Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-09 13:14

"Min kille och jag köper ibland lite lägenheter"

I Sverige köper man som bekant en bostad för att bo. Någon spekulation i t ex lägenheter i Stockholms innerstad existerar ju inte. Detta vittnar exempelvis en person som heter Jessica Almenäs (vem?) om i en intervju hos DI.se.
Almenäs konstaterar följande:
"En bra investering för mig är att investera i en lägenhet i Stockholms innerstad. [...] Man går alltid plus. Det gjorde jag nyligen och gick lite drygt en miljon plus. [...] Det är ju svårt att spara pengar i banken nu för tiden. Men min kille och jag köper ibland lite lägenheter och försöker bygga upp lite pengar på så sätt."
Jessica Almenäs föreslår också att man ska investera i modehandväskor, för de tappar aldrig i värde.

Hon medger att hon inte kan något om aktier, utan använder private banking för de lite större summorna pengar.
"[J]ag använder mig av private banking. [D]et fungerar bra om man inte kan så mycket om aktier."
Tur hon kan så mycket om bostadsmarknaden. Den påminner på inget sätt om IT-aktier under IT-bubblan. Där gick man alltid också plus och alla köpte förstås för att vara långsiktiga, precis som alla på Stockholms bostadsmarknad köper för att bo.


Gå sedan ut och köp lite lägenheter. Och modehandväskor. Om du vill bygga upp "lite pengar"GLHF!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Private Banking är portföljförvaltningens motsvarighet till seniorlånet ungefär. Osannolikt lönsamt och mot alla odds kommersiellt gångbart.
  Fast angående lägenheter har hon ju rätt, de går ju alltid upp. Ända tills de går ner.

  SvaraRadera
 2. J Almenäs, är inte hon programledare för travprogram på TV?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är hon inte en medlem av trasproletariatet, snarare?

   The lumpenproletariat, this scum of the depraved elements of all classes, which established headquarters in the big cities, is the worst of all possible allies. This rabble is absolutely venal and absolutely brazen.

   Radera
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Bimbo

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Om Almenäs placeringsstrategier är så framgångsrika att hon behöver Private Banking-hjälp att hantera vinsterna är jag den förste att gratulera. Det får inte bli så att man rutinmässigt kastar skit på framgångsrika unga blonda kvinnor. Dom är inte alla dumma i huvudet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så visar det bara att Riskbanken (felskrivet med mening) med Stefan Ingves i spetsen är allt för heta på tryckpressarna?

   Hoppas allt kraschar och brinner snart så att vi kan få en normal ekonomi igen.

   Radera
  2. Hon är ju uppenbarligen en ekonomisk idiot. Spelar ingen roll om hon är kvinna eller man, blond eller brunett eller något annat. Hon verkar på allvar anse att en "gucci dionysis" handväska är en "bra investering". En annan ledtråd är att hon själv säger att hon inte fattar det där med aktier.

   Kul för köparna på hennes senaste objekt att hon så oprovocerat gärna skryter in i en kamera om hur mycket hon gick i vinst på affären.

   Men en sak får man ge henne, köpa lägenhet i Stockholms innerstad har under en lång tid varit en fullkomligt lysande affär.

   Radera
  3. +1 Gustav
   Såvitt jag kan se är hon ju både rikare och bättre placerare än de allra flesta av oss här. Om vi visste vad vi vet nu skulle inte vi också ha köpt på oss lägenheter innanför tullarna med båda händerna för 5 år sedan ?
   Vem här kan ärligt säga 'Jag gjorde en miljon på affären' ?

   Radera
  4. Jag kan ärligt säga att jag gjorde en miljon på att äga en bostadsrätt på södermalm i 3 år. Köpte för 2.5 år 2012, sålde för 3.5 år 2015. Det gör inte mig till en framgångsrik investerare, bara en vanlig tönt med tur. När jag köpte 2012 (mitt i den värsta grek-oron) trodde jag inte ens att jag skulle få igen insatsen på 15%.

   Radera
 6. Visst finns de de som investerar/spekulerar i bostäder. Det är dock en marginell företeelse då de flesta köper sin bostad för just att bo i och de tar inte ut lån på den för att konsumera.

  I det här fallet hur vet vi att det inte är så att hon och hennes kille köper en risig lägenhet och renoverar och säljer för mer än kostnaden de köpt för? Är detta då inte en investering?

  Sen det om modeväskor, har någon här någon aning om andrahandsvärdet på dem? Jag har det då inte men hon kan ju ha rätt i att andrahandsvärdet går upp, nu tror jag inte det men rent teoretiskt kan det vara så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andrahandsvärde på beg handväskor av märkes- och designermodell.. ?

   Någon som kommer ihåg den "bombsäkra" investeringen plastinbakade diamanter och dess 2-hands marknad ? ;-)

   Radera
  2. Var tvungen att googla lite på "investeringsstenar", verkar vara en intressant branch :)

   Har släktingar som köpte danska porslinssamlartallrikar, som skulle bli väldigt värdefulla med tiden. Förekom tom att folk köpte dem och la dem i bankfacket. Helt värdelösa nu, vi använder dem som assietter på julbordbuffén.

   Radera
  3. @Bengt

   http://www.privataaffarer.se/kronika/ni-lasare-har-gjort-var-succe-mojlig-10364

   Ja jävlar i min lilla låda!

   Radera
  4. Vad är garbage pail kids värda nuförtiden?

   Radera
  5. Paul: så fort du köper en lägenhet köper du också en hög kostnader. Avgifter, underhåll, el, uppvärmning etc. Hur skulle det vara en investering? Var finns avkastningen?

   En bostad är en kostnad och en konsumtionsvara.

   Radera
  6. Sandow: en investering betyder inte att det inte finns kostnader för den. Exempelvis skog är en investering men det kostar att sköta.
   Avkastningen får du när du säljer precis som alla andra investeringar.

   Radera
  7. Paul: men en skog producerar något som är värt mer än den arbetsinsats som krävs för att sköta skogen. Du får en avkastning på ditt kapital.

   Att säga "avkastningen får du när du säljer" är rent hjärndött. Det antyder ju att lägenheten liksom bara ska öka i värde utan anledning. Det vill säga ren spekulation.

   Att flippa lägenheter är alltså inte investeringsverksamhet utan ren spekulation baserat på en historik av stigande priser.

   Radera
  8. Nej det är hjärndött att argumentera med någon man inte förstår att en investering inte betyder garanterad avkastning utan förväntad avkastning.

   Radera
  9. Paul: det stämmer, alla investeringar innebär risktagande. Bakom en riktig investering finns i alla fall en tanke eller förväntan på att det satsade kapitalet ska ge någon slags produktivitet. Exempelvis kanske du investerar i en förbättrad avverkningsmaskin för din skog. Tanken och förhoppningen är att kostnaderna för avverkningen ska minska och betala sig genom ökad effektivitet. Risken finns att maskinen inte fungerar som tänkt, går sönder eller stjälas.

   Jämför då med en lägenhet. Den ligger bara där den ligger. Den producerar ingenting. Det enda den "tillhandahåller" är ett bruksvärde: man kan bo där. Bruksvärdet minskar långsamt men säkert genom slitage: lägenhetens ytor, maskiner, stommar, fasad och tak behöver bytas ut under fastighetens livslängd. För att behålla bruksvärdet konstant behövs arbete som kostar pengar. Inte för att ge något mervärde, för att behålla status quo.

   Varför skulle man då "investera" i lägenheter? Den enda anledningen är den senaste tidens maniska prisutveckling. Ren spekulation med andra ord.


   Radera
 7. Måste medge att det låter som intressanta människor :-)

  SvaraRadera
 8. 40% kvinnor , minst, i styrelserna!
  Krav från SMP.
  Lycka till!
  Nästa grupp som skall kvoteras in?

  SvaraRadera
 9. Just meningen som är rubrik på inlägget hör jag inte i intervjun men den kanske finns med i någon textvariant? Är det inte annars detta som förordas här på bloggen, fri marknadskapitalism där den som har mycket pengar har möjlighet att tjäna ännu mer pengar om man samtidigt är beredd att riskera att förlora dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Was? 00:48 in i klippet säger hon det ordagrant.

   Radera
 10. Trista, tråkiga, avundsjuka och sexistiska kommentarer. Hon är uppenbarligen en hårt jobbande kvinna som tjänat bra med pengar.
  Det är inte så att hon gör anspråk på att vara placeringsrådgivare men samtidigt väljer hon att svara på reporterns frågor om hur hon gjort. Det korrekta för henne hade såklart varit att vara anställd istället för egen företagare, bo i hyresrätt och gå runt i en Kånken istället för Gucci väska.

  Är rätt säker på att hon haft sin beskärda del av Kånken, gummistövlar och skit under naglarna. Säkert mer än genomsnittet på det här forumet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ha läst ett annat kommentarsfält, herr luftlandsatt.

   Radera
  2. Ja? Var det där en fråga?

   Radera
 11. Skattar hon som den näringsidkare hon är tro..

  SvaraRadera
 12. Kan lätt bli en skattesmäll av det där. Handel med fastigheter beskattas som inkomst av näringsverksamhet. För hennes del innebär det med största sannolikhet marginalsaktt med 57% efter att arbetsgivaravgifterna betalats. Lägg ett skattetillägg till det efterspom hon med största sannolikt deklarerat för försäljning av privatbostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lever den svenska avundsjukan? Isf måste ju nån anmäla henne till skatteverket.

   Radera
  2. Det omoraliska är inte att hon tjänar pengar. Det är att hon är en av många anledningar till att bostadsmarknaden är ett pyramidspel.

   Det är klart hon dessutom vill påpeka att man alltid går med vinst, hur ska hon annars hitta köpare?

   Inte stor skillnad mellan Almenäs och Nigeriabrev.

   Radera
 13. Real Estate Turning Down

  https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/real_estate/real-estate-turning-down/

  "The 2007 peak seems to be correct around the world in the general average home market."

  "The high-end real estate market boomed and made its high with the rebound in 2015.75."

  Botten infaller efter 2032. Det är dags att sälja!

  SvaraRadera
 14. Trist att det är sen så´n marknad - spekulation i sin sämsta dager. Banker och mäklare i en (o)helig allians. När skall det ta slut?

  SvaraRadera
 15. Värst är att det är tillåtet. Kapitalet som styr vår ekonomi.Köpa billigt och sälja dyrt.Dummare och dummast.Med fler kvinnor i bolagsstyrelserna blir fler kvinnor miljonärer på andra sätt än lägenhetsaffärer i innerstan. Men det är tillåtet.usch

  SvaraRadera
 16. Hon är bara ett symptom på ett sjukt system. Ingen idé att vara upprörd på henne. Problemet är hur vårt ekonomiska system är uppbyggt, med gratis pengar från Riksbanken. Klart som fn att vissa kommer utnyttja detta för att berika sig själva.

  SvaraRadera