Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-15 11:58

Detta gäller för soldaterna på Gotland

Vad gäller för soldaterna på Gotland, just nu från 421:a kompaniet vid Skaraborgs Regemente, och deras anställningsförhållanden när de nu är stationerade som fast styrka på ön? Jag ställde frågor om detta till Förvarsmakten och här är deras svar.
Med en utplacering för att arbeta på en annan plats en längre tid är det förstås av intresse hur detta ska fungera för anställda soldater och officerare - det handlar inte om värnpliktiga, som ligger inne veckovis, utan om anställda med hem, eventuellt husdjur och kanske familjer.

Försvarsmaktens informationsavdelning påtalar att 421:a kompaniet vid tillfället tillhörde Försvarsmaktens operativa reserv, och alltså hade en viss beredskap för att kunna skickas på insats inom eller utanför landets gränser utan föregående varsel.
"Kompaniet som är där nu är Försvarsmaktens operativa reserv som står i beredskap för att kunna användas med kort varsel så personliga förhållanden bör de haft en plan för."
Antagligen är detta första gången Försvarsmaktens operativa reserv inom armén faktiskt skickas på skarp insats för försvar av konungariket Sverige. Alternativa tidigare tillfällen kan ha varit ubåtsjakterna de senaste åren, men dessa berörde främst marinen.

De förband som framöver kommer avlösa 421:a kompaniet kommer ha förvarning om sin utstationering på Gotland och kommer därmed ha tid att planera personliga förhållanden inför omgrupperingen till ön.

Vad gäller ekonomiska ersättningar, så var det ursprungligen den utskällda insatsarbetstiden under beredskapskontrollen. Därefter är det planerad arbetstid, inklusive eventuella övningsdygnsersättning om man ligger i fält och övar. Därtill räknas hela vistelsen på Gotland som tjänsteresa, så avtalsenligt traktamente ska utgå.
"Har man inte arbetsort Gotland så räknas det som tjänsteresa, och då gäller förmåner enligt gällande avtal."
Under utstationeringen på Gotland kommer personalen delvis att rotera arbetet och vid flera dagars sammanhängande ledighet åka hem i omgångar på vad som kan sägas motsvara permission. Detta skiljer sig egentligen inte från en utlandsinsats, där man också får möjlighet till hemresa och permission ibland.

I slutändan kommer soldater, gruppchefer och officerare få en viss löneförhöjning under utstationeringen, men kommer alltså bara komma hem under begränsade perioder.

Nästa pansarskyttekompani (eller mekskytte kanske man ska kalla infanteristerna från Boden?) kommer från Boden om 2 - 3 veckor. Detta talar för att man kommer stationera ut förband i cirka fyra veckor (medräknat 421:s beredskapskontroll) åt gången på Gotland. Frågan blir om man även kommer kalla in GSS/T-kompanier, då vi i princip bara har 2-3 hyfsat fullt bemannade GSS/K-kompanier med pansarskytte. Ett alternativ är förstås att man även tar in motoriserat skytte från 71:a bataljon under perioder. Dessa har dock avsevärt lägre slagkraft med sina pansarterrängbil 360 och mycket låg förmåga att verka mot attackflyg och attackhelikoptrar, till skillnad mot de stridsfordon 90-utrustade pansarskyttekompanierna. Alternativt kommer GSS/K-kompanierna med pansarskytte/mekskytte att få flera perioder var på Gotland det närmaste året.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Litegrann som för alla som bor i småstäder och ligger borta hela veckorna på jobb 20-100 mil hemifrån, men de får inget traktamente.

  SvaraRadera
 2. Litegrann som för alla som bor i småstäder och ligger borta hela veckorna på jobb 20-100 mil hemifrån, men de får inget traktamente.

  SvaraRadera
 3. Det där med att hela jordens befolkning ryms på Gotland... Hela svenska försvaret ryms också där, och är snart där?

  SvaraRadera
 4. Förbereder vi oss för krig, eller? Vet politikerna nåt som dom inte berättar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nån blivit mördad i ditt kvarter bara för att en polisbil rullar förbi?

   Radera
  2. "Si vis pacem, para bellum" -Vegetius

   Radera
  3. Tyskland verkar ju också förbereda för något. Dels det där med att de går ut med att civilbefolkningen ska klara sig x dagar utan hjälp och nyligen fick tyska armen tillstånd att genomföra operationer i Tyskland vid en "särskilt händelse".

   Säkert bara "försämrat säkerhetsläge".

   Radera
  4. Däremot så kan man ju vara säker på att något kommer att hända om du ser Ben köra förbi ditt kvarter, du vet bara inte vad.

   Radera
 5. Är inte 71:a bat rätt upptagna med Mali nu och under resten av året?

  SvaraRadera
 6. En fråga: Flyttar man hela kompaniet med utrustning vid avlösning eller bara personalen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personal och utrustning, lätt som tung, brukar liksom höra ihop :-)

   Radera
  2. Iofs, men det finns ju vissa truppslag där man bemannar utrustningn istället för att utrusta manskapet. (Det låter bättre på engelska)

   Radera
 7. Dom bör rimligen ha fått en liten blänkare till förvarning innan övningen påbörjades men undrar hur många andra yrkesgrupper som hade accepterat dom arbetsförhållandena. Tur att det finns ganska mycket entusiasm hos försvarets anställda.

  SvaraRadera
 8. Varför in i det glödheta lade man ner förbanden på Gotland? Staten sålde ut fastigheterna för en spottstyver, bergrum förseglades/fylldes igen, fasta pjäser demonterades, personalen avskedades, nu 15 år senare är man tillbaka till "GÅ", personal saknas, fastigheter saknas, som tur är finns fortfarande övningsområden kvar, Tofta och ett par ställen på Norra Gotland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvaret sålde F6 flygplats i Karlsborg till Karlsborgs kommun för 1 krona, nu köper Försvaret tillbaka flygplatsen för 111 milj kr.

   Radera
  2. Det var många unga dårar bland tjänstemännen som utredde nedläggningarna. Jag känner en av dem, han är numera revisor i ett litet landsting och saknar fortfarande historiekunskap, fantasi och ett rörligt intellekt. Men, vi lär oss aldrig av historien.

   Radera
  3. Enligt en vis man är det vad vi lärt av historien -
   att ingen nånsin lärt sig något av den.

   Och din landstingsrevisor är nog representativ
   för beklagligt många av samma sort.

   Radera
 9. Det är händelser som dessa som skiljer soldatyrket från det civila. Den mentala och personliga beredskap som i vart fall borde finnas att med inget varsel dra dit man blir beordrad ,vare sig det är Gotland eller Långtbortistan och där vara beredd att döda och dö.
  För detta är vi, svenska folk, beredda att betala en månadslön på runt 18 000:-. Skrämmande.

  SvaraRadera
 10. 150 man borde fungera som snubbeltråd och inget annat. Ryssarna har en marin infanteri brigad placerad i Kaliningrad ungefär något 10 mil från Gotland. Den består 2-4 bataljoner varav en bataljon kan luftlandsättas 1 eller 2 stridsvagns bataljoner i värsta fall utrustad T-80 i bästa fall utrustad PT76 Till det tillkommer luftvärns och artilleri bataljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men i och med 150 man med strf90 måste det faktiskt till en ordentlig insats för att ta Gotland. Utan militär närvaro räcker det ju att bara dyka upp med några hundra man, säkra hamn/flygplats och sen är saken biff.

   Radera
  2. Luftlandsätta en bataljon T-80? Hur fan har du tänkt att ryssen ska lyckas med det? 😂

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Hade varit bättre att ge soldaterna en bättre lön från början och sen göra undantag i arbetslagstifning för dem. (slippa hotellkostnader vid högvakt exempelvis...)
  Kompensera med mer ledighet istället för ob osv.

  SvaraRadera
 12. En tanke bara. Är gotland verkligen såå spännande att försvara? Om jag var främmande makt skulle jag vilja att hela försvaret satt och häckade på gotland när jag tog in stockholm. Fast jag kan inte mycket om militär strategi ska jag erkänna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta på kartan så ser du att Gotland ligger synnerligen strategiskt.

   Radera
  2. Har du Gotland så har du operativ frihet över hela södra Sverige samt kan med rätt vapensystem dominera östersjön.
   Det är dessutom förhållandevis lätt för Ryssland att underhålla Gotland pga korta avstånd och möjligheten att kunna flyga in underhåll. Om de vill kunna skeppa in så finns det hamnar av tillräcklig storlek och då är frågan mest om de kan bekämpa de svenska och eventuellt tyska ubåtarna i östersjön.
   Så nog är det en extremt viktig punkt framförallt eftersom det inte finns någon som tror att Ryssland är intresserade av att annektera Sverige.

   Radera
  3. Stockholm är nog ganska ointressant. Om (gud förbjudet) ett läge med främmande makt på svensk mark skulle uppstå så nöjer man sig med att spärra av vid den naturliga barriären i Södertälje eller kanske ännu längre söderut. Kan man ta Bohus, Halland Skåne Blekinge Småland Öland och Gotland Så är Natoland hotat eller säkrat beroende på vilken främmande makt som hinner först. Vare sig Ryssland eller NATO är så intresserade av Sverige men det är förödande för bägge de parterna om Sverige faller i den andres händer.
   Så det har inget med politik att göra om vi skulle kunna hålla oss utanför en eventuell konflikt. NATO skulle aldrig acceptera att ha ryssen på stenkast avstånd från Stora tyska städer och KKöpenhamn, Oslo. Norge och Danmark är ju porten till Nordsjön. Där vill nog inte GB ha ryssen.
   Slutsats vid en konflikt så kommer vi bli ockuperande, vi kan antingen på prata Norska, Danska, Tyska, Engelska.. I vägspärrarna, eller så får vi försöka med Ryska.

   Radera
  4. Stolleprov från början till slut. Gotland har saknat militär betydelse sedan 1400-talet. Nu har någon lyckats manipulera till sig smakfullt arkitektritade baracker på Tofta. Kommer antagligen att säljas ut för en struntsumma om några år och konkurrera med Furillen som exklusiv etablering.

   Radera
  5. Nu är underbetald psyops i full gång igen. Förminska Gotlands strategiska position så att det uppstår förvirring.

   Radera
  6. Skulle vara intressant med kommentarsfält där man skulle vara tvungen att logga in med bankid. Den som kommenterar är känd och spårbar för tjänsten, men kan välja vilket alias som helst för att dölja sin identited för övriga. Skulle vara intressant att se hur "folk", psyops liksom dårar och personer mot strömmen, uttalar sig när de kan spåras.

   Radera
  7. Man kan ju alltid byta mot Facebook-kommentarer.

   Radera
  8. Ok, ok, Gotland *skulle* faktiskt kunna få militär betydelse - som ett Iwo Jima. Mot slutet av en konflikt vill alla parter bli kvitt överskott av material och framför allt personal, och då passar det med ett "Battle Royal" på en ö. Ingen vill ha tillbaka gamla kronvrak till soldater efter ett krig. De ställer bara till bekymmer med sina PTSD's och gör sig bäst som döda hjältar som kan firas i sin frånvaro en gång per år.

   Radera
 13. Jag är orolig.
  Är de 150 soldaterna genuscertifierade?
  Om inte så kan de ju kränka Gotlands kvinnor och kalaset slutar i katastrof..........

  SvaraRadera