Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-08 07:55

Church of S:t Jobs: Kommande iPhone 7 blir vatten- och dammtät (IP67)

Igår var det väckelsemöte hos Church of S:t Jobs (NASDAQ:AAPL). Främsta "nyheten" var presentationen av iPhone 7, som blir damm- och vattentät. Därtill gör man sig av med hörlursuttaget och avfärdar alla anklagelser kring det som "paranoida konspirationsteorier".
iPhone 7 Plus. Foto: Apple
Inget överraskande alls presenterades under väckelsemötet, utan i sedvanlig ordning hade all info läckt ut i förväg och blev mer och mer korrekt ju närmare väckelsemötet man kom.

Nya iPhone 7 lanserades, och kommer i en 7-modell och en tegelsten som kallas 7 Plus.

Väsentliga nyheten är att telefonerna nu blir IP6x och IPx7-klassade, dvs högsta klassningen för dammskydd och näst högsta klassningen för vattentäthet. iPhone 7 kommer kunna sänkas ner i en meter djupt vatten i en halvtimme utan att gå sönder. Därtill har man arbetat om kameran.

För att klara vattentätheten har man tagit bort hörluruttaget och skickar istället med en adapter till Lightning-porten, som blir det enda uttaget på iPhone 7. Det har även gett mer utrymme för batteri och annan funktionalitet.

"We are removing the audio jack because we have developed a better way to deliver audio. It has nothing to do with content management or DRM -- that's pure, paranoid conspiracy theory."
Så fram med foliehattarna nu, alla Apple-hatare. Släpp sargen och kom in i den välkomnande värmen här i kyrkan. Mys!

Väckelsemötet innehöll även en Apple Watch som officiellt ska gå att simma med, samt diverse information om nya mjukvaruversioner.

Då alla nyheter var kända i förväg kan man förvänta sig noll reaktioner på Apples börskurs, möjligen besvikelse över att bolagets verksamheter läcker som ett såll.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Nice med vattentåligheten. Den har vi väntat på ett tag. Men jag undrar om de inte kommer ta i lite extra nästa år, då iPhone fyller 10 år. Eller så blir det en "7s" som vanligt..

  Vilken IP-klassning krävs för att skydda mot nanomiter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vattentålihheten är inte nice. I vanlig ordning kommer vi nu få dras med en massa skrik om hur innovativt det är att iPhone fått en funktion andra telefoner haft flera år.

   Radera
  2. Jo, det är visst nice. Håll käften, du icke-appletrogne. Android är djävulens påfund!

   Radera
  3. Android är inte djävulens påfund. Däremot är det stöld av ideé, genomförd av Apple-styrelseledamot. :)

   Radera
  4. Apple, det mest icke-innovativa företaget. Copy-pastar tekniska lösningar som fungerar från alla riktiga tekniska innovatörer. Typ lika tråkigt som Volvo.

   Radera
  5. Som svar kring att Volvo (personbilar) bara copy paste:ar lösninga. Jag jobbar på volvo så jag är klart partisk. Det är sant att Volvo använder samma leverantörer som i princip alla världens stora biltillverkare gör. Därför blir många lösningar lika mellan bilara. Det finns dock delar som vi gör själva och där vi sticker ut. Exempel på in house utveckling hittar du inom motorutveckling, säkerhet och hmi och där kan du hitta en hel del innovationer även om vissa av dem kanske inte är direkt uppenbara för kunden! :-)

   Radera
  6. "Apple, det mest icke-innovativa företaget. Copy-pastar tekniska lösningar som fungerar från alla riktiga tekniska innovatörer. Typ lika tråkigt som Volvo."

   Av ren nyfikenhet, ge exempel på framgångsrika innovativa företag i motsvarande branch som inte bygger sina produkter på andras arbete.

   Alltså, inte Apple, Samsung, Sony, Microsoft etc..

   Radera
  7. Apple har väl traditionellt nästan aldrig varit först med teknologi. De brukar hoppa på bandvagnen ganska sent generellt sett.

   Radera
  8. Fast android är ju samtida eller före ios/iPhone. Bolaget bakom Android köptes dock av Google när iPhone var på G. Lanserades sedan av Google strax efter. Själv hade jag touchtelefon redan strax efter millennieskiftet, en HP och en qtek/htc

   Radera
 2. Jag har en jättegammal Samsung som har IP67 och hörlursuttag så det borde inte vara bara därför de ditchade hörlursuttaget. Man kan t.om. öppna den och byta batteri, det sitter som en packning runt allt det vattenkänsliga.

  Hade de satt i ett batteri som klarar 3 dagar eller mer hade jag blivit applekille också. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min z5 compact har också 3.5mm-uttag (samt sd/microsd) och den är IP68-klassad.

   Radera
  2. Det kan bero på vem som äger olika patent och Apple kanske därför inte kunnat använda samma tekniska lösning som Samsung.

   Radera
  3. Jag tror hörlursuttaget är borta "because Apple".. Att ta bort det underlättar givetvis tätningen, minskar antalet komponenter, frigör utrymme etc. Att vänja kunderna vid avsaknad av uttaget kommer möjliggöra kompaktare, tunnare telefoner i framtiden. Kunderna får betala för Apples "bekvämlighet" genom att de uppmanas köpa trådlösa hörlurar, helst sådana med utökad apple-funktionalitet, exvis de nya som lanserades igår.

   Eller som vi troende säger.. "Hörluruttag, det är sååååå 2015"

   Radera
  4. ...och vi otrogna får finna oss i läget allteftersom

   Radera
  5. ...förresten, om man ville vara lite skämtsam, skulle man kanske kunna kalla chursch of st jobs bekämpande av hörlursuttaget för i-had?

   Radera
  6. Jag skaffade en Samsung Galaxy S6 i december för att många av mina vänner hade hyllat Android till skyarna under flera års tid (lika mycket som de snackade skit om iOS såklart) och jag ändå hade haft fem iPhones innan dess så tänkte att äsch det kan vara kul med omväxling.

   Jag är otroligt besviken och det går inte en dag utan att jag förbannar min telefon (och längtansfullt ser på december 2018 i almanackan). Batteriet är uruselt och måste laddas över natten, därefter laddas minst en gång under dagen, antingen på jobbet eller direkt därefter, för att den ska klara sig dagen ut. Jag använder inte mer appar än någon annan och spelar aldrig på telefonen utan det är väl facebook, sms, ytterst lite snapchat (förmodligen inte mer än någon minut om dagen) och lite jobbmail. Enda chansen att jag kommer skaffa en Samsung igen är om Apple har gått i konkurs december 2018 när det är dags att skaffa nästa telefon eller om nu inte någon spännande uppstickare med ett eget OS skulle ha helt tagit över marknaden tills dess (högst osannolikt)

   Jag säger inte att iPhones är bättre men för mig så har jag en generellt Avsevärt bättre upplevelse av iPhone i jämförelse med den här batterislukande historian. Dessutom får jag inte ut något av Android i förhållande till iOS förutom att jag förr i tiden kunde fördriva otaliga flygtimmar med varje upplaga av Angry Birds o diverse andra mer eller mindre bra mobilspel, på Android får man leta länge med fackla efter ett vettigt spel, ja det finns en version av Angry Birds, fantastiskt ju!

   Så för mig blir det förhoppningsvis en iPhone 7S eller vad som är spännande och roligt på marknaden när min bindningstid till den här förbannelsen är över.

   De som tycker Android är det bästa sedan skivat bröd, fantastiskt för er och var glada för det men sluta snacka upp det så mycket i förhållande till iOS för det kan ju vara så att användaren faktiskt som mig inte får ut Någonting av att byta till Android i förhållande till iOS.

   //Galaxy S6 (Tyvärr)

   Radera
  7. Vad gäller Android är det klart bäst i Nexus/Google.
   Android i Samsung håller ungefär samma kvalitet som iOS.

   Vad gäller batteritiden i Samsung Galaxy S6 stämmer det att batteritiden är dålig.
   De satte i ett mindre slimmat batteri pga design på 2550mAh vilket ger 17 timmars bruk. Observera att det är ungefär samma prestanda och livslängd på batteritid som iPhone 6 så där är det dött lopp mellan de båda.

   Radera
  8. De tog bort 3.5mm jacket pga The analog hole, nu blir det drm hela vägen.

   Radera
  9. Samsung är synonymt med batteriproblem.
   Inget nytt direkt.

   Radera
 3. Ni som föredrar Android, vänta bara. Snart försvinner även era hörlursuttag. På samma sätt som att SD-kortsplatsen har tagits bort på premiumlurar med Android... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och sedan kan man inte byta batteriet osv. Kommer hyllas som "rationellt" och "självklart".

   Radera
  2. Men, man kan byta batteri på Iphone-lurar? Och kan man inte göra det själv, så finns det runt en miljard firmor som gör detta på ca 30 minuter. och då batteriet har en teknisk hållbarhet på ungefär två år, så är det inget faktiskt problem. Eller?

   Radera
  3. SD-korten har ju ersatts av det mycket snabbare, mer strömsnåla och mer kompakta eMMC. Det är faktiskt en logisk utveckling i och med kraven på tunnare telefoner och längre batteritid.

   Radera
  4. Min nya Samsung Galaxy 7 Edge har SD-kortsplats... Och är vattentät IP68 med hörluruttag...

   Radera
  5. Det är en förklaring, men likväl hindrar det kunden från att utöka utrymmet på ett billigt vis. Eller hur?

   Radera
  6. @least japp, men eMMC är billigare än microSD-kort, så tillverkarna får möjlighet att trycka in mer till samma pris! :)

   Radera
  7. Billigare för vem? Tillverkaren eller dig som kund? Billigare för tillverkaren behöver inte ge dig som kund mer lagring. Snarare fungerar billigare kretsar som en margnalstärkare för tillverkaren. Men jag förstår hur du tänker.

   Radera
  8. least

   Android kör standard, det gör inte Apple, väsentlig skillnad i det.

   Cornucopia

   Nexus och Samsung med flera har länga kört "fast" batteri som ett alternativ.

   Radera
  9. Stefan, standard? Standardskärm, standardkretsar, standardkoppar, standardplast? Men om allt med Android är 'standard', varför finns det så många tillverkare?

   Även Apple kör en 'standard-cpu', A10 är tillverkad av TSMC och är baserad på 10mn ARM-arkitektur. Sen att de "andra" tillverkarna inte får tillgång till A10 är inget underligt då Apple har exklusiv rätt till denna CPU. ¨Vad gäller operativsystem, så har Apple ingen skyldighet att dela med sig av denna mjukvaran till 'andra'.

   Är det därför du som tycker att Apple inte är 'standard'?

   Radera
  10. Det jag menar är standard i "datorvärlden".
   Tex micro-usb för laddning/överföring istället för Apples egna lightning.

   Radera
  11. Betänk att Android har runt 85% av marknaden och att Android är open source. Väsentlig skillnad mot iOS.

   Radera
  12. Mycket prat om SD, jag tycker alla typer av kort ska få komma in i telefonen...

   Radera
  13. Ok, lightning är framtagen av Apple antagligen för att de anser att den ger en fördel som inte USB har. USB är som du vet standardiserat, och man då är Apple som vill 'tweaka' exempelvis sin sladd till något som inte ryms i befintlig standard OCH har ett eget ekosystem av hård och mjukvara, så kan det vara smart att utveckla en egen variant. Lightning är om jag inte förstår fel bland annat vändbar och tillåter även laddning (max 13w mot 8w hos micro-usb) åt båda hållen i sladden, detta tillåter inte micro-usb. Och samtidigt håller man konkurrenterna utanför. Det finns inget som hindrar Samsung eller HTC att ta fram egna kontakter eller sladdar med egna unika mervärden.

   Radera
  14. Att Android har en mycket större marknadsandel är vi helt överens om. Och det är väl bra? Då får även de som inte har råd med premium-enheter en möjlihet att köpa en platta eller smartlur.

   Radera
  15. OnePlus och Nexus kör usb-c.
   Vi får se om det blir den nya standarden.

   Radera
  16. Även Apple använder USB-C i sina andra enheter, så det är bara bra om denna kontakten blir allmänt använd av tillverkarna.

   Radera
  17. Just i detta fallet med standard usb-c avsåg jag mobiltelefoner.
   Nya iPhone 7 kommer väl att fortsätta med lightning?

   Radera
  18. SD-kort? Jävla rasist!

   Radera
  19. Min Sony Z5 Premium har Ip67, sd-kort plats, 3.5mm jack, helt ok batteritid och 4k skärm...

   Radera
 4. Finns ju 3.5mm på samsung s7, en någorlunda tät lur ändå...

  SvaraRadera
 5. Har en Nokia (2002) använd dagligen i nu 14-år och har aldrig funderat om den råkat bli blöt, funkar i alla väder.
  Om telefon-religiositet och IP-vattentätt som motiv för köp av just den, känns tunt. Får fundera ett tag till.

  SvaraRadera
 6. Ser det som osannolikt att Apple ska kunna behålla sin marknadsandel på 13.9% på smartphonemarknaden. Lägg dessutom till att den totala smartphonemarknaden knappt växer längre.
  Konkurrensen blir bara hårdare och hårdare och prispressen kommer att bli brutal.
  Frågan är vad om händer med bolagets marginaler?

  SvaraRadera
 7. Dammtät alltså? Någon på Apple har läst en viss bloggares böcker och vidtagit förebyggande åtgärder ser jag.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte denna hysteri varje gång en ny produkt lanseras. Folk blir som tokiga; kan köa i timmar efter en ny version, vill känna på dem, prata om dem, visa dem. Varför ser vi inte samma beteende när en ny mikro, ett nytt strykjärn, en ny dammsugare eller en ny gräsklippare lanseras? Tror att många skulle behöva uppgradera dessa. Borde ha högre prioritet; eller hur. Dessutom saknar dessa produkter också uttag för högtalare.

  SvaraRadera
 9. Apple gör de coolaste adaptrarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver en Apple Plug, billigaste sättet att vara först med det senaste.

   http://appleplugs.com

   Radera
 10. Tror den riktiga nyheten inte riktigt har landat än.
  Apple har fått Nitendo att släppa SuperMario för iOS.

  SvaraRadera
 11. Får lite Deja Vu vibbar när jag laser kommentarerna, minns IDG:s kommentarsfält (borta nu) när Apple kom med något nytt.
  Lite skoj att läsa.

  Annars stammer det Lars W. rubrik rätt bra, hela hypen är lite grotesk. Men efter att ha sett ett klipp när anställda stod på led och applåderade någon som varit tidig och köpt en artikel I en apple butik I USA så förvånar det inte.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo är synd de tog bort det, var helt klart det bästa med idg i kommentarerna fick man alltid mera info och korrigeringar artiklarna antar att skribenterna tröttnade på att ha fel och få det så tydligt visat.

   Radera
  2. Kommentatsfälten ja,det var enda anledningen att surfa in på di.
   Fattar inte att någon betalar för reklam där.

   Radera