Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-20 08:52

Fäll budgeten!

Idag presenterade svampregeringen sin nya budget. Eftersom decembersveket ("decemberöverenskommelsen") är upphävd finns det nu ingen anledning för övriga partier att acceptera socialisternas budget. Istället bör samtliga partier som ej deltagit i budgetarbetet rösta emot budgeten och därmed fälla den i riksdagen. Utan förhandling med övriga partier finns ingen anledning att godkänna budgeten.
Stefan Löfven öppnade förra veckan för att det är helt okej att samarbeta med Sverigedemokraterna eftersom han blev upprörd över att inte få deras stöd i en fråga.

Därmed måste det implicit vara helt okej enligt Stefan Löfven att rösta likadant som Sverigedemokraterna, även för alliansen.

Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna är större än (s)(v)a(mp)arna och kan därmed fälla budgeten.

Sedan får regeringen vara sura, men helt enkelt återkomma och förhandla, förslagsvis med alliansen, som därmed får påverka några poster i budgeten, så de inte röstar emot. 

Att lägga en enda budget är en svensk styggelse och något att skämmas över. Det är bättre demokrati att bryta loss alla poster och individuellt förhandla fram hoppande majoritetsstöd (dvs över 50%) för samtliga dessa poster i parlamentet. Det fungerar utmärkt i exempelvis våra grannländer och borde fungera utmärkt även i Sverige.

Med hoppande majoritetsstöd för olika poster kommer lagda budget inte reflektera en minoritetsregering, utan det samlade svenska folkets åsikter och vilja i riksdagsvalet. Som det är nu får en regering med endast 37.9% av väljarstödet i valet bestämma, vilket är något att skämmas över. Sverige kan bättre. Det är dags att söka majoritetsstöd för budgetens olika komponenter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Det sjuka är att det är värre än 37,9%.

  I riksdagsvalet 2014 var 7 330 432 personer röstberättigade. Valdeltagandet var 85,81 procent.

  Den sista december 2014 uppgick Sveriges befolkning till 9 747 355 personer.

  Detta innebär att av befolkningen i stort röstade 2 384 002 personer på svamparna. Det motsvarar 24,4% totalt. Denna minoritet ska alltså styra Sverige? Det är givetvis inte bättre när andra sidan vinner. Jag kan bara konstatera att nuvarande sätt att styra landet på är undermåligt och att regeringarna är illegitima, inte i juridisk eller politisk bemärkelse men den maktfullkomlighet som man uppvisar och tar sig oberoende av det totala väljarstödet är vidrigt. Det måste finnas bättre sätt att styra ett land som är mer pragmatiskt och blandar sig i folks liv mindre, man har helt enkelt inte mandat att göra det man gör från folket ändå tar man sig den rätten.

  Hur avanmäler jag mig från statens/riksdagens/regeringens övergrepp på mig, min individ och min person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska det behövas? Det är väl bättre att acceptera att man inte har det mandat som krävs för att göra de enorma förändringar som man genomfört i modern tid och istället inta en defensivare hållning i samhällsfrågor. Ja det kan säkert bli tuffare för de som är beroende av en allsmäktig stat som stjäl, rövar och ger bort till ändamål som de själva bestämt utan stöd för det. Sen att man ljuger och mörkar att ens stöd är bedrövligt gör det inte mer legitimt.

   Detta sker för övrigt i princip överallt för varför inte ta sig så mycket makt som man tillåts ta. Makten framför allt är vad som gäller.

   Om man ville skapa frizoner eller alternativa medborgarskap/folkbokföringar så skulle man kunna göra det för att individer i samhället skulle ha en större valfrihet att kunna leva mer i linje med sina egna värderingar men det vill man så klart inte för det innebär att avstå makt och det finns inte på kartan.

   Jag föredrar att kämpa för förändring och diskutera att det finns alternativa sätt att göra saker på än de nu allenarådande. Våra politiker är vår nya adel. För mig kvittar det om jag har en godsherre som är greve, kung eller riksdagsman, det är lika uselt oavsett.

   Radera
  2. Jag utgår att du inte fick godkänt på samhällsvetenskapen eller matematiken på högstadiet. Kul att mixa och blanda bland siffrorna? Eller försöker du påstå att sverige fick +2 400 000 (ca) röstberättigade mellan 19 september och siste december 2014? Det är en rätt så normal omständighet att det endast är röstberättigade som röstar, om man vill ha ett legitimt val dvs.

   Av de röstberättigade i sverige som valde att nyttja sin möjlighet att lägga sin röst, valde 37,9% att lägga sin röst på antingen S eller MP.

   Radera
  3. Förresten, det sjuka är att det är mer än 37,9% eftersom jag utgår från att V - som valt att vara med och förhandla om budgeten till skillnad från vissa andra partier - kommer stödja den.

   Det är i själva verket 43,62%.

   Men visst, vill de övriga legitimt valda partierna ta sitt ansvar och fälla budgeten och sedan, som föreslås i bloggposten, sätta sig ner och förhandla över blockgränserna så vore det mycket bra för sverige. Det intresset verkar inte finnas, alltså får 56,38% av de röstberättigade väljarna som valde att lägga sin röst se på när en minoritetsregering lägger sin budget. Inget konstigt med en minoritetsregering egentligen, men det är ganska så onödigt.

   OBS! Sverigepsykopaterna behöver inte anmäla sitt intresse för att få vara med, då ingen normalt funtad människa sätter sig vid förhandlingbordet med en facistisk minoritet.

   Radera
  4. Nu förstår jag inte vad du menar faktiskt med samhällsvetenskapen och matematiken. Kanske missförstod du vad jag skrev.

   Jag påstår precis det jag skriver. 24,4% av Sveriges befolkning röstade på den regering vi har av en total befolkning av 9 747 355 personer. Sen kan man tycka att det är legitimt att människor inte har rösträtt. Ett legitimt val består alltså att endast de röstberättigade röstar men vilka har då rimligtvis rösträtt? Är det legitimt att endast de som fullgjort sin militärtjänstgöring får rösta? De flesta svarar nog nej vilket visar att vem som är röstberättigad är flytande över tid. Faktum kvarstår att endast 24,4% röstade på regeringen.

   Då kanske man ska ta det lite lugnt med slöseriet och reformerandet men det gäller inte bara nuvarande regering utan även de regeringar som regerat innan. Jag har svårt att se att 24,4% av befolkningen ska ha rätt att inkräkta massivt på övriga befolkningens liv.

   Radera
  5. Jepps, som jag misstänkte måste du ha misslyckats kapitalt på samhällsvetenskapen på grundskolan. Det finns tyvärr inget snällt sätt att beskriva en internettomte (du) som tycker det känns jäkligt misstänkt att tex spädbarn inte får lov att rösta i svenska val, och alltså får räkna sig som överkörda av nuvarande regering.

   Radera
  6. Ja personangrepp är det enda ni klarar av när argumenten inte finns där. Det är vanligt på internet när argumenten tar slut, då har man istället misslyckats i skolan eller förstår inte hur det fungerar eller någon annan slumpartad invändning som inte har med frågan att göra. Ingenstans har jag skrivit att spädbarn ska få rösta eller att det är fel att ett antal människor inte har rösträtt. Det jag däremot säger är att jag ifrågasätter hur en liten minoritet kan anse sig vara en majoritet och sedan våldföra sig på människor som inte ens har en talan. Men nu har du misslyckats med att förstå det i två raka inlägg men det är förmodligen med flit för det är lättare att kasta invektiv omkring sig och argumentera mot något som jag inte ens sagt.

   Jag anser att demokrati borde handla om att värna människors rättigheter oavsett om de rösträtt eller inte. Istället är det ett verktyg för en minoritet som gömmer sig bakom ett påstående om att de är en majoritet för att legitimera sina stölder och sitt våld på andra människor vilket de motiverar genom att påstå att det är för allas bästa.

   Radera
  7. Problemet ned ditt resonemang D.L. är att du utgår från att de ca 2,4 miljonerna som inte röstade i valet inte skulle ha röstat på S/MP. Det mest sannolika är att 37,9 % skulle ha gjort det, men det vet vi inget om.

   Radera
  8. Dl, om jag först förklarar för dig i pedagogiska ordalag med väl underbyggda argument varför du har fel och du skakar av sig den förklaringen som en tvättäkta fåntratt, så tar jag mig friheten att gå till ett gammalt hederligt personangrepp.

   Om du är så jävla dum att du inte förstår min förklaring och "unknowns" förtydling ovan så kan jag inte hjälpa dig.

   Snälla. Sluta idiotförklara dig själv och läs på om representativ demokrati.

   För helsifyr mannen, om folk ute i stugorna resonerar som du är det ingen chock att upp mot 20% säger sig vara beredda att rösta på sverigerasisterna, partiet som öppet säger att de vill avskaffa fria medier och införa lite hälsosam diktatur bakom en stark ledare i Sverige.

   Radera
  9. @unknown

   Nej det gör jag inte alls. Jag har inget emot att man bildar regering med det stöd man har men man bör vara försiktig med att köra över folk då det direkta stödet man har är litet.

   @Stoffe

   Personangreppen fortsätter således. Problemet med era resonemang är att de fungerar i Ryssland och Nordkorea också, det är legitimt så länge vi har bestämt att det är legitimt.

   Ni hakar upp er på fel saker. Jag har inget emot att man bildar regering, jag har inget emot att alla inte har rösträtt osv. För att köra lite oärlig debatteknik som du verkar gilla Stoffe. Det är ditt sätt att resonera som leder till gaskammare, det är ju legitimt för regeringen har sagt att det är legitimt med stöd av en minoritet.

   Skillnaden på ert och mitt resonemang är enligt min syn att jag ser vår demokrati som något bräckligt där man bör värna individen och ta hänsyn även till de som inte röstade på det styrande partiet. Helt enkelt gå varsamt fram. Istället går man fram som rena ångvältarna och får man lite att säga till om läggs direkt förslag som utdelar rejäla smockor till de väljargrupper man inte har stöd av, jag tycker det är ett vämjeligt sätt att sköta det på. Demokrati är inte ett verktyg vare sig för en majoritet eller minoritet att förtrycka resten. Moraliskt kan det anses ligga mer i linje att man med stöd av en majoritet gör så men som det är nu har man en stor minoritet. Mitt resonemang har väldigt lite med representativ demokrati att göra eftersom det handlar om folkligt stöd och inte hur man får nämnda stöd.

   PS det är hopplöst att skriva inlägg här eftersom rutan är så liten och förhandsgranskningen är lika usel den. Hädanefter får det bli till att köra med one-liners.

   Radera
  10. *smack* <-- ljuder som uppstår då min handflata träffar mitt ansikte, för av en djup suck.

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Representativ_demokrati

   Om du sen anser att det demokratiska systemet i förlängningen "leder till gaskammare" så får det stå för dig.


   "Demokrati är inte ett verktyg [...] för en majoritet [...] att förtrycka resten."
   Jo. Det är det. Det är exakt vad det är. Herregud alltså. Jösses. Suck!!

   Radera
 2. Nej, vi kan ju inte skada Löfvéns självförtroende. Han styr landet och tänker inte avgå även om han förlorar nästa val, Putin-style.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var iof inte det han sa. Men det är ju roligare om han sa så.

   Radera
 3. Allianspartierna är ju ingen opposition längre. upphörde med DÖ och även om den sedermera "bröts" så lever den i praktiken vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Kommer inte att hända. DÖ finns inte längre men lever i praktiken kvar. Ingen opposition finns förutom SD. Tror därmed att politikerföraktet ökar.
   Ser med bävan fram mot nästa lågkonjunktur när regeringen lånar miljarder i högkonjunktur för att få budgeten gå ihop.

   Radera
 4. Man kan ju skratta åt ryssarnas val men vad ska man säga om Sveriges? Putin har ju ivf ett majoritetsstöd hos sitt folk till skillnad från den låtsasdemokrati vi har i Sverige. Alliansen kommer lägga ner sina röster i enlighet med DÖ. Enfaldiga människor styr landet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära rysstroll. I Nordkorea har man också majoritetsstöd.

   Radera
  2. Fast faktum är nog att Putin faktiskt har ett majoritetsstöd, eller åtminstone nära därtil. De flesta ryssar verkar rätt positivt inställda till honom.

   Radera
  3. Rysstroll? Måste vara härligt att se allt som en rysk konspiration. Enkla svar på allt. Får man äta caviar och dricka vodka eller utesluts man från klubben då?

   Radera
  4. Verkligen?
   http://cornucopia.cornubot.se/2016/09/endast-31-av-ryssarna-stoder-putins.html

   Radera
 5. Allianspartierna kommer ju göra som man alltid har gjort, som alla partier (utom SD) alltid har gjort - man röstar på sitt budgetalternativ. Rent valmatematiskt kan Alliansen och SD fälla regeringen om alla röstar på ett gemensamt budgetförslag, men det betyder inte att Alliansen kan *regera* därefter om man inte vill göra det med stöd och eftergifter till putin-kramarna i SD. För utan dem så är man mindre än de tre rödgröna partierna.

  Nej, det enda sättet att kunna få en stabil regering är ett valresultat som gör Alliansen större än de rödgröna, då blir det en ny (minoritets)regering på samma sätt som 2010-2014.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu säger väl Alliansen att de ska lägga en gemensam budget 2018 oavsett hur stora de är i förhållande till övriga partier och block.

   En Allians i minoritet kan ej bilda en stabil regering med 40% i ryggen. Jag ser 3-4 alternativ för majoritetsregeringar:

   1. Alliansen som förhandlar med SD.
   2. De rödgröna + L + C
   3. S + M
   4. M + SD + KD

   Alternativ 2-4 är mindre troliga då Alliansen först går till val tillsammans och sen gör något helt annat efteråt.

   Radera
  2. Beror på vad du menar med "stabil". Alliansen kan bilda en minoritetsregering likt den 2010-14 om man blir större än de tre rödgröna partierna och få igenom sina budgetar under mandatperioden.

   För att få en budget fälld i ett sådan scenario krävs för det första att de tre vänsterpartierna lägger fram en gemensam budget (högst osannolikt annat än första året) och att SD röstar på deras budget. Med tanke på att nissarna i det partiet röstade på Alliansens budget - som de tyckte var dålig - vet man ju aldrig, men jag bedömer det som osannolikt att SD skulle ge dem stöd.

   De fyra alternativ du spaltar upp är rent mandatmässigt möjliga, men politiskt är alla att betrakta som helt osannolika.

   Radera
 6. Det är nu som oppositionen får visa vad de går för. Jag tror inte att budgeten går genom eftersom DÖ är kaputt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Har Löfven verkligen sagt att det är ok att sammarbeta med SD? Karln stod ju för bara några veckor sedan i talarstolen och svamlade om järnrör och vit maktkultur etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han har givetvis inte sagt att det är OK att sammarbeta med SD.

   Radera
  2. Nej, att samarbeta med SD är inte okej. Att få stöd från SD är däremot okej. Men det är bara okej om det gäller socialdemokratiska förslag. Om det gäller borgerliga förslag så är det fascism och rasism att få stöd av SD. Ungefär så har Löfven sagt.

   Radera
  3. I Löfvéns Europa byggs inga murar minsann, men man kan fortfarande strypa immigrationen(vilket, jag principiellt inte har något emot, den föregående flykting och immigrations politiken var knappast realistisk) genom att ändra på några summor och beräkningar i budgeten!

   Radera
 8. Du använder uttrycket socialist fel. Socialister söker planekonomi (att alla produktionsmedel ska ägas gemensamt av folket). Detta har praktiskt sossarna inte eftersökt under mycket lång tid och allt sådant är sedan en kanske inte lika lång tid borta från partiprogram och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planekonomi är inte samma sak som att produktionsmedlen ska ägas av folket. Planekonomi kan knappast ens sägas vara socialism. Läs på lite.

   Radera
  2. Jag lyssnar just nu på kommunisten Ulla Andersson; hennes parti vill ha planekonomi, men vete sjutton om socialisterna i S eftersträvar detta.

   Radera
 9. Tur att många yngre i ens närhet kunnat och viljat bosätta sej utomlands,synd på sätt o vis när deras färdigheter är en bristvara i sverige.

  SvaraRadera
 10. Hade varit lämpligt men staken är nog tyvärr lite för klen hos Aliansen för att göra något som är så pass "outside of the Box"..

  SvaraRadera
 11. Budgeten kommer att gå igenom, DÖ 2.0 gäller, d.v.s. den icke uttalade versionen. De enda som jag hitintills har hört säga sig aktivt vilja fälla budgeten är SD. Alliansen kommer troligen lägga ner sina röster och nöja sig med att stå vid sidan och gnälla.

  SvaraRadera
 12. En skattehöjning som inte riktigt kommit fram.
  Inget fel att begränsa kemikalier men kryphålet är att näthandlar med lager utomlands omfattas inte av skatten. Så hur går de för de inhemska handlarna?
  http://www.di.se/nyheter/regeringen-hojer-skatten-pa-spelkonsoler/
  "Förutom spelkonsoler påverkar skatten bland annat tvättmaskiner, mobiler och tv-apparater. "

  SvaraRadera
 13. Man kan inte längre fälla en budget bara se till att ett annat alternativ får fler röster.

  SvaraRadera