Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-04 17:09

Nu bråkar "experterna" om varför Brexit inte blev jordens undergång

"Det pratas vitt och brett om hur mer eller mindre katastrofala konsekvenser Brexit ska få för ekonomin. Fast tänk, hemska tanke, om Brexit inte får några konsekvenser alls?" - Cornucopia? 2016-06-15
SvD skriver om att de sk "experterna" som alla förutspådde att olika variationer av världsekonomins och marknadernas undergång skulle inträffa om Storbritannien röstade för att lämna EU - Brexit - nu bråkar om varför de alla visat sig vara odugliga.

SvD skriver:
"Drygt två månader efter folkomröstningen spanar man ännu efter stormmolnen. Den senaste statistiken visar att Storbritannien klarat sig bättre än många experter trott."
Så experterna träter nu om varför de hade så fel. 

Vi andra tuggar popcorn, väl medvetna om att ekonomiska "experter" i princip alltid har fel. Ekonomi är som bekant inte en vetenskap, utan en pseudovetenskap baserad på en högt ovetenskaplig definition av "teorier". Att tillämpa dessa teorier leder alltid fel.

Dock, av 10 000 ekonomiska experter kommer några alltid av ren slump ha rätt, t ex de som hyllats som Dr Doom för att korrekt förutsett finanskrisen. Att de sedan inte slumpvis lyckats gissa rätt på vad som skulle hända sedan understryker bara att korrekta prognoser bara är en fråga om stokastiskt utfall från en mängd vilda gissningar.

I fallet Brexit var det förstås extra viktigt att måla upp ekonomins undergång av politiska skäl. Vi känner t ex igen det från den svenska EU-folkomröstningen och senare euro-folkomröstningen. Det viktiga är, liksom inom desinformation och informationskrigföring, inte att det som skrivs är sant, utan att det kan länkas i sociala medier för att uppnå avsedd verkan.

Fast det är klart, det kan ju leda till dålig stämning att konstatera att vi lever i en komplex multivariat verklighet där vi inte kan förutse konsekvenserna av något. Den nya religionen är ju guden ekonomin med dess helige ande marknaden med experterna som dess profeter. Fungerar ungefär lika bra för att förutspå framtiden som annan religion. Och all religion måste ha en undergångsmytologi, varför ska man annars vara religiös?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Kan man verkligen uttala sig om effekterna av Brexit på så kort sikt.?

  Fast en hel del är väl skrämseltaktik? Får i vart fall mig att tänka på allt som skulle ske ifall vi röstade nej tack till euron!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Men kom ihåg att marknaderna skulle krascha, Storbritannien skulle snabbt drabbas av arbetslöshet när allt kapital och alla företag flyr landet inför Brexit osv. Än så länge har egentligen inget hänt annat än att lite politiker avgått.

   Radera
  2. Sammanfattningsvis så kan vi putsa av den gamla sanningen om att: "man ska inte tro allt som tidningarna skriver". Det de skriver är visserligen sant men med en och annan modifikation. Experterna får rätt om undergången - tids nog. Men kanske inte som de tänkte sig.

   Visst väntas väl en riktig krasch när Storbrittanien väl går ur. Men inte Storbrittanien som kraschar. Det blir europeiska unionen som kraschar.. och vi med den. Redan nu pratas det om besparingar inom unionen iom att Storbrittanien inte längre kommer att behöva betala någon avgift.

   Vad händer med experternas skrämselförsök vid nästa hot om utträde? Det kommer knappast att få någon större effekt. Vips så är ytterligare ett avgiftsbetalande land borta. Och ännu fler besparingar väntas... och fler börjar ifrågasätta unionens existens. Vilka vill fortsätta betala för all överflödig lyx till Bryssel? Storbrittanien står stabilt. Unionen som vi känner till den - kollapsar.

   Radera
  3. It aint over until the fat lady sings. Fatta att man inte kan vänta sig att allt skall rasa ihop på stört. Det är bara ansvarslösa idioter som omedelbart säger "Men det hände ju ingenting!" Det är psykologi inblandat och då kan vad som helst hända. Andra världskriget bröt inte ut dagen efter Chamberlain snackat med Hitler.

   Radera
  4. För övrigt kan det bli fråga om en extremt utdragen skilsmässa. Det är troligt att UK måste lämna helt utan några avtal med EU. Det kan vara svårt att skilja sig från en aktör, i det här fallet skall man skilja sig från 28 aktörer! Det kan omöjligt bli en ordnad skilsmässa.

   Radera
  5. Vissa effekter har börjats ses; en hel del stora företag har sagt att dom kommer skära ner personal eller senarelägga investeringar tills läget klarnat. Men de effekterna kommer synas på allvar om 1-2 år. Men det är klart att den volatila finansmarknaden hade kunnat gå fullständigt i spin, vilket den inte gjorde.

   Radera
  6. Det finns också en stor möjlighet att effekten blir att brittiska bönder går stärkta ur Brexit.

   Radera
 2. Stoppa in ordern "klimat", "miljöförstöring", "växthusgaser" mm på lämpliga platser så är paralellen uppenbar.

  "pseudovetenskap baserad på en högt ovetenskaplig definition av "teorier", "dålig stämning att konstatera att vi lever i en komplex multivariat verklighet" användbara formuleringar.

  SvaraRadera
 3. Kommunism/socialism leder till misär, har hittills aldrig slagit fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kom du in igen. Jaha.

   Börjar det inte bli lite väl tjatigt att alltid dra upp kommunism och socialism = misär. Kina är en kommunistisk stat. Och Obama är ju socialist/kommunist i många högervridna amerikaners ögon. Högervridna Busch drog däremot USA in i två märkliga krig och skapade förutsättningar för en världsomspännande finanskris som vi ännu ser spåren av.

   USA och Kina är ju två av världens mest framgångsrika länder, ekonomiskt sett trots att de styrs av s.k. kommunister och socialister.

   Putin däremot är väl varken kommunist eller socialist?

   Så utveckla gärna ditt resonemang.

   Radera
  2. Hur var Ryssland innan kommunismen? Ett tolerant, rikt och teknologiskt avancerat samhälle?

   Radera
  3. "Kina är en kommunistisk stat."

   Kina har genomfört en massa marknadsrefomer, det är därför de håller på och lämnat misären.

   Radera
  4. Din kommentar är alldeles OT. Försök fatta att monopol och oligopol är ungefär lika skadligt som planekonomi. Jobbigt med propagandister som bara vill se en liten, liten flisa av verkligheten.

   Radera
  5. "Din kommentar är alldeles OT. "

   Varför då?

   Cornu gör gällande att det inte går att göra några ekonomiska förutsägelser. Planekonomi eller marknadsekonomi kan kvitta. Det är bara en slump att folk svälter i Nordkorea medan man i Sydkorea har det bra.

   Radera
  6. Allt beror på hur man ser det:

   http://1.bp.blogspot.com/-0C86WQk9sQY/T7tjEcJnQuI/AAAAAAAAEPM/U6oXAzejC5A/s1600/obama-jesus-brown-skin-socialist.jpg

   Radera
  7. Har aldrig slagit fel av kapitalism, liberalism, anarki eller något annat lett till misär heller. Du har perspektiv som ett litet barn.

   Radera
 4. Man kan väl säga att ekonomi och politik inte är ett resultat av någon slags naturlig process utan består av ett väldigt stort ingående variabler varav politiker, företagare och vanligt folks reaktioner,tyckande och vilja har en stor del som sin tur påverkar varandra. Genom att använda olika förhandlingsmedel och påtryckningsmedel varav vissa är mer ljusskygga så ser man till att landa på fötterna på något sätt från båda parter.

  SvaraRadera
 5. Storbrittannien har nu chansen att bli civiliserade igen.

  SvaraRadera
 6. Fast innan man utvärderar följderna av att lämna EU så kanske man ska vänta tills något år efter man faktiskt lämnat. Men det fanns ju gott om påståenden om att det skulle gå snabbt, och det kanske det gjort om man vidtagit steg för att lämna direkt. Nu har man ju formellt inte ens bestämt att man ska gå ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Alla domedatsprofeter kan ju hänvisa till imorgon. Apokalypsen är bara lite, lite uppskjuten.

   Radera
  2. Akta dig för att kritisera domedagsprofeter. Förr eller senare får de rätt.

   När Muhammed genomgick en apokalyps så ledde det fram till Islam. Ordet apokalyps hade från början ingenting med jordens undergång att göra. Det handlade mer om att få en slags uppenbarelse som förändrar ens verklighetsuppfattning.

   Domedagsprofeterna har oftast rätt angående apokalypsen. Din verklighet förändras ju hela tiden och förhoppningsvis förändras du med den.

   För vissa pensionerade professorer (ex. klimatförnekare) så har de offrat så mycket av sitt liv, sin karriär, titlar, status (och i många fall även familj) på en viss föreställning om jorden att det krävs att de brinner i apokalypsens lågor innan de förstår (om ens då) att klimatförändringarna är verklig. Då är apokalypsen detsamma som jordens undergång.

   Radera
  3. ...eller ja, nu tog jag i så kaffet sattes i strupen. Jag menar förstås inte jordens undergång. Snarare mänsklighetens undergång.

   Radera
 7. Det är den ekonomiska vetenskapens framsteg som gjorde att den senaste finanskrisen inte resulterade i en depression a la 30-talet. M h a tillämpad ekonomisk teori kunde depressionen motas i dörren genom resoluta finans- och penningpolitiska åtgärder. Okunnigheten lyser återigen igenom hos bloggaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Cornu är lite väl anti-intellektuell i det här inlägget. Vad skit som helst kan ta över när man förnekar kunskapsbildningsprocessen.

   Radera
  2. Med tanke på att din älskade statliga detaljstyrning dels är kontroversiell (en del håller inte med dig om att man med våld ska ta pengar av folk via godtycke, och håller man inte med dig om det räddades inget - tvärt om), dels är hela makroekonomin i en till synes katastrofal rävsax tack vare agerandet, dvs du kan ändå inte påstå att något alls har motats (ännu). Om du inte vill vara mer "anti-intellektuell" än Lars, vill säga.

   Radera
  3. ..... fast det kanske är B-kursen, då är du ursäktad.

   Radera
 8. 27/9, då kommer Brexitkraschen enligt andra "experter"!
  Fan trot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info. Bäst att skynda att hinna plocka ut löningen i kontanter innan autogirot tar det. Kan ju behövas till andra saker än tv-avgift, dagisavgift, sophämtning, mm om nu allt kraschar.

   Radera
  2. Varsågod,ta det med en nypa salt.
   Förresten det med kontanterna...
   efter 27/9 är det bara papper!
   😂

   Radera
  3. Bara papper? Det är väl bara att springa och handla dasspapper, tändstickor, bensin, vattendunkar, kaffepulver, kondomer, batterier, lampor och annat livsnödvändigt på närmaste nattöppen mack mm direkt jag fått ut det kontanterna klockan 00:01, medan ni andra ligger och sover och hinner fatta kraschen. Medn ni vaknar till att världen har kollapsat anländer min familj med en fulltankad och fullproppad bil till vår bombsäkra bunker och börjar svetsa igen dörren.

   En expert har väl aldrig haft fel...?

   Radera
 9. Blir lika intressant att se hur det blir om Trump vinner.
  Enligt de flesta svenska bedömare verkar det vara synonymt med jordens undergång.

  SvaraRadera
 10. Ekonomi =

  1. Politik
  2. Tillhörighet(teoretisk skola t.ex)
  3. Partsintressen

  och så den slutliga domen:

  https://youtu.be/akUdFfVkKtI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha.
   Det festliga är att man kan tillämpa den där domen på i stort sett hela samhället inklusive bloggen här och dess kommentatorer :)

   Radera
 11. Ähum, förlåt att jag förstör festen, men folket i England har röstat för Brexit. Dock, har Brexit ännu inte genomförts. Inte ens mekanismen att påbörja Brexit är utlöst. Det är ungefär som att spekulera om en framtida vådlig bilfärd på en isig gata innan ens bilmotorn har startats. Jag säger som zen-gurun - vi får väl se vad som händer. Mycket beror på bildäcke samt förarna, och väderleken då Brexit aktiveras samt väderleken då Brexit utförs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En 100 % korrekt kommentar. Sades verkligen att ekonomin skulle gå bakåt i närtid? Att utländska investeringar i UK gått nedåt är ett faktum, inklusive det stora amerikanska bolag jag själv jobbar på.

   Radera
  2. Å andra sidan heter det ju "Buy the rumour, sell the news" etc osv, alltså att t ex börsen tar ut nyheter i förskott. Brexit behöver väl således inte formellt ha inletts för att marknaden ska reagera.

   Men det är väl som det varit sen Nostradamus tid, folk skriver så allmängiltiga och vaga profetior att de går att passa in på lite vad som helst.

   Radera
  3. Å andra sidan: jag brukar säga att det beror på föraren bakom ratten. om det är en finnig full tonåring som ska övningsköra i en gammal rostig nissan micra på en isig gata och du sitter i baksätet så behöver inte motorn inte ha hunnit starta förrän jag börjar spekulera över vad som kan inträffa.

   Radera
  4. Det kan sitta en Trump i USA (som jublade över brexit), en Putin i Ryssland (som får ett något mindre politiskt motstånd inom EU i samband med britternas utlovade utträde) och en Le Pen i Frankrike (som har utlovat en folkomröstning i Frankrike) medan brexit genomförs. Vi får se nog utvärdera vad brexit får för konsekvenser (för oss andra än britterna) allt eftersom.

   Radera
 12. Den stora nackdelen för England är väll att finanssektorn i London numera får högre konkurrens från övriga EU. Dessutom har ju Pundet fallit en del så att England på kort sikt fått en del stryk är bortom alla tvivel. Annars har du helt rätt varken ekonomer, statsvetare eller andra forskare kan spå geopolitik.

  SvaraRadera
 13. Hahaha rolig kommentar. Pratade nyligen med en vän som jobbar på bank i England (hög chef) och personen var helt säker på att ekonomin stod på randen till sammanbrott. Spelade ingen roll vilka argument jag drog fram. Det var dogmatiska skygglappar på och besvära mig inte med verkligheten tack som gällde. Humor om det inte vore så tragiskt att intelligenta människor alt för lätt faller för den som skriker högst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag synar dig. Vilka argument drog du fram?

   Radera
  2. Var inte omröstningen enbart rådgivande?
   Politikern som utlyste den har väl avgått?
   Således är de nuvarande politikerna fritagna från att följa resultatet av omröstningen.
   Eller?

   Radera
  3. Var inte omröstningen enbart rådgivande?
   Politikern som utlyste den har väl avgått?
   Således är de nuvarande politikerna fritagna från att följa resultatet av omröstningen.
   Eller?

   Radera
  4. Nej. Den nuvarande konservativa premiärministern vad hon nu hette... Theresa May..? har lovat att valutgången kommer att respekteras. Ledaren för Brexit (Boris Johnson) utnämndes av den nye premiärministern till utrikesminister (såklart till Kalle Bildts stora förfäran).

   Radera
  5. ...Kalle O-Bildad sprang ju direkt till datorn och loggade in på twitter och grät ut. Nåt i stol med "Vad är detta?! Får vilken stolle som helst få bli utnämnd till utrikesminister nuförtiden?!" Utbrast han twittrade som en liten näktergal.

   Googla själva om ni inte tror mig.

   Radera
 14. Eh…. Storbritannien är mig veterligen fortfarande med i EU Knowitall. Dom har ju för fasen inte ens börjat planera för hur det skall gå till att lämna. Ingen har en aning vilket är komiskt då de här Brexiterararna inte gjort annat än arbetat besatt för att lämna EU hela sina vuxna liv.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 15. Storbritannien har nått sjukdomsinsikt och därmed kvalificerat sig för att skrivas ut från dårhuset EU och förena sig med världens fria nationer.

  Hur kan det vara dåligt på något sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skall inte Sveriges alla landskap/län också begära utträde ur dårhuset Sverige så att de kan bli "fria"? Du saknar tankeförmåga...

   Radera
  2. Tja, jag har i alla fall tillräcklig tankeförmåga att kunna skilja mellan associationer som formas frivilligt av folk och associationer som tvingas på folk ovanifrån av ickevalda eliter.

   Radera
  3. Anslutningen till svenskt styre har säkert inte varit så frivillig alltid. Det är inte så det går till när länder skapas. Det finns alltid en massa människor som inte vill erkänna någon centralmakt. Hur frivilligt anslöts Skåne till Sverige?

   Radera
 16. Se bra översikt i frågan i den aktuella BBC-artikeln "Brexit Britain: What has actually happened so far? - http://www.bbc.co.uk/news/business-36956418

  SvaraRadera