Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-30 18:32

Fredagsmys: Plikten kallar

Dags för lite härligt fredagsmys. Låt oss mysa till det nya svarta, nämligen plikt, nu när staten ska kompensera att de inte lyckas rekrytera 2000 personer om året till Sveriges lägst betala yrke, soldatyrket, genom att med hot om fängelsestraff tvinga dem istället. Vad för plikt kan vi mer införa för att fylla vakanser i oattraktiva underbetalda yrken? Bloggrannen Magnus "Morgonsur" Ernström har åtminstone ett förslag.
Den sk personalförsörjningsutredningen har nu presenterats och de läckta uppgifterna är de slutliga, dvs att Försvarsmaktens låga löner och oförmåga att rekrytera enligt plan ska kompenseras genom värnplikt. Inte de naiva drömmarna som en massa gamla kalla kriget-nostalgiker drömmer om där 40-45% av alla unga män gjorde en i allra högsta grad allmän, men könsdiskriminerande, värnplikt, och tydligen blev till män och som stärkte klyftorna och ökade kriminaliteten i samhället enligt forskningen. En värnplikt som satte 800 000 man på krigsfot vid mobilisering.

Utan en plikt där 1-2% ska tvingas tjänstgöra för att staten inte kan betala attraktiva löner. Något som inte är allmänt, men som kommer ge en sänkt livslön för 1-2% av befolkningen. Och som inte kommer sätta mer än 45 000 man på krigsfot vid mobilisering. 

Värnpliktens återinförande är inte återinförandet av ett invasionsförsvar, även om en hel del verkar tro det.

Bloggrannen och författarkollegan Magnus Ernström formulerar det hela på sedvanligt utmärkt sätt:
"Värnplikt är legitimt – men enbart som en desperat nödåtgärd. För att lösa det som omöjligen kan lösas på något annat sätt. Värnplikt är något man tar till för att det är det enda rimliga sättet att skramla ihop en tillräckligt stor armé i ett nationellt nödläge – det är inget man använder som ett personalförsörjningssystem för att fylla vakanser när Staten inte ids erbjuda tillräckligt skäliga anställningsvillkor vid en av sina myndigheter.
Vi tar det en gång till: Värnplikt använder man för att det är enda möjligheten som står till buds för att skaka fram 250 000 man som räddar landet och dess medborgare från undergången – inte för att ersätta 4000 eller 8000 vakanser vid en statlig myndighet."
Bonnier/DN konstaterar att låga löner får många att sluta hos Försvarsmakten.
"I dag är ingångslönen för en anställd soldat 18.00 kronor i månaden. Jimmy Olsson tjänar efter sex år 22.300 kronor, vilket är lite högre än många andra soldater med så lång tjänstgöring.
– Det är väldigt dåligt betalt. Ser man på våra löner och jämför med andra yrken i landet så ligger vi nästan i botten, säger Jimmy Olsson."
Det konstateras också att man inte kan bilda familj på soldatlönen, speciellt som yrket är tidsbegränsat och därmed inte berättigar till banklån till en bostad.

Tanken är fortfarande att vi ska att ett försvar av delvis kontinuerligt anställda soldater. Dessa ska nu lockas in i yrket och behållas i önskade åtta år genom att först tvinga dem att utbildas via värnplikt. Tror ni att Försvarsmakten därmed kommer höja lönerna och göra yrket attraktivt? När alternativet tvång via värnplikt finns?

Naturligtvis inte. Det kontinuerligt anställda försvaret kommer fortsätta ha samma problem som idag, eftersom staten inte vill betala en skälig lön för att vara beredd att offra sitt liv för Sverige.

Men vad är då Sverige? Som Magnus Ernström skrivit tidigare så finns det inte längre något som kan kallas Sverige, annat än en administrativ yta på jordklotet.
"Det nya Sverige är så nytt att inte bara de invandrade har svårt att förstå vad Sverige är för märkligt djur – ingen vet längre vad Sverige är eller vad begreppet står för. Inte ens de som växt upp i landet burna av generationers arv. Begreppet ”Sverige” är idag föga mer än en geografisk yta där det bedrivs sjukvård, utbildning och ekonomisk fördelningspolitik."
Någon värnplikt för 1-2% av en årskull kommer inte förändra detta och skapa ett "samhälleligt kitt". Sverige är världens mest individualistiska land. Det har gått så långt att det inte ens finns något att kalla gemensamt, eller något som är Sverige.

Idén om Sverige är att det inte finns någon idé om Sverige. Värt att försvara.

Magnus föreslår att staten härnäst inför vårdplikt. En liten andel, säg 1-2% av alla utbildade läkare, ska för låga löner under 20 000 i månaden tvingas tjänstgöra på vårdcentraler i Norrland, som har svårt att rekrytera läkare. Så slipper man dyra staffetläkare.

Vad kan vi mer tänka oss för plikter för att råda bot på att det allmänna (stat, landsting, kommun, myndigheter) inte kan betala en skälig lön?

Lärarplikt? 1-2% av en årskull ska tvingas utbildas till lärare och sedan tjänstgöra som lärare för under 20 000 i månaden?

Polisplikt? 1-2% av en årskull ska tvingas utbildas till polis och sedan tjänstgöra som detta för en lön på under 20 000 i månaden? Eller vänta, det räcker ju med 1% av en årskull för att vi ska ha alla poliser vi behöver, när 0.5% av befolkningen är poliser. För att betala en attraktiv lön, det ska vi ju inte göra.

Svårt rekrytera IT-personal till myndigheter? IT-plikt!

Vad mer för plikter ska vi ta till? Något att fredagsmysa till efter ni har vuxenkramats sådär alldeles extra där i fredagsmyssoffan. Kanske föräldraplikt: 1-2% av alla ska tvingas bli föräldrar varje år för att uppfylla önskemålen om antalet föryngringar per år?

Den som vill se värnplikt kan själv frivilligt söka GMU och sedan ta anställning i Försvarsmakten med start i morgon1.. Att kräva att andra ska tvingas dö för din rätt att bo i administrativa enheten Sverige är enkelt.

1. Kanske undantaget de som redan gjort värnplikten och varit krigsplacerade. Men ärligt talat - många som uttalar sig är så unga att bara en bråkdel gjorde värnplikten, dvs de som idag är ca 30 år gamla pga socialdemokraternas strategiska blackout och nedläggning av försvaret 2004.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. Escort-flicka plikt ? Det är ju så svårt att ragga brudar nuförtiden !

  SvaraRadera
 2. Politikerplikt kan vi inte ha. De har alldeles för höga löner.Men just det vi inför soldatlön till politikerna. Det skulle nog lösa en hel del.

  journalistplikt eller konstnärsplikt behöver vi inte heller.

  PK -folk borde det kanske vara skottpengar på ?

  men socionomplikt bör vi nog ha med tanke på politikernas beslut senaste åren

  SvaraRadera
 3. Ja om folk bara tänkte efter lite. Att höja lönerna, alternativt införa tjänstgöringspremier med varje år du tjänstgjort hade löst personalförsörjningen. Vi behöver mer pengar, det är väldigt uppenbart på marknivån, alla är medvetna om det - alla känner av det.

  Din röst behövs Wilderäng. Jag tror lätt till svårt högerorienterade människor generellt har svårt att finna människor som inte är antingen brun-blåa eller liberaler som är starkt vänsterorienterade.

  Ha en fin helg. Banjohögern växer.

  Mvh
  Någon med dålig lön

  SvaraRadera
 4. Finns det i utredningen angivet vilka förmåner och ersättningar de värnpliktiga får? För i och med att värnplikten inte är allmän, utan bara ett fåtal tas ut, blir det ju en slags orättvisa i samhället om de som tas ut inte kompenseras för detta.

  Min dotter hör ju till en av årskullarna som är aktuella, och hon har ju ambitionen att plugga till psykiatriker. Detta innebär ju 5+ år på högskola efter gymnasiet. Ett år som vpl däremellan innebär ju att hon blir klar ett år senare och därmed kommer ut i arbetslivet ett år senare. Detta gör att hon hamnar ett år efter i löneutveckling samt att hon förlorar ett års pensionsgrundande inkomst. Det nya är ju dessutom att kvinnor ska göra lumpen också. Kvinnor som dessutom förhoppningsvis senare i livet föder 2-3 barn. Detta innebär ytterligare 2-3 förlorade arbetsår. När jag diskuterade detta på twitter kommer bara en massa blaj om att det är en plikt, skyldighet etc.. Men om det är en skyldighet för bara ett fåtal och inte de flesta, så blir det en väldigt orättvis skyldighet.

  Om det nu är helt frivilligt så kanske man får "skylla sig själv" då om man väljer att skjuta på livet ett år. Men jag tycker fortfarande att de som tas ut till värnpliktstjänstgöring, frivilligt eller ofrivilligt förtjänar någon form av bonus för detta. Det finns flera olika saker jag tror staten kan bjussa på som inte kostar något, eller kostar väldigt lite, som ändå kan betyda mycket för den som gör värnplikten.

  Jag har själv gjort lumpen, så jag undanber mig epitet som syltrygg etc som haglat på Twitter. Jag skulle gärna se att dottern gör lumpen, men jag har ju svårt att övertyga henne om det innebär minskade möjligheter snarare än ökade möjligheter i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välformulerat och sätter fingret på problemet. När så få ska tvingas göra värnplikt blir det ett straff.

   Radera
  2. Precis. En del liknar det vid att betala skatt. Men om nästan alla var skattebefriade, bara några få var tvungna. skulle jag vara väldigt purken om jag var en av dem.

   Radera
  3. Helt klart en poäng. Men även förut var detta ett faktum, att enbart ett fåtal togs ut(tvingades) och hamnade efter i sagda utbildning/löneutveckling. Om man inte tog hänsyn då, varför ta hänsyn nu? Ser inget konstigt i att man vill ha de bäst lämpade för en uppgift. Förvisso ser jag problemen med att man ska ha en "professionell" nivå jämte en "plikt" och det å ena sidan blir ett problem.

   Radera
  4. Vill man ha de bäst lämpade så betalar man en lön därefter. Svårare än så är det inte. Är du beredd att jobba för lägre lön än din kompetens är värd?

   Radera
  5. Här tror jag

   http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/09/201663/

   http://www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/forsvarsdepartementet/sou/en-robust-personalforsorjning-av-det-militara-forsvaret_sou-201663.pdf

   Radera
  6. Nogon form av förtur till universitetsutbildningar kanske? Sålänge de uppfyller minimum kraven för utbildningen?

   Radera
  7. Och för vpl i grundutbildniung gäller:
   http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-1995239-om-formaner-till_sfs-1995-239

   Radera
  8. @Cornu

   Det är svårare än så. De intelligentaste kommer alltid att kunna undvika, för de är just intelligentare.

   Hur skall den korkade delen övertyga den smartare delen? Det går inte ihop. Visst kan barnen övertyga en förälder, men föräldern har massor av övertygande IQ, i alla fall oftast. :-)

   Radera
  9. Förr hade vi soldattorp som belöning (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Soldattorp) vi kan uppdatera det, den som tar anställning får en lägenhet i något av storstadsregionerna.
   Med tanke på dagens bostadssituation så borde det ha stor attraktionskraft på sökande framförallt yngre.

   Radera
  10. En utredning aom kommer med ganska OK förslag, men kanske kunde gå längre. dvs samma förmåner för frivilliga som vpl under grundutbuildningen, och inkallanden dels för att fylla luckor men även för att försöka få en del som aldrig annars tagit värvning som kanske kan få smak på det. De förespårkar ju även bättre förmåner för de som tar värvning även om jag tyckwer att det kan vara mer. Dock så är det ju så att finansministern måste skjuta till mer pengar för att det ska bli som utredningen föreslår, annars blir det bara inkallelser.


   Personligen så tycker jag att försvarsmakten borde ha en större och bättre betald kärna än den har idag, men att det till det ska finnas en värnpliktig reserv att mobilisera vid riktigt allvarliga lägen. Det skulle nog dock kräva en större pengapåse än idag. Och på uppmaning, ja jag gjorde min vpl i mitten på 90-talet.

   Radera
  11. I Schweiz, som har bibehållit värnplikt som dessutom innebär att man (om man ska försöka jämföra) måste vara med i hemvärnet efter genomförd grundutbildning - eller "milisförsvar", som de själva brukar kalla det - får de som inte gör värnplikten betala 3 % högre skatt upp till 30 års ålder. Så någon form av käpp eller morot kan man självfallet reglera det hela med. Till skillnad från USA kan Sverige knappast locka soldater med sociala fördelar och gratis utbildning.

   Radera
 5. De som inte tas ut till värnplikt kunde få en extra värnskatt som kan spridas ut på ett antal år. Eftersom det av rättviseskäl borde påverka lika den livslön som en individ kunde förmodas få blir det en hyfsat stor ökad skatteintäkt. En del av dessa miljarder kan användas till upprustning tills makthavarna i Ryssland bytts mot demokratiska individer. Andra delar av miljarderna kan gå till en säkrare matförsörjning och ...

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Detta är väl ett klockrent exempel på Markxistiks ekonomisk teori direkt från Grundrisse. Men vi har ett socialistisk styre så detta är väl bara ett tydligt exempel på den pågående tysta revolutionen i Sverige.
  Byt politik, inte klimat...

  SvaraRadera
 7. Det bästa med återinförd värnplikt är att vi får nya generationer av människor att kalla för kronvrak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar 1-2% av en ny generation att kalla för kronvrak. För några hela generationer blir det inte.

   Radera
  2. Då kronovraken var de sista som fick rösträtt så är det väl lämpligt att fundera på att ta ifrån de blivande kronovraken rösträtten när vi nu ändå skall göra "bandet baklänges"...

   Radera
 8. Dags för lite rotation bland bilderna tror jag.
  För övrigt tycker jag Mr Morgonsur har en poäng.

  SvaraRadera
 9. "jag vill inte bli militärmänniska" haha http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6529564

  SvaraRadera
 10. Nu glömmer författaren att om det är tillräckligt exklusivt (tillräckligt få) som kommer in och får göra värnplikt så får den ju ett sekundärt meritvärde i sig själv på den övriga arbetsmarknaden (för att inte tala om arbetsmarknaden i andra västerländska länder där försvarsvilja fortfarande är något fint). Det samhälle där man tvingades göra värnplikt och sedan blev kvar i Sverige resten av livet är ju ändå redan borta i vilket fall som helst. Om genomförd värnplikt ökar arbetsmarknadsvärdet globalt, vilket jag menar att den gör, så kan det ju löna sig på lång sikt att göra värnplikt härhemma och sedan ta igen det ekonomiskt i länder där folk vet vad uttrycker "Semper Fi" betyder.

  Möjligen kan det bli ett problem för det nya pliktverket att sortera bort ungdomar med tidigt uttalade SD-sympatier som frivilligt jättegärna vill göra värnplikt. Kanske kan man locka ungmoderater och ungsossar och t.o.m unga maskrospundare med omvänd psykologi? - "Blockera rasisterna från värnplikten, sök till försvaret". Något i den stilen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé där. Är det något annat till riksdagen demokratiskt inröstat parti du önskar belägga med samma epitet?
   Åsiktsregistrering är faktiskt olagligt i Sverige. I alla fall än så länge.

   Det var ta mig f-n ett av de mest korkade inläggen jag sett på länge.

   Radera
  2. Tror inte du förstod att inläggets kärna handlade om omvänd psykologi. Alla är ju inte kapabla att förstå sånt tyvärr.

   Angående åsiktsregistrering vid värnpliktssortering så är det inget nytt, eller som Jan Guillo skrev på den tid det begav sig om våldsverkare som ville ha gratis vapenträning (ur minnet nu):

   Sveriges försvar är till för att försvara Sveriges demokrati. Eftersom ni är emot den så får ni inte vara med.

   Radera
  3. Jodå. Jag förstod att den första delen av ditt inlägg var "omvänd psykologi". Det var den andra delen jag regerade på.
   Intressant att du dels använder en kommunist som referens (JG) och dels att du anser att demokratin i Sverige skall försvaras genom att synnerligen odemokratiskt förbjuda UNGDOMAR att lära sig samarbete och andra demokratiska värden baserat på deras eventuella partisympatier. I din tankevärld vore det väl underbart om en SD-sympatisör tvingades utföra uppgifter tillsammans med ett gäng nysvenskar.
   Lagom sadistiskt för dig?

   F.ö. får du gärna saga "du" till mig.
   Och jag är rätt säker på att du inte behöver säga "Ni" till sverigedemokrater heller. Jag undanber mig anspelningar på ev. partisympatier.

   Radera
 11. Skolan verkar ha gått åt helvete, då är kanske ett års värnplikt sista chansen att rikta upp det hela och få lite ordning på folk ? Inga mobiler, disciplin & fysträning, campa i snön på vintern, finkan om man inte lyder. Verkar bra. Ren vinst för samhället. Tänk Sparta !

  SvaraRadera
  Svar
  1. För 1-2% av ungdomarna, som dessutom kommer vara de mest välartade för de andra platsar inte i försvaret.

   Radera
  2. Tror mer på värnplikt för alla utom dom mest välartade...

   Radera
  3. Nej tack. Jag vill inte att vissa "icke välartade" ska få professionell utbildning.

   Radera
  4. Värnplikt för de mest korkade, kanonmat, är det som väntar om det inte gäller alla.

   Radera
  5. Tror inte att forcera tjänstgöring är lösningen här. Vi har under 3 decennier förstört allt som har med nationalism att göra - inte så konstigt att folk inte bryr sig om landet sen.

   Fan raketvetenskap det här.

   Jag gjorde värnplikten i 15 månader, om det blir krig imorgon och jag blir inkallad så kan du ge dig fan på att jag flyr fältet direkt. Varför slåss för någonting som inte finns?

   Radera
 12. Kanske dags att införa soldattorpen med lite mark igen som betalning till yrkesmilitären. Tänk vilket lyft. Tyvärr har täppan på 2 ha antagligen växt igen så att odla vete första åren blir nog svårt med bryta stubbar och elda sly kan trots allt vara lite skoj.

  SvaraRadera
 13. Trodde jag betalade nog med skatt för att slippa detta.

  SvaraRadera
 14. Den som inte vill dö för hela världens socialbyrå är en sån däringa fascist!

  SvaraRadera
 15. Skatt är stöld, värnplikt är slaveri.

  SvaraRadera
 16. Det mest intressanta är avsnittet som låter så här:
  "Det nya Sverige är så nytt att inte bara de invandrade har svårt att förstå vad Sverige är för märkligt djur – ingen vet längre vad Sverige är eller vad begreppet står för. Inte ens de som växt upp i landet burna av generationers arv. Begreppet ”Sverige” är idag föga mer än en geografisk yta där det bedrivs sjukvård, utbildning och ekonomisk fördelningspolitik."
  Därför att just det borde studeras noggrannare...
  Är Sverige på väg att upplösas även formellt?
  För ingen tycks ju ta ansvar för något längre...
  Var är samhällsdebatten om det?

  SvaraRadera
 17. Lars du utgår från en falsk förutsättning och hamnar i en felaktig, ideologiskt motiverad slutsats.

  Om man tror att det är sant att Ryssland med aktiva åtgärder, som innefattat betalda desinformatörer anställda som tjänstemän i riksdagen, bulvaner som köper politiker, sabotage av nödkraft i akutsjukhus och störning av infrastruktur som flygledning, betalningssystem och blåljuskommunikationer, och därmed i praktiken bedriver en hybridkrigföring mot Sverige så är alltså Sverige redan i nationellt (hybrid)nödläge där det är försent att låta marknadskrafter korrigera försvarsmaktens bemanningsproblem. Du skulle ha drivit den här frågan hårdare innan Ryssland invaderade Ukraina istället för att nu själv framstå som en desinformatör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit om försvarsmaktens problem med att rekrytera från början. Bara att gå tillbaka och läsa.

   Oavsett kommer inte några pliktutbildade vara på plats i krigsorganisationen förrän om tidigast tre år. Knappast något som sker särskilt omgående. Tills dess måste vi likväl fortsätta rekrytera till yrkesförsvaret.

   Radera
 18. Kan vi inte betala jänkarna några miljarder om året för att de skall försvara oss? De kan nog tänka sig att rekrytera en och annan svensk till det lokala amerikansk-svenska försvaret. Lite lokalkännedom är ju alltid bra.

  SvaraRadera
 19. Men alltså... vad är det för fel på det här landet?? Och understött av en majoritet väljare dessutom.

  SvaraRadera
 20. Våra politiker är vanvettiga som vanligt. Jag tror att mitt förslag här ovan är realistiskt. Legosoldater är inget nytt påfund. Amerikanerna är pålitliga. Sannolikt till och med om Donald Trump blir president, när vi pyntar för säkerhetstjänsterna vi köper av USA. För amerikanerna blir det små extrakostnader för att försvara också Sverige. Putin vågar inte angripa. Jänkarna behöver inte ta några kärnvapen till Sverige för att skrämma Putin från aggressioner. Vi får ett förnämligt skydd av världens överlägsna supermakt till låg kostnad och amerikanerna får lite mer intäkter och kan minska arbetslösheten. Och så får de känna sig "Great".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan på Vasatiden var grunden för den svenska armén legosoldater, så det är egentligen bara att återuppliva gamla pursvenska traditioner.

   Radera
 21. För varje års värnplikt borde man bli "belönad" med lika lång tid "utbildningsbidrag" motsvarande fullt studielån.

  Detta skulle nog kunna få många att tänka sig att göra värnplikt i tex. 3 år och sen studera med betalt uppehälle i 3 år efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för det blir ju billigare än att höja lönen under de där tre åren med motsvarande?

   Men nu är det inte en sådan plikt som det pratas om. Utan fortsatt låga löner.

   Radera
 22. Jag hittade denna intressanta tabeller över minilöner inom Handels för lite olika typer av yrken.
  En nymönstrad ungdom i gröntjänst tycker jag kan nöja sig med en mindre dagersättning. Trots allt är det ungdomar med högst gymnasieutbildning som förmodligen ännu inte flyttat hemifrån och dessutom slipper de ta studielån. Dagersättningen på den gamla goda tiden var inget man blev rik på men det förväntade man sig inte heller.
  När man sedan tar anställning så måste man förstås ha någon slags marknadsmässig lön.
  T.ex är lägstalönen för agerarbetare som arbetat i sex månader i yrket samt fyllt 20 år 23 524 kr
  Glassförsäljare ca 22000 kr/mån osv.
  Givetvis är dessa löner ex. OB-tillägg. Just OB-tillägg för soldater borde då vara betydande med tanke på yrketskaraktär och göra att en månadslön ligger på runt 30-32 tkr/mån med jämförbara yrken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länken glömde jag,
   https://www.handels.se/medlem/lon-och-villkor/lagstaloner/

   Radera
  2. Betydande? Insatsdygn ger 32 kronor per dag. Före skatt. Dvs om de kallas in för en skarp insats, inklusive att hjälpa det civila samhället eller polisen.

   Radera
  3. Nu är ersättning skamlig. Jag menar att den borde vara betydande om man jmf civila yrken där OB förekommer t.ex inom Handels.

   Radera
 23. Nu förstår jag plötsligt varför man ska lägga ner plikverkets( nu rekryteringsmyndigheten) kontor i Göteborg och Kristianstad och öppna ett nytt i Malmö.... Behövs ju inte så många kontor när man ska tvinga dit folk :-)

  SvaraRadera
 24. Inget fel att göra värnplikt, det gör ju större nytta än prata strunt i en blogg. Goddagspiltar kallade vi sådana som inte ville ställa upp och försvara landet i händelse av krig.

  SvaraRadera
 25. Inget fel att göra värnplikt, det gör ju större nytta än prata strunt i en blogg. Goddagspiltar kallade vi sådana som inte ville ställa upp och försvara landet i händelse av krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart har bloggägaren skrivit att det är fel att göra värnplikt? Vad han skriver är ju att det inte är allmän värnplikt och att man inte ska inbilla sig att det är allmän värnplikt för att man kallar in 1-3% av en årskull.

   Radera
 26. Bostadsplikt; staten eller kommuner beslagtar din bostad i ett år för att underlätta med bostadsbristen

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Jag undrar om man inte måste tänka om försvar, krisberedskap och polisväsende helt? Detta har ju havererat i hög grad, verkar det som. Det innebär att en stor mängd personer borde ha någon slags krisberedskapsfunktion/kompetens. Det borde kunna vara reservsoldater, deltidspoliser (ungefär som deltidsbrandmän), sjukvårdare och annat.

  Kanske 1 av 10 svenskar borde ha en sån här funktion. Det borde man kunna lösa med en initial utbildning, löpande utbildningar (säg några dagar per år) och geografiskt utspridd organisation. Man borde också kunna ha material utspritt så att det finns stridsfordon 90, äldre stridsvagnar, bandvagnar, artielleri mm att tillgå för reservsoldaterna. Materialet kan nog också delvis ingå i reservpolisens utrustning. Ett äldre stridsfordon kanske inte har mycket att säga till om på ett modernt slagfält, men duger säkert alldeles utmärkt för att bevaka skyddsobjekt eller gripa terrorister.

  Det hela finansieras rimligvis med en värnskatt (namnet är bra) som betalas av dem som inte ingår i organisationen. Jag är helt övertygad om att man kan få frivilligt folk till sånt här då det ger bra kunskap och gemenskap.

  SvaraRadera
 29. Det är alltid bra att tänka i termer av extremer. Så vad skulle exempelvis hända om vi lade ner försvaret helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. InteÖvertygad, icke jag heller om vad som ska försvaras, är det händelsevis; Svensk regering, SVT, SR, Bokmässan i Göteborg, Aftonbladet-Expressen-DN-SvD,DI-medflera eller rentav advokatsamfundets A Ramberg?
   Naturligtvis icke kommer unisont och sedvanlig trovärdigt från åvan skissat och den i fonden fredsskapande aposteln, USAs Nato.

   Radera
 30. Den rätta lösningen att fylla organisationen är förstås "Svenska Främlingslegionen".

  SvaraRadera
 31. För de moraliska och etiska implikationerna av värnplikt rekommenderar jag att man går till skönlitteraturen. Läs Robert A. Heinleins Starship Troopers och Joe Haldemans Forever War. Två SF-romaner som delvis behandlar detta tema. I den förstnämnda är militärtjänst frivillig men endast den som fullgjort två år är fullvärdiga medborgare. I den andra väljs en minimal andel, de som råkar vara mest lämpade, ut att strida och får i praktiken sina medborgerliga rättigheter upphävda. Vad får dessa system för konsekvenser för ett samhälle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompletterar om Heinleins tankeexpermient åt dig: Endast de som visat i handling (genom att göra frivillig värnplikt) att de är beredda att riskera sitt eget liv för sina övriga medmänniskor får därefter (i boken) rösträtt.

   Radera
 32. Tjänar fan mer på ett callcenter...

  SvaraRadera
 33. Poliser och löner tjafsas det om jämt,varför så lite om försvarsanställda?
  Men som stridsåsnan sa,försvaret var och är fortfarande ett särintresse

  SvaraRadera