Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-21 08:16

Ny tradingkanal för OMXS30?

Stockholmsbörsens storbolagsindex kan ha etablerat en ny tradingkanal mellan 1400 och 1450. Naturligtvis är det tidigt att säga, men som index med högst omsättning är OMXS30 oavsett mest lämpad för trading.
Dagschart OMXS30.
Hypotesen kring stöd och motstånd är att dessa är platser där börsindex eller en aktie ofta vänder, och som således leder till högre omsättningsnivåer. När ett stöd bryts kommer det förvandlas till ett motstånd där många kommer sälja och vara nöjda med att komma ur utan den förlust de haft latent en period. Vice versa gäller också, dvs när ett motstånd bryts förvandlas det till ett stöd där många ser en möjlighet att köpa mer aktier till det pris de köpt för tidigare. Någonstans ansåg man ju att detta var en nivå där aktien eller indexet var köpvärt.

Om sedan tillräckligt många robotar och handlare tradar efter ett undermedvetet konsensus kring motståndsnivåer och stödnivåer, så blir dessa förstås självuppfyllande och en tradingkanal etableras.

Däremot anser jag att det är fel att prata om exakta nivåer, utan istället handlar det om områden där rörelsen bromsas in. 

Man kan nu inbilla sig att ett sådant stödområde finns runt 1400, som tidigare var ett motståndsområde. Sedan OMXS30 bröt upp genom 1400 i augusti har index nu vänt två gånger i detta förmodade område.

Huruvida 1450 är ett motståndsområde är förstås mindre säkert. I närtid har vi bara sett en vändnign där, även om vi även hade en vändning där vid årsskiftet, innan börsen började rasa. I sig en psykologiskt viktig nivå där det kollektiva medvetandet som kallas marknaden kan se det som att äntligen ligger jag inte back från årsskiftet längre och säljer av. Detta förstås oräknat utdelningar.

1400 - 1450 kan vara en möjlig ny tradingkanal för OMXS30. Inte många procent att vinna där kanske.

Börsen är oavsett i en långsiktig positiv trend nu, sedan himmelskorset i augusti. Baserat på fundamenta köper man dock inte, eftersom konjunkturen viker och med det kommer företagens lönsamhet också vika framöver. Placering i likvider gäller.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. FED-räntebeslut idag. Om de inte höjer räntan så tappar de mer förtroende (förstår inte hur någon fortfarande på allvar lyssnar på dessa Keynesianska dårar?).

  Om de höjer räntan tankar världsmarknaderna likt december 2015, och man kommer hastigt behöva korrigera ner räntehöjningen. Efter detta kan det bli relevant att köra ut mer QE för att staga upp kredit-bubblan en kort stund till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om de inte höjer räntan så tappar de mer förtroende"

   Det finns en "tyst överenskommelse" att FED inte ändrar inför ett val, så det blir troligtvis ingen höjning idag.

   Radera
  2. Förstår inte alls moralpaniken gällande negativ ränta. Guld har ju haft negativ ränta i alla tider när det har förvarats i t. ex. ett bankvalv. Hyran för säker förvaring är ju inget annat än negativ ränta.

   Att banker skulle ta negativ ränta för att säkert förvara en tillgång är väl inget konstigt? Positiv ränta var enbart ett instrument när principen för in och utlåning fungerade. Nu behöver bankerna inte dina pengar för att låna ut, utan kan ganska godtyckligt låna ut nytillverkade pengar.

   Då blir negativ ränta är ett nödvändig komplement till att bekämpa deflation.

   Radera
  3. Att folk stör sig på att folk får betalt för att ta risk är väl ändå inte speciellt konstigt?

   Radera
  4. En negativ ränta skulle aldrig kunna existera om det inte var för Keynesiansk teori och centralstyrning. Vilket företag eller vem skulle betala för att låna ut sina pengar?

   Guld är inte en investering för de flesta, det är en värdebevarande tillgång (riktiga pengar). Guld har inte negativ ränta, guld har en förvaringskostnad.

   Radera
  5. Bankerna tar ju dina insatta pengar och lånar ut dem i ett 'normalt' banksystem. Det banksystem vi har idag är faktiskt riktigt förstört av regleringar. Se denna video så kommer du förstå bättre:
   https://www.youtube.com/watch?v=UAaEmy9gK34

   Radera
  6. @demoman
   Jag vet redan hur det fungerar. Men om du tror att Guld är en värdebevarare i en miljö med deflation är du grundlurad av guldskojarna. Verkligen grundlurad! Guld är ett skydd mot hyperinflation/inflation enligt historiska meriter och inget annat. Det är inte heller pengar i den bemärkelse att det används som bytesmedel i betydande handel.

   Guld är i en åttaårig bubbla. Smarta pengar kommer inse, som det nyligen insett att konst (också påstådd värdebevarare) kraftigt övervärderats med fallande priser som följd. En korrigering på 50%-80% på guldpriset tror jag är högst troligt.

   Radera
  7. @Stefan Östergren
   Vilken risk menar du att "folk" tar? Såvitt jag vet så är folkets pengarna på banken uppbackad av statens förmåga att trycka nya pengar vid ett haveri s. k. bankgaranti?

   Radera
  8. Tjuvstaten

   Det jag menade att många är arga för att det lönar sig att ta risk (lån) och få betalt för det i stigande fastighetspriser.

   Vad gäller guldet så håller jag principiellt med. Därmed inte sagt att jag ser det som högst troligt med 50-80% ned.

   Radera
 3. Kollektivet verkar tycka börsen är billig/dyr vid respektive nivåer och går in och ur med kapitalet så det inte finns kraft för att bryta sig ur intervallet.
  Undran är ju vad det är som kommer påverka för att bryta sig ur denna kanal.

  Själv väntar jag på när valet i USA blir en faktor. Än är väl inte Thrump vara uträknad och oro på börserna borde vara ett faktum?

  SvaraRadera
 4. "Baserat på fundamenta köper man dock inte, eftersom konjunkturen viker och med det kommer företagens lönsamhet också vika framöver. Placering i likvider gäller."

  Så kan man så klart se på det hela. Studerar man vad BOJ gjorde i morse blir det dock svårare att skriva under på det.

  SvaraRadera
 5. Följande är möjligen värt en egen (liten) bloggpost: Apoteket Kronans nya reklamkampanj verkar uppmana kvinnor att mejka sig under bilkörning - är trafiksäkerhetsverket informerat?

  https://sv-se.facebook.com/KronansApotek/

  SvaraRadera