Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-22 13:14

I fablernas land: Den svenska modellen

Copyright (c) 2016 I fablernas land (Twitter, Facebook). Återpublicerad med stöd av cc-licens.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Jag betalar mycket skatt, mer än de flesta. För ett gott syfte (återställa försvarsförmågan) skulle jag betala mer.

  Det slösas nog med mina pengar. Men jag har inga problem att leva gott.

  Känns rätt bra att studieskulderna är av den storlek de är.

  Kan inte känna igen mig i att jag skulle sjunka under vattenytan utan bidrag, och inte heller i att det skulle vara skatternas fel.

  Men det är klart, hade jag mått dåligt av att inte konsumera resor, restaurang besök, prylar (Ah, köper faktiskt en hel del dyra prylar..), så hade jag väl kanske drunknat i mina tårar i förtvivlan över den fruktansvärda orättvisan, orättfärdigheten och grymheten i det.
  Buhuhuhuuu..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det du Björn Rosengren?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja, för bilden kan ju inte stämma om den inte stämmer in på dig.

   Radera
  4. @Anna, men vadå, han berättar ju bara om den objektiva svenska Läran. Vi andra är obildade och får lita på att det är såhär det förhåller sig tills vi vet bättre.

   Radera
  5. De som klagar på skatter och regleringar brukar inte vara de som lever på bidrag, utan snarare mellanskiktet och en bit uppåt som bränner allt på fjädrar och bjäfs att visa upp sig i (bildligt och bokstavligt talat).
   Sen gnäller och gråter de över skatter och skyller på de lägre samhällsklasserna för att det ser ut som det gör.

   Radera
  6. De som klagar på skatter och regleringar brukar inte vara de som lever på bidrag, utan snarare mellanskiktet och en bit uppåt som bränner allt på fjädrar och bjäfs att visa upp sig i (bildligt och bokstavligt talat).
   Sen gnäller och gråter de över skatter och skyller på de lägre samhällsklasserna för att det ser ut som det gör.

   Radera
 2. Förr kunde man försörja två personer på en lön. Det kan man nu också, men numera känner du inte den andra personen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Klockren kommentar.

   Radera
  2. Pricksäker kommentar som säger saker om vår nutid. Värd att spara som ett framtida citat. :-)

   Radera
 3. Trixigt det här ! Man kunde kanske förändra demokratin lite ? Istället för att rösta på ett parti så kan man kryssa i ett antal rutor vid varje val, som sen styr budgeten under nästa 4 år.. Sen lägger man ihop alla röster procentuellt över hela landet.

  Först får alla välja hur stor del av sin inkomst som man vill betala i skatt....

  Sen får alla kryssa i procentuellt hur dom vill fördela dom skattemedel som ev kommer in --> Sjukvård, försvar, invandring, vägar, järnvägar, lön till politiker, press-stöd, a-kassa, sjukvårdsersättning, socialbidrag, osv.

  Lite mer konkret demokrati. Undrar vad som skulle hända ?

  Eller kanske ska vi sluta med socialbidrag, sjukvårds-ersättning och att underhålla infrastrukturen ? Som i Rumänien ? Dom som inte grejar det här kan åka till Tyskland och tigga ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du helt galen?! Låta folket bestämma över sitt eget land?! Vilken absurd tanke... Nä, massorna ska inte bry sina små vackra huvuden, eliten vet såklart bäst... Så har det ju alltid varit!

   Det finns ett par olika initiativ i Sverige som vill åstadkomma liknande (fast större) förändringar, men de är fortfarande i sin vagga tyvärr. Direktdemokraterna har kommit en bit på vägen och dem kommer jag att rösta på framöver.

   Radera
 4. Vi är ett av världens femton rikaste länder. Dock betalar vi nästan högst skatt även bland dessa. Det slösas med våra skattepengar men det är knappast "bidrag" som är det stora slöseriet. Det är bara det som är lättast att peka ut som "orättvist".
  När jag frågar skattekritiker vilken kostnad, myndighet eller bidrag som skall tas bort först får jag aldrig något konkret svar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fel ansats!

   Börja istället med det som staten skall syssla med, resten är rena onödor eller lyxkonsumtion.

   Försvar, rättsväsende har svårt att komma på några fler...

   Radera
  2. Men säg då vilket som skall bort först!
   Vilken myndighet är mest onödig?

   Radera
  3. Nämnden för hemslöjdsfrågor http://nfh.se

   Radera
  4. Tycker också att du har fel ansats, slöseriet går rakt igenom som en RÖD tråd.

   Men för att erbjuda ett svar:

   Nämnden för hemslöjdsfrågor kan vi lägga ner redan nu ikväll.

   Radera
  5. Haha..Örnkoll tvåa på bollen ser jag...great minds think alike ;)

   Radera
  6. Han skrev precis just det. Alla utom försvar och rättsväsendet.

   Så lägg alla andra i en tombola. Snurra ett par varv och tänd sedan eld på allt ihop. Varför välja en att starta med?

   Radera
  7. Nämnden för hemslöjdsfrågor. Utmärkt förslag!
   Det var väl inte så svårt. Skall vi ta näringsdepartementet som nr:2 eller?

   Radera
  8. Landstingen borde avskaffas och bidrag till olika intresseorganisationer dras in. Kan de inte finansiera sin egen verksamhet är inte intresset stort nog.

   Radera
  9. Vilka intresseorganisationer tänker du på?
   Bör man inte, i ett rättssamhälle, få göra sig hörd även om man är en minoritet?

   Radera
  10. Bosse

   MigV + AF har en budget på 140 miljarder. Där finns det en del att spara.

   SIDA 30 miljarder.

   Barnbidrag, bostadsbidrag, vab, föräldraförsäkring, ränteavdrag. Här kan man skära friskt. Ge alla myndigheter ett sparkrav på 2% per år under 10 år. Osv.

   Dessa besparingar kan användas för att införa platt skatt på arbetsinkomster (i princip självfinansierande), höja grundavdraget och sänka skattetrycket med ett antal %-enheter. Satsa på skolan, vården och polisen.

   Radera
  11. Tack, där kom lite konkreta förslag!
   Ränteavdrag absolut. Den som lånar får stå för sin egen räntekostnad. Barnbidrag, föräldrapenning mm. Visst, skall man skaffa barn får man se till att ha råd först. AF är som sagt i princip odugliga på att hjälpa folk till arbete. Vore billigare att betala A-kassa med mindre kontroll och mer förtroende. MigV, kanske det. Vad skall då dras in på? Färre migranter? Sämre prövning? Jag vet inte om bidrag till nyanlända går på deras budget?
   Att ställa sparkrav på myndigheter är ju just det som orsakat problemen. De väljer helt enkelt bort det som de har som uppgift att göra. Inget utfört -inga kostnader. Hos Sida kan nog mycket göras bättre men nog kan världens 15:e rikaste land ge lite hjälp åt mindre lyckligt lottade länder?

   Radera
  12. Det hade räckt om de hade fullföljt sitt myndighetsuppdrag och ålderstestat de som påstår sig vara under 18 år. Där har 10-tals miljarder försvunnit.

   Vi ger även stora summor till FN, samtidigt som avdragsrätten för gåvor från privatpersoner har tagits bort. Sammanfattar bra förhållandet mellan individ och stat i Sverige.

   Radera
  13. Har MigV och AF en budget på 140 miljarder 😐

   Det är ju fan absurt, försvaret av vårt land är väl 50mdr och skola ett par kronor också?

   Vilken jädra felprioritering, den ena ger ingen jobb och den andra ger pengar till sådana som inte är födda i landet och inte jobbat...

   Radera
 5. Svårt att reda ut effektivitet & kostnad i olika myndigheter. Tänk på att folk som sparkas istället hamnar på a-kassa och kostar nästan lika mkt ändå, men utan att bidra något.

  Varför försöker Svenska myndigheter att utlokalisera IT osv till Bombay för att jaga kostnader ? Dom sparkar folk som sen måste försörjas till 80%, men skattemedel rinner istället ut till indien ?

  Vad kostar ett Jas-plan ? Kanske 400 miljoner ? Det motsvarar att 20-30 tusen personer får ett bra liv i ett år. Dessa svåra val !!

  Wake Up !!

  SvaraRadera
 6. Många myndigheter och instanser har i sin jakt på att minska kostnader och hålla budget börjat "undvika kunder". Sjukvården vill ha patienter som kräver ett läkarbesök och kanske en operation. De som kräver återkommande läkarbesök under lång tid försöker man undvika då de kostar mer än man får i ersättning av staten. De dumpas istället i sjukförsäkringen. Polisen vill inte lösa brott utan skall uppfylla statistiska mål om X utförda alkoholkontroller. Posten vill inte hantera försändelser och definitivt inte i glesbygd. Arbetsförmedlingen ägnar mesta tiden åt att kontrollera att de arbetssökande uppfyller kraven för ersättning istället för att matcha mot tillgängliga jobb. Banverket vill inte underhålla järnvägar utan låter hellre tågbolag och resenärer ta kostnaden osv.
  Vi betalar dyrt men får inte effekt för pengarna och det är där slöseriet finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkt samma sak. Känner mig Sad and Lost and Loneley. Kan inte lita på Swe Myndigheter & Läkare & Tandläkare osv anymore. Vad hände, hur blev det så här ??

   Vart skall man flytta ?

   Radera
  2. Istället för att flytta bör vi sträva efter att återskapa funktionaliteten i samhället. Förr så kunde man anta att i de allra flesta fall så gjorde en tjänsteman sitt jobb av plikt och ansvarskänsla. De fall där det skedde jäv var försumbara. I dagens "New public management" litar ingen på någon utan regelverk skall följas och budget hållas. Ingen tjänsteman får göra undantag från regelverket även om det uppenbart blir fel. 3-5 års högskoleutbildning leder till sekreterarliknande handläggning utan ansvar eller möjlighet att påverka.

   Radera
  3. Jo "NPM" har inte hjälpt mycket. Det kom som det stora svaret på hur man skulle effektivisera myndigheter att andra statliga organ men statliga myndigheter är inte privata företag och samhälsbärande funktioner är och borde inte vara vinnsbringande.

   Radera