Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2016-09-17 11:18

Misstänkt sabotage mot blåljusmyndigheternas kommunikationssystem Rakel i Stockholm

Stockholmspolisen misstänker att blåljusmyndigheternas kommunikationssystem Rakel har saboterats i Stockholmsområdet. Militär har kallats in för att stoppa sabotaget rapporterar Bonnier/Expressen.
Rakel används av samhällets myndigheter, främst de sk blåljusmyndigheterna som polis, ambulans och räddningstjänst, men också av kommuner, landsting och länsstyrelser för främst kriskommunikation. Samt Försvarsmakten, för kommunikation med civila myndigheter. Därtill använder ett antal kommersiella företag inom t ex infrastruktur som telekom, elförsörjning eller vattenförsörjning Rakel av samma anledningar.

Ett alternativ med lite annorlunda funktionalitet är Försvarsmaktens FTN, som har noder för militär-civil samverkan. Man hittar exempelvis FTN-telefoner i polisens ledningscentraler. FTN ska i princip vara omöjligt att sänka då systemet är byggt som ett fisknät och det krävs en mycket omfattande insats att isolera enskilda noder och utpunkter i systemet. Användningsområdet är dock annorlunda än för Rakel.

Rakel i Stockholmsområdet ska ha blivit utsatt för ett misstänkt sabotage igår.

Rakel ska klara t ex strömavbrott i upp till en vecka utan åtgärd, samt krisbelastning. Att sabotera systemet bedöms som kvalificerat. Då systemet används även till vardags inom blåljusmyndigheterna är detta ett allvarlig angrepp mot svenska samhället.

Inte heller skulle ett pojkstreck sänka Rakel, utan det ligger något annat bakom. Huruvida angreppet är krigsförberedande, inklusive kartläggning av hur man ska sänka Rakel vid ett angrepp, är osagt.

Exakt vad inkallad militär gör är osagt. Det finns mobila Rakelstationer både inom polis, räddningstjänst och försvaret och man kan förmoda att det är sådana som plockats in från militären för att fylla upp luckor i fasta anläggningar.

Det tål att påminnas om att ÖB och chefen för Militärregion Väst numera pratar om när den skarpa insatsen kommer, inte om. Jag citerar gårdagens inlägg:

Chefen P 4, tillika chefen för Militärregion Väst, Fredrik Ståhlberg skriver angående den fasta baseringen av trupp på Gotland:
"[A]tt öva och verka och ta de skarpa uppgifter som krävs den dag de kommer."
ÖB Micael Bydén sade följande till Public Service/SVT:
"[S]om också kan ta den skarpa uppgiften den dag den kommer."
Beskedet är nu att säkerhetssituationen har försämrats så kraftigt att det bara handlar om den dag den kommer. Inte längre om. Högsta chefen själv och chefen för Militärregion Väst säger samma sak. När, inte om.

Ha en fortsatt trevlig lördag! Det tål också att påminnas om att du bör se över ditt hushålls krisberedskap, särskilt när högsta försvarsledningen och en militärregionchef nu pratar om när och inte om. 

En alternativ förklaring till sabotage finns dock från en trovärdig källa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. En helt vanlig mjukvarubugg är nog troligare.

  SvaraRadera
 2. Har du inte sett några spetsnaz i potatislandet på länge? Ditt högkvarter måste ligga pyrt till vid ett tillslag mot Svea rike.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker vi skyller sådant på Ryssarna innan vi vet några detaljer, det påskyndar vårt NATO medlemskap om de är riktigt frostiga mot oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,Ryssar med inblandning av sd!
   Jajemen.

   Radera
 4. Kan ju vara kriminella? Sänka RAKEL är antagligen en bra förmåga att öva om man sysslar med värdetransportrån och sånt.

  SvaraRadera
 5. Nu är det hög tid att kalla in Göran Frisk! Dett är inte fia med knuff!

  SvaraRadera
 6. Det är klart det är krigsförberedande för att testa vår beredskap. Kommunikation och elförsörjning verkar vara det dom riktar in sig på, börjar bli lite väl mycket oförklarliga strömavbrott nu, t.ex drabbades 21000 hushåll för någon vecka sedan, ingen visste varför, men underligt nog löste sig felet automatiskt. Troligtvis för att inte oroa befolkningen. Kriget kommer vilken dag som helst nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersatt underhåll på nät,va och jvg ger fel efter ett tag,inget konstigt.

   Radera
 7. Min gissning är att det försvarsmakten hjälper till med är att pejla störsändare.

  SvaraRadera
 8. Tack för påminnelsen om att se över hushållets krisberedskap. Den/de som kan ska också överväga att ställa sig till förfogan inom civilförsvaret. Om inte annat så stärks man mentalt av att kunna vara aktiv, istället för att bara vara ett offer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger inte emot dig i princip, men VILKET civilförsvar pratar du om?

   Radera
  2. Ligger här vid poolen utanför hotellet och frågar en Bå Stjärna (BS) om de har någon verksamhet. Vid ett utbrott av mjältbrand nyss kallades de närmaste BS in för att hjälpa veterinärer med provtagning och vaccinering. Närmaste BS visade sig ha viss utbildning på mjältbbrand också. Fast hon har inte längre någon krigsplanerna. På söndag flyger vi hem om inte... Nu blir det en simtur i Varmvattnet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Stor del av civilförsvaret finns kvar det som saknas är den nationella samordningen av samhällets resurser. Samt beredskapslager. Så vid en nationell katastrof eller krig så är förmågorna något oklara... Men så länge det bara är lokala katastrofer så finns det massor man kan göra inom civilförsvaret.

   Till exempel: Frivillig Resursgrupp, Insatsingenjörerna, Civilförsvarsförbundet, osv.

   Sen är det ju lite flytande vad som är civilförsvaret och vad som är militära försvaret eftersom delar av civilförsvaret används för att stötta militära försvaret t.ex. Frivilliga flygkåren används ju för civilförsvarsuppgifter i fredstid men har i ofred mer militära uppgifter.

   Radera
  4. Jo, i nuläget kan civilförsvaret hjälpa till med lokala katastrofer, precis som Tabby skriver ovan. Men jag bedömer ändå att det är bättre att försöka hjälpa till med det man kan i sin egen närmiljö. Stora katastrofer, typ krig får stora effekter på det civila samhället lokalt. Att engagera sig kan på sikt innebära att Sverige återfår sin förmåga att stå emot inre och yttre fiender.

   Radera
 9. Det är stor skillnad på "upplevt störningar" och "sänka Rakel".

  Som sagt, sänka hela systemet skulle kräva en väldigt kvalificerad insats. Sänktes hela systemet, dock?

  SvaraRadera
 10. Mjukvarubugg eller stresstest antagligen påminner om det som hände i våras.

  SvaraRadera
 11. Cui bono? om tennsoldaterna härinne har förmåga till kritiskt tänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den frågeställningen utgår ju ifrån att allting alltid sker enligt plan. Ta ubåtskränkningarna till exempel. Ubåtskränkningarna gynnar ju inte Ryssland då de blir misstänkliggjorda och då får svårare att genomföra skarpa intrång i krigstid så beviseligen kan det ju inte vara Ryssarna som gör intrång i våra vatten.

   De som gynnas av det är ju Svenska folket som får ett försvar som snäpper upp sig och inte bara sitter och leker så uppenbarligen så måste det varit Svenska folket som genomförde ubåtskränkningarna. QED!

   Eller så var det ett Ryskt intrång som gick lite snett så man blev upptäckta och därför drev upp Försvaret i höjd beredskap.

   Radera
  2. Ja, man gör ju intrång på främmande lands territorium med ubåt för att man vill bli upptäckt...

   Radera
  3. Rent teoretiskt så skulle ju någon kunna göra det om man visste att det var garanterat ofarligt och att det enda som skulle avlossas var någon mobilkamera.

   Syftet?
   Få upp oss på tårna och få ihop vår skit, och inse att vi måste stärka upp vårt försvar (Och gå med i NATO).

   Radera
  4. Precis. Vi har ju på sistone haft en del incidenter som fått stor uppmärksamhet i media men som inte inneburit någon större fara för människoliv. Masten, nya Karolinska och nu det här. Problemet är att historierna serveras på silverfat och det blir lite väl övertydligt vad man vill säga (ryssen kommer!). Vi får väl se vad NATO-hökarna hittar på härnäst, ett sabotage mot tele- och internettrafiken brukar ju få braskande rubriker.

   Radera
 12. Följer upplägget i filmen Förebudet.

  Har nyckelpersoner inom FM och t.ex. piloter haft "polska tavelförsäljare" på besök i närtid? (fast nu är det säkert en annan täckmantel)

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Fel i hårdvaran tydligen.

  SvaraRadera
 15. Ryssarna har ju kommit över massor av Zero-days from en av NSA's staging servrar så om felet var i någon nätverkskomponent så kanske det ändå är frågan om en attack i hybridkrigföringen mot Sverige.

  Passade på att göra en oförberedd civil beredskapsövning (snap exercise), d.v.s. åkte in på Citygross och sprang runt med stirrig blick fyllandes kunvagnarna och trängdes fult i kassakön, < 30 minuter.

  SvaraRadera
 16. Apropå..ingenting..har uniformerna som stals i April siktats i något sammanhang..än?

  SvaraRadera
 17. Om det bara var ett 'fel' i hårdvaran som låg bakom detta undrar man hur bra säkerheten är på detta systems 'hårdvara'. Eller hade någon gjort fyfisk åverkan på hårdvaran? Dvs om jag gör en server strömlös, eller sätter fyr på den, är det 'hårdvarufel'?

  SvaraRadera