Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-17 14:15

Notar: Vill du också köpa din bostad till rekordpris?

Mäklaren Notar kör just nu en reklamkampanj i Stockholms kollektivtrafik som går ut på att Notar är den mäklare som säljer uppdragsgivarnas bostäder till högsta pris. Kort sagt är beskedet att man som köpare inte ska välja bostäder som säljs via Notar, då man därmed får betala rekordpris.
Mäklarbricka! Burberry!
Notars slogan i reklamen går:
"Vill du också sälja din bostad till rekordpris?"
Man skryter med priser som 110 526:- SEK per m2 i Solna, 103 000:- SEK per m2 i Sumpan, 94 737 SEK/m2 i Bromma, 100 000:- SEK per m2 i Täby och 83 000 kronor per kvadratmeter i Sollentuna.

Ja, sexsiffriga priser har alltså nått hålor som Täby. Säkert hållbart.
Täby. Mycket med stora BMW och sådana bilar.
Måste kännas sådär att vara köpare till Notarobjekt och alltså via reklamkampanjen få kunskapen att man betalat rekordpriser för sin bostad?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Noterat sammaledes och tänkt precis som Du.
  Octasrus

  SvaraRadera
 2. Om ni funderat en centimeter till hade ni också förstått att det inte är köparna som är den trånga sektorn för närvarande...

  SvaraRadera
 3. Alldeles oaktat, vem vill köpa av den mäklare som tar ut det högsta priset?

  SvaraRadera
 4. Det är säljaren som köper mäklartjänsten.
  Köparen köper en bostad.

  SvaraRadera
 5. Notar försöker väl placera sig i premiumsegmentet. Genom att säga till köparna att en notarmäklad bostad är dyr, så säger man indirekt att en notarmäklad bostad är en premiumbostad som passar bäst för premiummänniskor.

  Prissättning är en del av marknadsföringen. Alla är inte ute efter att köpa billigt. Vem vill bo i en sunklig lågprislya då om man har råd att bo i en premiumvåning?

  SvaraRadera
 6. Täby är INTE någon "håla"ta utan tvärtom en mycket välmående och välskött kommun!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Du bor i Täby va? Stereotypen personifierad i din kommentar :)

   Radera
  2. Trollhätte killen Lars W tycks ogilla Täby av någon anledning.
   Låt killen göra det.
   Tyckte personligen att det var justa typer.
   Kanske säger mer om mig, givetvis!

   Radera
  3. Trollhätte killen Lars W tycks ogilla Täby av någon anledning.
   Låt killen göra det.
   Tyckte personligen att det var justa typer.
   Kanske säger mer om mig, givetvis!

   Radera
 7. 189kkr/kvm här i Vasastan, enda jag noterade då det stod ut över de andra innerstadspriserna på reklamen.

  SvaraRadera
 8. Vilken mäklare ska man då köpa från? Vilka säljer billigast?

  SvaraRadera
 9. Det är felaktigt att mäklare försker sälja till högsta möjliga pris. Det är tom visat i forskning i länder där det är tillåtet för mäklare att sälja sin egen bostad. Det extra arbete för mäklare att få ut högsta pris motiverar inte prisökningen, och de X% av denna som mäklaren erhåller. Denna skillnaden kan dock vara betydande fö bostadssäljaren.

  Det mäklare tjänar på är hög omsättning, dvs många snabba affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har i princip rätt, men det beror ju också lite på hur avtalet ser ut. Mäklarna har ju själv insett att lejonparten av deras inkomst ligger i att sälja bostaden, inte i de galna budgivningarna. Därför skriver mäklare gärna kontakt på fast pris på en viss grundnivå och sedan ett rörligt pris på allt som överstiger det priset. Säg att mäklaren "värderar" din lgh till 3 milj. Ni kommer överens om att lägga ut den för 2.4 eller nåt i den stilen. Upp till 2.8 har du fast arvode på kanske 50k (vilket låter schysst, folk kan buda upp 400k inkluderat i arvodet). På allt över 2.8 får mäklaren en stor andel av buden, vilket enligt mäklaren ska ge det incitament som krävs för att jobba det där extra++ för att få in de riktigt höga buden.

   En realtivt vanligt förekommande modell som resulterar i arvoden på 70-80 k för en vanlig 2rok.

   Det roliga är att det är ju ännu ett incitament till lockpriser för mäklaren, ju lägre mäklaren kan lägga sin "fastprisnivå" desto mer kommer hen tjäna i slutändan. Ofta har de ju dessutom ett antal mer eller mindre desperata köpare på kö för att köpa i området så det är en väldigt bekväm affär.

   Radera