Cornucopia?

Aktuellt

Sverige har EU:s sjätte högsta arbetslöshet - näst snabbaste ökningen

Eurostat rapporterar att Sverige har den sjätte högsta arbetslösheten i EU, och maj-juni ökade arbetslösheten i Sverige näst snabbast i unio...

2016-09-18 14:55

Ljudet av demokrati och frihet - brittiska Chinook-helikoptrar på väg till EU-kurs i Vidsel

Många läsare rapporterar in via e-post och sociala medier att de sett två "helikopter 4" i Stockholmsområdet. Det är i själva verket två brittiska Chinook CH-47 som är på väg till European Defense Agency:s (EDA:s) kurs Helicopter Tactical Instructor Course (HTIC) i Vidsel.
Brittish CH-47 över Sätila den 15:e september
Svenska Försvarsmakten har inte kvar några av den tvåmotoriga mångsidiga lasthästen helikopter 4, eller Boeing Vertol 107, även om det eventuellt fortfarande finns ett exemplar som kan flyga i Sverige. Britterna använder den ca fem meter längre Boeing CH-47 Chinook, och dessa ses årligen över Sverige på rutten Landvetter - Bromma - Vidsel (med förmodligen ytterligare mellanlandningar mellan Bromma och Vidsel).
Två CH-47 över Kungsbacka. Läsarfoto.

Jag har fått flera foton och rapporter om helikoptrarnas rörelser de senaste dagarna och har själv hört ljudet av demokrati, frihet och internationellt samarbete mellan västerländska demokratier över gården tidigare i veckan. 

Totalt handlar det om fyra brittiska helikoptrar, varav två idag ska ha angjort Bromma.

De är inte här för att det råder omedelbart skarp risk för krig, vilket många oroat sig över på grund av deras närvaro samtidigt som Sverige just permanent stationerat trupp på Gotland. Antalet rapporter från läsare efter att det nu är helg och läsare på tårna reagerat på dessa helikoptrar när de rör sig i det tätbefolkade Stockholmsområdet gör att jag härmed rätar ut vad det hela handlar om.

Det handlar helt enkelt om EU:s försvarsorganisation EDA, European Defense Agency, som årligen anordnar kursen Helicopter Tactical Instructor Course på Vidsel. 

Detta har jag bekräftat över telefon med Försvarsmaktens jourhavande presstjänst. Utbildningen är planerad sedan länge och har inget med rådande säkerhetsläge att göra. Alla nödvändiga tillstånd existerar. Ni kommer notera helikoptrarna igen när de återvänder från Vidsel.

Det handlar alltså inte ens om någon NATO-relaterad övning, utan om en EU-utbildning.
EDA:s flagga på övningen Bison Counter, som också var en EDA-övning.
En CH-47 har plats för 55 passagerare, mot helikopter 4:s tjugosex. Försvarsmakten har idag ingen helikopter som är i närheten av någonderas transportkapacitet. Helikopter 14 Sorgebarnet ska klara av 20 passagerare och helikopter 16 Black Hawk ska klara elva.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. "Ljudet av demokrati och frihet" Hahaha :-D Jo, det känner halva världen igen vid det här laget :-D

  https://ncache.ilbe.com/files/attach/new/20150101/377678/3774178315/4972168971/56d5366f77fea0d02ed261878f59fbda.jpg

  http://www.relatably.com/m/img/pure-democracy-meme/24dbabe8924f1132d516e59a8553e82474058b11d2c845a7eff3cdc251c21a49.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är visst inte bara jag som har svårt att hålla mig för skratt :-)

   https://youtu.be/0clK7895Qkg?t=40s

   Radera
 2. Läs för all del W Agrells inlägg i nato-debatten idag. Ganska tydligt och bra inlägg.

  Kanske bloggen kan publicera en liten resumé över hela debatten eller faktakolla diverse debattörer eller nåt.

  SvaraRadera
 3. Brexit verkställs.
  Så först kommer allt ljud, oavsett, från dessa och det territoriet att tolkas eller speglas som FRIHET därefter kommer demokrati, sann sådan.
  Smaka på åvan, - Frihet-Sann-Demokrati kan devanått för Sverige? Ut ur USAs-EU/NATO.

  SvaraRadera
 4. Ljudet av idiot.
  Man skrotar nu C/D-Jas plan som levererades så sent som december 2015. Samtidigt rustar man mot Ryssen. Hur tänkte man nu då?
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/bjorklund-kraver-fler-gripen-plan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, Sverige har blivit en härlig bananrepublik.

   Radera
  2. Just den delen av svenska försvarsbudgeten är en riktigt mörk historia och handlar om Linköping och Östergötalands ekonomiska oberoende samt lysande lobbying-kanaler. I min mening går allt för mycket skattepengar till Linköping utan att de förtjänar dem !

   Radera
 5. Ahh. Jag var helt säker på att jag såg dem flyga över Kungsbacka när jag körde bil. Men hittade inget på nätet om det, så var lite osäker att man gått och blivit paranoid.

  SvaraRadera
 6. Britterna har ju dock nyligen sagt upp sig som bäraren av manteln för internationellt samarbete.

  SvaraRadera
 7. Två stora helikoptrar, ch47, flög västerut över Hässelby, Stockholm 18 september 17:00, och minst en flög på andra hållet (mot Bromma?) vid lunchtid. Coolt tungt ljud!

  SvaraRadera
 8. Två stora helikoptrar, ch47, flög västerut över Hässelby, Stockholm 18 september 17:00, och minst en flög på andra hållet (mot Bromma?) vid lunchtid. Coolt tungt ljud!

  SvaraRadera
 9. Hört i matkön i Vidsel under en konversation mellan en engelsk sergeant och en svensk soldat. Sergeanten "And you know, each one of you will have to kill 50 Russians." Svenske soldaten "Yeah, and after that we will be allowed to go home, so it looks good !".

  SvaraRadera