Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2016-09-23 10:11

Försvarsutskottet läcker som ett såll - lär knappast informeras om kvalificerat hemliga uppgifter

Det har de senaste dagarna kommit höga skrik från försvarsutskottet i riksdagen kring varför de inte informerades om fast stationering av trupp på Gotland eller inte fått veta något om det kvalficerat hemliga skarpa hot mot Sverige som låg till grund för detta. Men den om och om igen dokumenterade verkligheten är att försvarsutskottet läcker som ett såll och därför endast bör få tillgång till ofarlig information.
Försvarsutskottet består av ett antal riksdagsledamöter som fokuserar på försvarsfrågor, och det är det utskott där riksdagen primärt diskuterar försvarspolitik. Medlemmarna representerar partierna och svenska folket. Ledamöterna är alltså inte skyddsklassade och genom åren har man visat sig vara utmärkta på att läcka information till media och allmänhet. Det gäller förstås inte alla ledamöter, men tillräckligt många. Därtill sitter även SD i utskottet, och det partiet stöder dokumenterat Valdimir Putin och Kreml om och om igen i EU-parlamentet, samt vägrar berätta varifrån de får sin finansiering. Därtill har man nu en anställd rysk desinformatör i sitt riksdagskansli

Det är alltså extremt olämpligt att alls informera försvarsutskottet om något känsligt.

Vad utskottet t ex inte får reda på är faktiska svenska förmågor, som t ex hur lite 100 JAS-plan innebär när man drar bort de som är på service, underhåll, har flygförbud eller liknande. Vilket förstås är illa, för då fattar inte försvarsutskottet hur få operativa plan de kommande 60 JAS 39 E/F innebär.

Till läckor från försvarsutskottet genom tiderna hör t ex foton på hemlig utrustning, fordon och vapensystem som officiellt ej finns i Försvarsmakten. När jag gör studiebesök inom försvar eller polis har jag mycket tydliga instruktioner på vad som inte får fotograferas. Huruvida försvarsutskottets medlemmar inte får dessa instruktioner, inte fattar enkla instruktioner eller helt enkelt skiter i det av ren okunskap eller illvilja lämnas som en övning åt läsaren. Som författare är dock fotona ofta utmärkt research.

Man ska inte förmoda illvilja när det hela kan förklaras med okunskap och inkompetens. Men det är inte konstigt att försvarsutskottet inte informeras om hemliga uppgifter. Att de då inte får ta emot kvalificerat hemliga uppgifter är än mindre konstigt, liksom information om svenskt operativt beteende som att stationera ut trupp på Gotland.

Sedan får utskottets ledamöter vara kränkta bäst de vill. Lär er hålla käften så kanske ni kan bli informerade före media. Men när det skett har facit varit att åtminstone några ledamöter direkt slänger sig på telefonluren och ringer just media. Huruvida andra "Sverigevänner" istället ringer Kreml är okänt. Det är åtminstone nu känt att en av "Sverigevännernas" politiska sekreterare har fått sex miljoner från Ryssland och fritt kan röra sig i riksdagen. Enligt uppgifter ska han vid flera tillfällen pratat med ledamöter i försvarsutskottet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. vi kan inte undvika misstanken att främmande makt (Ryssland, Turkiet) planterat inflytelseagenter i central position i Sveriges ledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi kan inte undvika misstanken att främmande makt (USA, EU) planterat inflytelseagenter i central position i Sveriges ledning.

   FIFY

   Obligatorisk läsning för 'gullible Swedes': Den Svenska Trollfabriken

   Radera
  2. Kul att du länkar t en artikel helt fokuserad på den Kremlavlönade Hirdmans lögner.
   http://cornucopia.cornubot.se/2016/09/sven-hirdman-ryssland-har-planer-for.html

   Radera
  3. Varför skriver du på engelska? Dåligt svenskt ordförråd?

   Radera
  4. visst, om man väljer spela på Ryssland och Turkiets sida så. Fint, då vet vi det

   Radera
  5. Vad är det där för jävla skitartikel?

   Skulle svenskarna tycka illa om Ryssland? Det har en rik matkultur, en rik litterär kultur, en lång historia, osv etc.

   Jag är oerhört pro-rysk och gillar ryssar. Det är därför jag är emot Putin. Det ryska folket förtjänar verkligen bättre ledare än det rövarband som säljer ut folkets rättmätiga egendom samtidigt som de skickar sina egna familjer till London och Dubai.

   Radera
  6. Tja, med tanke på det kvalificerade ointresse som man visade upp för stasi-arkivet så tror jag nog en och annan höjdare finns med där.

   Radera
  7. @Cornuboten - Det enda som är 'kult' i sammanhanget är att även din verksamhet hör till den omdiskuterade Svenska Trollfabriken.

   Också tack för medgivandet att du inte ens har sneglat på Göranssons artikel, ty hade du gjort det så hade du förstått att den kretsar runt välavlönade krigstrummande psyops-tomburkar som dig själv och DN:s Mikael Holmström. Hirdman är bara en av förstårsigpåarna (de andra är Hans Blix och Johan Kihl) som artikelförfattaren har intervjuat i ämnet.


   F.ö. kan 'gullible' inte översättas till svenska utan att ordet tappar en del av sitt semantiska värde, då exempelvis 'lättlurade' har en annan innebörd. Det kan dock vara svårförklarligt för folk som enbart talar svengelska...

   Radera
 2. Nja.. det har kommit skrik från propagandamegafonen. Tror inte det finns nån anledning att vidareförmedla den till helt irrelevanta mål.

  SvaraRadera
 3. På den gamla "goda tiden" då sossarna regerade med stöd av VP(K), fick inte kommunisterna ha något med försvaret att göra.
  På den tiden spände kommunisterna i Sverige upp paraplyet när det regnade i Moskva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men dagens (V) är inte vidare intresserad av Putins Ryssland på det politiska planet? Där är väl vissa partier på högerkanten som SD mer på gång så att säga. (V) idag är mer ett klassiskt allt-till-alla-andra-betalar-parti.

   Radera
  2. Det finns nog gott om femtekolonnare inom flera partier, eftersom det finns en missuppfittning att neutralitet innebär att man balanserar brädet, dvs springer alla parters ärenden.

   Radera
  3. Antagligen så kommer nog många vänsterpartister, om de pressas på saken, erkänna att RF inte är en socialistisk regim. Dock så finns det nog många där som har en rejäl antipasti mot USA och NATO och därför skulle kunna läcka.

   Sen får man inte glömma mp där det antagligen finns ett antal personer som är oerhört naiva som skullekunna läcka pga det.

   Men jo, det finns nog SD:are som läcker också

   Radera
  4. Antipati inte antipasti

   Radera
  5. Ja nu är det väl som det skrivs här, det är hatet (motviljan) mot USA som är drivkraften, finns väl inget "idyllsamhälle" som man kan ha som förebild, Nordkorea är väl lite väl obskyrt i det sammanhanget.

   Radera
  6. Tragiskt och farligt om antipatier (eller antipasti, mums!) leder till att man förråder sitt land. Särskilt illa om man är folkvald. Jag blir mörkrädd..

   Radera
  7. Lite offtopic marker jag även ang antipasto att Richard O lyckats överträffa mig I felskrivning :-)

   Radera
  8. Vore på sin plats att ge politikerna intressant men ofarlig information, och sen följa upp vad som läckt ut. Med lite tur kan man då få reda på vem som inte kan hålla tyst.

   Radera
 4. Vi får heller inte glömma alla(h)s vår folkkäre ledamot Abdirisak Waberi (M). Tidigare suppleant i försvarsutskottet. Skit in, skit ut.
  https://www.youtube.com/watch?v=wNDeeoUNvAk

  SvaraRadera
 5. En liten glädjande rapport från periferin, "Merkel defence minister Willy Wimmer now wants to expel USA from Ramstein airforce bas in Germany". Det rullar liksom inte din väg nu Corny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen perifert. Det måste vara ett annat Tyskland än det som ligger nere i Europa för där heter försvarsministern mig veterligen heter Ursula von der Leye.

   https://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/EN/FederalGovernment/Cabinet/UrsulavonderLeyen/_node.html

   Radera
  2. Fick du förresten tag på nån gynekolog, Wikström? Helgen närmar sig med stormsteg så det är väl synd om du blir utan pengar för att din vagina fortfarande är obrukbar.

   Radera
  3. @Ben, med tanke på hur hårt han suger så klarar han sig nog ändå

   Radera
  4. Gynekolog? Är han gynekolog den där typen som var maniskt intresserad av ovanliga svampar och parasiter?

   Radera
  5. Ben, du är grov på ett roligt sätt... Tack för lite fredagsunderhållning! :)

   Radera
  6. Ingen aning, han frågade t o m mig här i kommentarsfältet om jag var gynekolog så man får förmoda att han var i svårt trångmål.

   Radera
  7. Man kan iofs förstå misstaget, här i kommentarsfältet känner man sig ju som en gynekolog. Ständigt omgiven av en massa fittor.

   Radera
  8. Ja du har rätt Ben, Willy är inte försvarsminister men han har en tid varit försvarspolitisk talesman för CDU/CSU och efter det parlamentarisk statssekreterare för den tyska försvarsministern.

   Radera
  9. "Har varit", är väl nyckelorden här. En föredetting som vill tillbaka in i rampljuset genom att slänga ur sig något uppseendeväckande, men synnerligen osannolikt.

   Radera
  10. @Wikström:

   Så varför skrev du det då? Och vad har det med Merkel att göra? Han har väl inte tjänstgjort under Merkel? Vad är det för lögnaktigheter du helt okritiskt citerar?

   Radera
  11. Jag erkänner att informationen vad gäller statusen på Willy Wimmer inte stämmer och kan inte gå i god för att hans uttalande också stämmer.

   Radera
 6. Haha nu börjar msm foliehatta också :)
  http://www.expressen.se/ledare/sds-putinlakejer-ar-ett-sakerhetshot/

  Propaganda rakt ur skolboken. Då är det tydligen en agenda som ska sättas i verket som vanligt. Samma som pågår i USA men som ska tryckas in i vasallerna också:
  https://youtu.be/ufkHt8dgG8I?t=21s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför startar du alla inlägg med haha? Du har väl inget att vara glad för innan olje- och gaspriserna går upp och lönen äntligen kan betalas ut?
   Fram till dess får du fortsätta med Dafgårds och bag'n box.

   Radera
  2. Med tanke på oljepriset och Rysslands finanser är det nog snarare Dogman och T-röd.

   Radera
  3. Racka inte ner på T-Röd! T-Röd silar man genom en limpa, som man dessutom kan äta upp sen. Perfekt att ha i krisläge.

   Radera
  4. Därför att det alltid är min första reaktion när jag öppnar systemmedia :)

   Radera
  5. Jag är smått oroad av vad ryssar och diverse troll tar sig till när pengarna tar slut. Äta roadkills och slå huvudet i stolpar?

   Radera
  6. Vad skulle problemet med det vara? Saknar du förmultnande grävlingar?

   Radera
  7. Tänkte väl mest i det stora. Vad gör regimen när dom blir bankrutta?
   Men känner också viss oro angående gravfriden för dessa asfaltsvägarnas olycksbarn.

   Radera
  8. Det gör inte jag, de blir finfin gödning, bojsänken eller utfyllnad i nåt golfbanebygge.

   Radera
  9. Men vad fan.
   Att håna rysstroll, senilkonservativa och SDdårar är väl givet.
   Men att dansa på oskyldiga däggdjurs gravar.

   Radera
 7. Jag tycker att det är synd att Cornu använder ordet "såll" med en så negativ klang i rubriken. Det är väl med såll som man skiljer agnarna från vetet, och det kan behövas i dessa tider;)

  SvaraRadera
 8. Det är osmakligt att klaga på att SD inte redovisar bidrag till partiet.
  Du vet ätt tokvänstern bedriver häxjakt på människor som stödjer SD.
  Du är säkert för att man ska rösta muntligt i vallokalen också !

  SvaraRadera
 9. SD är sannoikt et mest genomlysta partiet i sveriges historia, och om spioner avlönas så här genomskinligt så bör det inte vara särskilt svårt att hitta fler.

  SvaraRadera
 10. Hela regeringen bör inte ens informeras. Löfven, Ygeman, Hultqvist och Johansson är nästan för mycket.

  SvaraRadera
 11. Hela regeringen bör inte ens informeras. Löfven, Ygeman, Hultqvist och Johansson är nästan för mycket.

  SvaraRadera
 12. Lite off topic, ni som undrar varför Putin har en så stel högerarm, och varför han i så fall inte varierar sig med att använda vänster hand i stället, ni har svaret i följande artikel. Orsaken till Putins stelhet är orsakad av Finlands före detta ärkebiskop John Vikström.

  https://www.hbl.fi/artikel/putins-styva-hogerarm-forbryllar-forskarna/

  SvaraRadera