en svensk långseglande familj ute på Indiska Oceanen.

Ernst Grip dras in i händelsernas centrum innan han ens vet vad som pågår och skickas ner till Djibouti för att stänga utredningen om den svenske officerens död.

Men typiskt för Karjel så är inget som det verkar vara och det som ter sig som en enkel semester till varmare trakter blir allt annat än det. Samtidigt får man följa den långseglande familjens öde och händelserna vävs samman.

Ernst Grip har blivit äldre och vi får också ta del i hur det gått för honom och hans älskade Ben i New York. Viljan och förmågan att tänja på gränser, där det som är rätt går före det som är lagligt, har utvecklats än mer hos Grip. 

Romanen ställer sig frågor kring det fredsskadade Sveriges tro på att allt kan lösas med samtal. Ibland är våld den enda lösningen och frågan är varför Sveriges regering så gärna skickar svensk trupp för att rädda andra nationaliteter, men är helt ovillig att bistå de egna medborgarna?

Efter monsunen är ett tekniskt enklare hantverk än De redan döda/Innan evigheten, där den senare hade parallelhandlingar som dessutom utspelade sig längs flera tidsaxlar. I Efter monsunen har vi parallelhandlingen kvar, men mestadels linjärt i tiden, undantaget en enskild tillbakablick till New York respektive finansvärldens Stockholm. Det gör att Efter monsunen är en tätare roman.

Ni hittar boken för 198:- SEK inbundet eller 154:- SEK som E-bok hos Adlibris respektive samma priser hos Bokus. Ni kommer inte bli besvikna. Och ärligt talat, en roman där MOVCON står i centrum, hur illa kan det bli?

Jag ser fram emot nästa Ernst Grip-roman och den kommande TV-serien baserad på De redan döda.

Recensionsexemplar från Partners in Stories.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Är detta fredagsmysposten? Annars kan jag ju föreslå att du skriver något om Migrationsverkets nya logga; ett stort V som är på väg att penetrera ett M! Den politiska symboliken är grandios - man får gratulera den rödgröne konsult som lyckades sälja in den finten.

  http://corren.se/nyheter/norrkoping/sa-manga-miljoner-kostar-nya-loggan-om4315497.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det är ett M som är på väg att omsluta ett V. Bakläxa på genus där.

   Radera
 2. Blev faktiskt inte så lockad att läsa nåt nytt av Karjel efter De redan döda (hur skiljer sig den från den nya omarbetade versionen förresten?). Men du sålde in den här väl så han ska nog få en chans till!

  SvaraRadera