Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2016-09-24 15:21

Hur många års svensk byråkratisk dumsnäll inkompetens krävs för att stoppa handgranatsimport?

Nu vill regeringen att man inte ska få föra in handgranater i Sverige längre. Regeringarna har nämligen tidigare på äkta svenskt byråkratiskt dumsnällt sätt tolkat EU-lagstiftning på för Sverige sämsta möjliga vis och menat att handgranater är sprängämnen och omfattas därmed av EU:s lagar om fri rörlighet av varor. Därmed får de inte beslagtas av tullen. Nu har en utredning kommit fram till att det är dumt med handgranater.
"Vi har haft en oroande hög användning av handgranater" tycker Anders Ygeman enligt Public Service/SVT. Duh!
Sverige tolkar som bekant alltid EU-lagar på för Sverige sämsta möjliga sätt. Kan det tolkas dumsnällt och på sämsta möjliga sätt för Sverige, så ska det. Handgranater har därmed klassats som sprängämnen och omfattas därmed av fri rörelse av varor inom EU och tullen får inte beslagta dessa.

Nu har en utredning kommit fram till att handgranater är dumt. Så nu ska man antagligen lägga ett lagförslag, som ska ut på remiss till 28 remissinstanser, som ska få uttala sig. Därefter ska lagförslaget anpassas till remissutlåtandena och sedan upp i riksdagen framåt 2018 för beslut och börjar sedan kanske gälla från årsskiftet 2018-2019.

För att bara rakt av förbjuda import av handgranater och låta tullen (som faktiskt har skjutvapenbeväpnad personal) beslagta dessa går ju inte för sig. Det vore ju sunt förnuft. Och tänk om man blir stämda av EU-kommissionen för att bryta mot en EU-lag som ingen annan idiot tolkar på detta vis?

Det vore väldigt intressant att se vilket riksdagsparti som i morgon skulle rösta emot ett lagförslag som regeringen lägger mot handgranater, utan vare sig remissvända eller beredning? Att man alls tillsatte en utredning för att reda ut att det är dumt med handgranater och att Tullen borde beslagta dessa visar på en del brister i sunt förnuft kring svensk byråkrati och den svenska politiska processen.

Rätt agerande hade varit att lägga lagen direkt och om EU klagar, eller om någon stackars entreprenör i handgranatimportbranschen väljer att stämma Sverige i EU-domstolen efter att ha fått sin handgranater beslagtagna av tullen, så tar man den smällen när den kommer. Istället för att det ska smälla på våra gator och torg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Först måste naturligtvis utredas om handgranater är genusneutrala, om tillverkande företag har minst 40% kvinnor i styrelsen, samt om ett förbud kan utökas till att på något sätt samtidigt begränsa privatbilismen i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Det här är ju nästan bortom vad cyniska jag skulle kunna föreställa mig.
  Konstigt egentligen att någonting alls fungerar i det här landet.
  Eller vänta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om nu inget funkar i detta landet så blir det nog bättre om sådana som du Kalle7 gnäller om det på en blogg...

   Radera
  2. Jag gör ju även andra saker för att försöka förbättra läget, vad gör du för att förbättra landets situation, förutom att klaga på att jag beklagar mig?

   Radera
  3. Jag gör inget annat än att gnälla.

   Radera
 3. I vissa polisdistrikt gör polisen allt för att förhindra och fördröja för jägare att köpa vapen, som det har skrivits om på denna bloggen. Jägarna kanske skulle börja med att kasta handgranater på vildsvin och älgar i stället?

  SvaraRadera
 4. Sen ska man veta att det mesta som exploderar på våra gator är s.k bangers som smäller ungefär som ett knallskott; media kallar allt som exploderar konsekvent för handgranater dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bangers skapar inte splitter som går genom bilplåt. Eller en 8 årig pojkes kropp.
   Du är en idiot som bara skall verka duktig.

   Riktiga handgranater används. Man kan bara hoppad på att stubinens brinntid är förkortad pga ålder men så fungerar det ju inte...

   Radera
  2. Jag sa inte att riktiga handgranater inte förekommer.

   Radera
  3. Nej, men du skriver att det mesta som smäller är bangers eller övningsgranater eller knallskott. Kan så vara. Men ialla fall Sydsvenskan skriver inte om bangers som smäller utan de skriver om handgranater. Det är riktiga handgranater som får rubriker i media vilket inte är så konstigt då en handgranat i stadsmiljö kan ha förödande effekter med hårda plana ytor.

   Radera
 5. Tullen som står uniformerad vid gränspassagerna får ju inte vara beväpnad. "Vi skall inte möta våra kunder med vapen" har ju chefen sagt. Att tullarna får ha skyddsväst, batong och oc-spray är dock ok. Det är bara skjutvapen de inte får skydda sig med. Det är under spaning och husransakan som man är beväpnad i tullen, men då får man inte ha uniform.
  Nu är det ju så att tullen inte har släpp de explosivämnen man hittar utan man tillkallar polis, vilket ändå kommer att ske om tullen får förundrsökninsrätt på dessa varor. Tullen kommer inte har råd eller ha folk nog att ha en egen bombgrupp. De går på knäna ändå (dock ej stödfunktioner som staber och hr-avdelning mm, de frodas).
  Det hela är bara ett sätt för Ygeman mfl politiker att slå sig för bröstet och säga att man gör något.
  Sedan ginns det ingen deklarationsskylldighet för handgranater mm i dagsläget så som det finns för vapen, narkotikaklassade läkemedel och annat, men det spelar ju mindre roll i busens ögon.

  SvaraRadera
 6. Men det är väl förbjudet att ta med sprängämnen/handgranater på flyget?
  Eller gäller det bara handbagaget?
  Hur är det med färjetrafiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen gods eller persontransportör godkänner transport av handgranater utan speciella villkor är uppfyllda. Kan knappast gälla smuggling.

   Vet inte om Öresundskonsortiet tillåter transport av mindre mängder explosivämnen genom exempelvis sänktunneln eller på högbron. Antagligen kommer det mesta den vägen, ungefär som de asylsökande gjorde tidigare.

   Radera
  2. Korrekt förpackade handgranater får faktiskt transporteras över Öresundsbron från 23.00 till 06.00 (det får dock inte vara över ett ton i lasset).

   Radera
 7. Ygeman, han som verkade föra regeringens talan under Löfvens uppenbara frånvaro under flyktingkrisen, nu är han bara ett lamt fån som ingen känner förtroende för.

  SvaraRadera
 8. Det torde finns regler i kring införsel av militärt materiel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som är hela grejen? Det klassas inte som militärt materiel utan som sprängämne?

   Radera
 9. Skulle inte bli förvånad om det finns bestämmelser för militära och krigiska vapen som gör det otillåtet för kreti och pleti att hålla på med såna. Och handgranater kan endast tolkas som ett krigiskt vapen, om det alls behöver tolkas. Tror inte man kan hävda något annat användningsområde än det krigiska för dessa.

  SvaraRadera
 10. Jaha, och hur ska nu grytjakten gå till när taxen inte vill gå ut? Jävla kommuniststalistnazister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taxen är på hugget, var glad förr eller senare kommer den ut, hyggligt hel och repfri.

   För övrigt och dock det är jag det.
   Hårt sittandes grythund betyder grävling. Man släpper ej grythund i grävlinggryt, varför idka grytjakt alls grytjakt är ej jakt har djuret räv (eller grävling) gått i gryt är det slut för den dagen.

   Pådriven räv av långsamt drivande hund, tax, den går ytterst sällan ned i sitt gryt, en hemlig plats, däremot Hamiltonstövare kan bli efter ett tag för räven svår att lämna efter sig då går den i gryt därefter kommer den så kallade jägaren fram och släpper på grythunden, oftast är räven då dömd eller ny repa med exempelvis Hamiltonstövaren, samma resultat

   Grävling är ett nattdjur ligger oftast alltid i sitt gryt när dagen gryr.

   Radera
 11. Något som ingen kan handha lagligt inom landet torde alltid ha införselförbud oavsett idiotiska tolkningar av eu lagar. Annars borde EU kommissionen ha dragit Sverige inför skranket för att det är förbjudet att handha handgranater på samma sätt som vi tvingades att ändra reglerna för vattenskotrar för några år sedan.
  Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle få för sig att anse att vi bryter mot fri rörlighet för att tullen beslagtar vad som är olagligt inom landet, men det är ju som vanligt som Cornu påpekar, kan något tolkas negativt för Sverige så skall det tolkas negativt. (vattendirektivet, artskydds/habitat direktivet etc)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen EU lag som säger att det är fri rörlighet för sprängämnen. Det finns flera lagar och förordningar som är tillämpbara här det som är problemet är att tulltjänstemän inte jagar grovt kriminella brottslingar för det är farligt.

   Radera
  2. Kan mycket väl tänka mig att fri rörlighet gäller för sprängmedel. Det är en vara som alla andra, dock måste varan vara laglig för att kunna användas annars skulle "fri rörlighet" utmanats med olagligheten av varan.
   Handgranater är inte användbara därmed kan de inte omfattas av att vara lagliga på något sätt.
   Exakt varför tullen inte jagat dem vet bara tullen. Jag har ingen insyn i detta jag tror dock (kanske fåfängt med tanke på mina egna erfarenheter gällande polisen) att rättsväsendet försöker göra sitt bästa inom de lagar och regler de fått från regering och riksdag.

   Radera
 12. En genrealdirektör för tullveket som var värd sin månadslön hade naturligtvs infört tillämpningsbestämmelser att handgranater är krigsmaterial som behöver en meter papper för att få införas. Och lugnt iväntat diverse anmälningar. Sådana byråkraer finns tyvärr ej längre.

  SvaraRadera
 13. Så är det alltså lagligt att inneha handgranat utan licens? Om ja, var köper man sådana? Granater var ju rätt kul såvitt jag kommer ihåg från lumpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är olagligt. Det är dessutom olagligt att föra in över gränsen.

   "Handgranater har därmed klassats som sprängämnen och omfattas därmed av fri rörelse av varor inom EU och tullen får inte beslagta dessa."

   Första delen är sann. Handgranater har klassats som sprängämnen andra delen är hittepå. Det finns ingen del av EU eller Svensk lag som säger att sprängämnen har frirörlighet inom EU tvärtom är finns det lagstadgade krav som reglerar saker som att den som importerar skall ha relevant utbildning och han skall transportera dem på ett sätt att minimera eventuella risker osv. Alla relevanta lagar och förordningar går att läsa på Tullens hemsida angående vapen och explosiva varor.

   http://www.tullverket.se/innehallao/f/forfattningsstoditullverket/importochexportforeskrifter/vapenochexplosivavaror.4.3cc1940611667e5db7f80005166.html

   Anledningen till att man inte ingriper mot vapen och granatsmugglare är att man helt enkelt inte vågar. Det är flera år sen man slutade kontrollera bilar om man misstänkte att det finns vapen i dem och det är fler än en person i bilen eftersom: "Det är inte meningen att denne ska riskera livet när han sköter sitt jobb."

   Så den här lagen kommer inte ändra på någonting eftersom det är redan olagligt och det här är bara regeringen som vill visa att man gör nånting och en bloggare som prostituerar sig för lite klick.

   Radera
  2. Riktigt bra och informativt svar. Tack!

   Radera
  3. Problemet är alltså att tullen skiter i att kolla efter vapen, och att polisen inte får beslagta granater hur som helst då de klassas som sprängmedel (=verktyg typ) om jag förstått det hela.

   Granater går att få i Malmö för så lite som några tior man är kompis med rätt person. Brukar även komma på köpet vid skjutvapen. Juggemaffian vill mest bli av med dem. Kanske är de slut nu dock.

   Radera
 14. Måste erkänna att man tappade hakan när inslaget i Rapport meddelade att " Införsel av handgranater och Dynamit" inte kan stoppas av tullen, så nu därför har Ygeman agerat.

  Jag menar : 2 år in i nuvarande regeringens styre - Så har man kommit fram till att den tidigare regeringen gjort fel. Detta föranledde Ygemans besök i Malmö förra sommaren där det kastades granater hursomhelst.

  1 år av senfärdig politik som ytterst handlar om en paragraf och sparade skötsamma liv ut i våra samhällen. Man blir lätt underimponerad av styret.

  SvaraRadera
 15. Så här är det överallt. Departement, myndigheter, sakkunniga, yrkesfolk... Den Svenska Dumheten...

  SvaraRadera
 16. Så här är det överallt. Departement, myndigheter, sakkunniga, yrkesfolk... Den Svenska Dumheten...

  SvaraRadera
 17. Det finns förstås regler om inte annat handlar det om transport av farligt gods, vilket förstås är noga reglerat i lag (googla gärna). Så signaturen Tabby har åtminstone rätt i detta. Huruvida tullen har instruktioner om att inte stoppa misstänkta transporter (vilket väl är deras huvuduppgift) vågar jag mig inte uttala om.
  Sedan finns förstås fullt legitima skäl att transportera såväl sprängämnen som handgranater, t.ex. till Försvarsmakten.

  SvaraRadera
 18. "Det är bättre att stämma i bäcken än i ån", dvs Sverige borde för länge sen ha förbjudit importen av ANVÄNDARE av handgranater.

  Synd att ingen verkar ha tänkt på det tidigare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är få som inser självklarheter och ännu färre bland våra styrande.

   Radera
  2. De verkar inte förstå sambandet, MSM har ju gjort sitt yttersta för att dölja det

   Radera
 19. va överdrivet försiktig ngn kan bli kränkt !!☹☹🖓🖓🖓 och bristen på ryggrad i detta land nör vara UPPENBAR !! eller hur ??

  SvaraRadera
 20. va överdrivet försiktig ngn kan bli kränkt !!☹☹🖓🖓🖓 och bristen på ryggrad i detta land nör vara UPPENBAR !! eller hur ??

  SvaraRadera