Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-06 19:09

Detaljer om reservkraftssabotaget: "Väldigt kompetent utfört"

Enligt uppgifter till Cornucopia? var sabotaget mot Södertälje sjukhus reserkraft mycket kompetent utfört. Angreppet är på kablarna från reservkraften över till den nya sjukhusdelen och kommer därför inte upptäckas när reservkraften provkörs, utan endast i skarpt läge.
Reservkraftsanläggning i ett av Sveriges största bergrum.
Reservkraftsanläggningen på Södertälje sjukhus är nyuppförd och var färdig i november 2015. Det handlar om en undermarksanläggning i två plan, där det finns ställverk, elrum och en väl tilltagen cistern för diesel. Genom att vara belägen under mark både isolerar den ljudet från aggregaten och begränsar skadorna mot omgivningen vid en explosion i t ex ställverket. Därtill ger det visst fortifikatoriskt skydd mot explosioner i närheten.

Likt antagligen alla sjukhus har man inte dieselcisternen full, då det är mycket dyrt att tvingas rotera en hel cistern när dieseln blir gammal.

Anläggningen testkörs en gång i månaden. Två gånger om året stresstestas systemet. Man kopplar av förklaringa skäl inte in sjukhuset på reservkraften vid testerna, eftersom det är en onödig risk för patienterna om något går fel.

Sabotaget mot reservkraften har skett i kulvertar mellan reservkraftanläggningen och de nya delarna av sjukhuset, som byggs av Skanska och ska inrymma akutvård, intensivvård och förlossningsvård - samtliga av de mest tidskritiska verksamheterna på sjukhuset. Enligt uppgifter till mig bedöms sabotaget vara "väldigt kompetent utfört" och det är ingen amatör som har gjort detta.

Först vid inkoppling av reservkraften skarpt, dvs vid strömavbrott, kommer sabotaget att märkas. Strömavbrott i en stor stad som Södertälje är relativt ovanligt, och försåten kunde legat oupptäckt i åratal till ett krisläge inträffar.

Skanska tar mycket allvarligt på det inträffade. Att alls upptäckt sabotaget visar på ett mycket högt säkerhetstänkande från personalen.

Exakt vad som kunde hänt om nödströmmen kopplats in genom ledningarna är osäkert. En del bedömare med sakkunskaper tror att ett antal säkringar skulle löst ut och att något mer spektakulärt än så hade inte skett.

Det är osäkert om hela reservkraftsanläggningen går ner eller skadas av det hela, men vad som är säkert är att den nya tidskritiska delen av sjukhuset skulle stå utan ström till nya kablar kan dras, vilket skulle kunna ta veckor även vid ett normalt fungerande Sverige.

Återigen bör man fundera på vem som gynnas av ett försåtligt sabotage mot ett av akutsjukhusen i vårt huvudstadsområde. Beskedet är också att allt kablage från reservkraftsanläggningarna vid svenska sjukhus måste inspekteras, då detta kan vara systematiskt och utfört på fler platser.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Tio-tjugo kryssningsmissiler eller semiballistiska Iskander (exempel) och Sverige befinner sig på förindustriell nivå under flera månader.

  Inte skulle väl Ryssland göra sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle Ryssland göra så?

   Radera
  2. För att vi ska låta dem behålla Gotland och inte försöka oss på att återta ön efter de har invaderat den.

   Radera
 2. Detta innebär att testerna from nu behöver utvidgas, bl.a med stötprov av alla ledningar. Misstänker att man av feghet inte testar alla funktioner. Om man endast testar dieslarnas start är det klart problematiskt. Allt måste testas (men kanske inte varje månad). Hela kedjan borde testas exv 1gg/år.

  SvaraRadera
 3. Kompetent utfört = systemkännedom = begränsad krets. Finns det någon rättshaverist bland entreprenörerna som vill hämnas för någon upplevd oförrätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onödig antydan om ondskefullt uppsåt från din sida - räcker väl att fundera över om arbetsgruppen som helhet var hotad av neddragning i personal nu när bygget stod klart?

   Radera
 4. "Skanska tar mycket allvarligt på det inträffade. Att alls upptäckt sabotaget visar på ett mycket högt säkerhetstänkande från personalen."

  Ganska övertygad om att det var ren tur. Någon råkade skrapa bort lite färg från en av spikskallarna när dom var där o fixade nånting. Om det nu var så proffsigt gjort som det låter. Har svårt o se att Skanska eller någon av deras UE skulle vara så noggranna. Det lär ju vara ett par meter kabel att undersöka.

  Jag är verkligen ingen elektriker men borde det inte ge utslag med en vanlig Multimeter om man "testar" kablarna? Med så långa kablar måste man väl göra tester titt som tätt så man upptäcker eventuella brott o skador på kabeln? Eller har detta skett efter slutbesiktningen? Det här kanske redan har avhandlats i den andra tråden, läste inte kommentarerna där.

  Det kan väl egentligen lika bra vara Skanskas UE som råkade klanta sig och försöker dölja det genom att skylla på sabotage. Alla som varit på storbyggen vet hur det funkar. Folk tappar knivar o verktyg, krockar med liftar, skvätter svetsloppor osv. Arbetarna som underentreprenören anlitar kan lika gärna vara klåpare istället för ryska spioner. Känns troligare faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns verktyg för att leta kabelbrott, men frågan är hur lätt man kan använda en sådan för att hitta sabotage

   Radera
 5. Viktigt att snabbt kontrollera alla utrustningar för reservkraft. Fyllda tankar för diesel kan klaras enkelt om man säkrar många nog tankbilar och lite bättre central lagring på mer än en handfull platser.

  Köpte en solcellsladdare idag för mobilerna. Klarar mig nu för att läsa bloggen vid ett svårare avbrott - ja så länge reservkraft till nätet finns. Bredbandet däremot får jag klara mig utan.

  Annars en sorglig dag då största aktieinnehavet köps upp av GE. För få har förstått vad Arcam står för.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Jag skulle vilja hävda att provkörning utan last är tämligen värdelöst. Visst, man ser att den startar, men man kan ju inte verifiera att ström och spänning är korrekt och att den klarar av att driva hela lasten (tänk man kopplat fel saker på prioriterad kraft).

  Vi har en hel del reservkraft på jobb (datorhallar), och de provkörs skarpt med last varje månad för att kunna verifiera att allt fungerar korrekt vid strömbortfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att man provkör skarpt. I alla fall de sjukhusen som jag jobbat på så provkör man skarpt (1 större universitetssjukhus och 1 mindre lasarett i samma landsting). Vilket är väldigt viktigt då vi som bekannt känner till att strömmen går titt som tätt på våra sjukhus.

   Förfarandet brukar gå till som så att man skickar ut information i god tid så avdelningarna vet att strömmen kommer vara borta under en kortare eller längre tid medan testerna pågår så att bla sjuksköterskerna vet att om de ska dela ut någon medicin under den perioden så måste de skriva ner tider, dosering, och patient innan då man inte kan garantera att det finns ström under tiden. På så sätt minimerar man risker för patienterna.

   Radera
 7. Som elektriker, och bara med uppgifter från dina blogginlägg om sabotaget, så kan jag berätta följande; man meggar (provtrycker med 1 kV) en gång för besiktningsprotokollet för att lämna över en anläggning utan jordfel. Sen gör man aldrig det igen, blir det jordfel så slutar det fungera och då felsöker man. Det är väldigt svårt att skada stora kabar, om man inte slår i en spik medvetet.

  Spikarna bör ha träffat jorden på vägen in, som ligger som ett skyddande hölje i stora kablar just för att skydda mot yttre våld, så det hade sannolikt inte exploderat utan säkringen hade gått. Men om den lyckats missa jorden, osannolikt men det finns lite olika kabelmodeller, och bara träffat faserna (gissar att det är 3-fas kablage) då kunde det ha blivit ljusbågar men ingenting spektakulärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett större dieselaggregat hade dessutom tyckt att en spik eller två är väl ingen belastning att tala om...

   visst hade den brunnit av med spektakulärt gnistregn och troligen lite brand men kabelhölje är faktiskt inte tillverkade av så värst lättantändliga material i dessa applikationer.

   Men visst hade nog nödströmsfunktionen varit tveksam..

   Radera
  2. Det är inte belastningen som är problemet, det är bristen på belastning. Det blir strömrusning (kortis) om spiken är tillräckligt grov, är den för klen smälter den bort innan det löser och då hade anläggningen kanske fungerat tills vidare. Jag gissar att kablarna är brandsäkra (60 eller 120 sekunder) så de hade klarat en mindre ljusbåge för den sakens skull.

   Radera
  3. Nu är det i och för sig 37 år sedan som jag läste radioelektronik och inte utövat det sedan dess. Men att mäta impedansen i en kabel kan ej kräva att man testar skarpt.

   Radera
  4. Ian sabel, jag vet hur "utlösningsvillkoret" beräknas osv, spik eller diazed och kabelimpedans...

   Jag menade att en spik är förvisso en belastning av låg rang, frågan är om spiken eller säkringen går först. Det var mera ett skämt som jag skrev inlägget, troligen går säkringen först då dess termiska massa är mindre än för spiken. Eller det elektroniska kortslutningsskyddet eller vad man nu har som frånskiljer generatorn från lasten.

   Radera
 8. Typisk krigsförberedelse i syfte att överbelasta vård och polisiära resurser i ett skymningsläge.

  Egor Putilov story rullar vidare... Fridbacks personakt på migrationsverket är försvunnen, han haft tillgång till det centrala utlänningsregistret och haft egen dator med på jobbet på myndigheten. Han har egenskap av SD-politruk/jounalist fått åka med polisen på patrull och fått insikt i bemanning och rutiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, polisens bemanning och rutiner är ju en statshemlighet som inte en enda sverigedemokrat i hela landet hade haft någon som helst insikt i annars eftersom de röstar på extremvänstern allihopa? [END MODE IRONY]

   Radera
 9. Södertälje indikerar grov organiserad brottslighet i utpressningdsyfte riktat mot Skanska eller deras underleverantörer. Tyvärr finns liknande berättelser från Södertälje, dock med betydligt mindre spekulera inslag

  SvaraRadera
 10. En uppenbar false-flag-operation i syfte att smutskasta Ryssland. Man drar in ett par spikar som man sen "råkar" hitta, därefter läcker hela nyheten till pressen. Vips så har man riktat strålkastarljuset åt ett visst håll samtidigt som man piskat upp opinionen ytterligare några snäpp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört från säkra källor att spikarna egentligen var Black Water operatörer som precis kom hem efter att opererat i Ukraina!!!one!!

   Radera
  2. Det var nazistiska juntaspikar som precis genomfört en statskupp i Kiev. Jag har hört en anonymt uppladdad inspelning på Youtube där Victoria Nuland och Adolf Hitlers konserverade hjärna diskuterar spikplanen.

   Radera
  3. Var det Putins sionistnazister som slog till igen?

   Radera
 11. Hur svårt kan det vara att isolationsmäta ledarna vid varje provkörning av kraftverket. Tar nog säker en halvtimme.
  Om det inte görs är det kanske god idé att lägga in det som rutin. Då upptäcker man ju direkt en ev spik genom ledarna.

  SvaraRadera
 12. Så jäkla utstuderat ruttet, ge sig på ett sjukhus.
  Fast kanske bättre att lägga ett rikspolischefperspektiv på incidenten; undrar mest vad den stackars gärningsmannen måste ha gått igenom. Vilken uppväxt hade han som fick honom att begå en så nedrig handling.

  SvaraRadera
 13. Det låter förbaskat märkligt att just sabotörer skulle vara kompetenta när resten av samhället plågas av idel amatörism och inkompetens. Och Södertälje Sjukhus... har ni sett hur det ser ut där? Det är ingen slump att det kallas Slöddertälje. Tror knappt att det skulle märkas om sjukhuset brann ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärningsmannen körde spik igenom ledningar. Det här var garanterat inte nått proffs utan snarare nån byggarbetare som antingen kände sig missnöjd eller helt enkelt fått psykbryt och bestämt sig för att försöka bränna ner saker.

   En expert känner till vilka känsliga angreppspunkter som finns i systemet och skulle ha gett sig på dem eftersom 12 spikar i olika ledningar är ineffektivt och leder till ökad risk för upptäckt och misslyckande. Om systemet saknar lättillgängliga angreppspunkter så har experter tillgång till sprängmedel. Det och att timingen är helt kass för att genomgöra ett sabotage talar emot någon form av expert jobb.

   Jag skulle som mest kunna sträcka mig till att det är någon glad amatör inom autonoma vänstern som fått för sig att försöka slå mot det västerländsk-fascist-kapitalist-patriarkatet genom att sabotera ett av de stora sjukhusen som håller på att säljas ut till privata intressen.

   Radera
  2. Din reflektion med efterföljande slutsats, blir oxå på lika vis jag ser saken.

   Radera
  3. Det har hunnit gå några dagar nu - har man hittat något liknande på övriga sjukhus i stockholmsområdet? Gör ju viss skillnad för motivspekulationerna om det är enskild förövare på enskild plats, eller systematiskt sabotage mot alla likvärdiga stationer i området (eller landet)!

   Radera
 14. Gissningsvis är det rysk spik med fingeravtryck från sd anhängare!

  SvaraRadera
 15. Det vi alla vet och kan konstatera är att det är SD:s fel.

  SvaraRadera
 16. ”Man kopplar av förklaringa skäl inte in sjukhuset på reservkraften vid testerna, eftersom det är en onödig risk för patienterna om något går fel.”

  Om detta stämmer vilket jag inte tror, så är det en djävla slapp driftsupphandling gentemot Skanska.

  I Sverige och säkerligen bland arabvärldens olika religiösa grupperingar förknippas Södertälje med en stor kristen befolkning med ursprung i Arabvärlden. Speciellt sunnimuslimska terrororganisationer vill utrota de kristna och det kristna, i linje med islamsk mission och jihad. Så i spekulationen om vem eller vilka som ligger bakom det förmenta terroristattentatet på Södersjukhuset, så är sannolikheten störst för de av USA/CIA uppbyggda, vapentränade sunnimuslimska terrororganisationerna eller för det genom USA:s geopolitik starka ISIS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe, inte dom. Alla de är vänligt sinnade fredsälskande islamister och moderata i sin tolkning av Koranen.

   Radera
  2. Nja, saken med den typen av terrorister är ju att de alltid ska skryta och skrävla med sina insatser. T o m den fattige julrush-bombaren spelade ju in en ljudfil.

   Radera
  3. Tror dom hittar en lapp nu i södertäljecentrum "A ackta är utrugna hunndar. Vi harr puttat en fattwaspik på erat sukhuss. Nässta gong är dett alvar". Aftonpravda hävdar att det är en falseflag från SD.

   Radera
  4. Det är rasistiskt att säga lapp, det heter numera same.

   Radera
  5. Same, same, but different... :-)

   Radera
 17. hmm, vilka kan det vara: islamister, Södertäljegangsters, putinister, sverigedemokrater, hatsitebesökare eller en vänligt sinnad medlem av N-klubben som vill testa vår beredskap? Tack vare SÄPO kommer detta vara löst på nolltid. Väntar med spänning på facit i Aftonpravda.

  SvaraRadera
 18. Det skulle även kunna vara en eller flera av de frustrerade ungdomarna som dagligen bränner bilar och ha blivit provocerade av ambulanser som kört in i deras territorium. Möjligtvis men inte troligt att det är en av de högt rankade i pyrokretsarna som bränt polisbilar...

  SvaraRadera
 19. Tro inte att någon muslimsk organisation är så sofistikerade. Om vi mot vår vilja blir inbegripna i en konflikt med stridsinslag med Ryssland, så har vi bevis på att Ryssland planerade kriget så och så långt i förväg. Det är dem goda nyheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underskatta inte de muslimska terroristerna. Det finns områden de har infiltrerat... Har koll på V/A, i toppen finns muslimer, vem vet vad deras agenda är. Det har ju varit otjänligt dricksvatten ;)
   Ett öppet sinne låser sig inte till endast en trolig aktör/gärningsman! Sabotörerna kan vara främmande makt, organiserad brottslighet, muslimska terrorister, inhemska terrorister etc...
   Att helt blint tro att det är "en" som ligger bakom detta sabotage, ja då tänker man inte helt klart. Flera scenarier är troliga.

   Radera
  2. Ja jag borde ha skrivit "Om vi mot vår vilja blir inbegripna i en konflikt med stridsinslag med någon stormakt, så har vi bevis på att den nationen planerade kriget så och så långt i förväg."

   Radera
  3. Jag tror fortfarande att det är att överskatta muslimerna.

   Radera
  4. Förmodligen är det utpressning, en mycket missnöjd före detta anställd, eller ett servicejobb som gjorts felaktigt.

   Radera
  5. Som sagt, muslimska terrorgrupper brukar vara notoriska med att skrävla.

   Radera
  6. @Roger Klang 07:04
   Ett mycket inskränkt och verklighetsfrånvänt uttalande från din sida. I stort sett alla sunnimuslimska terrororganisationer har blivit upplärda på sabotage och på vapen av Ondskans imperium - USA/CIA.

   Alla som har tagit in i sitt medvetande terroristattentatet 11 september 2001, anser att det attentatet var relativt sofistikerat. Några av de 19 attentatsmännen gick också på tekniska högskolor i Tyskland.

   Den godtrogenhet, inskränkthet och underutvecklade tankeförmåga som du uppenbart besitter, förklarar också varför sådana som du applåderar den destruktiva massinvandringspolitiken och går på den svenska russofobiska propagandan, förmedlat inte minst på denna blogg, som bedrivs i syfte att tvinga på Sverige ett Natomedlemskap.

   Ingen terrorgrupp, inte ens al-Qaida, tog för övrigt på sig eller skrävlade över ”11 september” strax efter att det hände.

   Radera
  7. @Gruelse:

   Jag tycker inte om invandring från MENA-länderna alls. Jag tycker personligen inte att vi ska gå med i Nato. Priset blir nog för högt. Jag vill ha ett starkt svenskt försvar istället om det är möjligt. Men jag anser att det ska avgöras i ett folkligt referendum!!!! Russofobi? Nej Ryssland är aggressivt och hotfullt, i synnerhet vad gäller kärnvapen.

   USA under Donald Trump är lika illa för oss svenskar men även för Europa. Donald vill kelas med Putin.

   Jag tror fortfarande inte på muslimska terrorister. Har du någonsin hört talas om muslimska elektrikerterrorister?

   Radera
 20. Tror inte på några politiska motiv eller terrororganisationer, ej heller sabotage från främmande makt. Politiska aktivister och terrorganisationer vill ha mer spektakulära aktiviteter som syns hörs och (åtminstone terrororganisationer) med många direkt dödade och skadade. Vad gäller sabotage från främmande makt skull man nog hellre förbereda sabotage där man själv styr när systemet sätts ur spel (t ex dolda sprängladdningar, cyberattacker etc)
  Det här känns mer som ren brottslighet, typ utpressning enligt principen att man gör ett sabotage av den här typen och samtidigt läcker info. Därefter ett meddelande till offret att det finns fler liknande sabotage som är bättre dolda. Idag är ju definitivt organiserad brottlighet inne i byggbranschen.
  Alternativet är nog annars missnöjd f.d anställt som "fått spel"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ingen känsla för realiteter!

   Radera
  2. Att organiserad brottslighet är inne i byggbranschen är en realitet elelr vare det någon annan "realitet" du hade i åtanke?

   Radera
 21. Södertälje. Har det inte varit en del klanbråk på akuten efter att medlemmar skadats i spontana skottlossningar? Det är ju därför polisen patrullerar med sin förstäkningsvapen där. Kan det vara en klanmedlem som fått smaka på den svenska sjukvården?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju välkänt att många muslimska klanbråk i första hand utkämpas i sjukhusens försörjningskulvertar.

   Radera
  2. @Strybord: Du vet som jag att sådant får man inte prata om, det är TOTALT förbjudet. Att man skjuter mot polisstationen med en AK-74 i Södertälje skall endast klassas som om det är ryska spetsnaz som tränar i svensk miljö.

   Radera
 22. Vem brukar skala kabel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem kliver in i vindkraftverken och skalar av kopparkablar?

   Radera
  2. Har jobbat som elektriker i några år och sett en hel del, fast aldrig något sådant. Däremot flera byggkranar som blivit "strippade" på kablar.

   Radera
  3. Småskalig entreprenörsdriven metallåtervinning. Occam nickar och ler!

   Radera
 23. Alternativ teori.
  Underentrepenör har anlitat outbildat arbetskraft. Arbetstagaren får ordern
  "Fäst up kabeln!"
  "Uh, ok fixar det"
  "Jobbet klart chefen"
  "Vad har du gjort din pappskalle? Har du tagit spikpistolen rakt igenom kabeln?"
  "Det är kommer kosta i skadestånd. Jag döljer spikskallarna med lite svart färg. När de upptäcker detta så har jag redan satt bolaget i konkurs och lever loppan i Thailand för pengarna"

  SvaraRadera
  Svar
  1. En variant på Occams razor. "Do not ascribe to malice what can be adequately explained by stupidity"

   Radera
  2. Vi vet ju alla hur dåliga kunskaper man får i den svenska skolan - så i så fall var det nog snarare en PRAO-elev...

   Radera
  3. Eller två nyförälskade sjukvårdsanställda som smugit ned i kulverten för en stående hård snabbis mot väggen - kabeln ramlar ned - "shit, vad skall vi göra nu?" - "du, där borta står en verktygslåda...".

   Radera
  4. Eller så är det en UE som inte fått betalt i tid. "Får jag inte betalt för jobbet ska jag sabotera det så att det blir obrukbart". Det har förekommit förr. Det har snackats lite i branschen av och till om att de stora drakarna avsiktligt förhalar och skjuter upp betalningen till sina UE.

   Radera
  5. Apropå det förekom det väl sabotage av steriliserad utrustning för några år sedan på nåt sjukhus? Det var nån som stack små hål på sterilförpackningar.

   Radera
  6. Och någonstans uppe i norrländsk glesbygd var det en lanthandlare som med tunn nål stack hål i kondomförpackningar för att rädda den lokala byskolan (det lär ha upptäckts i och med att han lyckades).

   Radera
 24. Svar
  1. Hanlon är ett specialfall av Occam.

   Radera
 25. Gissar på ensam galning som gjort detta !

  SvaraRadera
 26. Egor Putilov. Tror Aftonbladet står i begrepp att avslöja den elake konspiratören inom kort. Tror han har minst ett finger med i spelet när det gäller rosten på den nya Sundsvallsbron också. Dessutom var han sannolikt en av hjärnorna bakom Norrmalmstorgsdramat, Sandöbrokatastrofen 1939 och skotten i Sarajevo.

  SvaraRadera