Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-17 18:33

Colin Powell: Israel har 200 kärnvapenstridsspetsar - alla riktade mot Teheran

Brittiska The Independent uppmärksammar att USA:s fd utrikesminister och den tidigare fyrstjärniga generalen som ledde Desert Storm i ett läckt e-brev säger att Israel har 200 kärnvapenstridsspetsar. Tidigare estimat landar i intervallet 75 - 400 stridssspetsar. Samtliga ska vara riktade mot Teheran.
Castle Bravo-testet på 15 megaton 1954.
Till skillnad mot exempelvis USA:s och Storbritanniens kärnvapenprogram, så är Israels kapacitet och förmåga fortfarande hemlig. Att landet sedan slutet av 60-talet haft kärnvapen är väletablerat, men antal stridsspetsar och antal per bärare, samt deras placering är hemligt. Detta står i bjärt kontrast mot exempelvis USA, där vartenda robotsilo finns som publika uppgifter, ner på GPS-koordinatnivå.

I ett läckt e-brev skrev Colin Powell följande angående förhandlingarna med Teheran om deras kärnkrafts- och förmodade kärnvapenprogram:
"From: CP [mailto:[email protected]]
Sent: Tuesday, March 03, 2015 4:42 PM
To: Jeffrey Leeds
Subject: Re: Re: 
Sent: Tuesday, March 03, 2015 4:42 PM To: Jeffrey Leeds Subject: Re: Re: Negotiators can't get what he wants. Anyway, Iranians can't use one if they finally make one. The boys in Tehran know Israel has 200, all targeted on Tehran, and we have thousands. As Akmdinijad (sp) "What would we do with one, polish it?" I have spoken publicly about both nK and Iran. We'll blow up the only thing they care about---regime survival. Where, how would they even test one?"
Detta är förstås på inget sätt sista ordet kring antalet stridsspetsar Israel sitter på och varifrån Colin Powell fått de uppgifterna går förstås inte att fastställa.

Israels kärnvapen förmodas finnas i en mix av stridsspetsar till de silobaserade Jericho II och interkontinentala Jericho III-robotarna, samt som bomber till flygplan, kryssningsrobotar till ubåtar och eventuellt även taktiska artilleribaserade stridsspetsar. Powells siffra om 200 stridsspetsar får förmodas avse Jericho II och III. Till skillnad mot USA:s kärnvapen är placeringen av dessa silos förstås hemliga. Om 200 stridsspetsar, inklusive eventuellt flera stridsspetsar per robot (MIRV:s), avser Jericho-robotarna landar sammanlagda antalet stridsspetsar sannolikt närmare den övre gränsen för estimaten på Israels kärnvapenkapacitet, dvs 400. Det hela kan sättas i relation till Storbritanniens 255 stridsspetsar, varav alla ej är brukbara.

I övrigt är Sydafrika det enda land som haft kärnvapen och sedan avvecklat dem. Man hade sex färdiga atombomber när man gick med på att lägga ner sitt kärnvapenprogram. Åtminstone det enda land som det är känt har avrustat sina.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Tråkig nyhet. Hade hoppats att åtminstone halva arsenalen riktades mot Riyadh/Mecka/Medina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig, men de tomtarna kan ha egna resurser tyvärr.

   Radera
  2. Vart vapnen är "riktade" är såklart helt ointressant, eftersom det bara tar några sekunder att mata in nya koordinater vid avfyrningen, om man skulle vilja välja ett annat mål.

   Radera
  3. Unknown har helt rätt. Det säger sig självt att "riktade" är enbart propaganda, så länge det vapenbärande systems räckvidd är tillräcklig tar det noll tid att rikta den vart du vill. Det är inte så att de bygger raketer med enbart styrning åt ett håll...

   Radera
 2. Inget att oroa sig för att en fundamentalistisk stat med religion som förtecken har kärnvapen. Det står faktiskt inget om kärnvapen i Torah, Bibeln eller ens Koranen fast man skulle kunna tro det. Så man kan lugnt utgå ifrån at de använder dem på ett klokt och ansvarsfullt sätt. Det man skall oroa sig för är religionslösa stater där staten är religion, som Nordkorea och Ryssland och alla de som har ordet demokrati i statens namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremism ska man alltid oroa sig för, vare sig det är i form av religion, politik, livsstil, matvanor, sport eller annan livsåskådning.

   Radera
 3. Jamen dåså -- Atombomba allt mellan Casablanca och Rajastan, asfaltera, och placera ut solceller, problem solved !

  SvaraRadera
 4. Just nu prioriterar väl Tel Aviv den nation i Mellanöstern som helt öppet stödjer Hamas, utan stöd från Riyad och Teheran är Hamas inga att bry sig om helt enkelt; gissar på att Saudierna har händerna fulla med att stödja/inteallsstödja DAESH samt inbördeskriget i Jemen för att bry sig om Hamas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, Hamas stöd från Riyad? Saudierna är ju sunni.

   Radera
 5. Jag gillar Israel, de vet hur man hanterar problem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag gillar Tyskland , de visste hur man hanterar problem....
   Hur låter det , Kalle7 ? Din anka

   Radera
  2. Hur det låter?
   Det låter som att du är helt dum i huvudet och det gör att du inte ens förstår det själv, utan jag behöver skriva det till dig här?

   Radera
  3. Nja Kalle, det är nog så att i den regionen är det Israel som är problemet.

   Radera
  4. wikstrom: Israel är det enda landet i regionen som är en sekulär demokrati och som behandlar män/kvinnor jämställt. Den som är minsta världsvan och berest vet att israeler är lika civiliserade och upplysta som resten av väst. Israel är en liten, liten klick av resonlighet i hela mellanösterns hatkaos. På grund av detta är de konstant hotade av militärt våld av resten av regionen. För mig är de som kritiserar israel obildade eller helt enkelt förblindade av propaganda. Kan du ärligt säga att du hellre vill att din (presumptiva) dotter bor i saudi/syrien/palestina hellre än Israel?! För övrigt är jag ateist och har noll koppling till israel (eller usa för den delen)

   Radera
  5. Som sagt som jag skrev, Israel är problemet i mellanöstern.

   Radera
 6. Det kommer Hillary att tycka om: https://youtu.be/k4aIIpCDsLU?t=2m14s

  SvaraRadera
 7. Judarna är Guds utvalda folk. Han har fört dem tillbaka till löftesllandet för sitt heliga namns skull. Och hedningarna tål det ej. Inget nytt under solen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och enligt profetian så skall ett stort krig utbryta och rensa området från Eufrat till Suez så att all världens judar skall återvända till detta nya Storisrael.
   (20-25% av befolkningen tror på denna profetia)

   Radera
  2. Befolkningen i USA, skulle det stå....

   Radera
 8. Synd att dem inte skaffade 200 till.

  SvaraRadera
 9. Rent tekniskt har väl ett gäng tidigare delar av Sovjet också avvecklat. Ukraina och Vitryssland hade väl båda när de blev självständiga.

  SvaraRadera
 10. Ukraina har (tyvärr) också avvecklat sina.

  SvaraRadera
 11. Synd att vi aldrig byggde några.

  SvaraRadera
 12. Att han säger att de är riktade mot Teheran torde vara mer bildligt menat - han menar säkert att de är riktade mot olika mål i Iran. Finns ingen orsak att sätta 200 atombomber mot samma stad. Ett tiotal ja, för redundansens skull, men inte 200.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt!
   4-8 st korrekt detonerade i (eg.) diamant-formation räcker tveklöst för att demolera en större stad som Teheran. Ett större antal behövs endast antingen för att försvara sig mot inkommande kärnvapenrobotar, eller för total utplåning av varenda militärt relevant position hos en motståndare i mellanöstern.

   Radera
 13. Teheran är en rätt stor stad, krävs en del för att göra den till parkeringsplats , säg 10 stridsspetsar.

  Men övriga 190+ är nog mot andra mål.

  SvaraRadera
 14. Någon annan hann före mig ovan, men ändå: hade jag totalt 200 nukes så skulle jag inte rikta dem alla mot ett och samma mål.

  SvaraRadera
 15. Fast det är väl inte så att hans mail avslöjar något man inte visste. Nu överdriver han nog en bit dock, ett par är säkert riktade mot Syrien och Ryssland också (om de nu kan nå så långt).

  SvaraRadera
 16. Gissningsvis är uttalandet hyfsat bildligt. De har säkert flertalet "riktade" mot mål i Iran. De lär dock ha redan utvalda mål även i grannländer som Egypten. Israelerna är inte som dumsvensken, tror inte de tror att allt är frid och fröjd och att evig fred väntar mellan dem och t.ex. Egypten. Det kan ju även visa sig nyttigt att ha utmärkta mål i Syrien, vem vet när IS får för sig att dra av någon bomb med nervgas i Tel Aviv.

  SvaraRadera
 17. Försöker komma på hur man kan säga det här utan att låta helt wacko..

  Men,, en bortbombad radioaktiv plats, kommer nog vara ganska fredlig.

  Tjernobyl tycks vara väldigt lugnt.

  Jag menar... Offspring av x miljoner människor kommer med dagens utsikter attp dö i krig, terror, misär etc. i generation efter generation i de områdena. Om deras föräldrar dör nu, blir det totala lidandet mindre..

  Och till er som kritiserar tankesättet säger jag bara: Enigma.

  SvaraRadera
 18. Han säger inte att Israel har 200 kärnvapen han säger att Iran VET att Israel har 200 kärnvapen. Det är ju typ som att säga att Ryssland VET att NATO ringar in dem - dvs bara för att en aktör vet en sak betyder inte det att det stämmer.

  SvaraRadera
 19. Är det då så konstigt att Iran försöker/försökte att skaffa egna kärnvapen?

  Självklart är Israel och USA emot detta, pga att de anser sig moraliskt överlägsna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så som kärnvapen används av småstater är ju för att freda sig. Typ, korsar du gränsen så smäller det. Men Iran och Israel saknar ju gemensam gräns. Däremot har ju Israel slagits mot Egypten och Jordanien och Syrien. Ingen av dessa länder är ju numera ett hot mot Israels existens.

   Man kan ju tycka det är lite märkligt att man pekar vapen mot en fiende som inte rimligtvis kan invadera en.

   Radera
  2. Fast Iran vill ju inte invadera Israel utan utplåna Israel. Vad man gör sedan med ev överlevande är inte uttalat.

   Radera
  3. RO

   Många inom Israel vill ju utplåna Iran. Men visst, jag ser hellre att Israel har kärnvapen än Iran, men att Iran försöker är helt logiskt.

   Radera
  4. Det där om att utplåna Israel är bara trams mullorna gapar ut till folkmassorna. Perserna är inte efterblivna, de kommer inte försöka utplåna Israel med kärnvapen.

   Radera
  5. Klart de skulle om de kunde komma undan med det.

   Radera
  6. Det där med "utplåna Israel" är så klart bara idiotiskt babbel.

   Radera
 20. Detta är ett bekymmer speciellt eftersom ett av länderna sagt sig vilja utplåna den andra.
  Som tur är är det den andra som har vapnen!

  I Syrien så bombar USA lite random tydligen! Ryssarna framstår som ansvarskännande, vilket kanske de är där också!

  SvaraRadera
 21. Ryssar- ansvarskännande?
  Dags att öka dosen av verklighetsmedicin, Oppti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Syrien så har de gjort allt rätt-inkl stödet till regimen.
   Det går dåligt att sluta ett krig genom att stödja rebellerna som USA envisas med.

   Radera
  2. "framstår som", you read much?

   Radera
  3. Oppti, du är ett efterblivet cp:

   https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/03/syrian-and-russian-forces-targeting-hospitals-as-a-strategy-of-war/

   Radera
 22. Kärnvapnen ofta konfigurerbara, och kan levereras till målet med meterprecision. Exempelvis den gamla amerikanska arbetshästen B61 kan konfigureras från 0,3 upp till 340 kt yield. Det gör det naturligtvis lockande att använda dem för kirurgiska operationer. Exempelvis slå ut ledningen i ett land utan att förstöra allt för mycket runt omkring.

  SvaraRadera
 23. Tre kommentarer talar om "utplåna Israel". Jag har aldrig sett någon referens till något sådant uttalande, varken av imamer eller presidenter. Någonstans läste jag att påståendet är en felöversättning eller feltolkning av ett presidentord om att regimen i Israel kommer att försvinna. Alltså inte landet, och utan angivande av vem som lyckas med det.

  Det skulle vara intressant om någon kunde hitta en originalreferens till "utplåna Israel" med kvalitetsgranskad översättning.

  SvaraRadera
 24. Atombomben och vätebomben är ju nästan helt judiska konstruktioner.
  Kan ha- delvis - med överlägsen intelligens att göra.

  SvaraRadera
 25. Atombomben och vätebomben är ju nästan helt judiska konstruktioner.
  Kan ha- delvis - med överlägsen intelligens att göra.

  SvaraRadera