Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-04 19:09

Hur har din PPM-förvaltning gått?

Dags för en söndagsfråga igen. Hur har din PPM-förvaltning gått?
Dagschart OMXS30. Ja, kära kalenderbitare, bara för att irritera just dig använder jag inte index med återinvesterade utdelningar. Och jag skriver även PPM, därför att de flesta utom just du förstår vad jag menar ändå.
Med anledning av gårdagens artikel om hur svårt det är att prestera väl vid aktiv portföljförvaltning, så kan det vara intressant att se hur just du kära läsare har presterat i PPM-spelet från start. Gå in hos Pensionsmyndigheten, logga in med valfri alternativ metod, klicka på Premiepensionskontot->Värdeförändring och titta på procentsatsen för årlig avkastning.
Den inringade siffran ska du använda.

Se exempel ute till vänster för den siffra du letar efter.

Ange den resulterande siffran i enkäten nedan, som täcker in de flesta alternativen utifrån PPM:s redovisade utfall för de som tjänat in pensionsrätter sedan 1995, dvs -1% eller sämre till +11% eller bättre.

En del kanske inte får ihop hur de bara kan tjänat 6% om året. Nu sker det ju insättningar varje år, men om man bara gjort en insättning om året hade avkastningen räknats ut enligt följande (dagens värde/insatt värde)^(1/antal år). Om exempelvis 100 000 har växt till 160 000 på tio år blir den årliga avkastningen (160/100)^(1/10)=1.0481 dvs 4.81%. PPM skulle avrunda det till 5% i sin redovisning i detta teoretiska fall, som inte existerar pga årliga insättningar.

Svara i alla fall nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Allt i AP7 SåFa gav +11%/år för mig, mer än vad jag trodde det skulle bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här men jag måste ha tajmat marknaden bättre än dig då jag har fått 12%/år.

   Radera
  2. Kan säkert stämma, jag maxade inte insättningarna till premiepensionen förrän 2006 så fick inte köpt lika mycket "billigt" under 2000-2005.

   Radera
 2. Kan du inte göra en omröstning på vart folk tror omx ska ta vägen härnäst?

  SvaraRadera
 3. Alternativet 'vet ej/bryr mig inte' fattas.

  SvaraRadera
 4. Tur att mina ppm val inte gick igenom när jag valde i början, något strul som gjorde att jag fick såfa och den har ju gott ganska bra (säkert inte bäst).
  Tycker synd om de som fallit för "vi förvaltar din premiepension"s företagen som finns. Betala 1000kr per år för att någon ska få sämre utfall.

  SvaraRadera
 5. +9%/år, har däremot gått ur AP7 Såfa nu, för att undvika hävstången när kreditmarknaderna kollapsar.

  SvaraRadera
 6. I genomsnitt 7 % per år :/. (Aktiespararna toppsverige/Robur Access Asien (80/20))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan vad bra att du uppmärksammade mig på vilken usel avkastning jag fått på de där pengarna. Eftersom jag varken tror att jag kommer få eller behöver statens stöd för att klara mig har jag inte varit inne och kollat det där förut men nu måste jag ju agera. Danke för väckarklockan!

   Radera