Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-05 05:56

Kräftgången över? Utbrott för OMXS30?

Det ser ut som kräftgången kan vara över för OMXS30 och att det nu faktiskt är uppåt som gäller. Börsindex har nått en ny topp, som dels ligger över eller i överkant av motståndsområdet runt 1400 och toppen är också högre än tidigare toppar under kräftgången.
Dagschart för OMXS30 från november 2015 och till i fredags.
Läget i den svenska ekonomin har förstås inte ändrats och jag ser även fortsättningsvis ingen anledning att gå in i den svenska börsen just nu. Möjligheterna är inte värda riskerna. Vi kanske får någon eller några månaders börsuppgång, men sedan vänder det kanske ner igen. Och några utdelningar på svenska bolag, som bara delar ut en gång om året får man inte heller under de kommande månaderna. Så argumentet "glöm inte utdelningarna" faller också platt.

Jag står fast vid att svenska börsbolag borde fördela sin utdelning till en gång i kvartalet.

Men för stunden anser jag att det ser tekniskt ljust ut kortsiktigt. Teknisk analys är högst ovetenskapligt, som allt som har med ekonomi eller marknader att göra, men kanske kan börsen orka upp ca 4.5% till ca 1500 den här vändan?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du är inte bitter?

   Ange gärna vad jag hävdat att TA är vetenskapligt. Du är en sk halmgubbe som hittar på sådant som inte skrivs någonstans.

   Radera
 2. Eller så är börsen överköpt och vi går in i den historiskt sämsta månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är det intressanta.
   Massor av pengar står vid sidlinjen och väntar på septemberdippen.
   Vad händer om den inte infaller?
   Kan bli riktigt ordentligt drag under galoscherna faktiskt

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Vänta bara.. snart kommer QE4! Större än alla tidigare skådade kvantitativa lättnader i USA.

  Problemet är bara att den strategin inte har fungerat för att stimulera ekonomin. Men än så länge tror marknaderna på metoden, och förväntar sig att punschskålen fylls på mer.

  USA är på väg in i recession och vår ekonomi kommer följa med USA rakt ner i toaletten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som kommer få Sveriges ekonomi att klappa ihop är den europeiska banksektorn. Faller en bank i Europa (sannolikt Deutsche Bank) är hela banksektorn rökt. Alla minns hur snabbt ekonomin föll 2009 när svenska bankerna slutade låna ut pengar till varandra och företag i mångt och mycket.

   USA:s ekonomi är redan i en recession. Att deras officiela siffror inte säger så är en annan sak. Det är inte endast Kina som trixar med sin statistik.

   Radera
 4. Så är det, men din säljrekommendation (enligt konjunkturbarometermodellen) i höstas innebar att man missade årets utdelningssäsong.

  Samma sak 2010 för övrigt (där man missade 2011 års utdelningar) så nu har modellen missat två gånger i rad, även om den funkade år 2000 och 2007.

  Jag håller med om att börsen inte är särskilt superattraktiv nu. Det svåra är som vanligt det här med marknadstiming. Om räntorna naglas fast vid noll ett par år till så kan säkert aktier värderas upp en bit, men någon uppsida utöver det ser jag inte. Återstår direktavkastningen, som faktiskt fortfarande är kring 4% på Stockholmsbörsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast tajming handlar inte bara om att exakt pricka bottnar och/eller toppar? Det handlar om att ta hem vinster och minimera förluster.

   Radera
  2. Det stämmer, och det är gott för de som klarar av det.

   Som siffrorna från pensionsmyndigheten visar så är det få som slår en (belånad) indexfond.

   Radera
  3. Går ju att köra dollar cost averaging in i och ur positioner, du behöver inte smacka på med allt kapital direkt heller :)

   Men jag håller med dig, att försöka pricka bottnar och toppar med 100% av kapitalet är ingen höjdare. Då kan man lika gärna gå till casinot å bränna av pengarna å dessutom få en upplevelse(?).

   Radera
 5. Är det bara jag som ser den stigande kilen tillsammans med den negativa divergensen i macd?

  SvaraRadera
 6. Haha,nej jag kom faktiskt på mig själv och tog därav bort min spontana reaktion då jag formulerade den mindre professionellt.
  Däremot så tror jag att du har en övertro på TA.
  TA är mer eller mindre framtaget för att blåsa folk och det kommer alltid att ske "avvikelser" dvs ingen vetenskap som du påvisade.

  Bankerna älskar dock TA.
  Undra varför.. ;)

  SvaraRadera
 7. Där är Negative Reversal på OMXS30 på veckobasis, och mycket motstånd vid 1440-1490. Jag tror börsen kan stiga ett par procent till innan den vänder ner mot 1350. En större krasch finns i the pipline, men när den kommer kan ingen säga. Kanske i slutet av året, 2017, 2020, 2024.... Ingen vet hur länge till världens centralbanker kan hålla uppe börserna, men om Deutsche Bank eller någon italiensk bank faller så är det game over.

  SvaraRadera