Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-09-29 18:34

Konjunkturbarometern återhämtar sig med börsen

Konjunkturbarometern (KI) återhämtade sig på veckans månadsrapport något från att balansera på gränsen till dålig konjunktur och följer därmed med börsen uppåt. Stora anledningen är att hushållen hastigt gått från kraftigt negativa till neutrala och alltså inte längre ser framtiden i nattsvart mörker.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött.
Detaljhandeln och byggindustrin tror på fortsatt försämring av läget, men för byggindustrin handlar det fortfarande om överhettning. Stora förändringen på den positiva sidan stod dock hushållen för. KI skriver:
"Hushållens konfidensindikator steg hela 5,8 enheter från förra månaden, från 94,6 till 100,4. Alla ingående komponenter bidrog till uppgången, men mest förändrades hushållens syn på hur den svenska ekonomin kommer att utvecklas på tolv månaders sikt."
Å andra sidan ringde inte KI:s intervjuare mig den här gången. De har väl lärt sig vilka de inte ska ringa om de vill få positiva siffror. Att deras uppdragstagare CME ringer samma respondenter vid flera tillfällen är ett problem för metodikens trovärdighet. Jag har blivit kontaktad och svarat tre gånger än så länge.

Överlag medför inte konjunkturbarometern någon förändring av beteende för investeraren. Läget är inte nattsvart än och det är alltså ännu inte läge att gå in på börsen. Läget förblir neutralt, men ändrar inte att vi är på väg ut ur en mycket näringsfattig högkonjunktur och som sådant bör man alltså ligga utanför börsen.

Man kan också fundera på samvariationen mellan börs och konjunkturindikator. Kan stigande börs ge mer positiva hushåll när den lilla andel av hushållen som har ett sparkapital att tala om känner sig rikare?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Deutsche Bank faller återigen hastigt nu (minus 6.5%) på amerikanska börsen (efter europeisk stängning) och drar med sig S&P ner (minus 0.85%).

  Vad gäller konjunkturen i Sverige är det inhemsk efterfrågan som drar, framförallt i byggsvängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orsaken till nedgången är att flera hedgefonder tar ut likvider, är det bank run på gång?

   Radera
  2. Det ryktas om hedgefonder.
   Intressant läge nu.
   Potentiell 10-dubblare i Deutsche, nedsidan endast 100% :)

   Radera
  3. Kan bara gå upp härifrån...

   Radera
  4. Det påstår jag absolut inte men risk/reward är intressant i Deutsche nu.

   Radera
  5. https://www.youtube.com/watch?v=0akBdQa55b4

   Radera
  6. Vad vill du egentligen ha sagt med den där videon med två idiotiska figurer som är helt lost i sin övertygelse.

   Radera
  7. Du har verkligen ingen humor Stefan....

   Radera
  8. Humorn består i att du identifierar dig med kvinnan i videon.

   Radera
 2. "Man kan också fundera på samvariationen mellan börs och konjunkturindikator. Kan stigande börs ge mer positiva hushåll när den lilla andel av hushållen som har ett sparkapital att tala om känner sig rikare?"

  Sveriges kanske bästa tekniske analytiker Johnny Torssell, Carnegie menar att det är precis så här det förhåller sig. Börsen styr konjunkturen. Inte tvärtom som alla vanligen brukar hävda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://e2trading.com/artiklar/borsen-leder-ekonomin/

   Radera
  2. Tycker nog Johnnys "börsen leder ekonomin" är mer relevant än "börsen styr konjunkturen".

   Radera
 3. Roligt att DB´s vd uttalade sig och beklagade att hans företag utsatts för spekulation.....vilken ironi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahahaha, snacka om att kasta sten i glashus.

   Radera
  2. Det han borde säga är att han(föregångaren)tackar för EU´s bankpolitik om gränslöst kapital(tack också till den tyska merkantilismens överlikviditet) så att man kunde tillgodose det amerikanska behovet av lånefinansierat bostadsköp, både direkt och indirekt.

   Det han borde beklaga är att sura senatorer i USA passar på att ge igen för EU´s retroaktiva beskattning av Apple. Vuxna är precis som barn, bara värre.

   (ps! DB var förvisso absolut störst inom subprime-paketering i USA).

   Radera
  3. Deutsche Bank upp 13% i New York för tillfället men nu tar jag helg.
   Hörs nästa vecka.

   Radera
  4. Ha en fin helg!

   Radera
 4. Centralbankerna leder börsen och "förstör" risktagandet och särskilt nu när bankerna inte bara är intermediärer. Centralbankerna stör konjunktur-faserna globalt sett när de felallokerar resurser(felinvesteringar liksom motverkar att marknadspriser används vid värdering av dessa felinvesteringar).

  Folk säger att utan cb-insatser skulle det gått åt helvete. Javisst men cb har bara ett temporärt uppdrag när det gäller att "rädda världen". Konsekvenserna av en felaktig cb-politik har vi redan sett under både Greenspan och delvis Bernanke. Men eftersom "alla vill rädda sitt eget skinn och ha mer" kommer kritiken aldrig att få några större effekter i praktiken. Först när världen till slut insett vägs ände kommer man överens om reformer/regleringar. Tills dess kommer man att fortsätta tro att affärscyklerna kan styras av cb. Börsen kan mao gå åt ett håll utan att konjunkturen är överens.

  Vi har en global dynamisk ny ekonomi inom digitalisering etc och nya sätt att strukturera och driva företag och sedan den "gamla" ekonomin. Den nya ekonomin behöver ingen låg ränta. Den gamla är på väg att fasas ut. Den hjälps inte av negativa räntor. Det förlänger bara dödskramperna. Konsumtion och skuldsättning behöver definitivt inte för låga räntor. Centralbankerna har ingen som helst kontroll. De är aningslösa.

  SvaraRadera
 5. Dollar > 8,754 innebär köpsignal och en god indikator om utbrott från knappt 1,5 års konsolidering. Nästa tekniska mål är 11,04/07 kronor. Trendkanalen pekar mot tidigast Q1 2019 men det beror på räntan i USA, börs och EU´s fortsatta existens-kamp(eurons förfall). Det kan mao gå betydligt fortare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser fortsatt bra ut för börsen(USA) så länge vi stänger över 18.000 i DJIA för september. Fortsatt stark dollar mao.

   Radera
  2. Stark USD talar för en fortsatt god utveckling för Vietnam och Pakistan.

   Radera