Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-14 07:26

BREAKING: ÖB beordrar fasta förband på Gotland - övande pansarskytte blir kvar på ön

"[Förbandet] kan ta den skarpa uppgiften den dag den kommer" - ÖB Micael Bydén till SVT
Public Service/SVT Nyheter avslöjade nu på morgonen att Sveriges överbefälhavare Micael Bydén just gett order om att det pansarskyttekompani från Skaraborgs Regemente, som just nu övar på ön inte ska omgruppera hem. Fordon och soldater blir kvar på ön som fast stående förband på grund av det försämrade säkerhetsläget, i väntan på att 18:e stridsgruppen Gotland är på plats nästa år. Säkerhetsläget har blivit så mycket sämre att man inte kan vänta till nästa år med permanent trupp på ön.
Anläggningarna för permanent närvaro på Tofta skjutfält är inte klara än, utan har just fått bygglov.
Exakt vad för underrättelser som ligger till grund för att Försvarsmakten alltså stationerar ut ett 150 man starkt pansarskyttekompani på Gotland kommer vi förstås inte få reda på. Läget bedöms alltså vara så akut att man inte kan vänta på att 18:e stridsgruppen är på plats och utbildad någon gång under 2017.
Del av staben på ett pansarskyttekompani från Skaraborgs regemente.
Pansarskyttekompaniet från Skövde, som alltså är utrustat med stridsfordon 90 och pansarskyttesoldater, kommer tids nog att avlösas av andra enheter, men den stående permanenta närvaron av manöverförband på Gotland kommer alltså bestå.

Att vara utkommenderade för att försvara ön kommer rimligtvis ge soldaterna ett välbehövligt tillskott på lönen, men detta är antagligen ändå rätt överraskande då de väntade sig att återvända hem efter övningen. Anläggningarna för permanent närvaro på Tofta är dock ej färdigställda, utan har just fått bygglov, så hur logi med mera löses är osäkert.

Ni kan läsa artikeln hos Public Service/SVT Nyheter här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

140 kommentarer:

 1. Var bor dom? Mig veterligen har man precis startat bygget av nya byggnader på Tofta (dvs färdigt nästa år kanske), gamla P18 är i anspråkstaget av bl a kommunen.

  Har dom hyrt hela stadshotellet eller hur avser man att lösa det där egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet att man nyttjat Suderbys Herrgård ( Konferensanläggning ) som ligger straxt bredvid Norra delen utav Tofta Skjutfält tidigare.

   Radera
  2. Skärpning nu - en svensk tiger!

   Radera
  3. Peter, tror inte det spelar någon roll vad som skrivs här, "de" har redan lojala medarbetare på plats som har koll på detta.

   Radera
 2. Skövde innehåller en och annan gammal gotlänning, bl a nickname "Greven" som var en oerhört kompetent pansarofficer och taktiker då jag tjänstgjorde för honom.

  Finns det några gamla gotlänningar därute - grattis. Gotland är återbesatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att någon mer här har tjänstgjort på Gotland.

   Radera
  2. Apropå glädje. Hurra inte för länge.

   Blir det krig så är Gotland snart åter ockuperat av Ryssland. Blir det inte krig så lägger politikerna snart ner det lilla vi har där.

   Radera
  3. Gjorde inte vpl på Gotland. Däremot tjänstgjort med P18-personal i utlandet.

   Radera
 3. Kan du inte sluta skriva "öjn". Det känns förlöjligande att hela tiden göra en grej av en dialekt. Du skulle framstå som mer seriös om du inte gjorde det. Jag vet att du gör precis som du vill och skiter fullständigt i åsikter du inte gillar/delar, men detta är en försiktig vädjan. Inte för att det skulle få ryssen att ge fan i Gotland, men jag tror fler skulle respektera dig om du ibland filade lite på språkbruket.

  Tack förresten för Stjärndamm, den slutade precis som jag hade hoppats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Relevant synpunkt. Ber om ursäkt och har åtgärdat.

   Radera
  2. Bra! Lika illa som med 'Götelaborg'.

   Radera
  3. Var ligger detta mytiska 'Banjoland'? "Squeal like a pig, boy..." :)

   Radera
  4. Fråga Ben Dover, han är väl uppväxt där?

   Radera
  5. Ja, det var ju där jag träffade din mamma. Det var visst första gången på 300 år ni förökade er utanför familjen? Hälsa din kombinerade syrra och faster, och även han kusin Conny med simhuden.

   Radera
 4. Och där råkade luftfartsverket ut för en "systemstörning"... Good times.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/systemstorning-leder-till-sena-flyg/

  SvaraRadera
 5. Stollarnas land nr 1 :-) Humor igen, haha :-) Låt skådespelet fortsätta för galleriet.. Får bli popcorn till frukost :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin lite nyfiken på vad som är så roligt och varför du äter popcorn till frukost, borde kunna bli en rejäl förstoppning av det.

   Stollarnas land nr1, du tänker på ryssland som bränner halva sin bnp på att rusta för krig och låter folket svälta i gammal spvjetisk stil?

   Radera
  2. Det är mindre än ett år sedan som arméchefen gick ut och varnade för att Sverige kan vara i krig inom några år (och snart har det gått ett år). Spara popcornen till sämre tider - då du kan snart behöva dem bättre.

   Radera
 6. Hur mycket kan 150 man göra igentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska mycket mer än 0 man.

   Radera
  2. Enormt mycket. Med stridsfordon 90 måste det till kvalificerade vapensystem hos angriparen som inte bara kan stationera ut gröna gubbar med automatkarbiner. De kommer bli överkörda och åtnjuta en centrumsväng ner i asfalten annars.

   Det behövs förbekämpning i form av flyganfall och gröna gubbar måste utrustas med pansarvärnsvapen.

   Kompaniet kan också snabbt gruppera för att försvara någon av de mest kritiska punkterna på ön, gissningsvis flygplatsen, och kan hålla ut rätt väl där och omöjliggöra flygtransport av tyngre materiel till ön vid ett strategiskt överfall.

   Kom ihåg att det även står ett kompani stridsvagnar på ön - kan pansarskyttekompaniet säkra flygplatsen kan man snabbt flyga in personal till stridsvagnskompaniet och sedan har vi lika stor styrka som i Midvintermörker. Visserligen fiktion, men kan åstakomma en del.

   Radera
  3. Dessutom är stridsfordon 90 hyggligt kompetent som luftvärn mot luftlandsättning om det skulle gå så långt.
   Dock har väl soldaterna aldrig övat just det.

   Radera
  4. Det gör även Gotlands hemvärnet relevant. Utan riktigt förband bredvid är hemvärnet ganska menlöst, men det kan komplettera kompaniet

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. LV är nödvändigt också annars blir nog fighten rätt kort.

   Radera
  7. Exakt, luftvärn verkar vara den svaga punkten i dagsläget. Men det kankse inte bhövs om man tänkt sig bekämpa fienden till havs med ubåt och flyg?

   Radera
  8. Iskander finns i Kallingrad och når Gotland så LV är absolut nödvändigt. Men givetvis så ska inte skarp info om detta diskuteras så over and out.

   Radera
  9. Ok, sjunkbomben behöver inte svara mer, men nån annan kan känna sig manad. :) För att fjärrbekämpa iskander bör man behöva luftvärn med längre räckvidd än det som vi har idag. Finns det i planen att köpa in system för detta eller kommer vi att förlita oss på Patriot-system från Nato?

   Radera
  10. Tack för svar Cornu, och Ben, jag gillar dig. Men din kommentar var ofantligt korkad på lågstadienivå denna gång.

   Radera
  11. Bens svar var väl i högsta grad relevant? En permanent närvaro med 150 skytte och pansar är alltid oändligt mycket bättre/mer än 0 i numerär. Eller?

   Radera
  12. Att de valde att lägga ner försvaret på Gotland och på många andra platser i Sverige kommer att få enorma konsekvenser vid ett krig - tro inget annat. Att försvara ett land är ingen billig "Quick-fix".

   Tyvärr kan vårt försvar inte göra särskilt mycket bara genom att försöka strida under några dagar med något hundratal man på Gotland. Vid ett Ryskt anfall får man tänka på att de kan anfalla på väldigt många platser samtidigt och att de snabbt (måste/kommer) att slå ut bl.a. Baltikums försvar. I krig har Ryssen fördelen av att de kan strida på många ställen samtidigt och under lång tid. De har möjlighet att vara uthålliga. Vår brist på uthållighet är vår stora nackdel. Soldaterna strider några timmar, sen är de hungriga, trötta och törstiga och behöver sättas ur spel ett tag. Materialen kärvar. Elen funkar inte. Batterier blir urladdade. Vattnet är förgiftat. Det är kallt och blött. Man är oförberedd. Man börjar ifrågasätta kaoset och varför den utlovade hjälpen uteblir. De känner sig snart ensamma mot en av världens största krigsmakt. Och ett NATO och EU medlemskap eller inte, det spelar ingen roll.

   Vid ett anfall mot Gotland kommer de inte smyga in med små gröna män som vid Krim eller övriga östra Ukraina. De kommer anfalla snabbt, öppet och på bred front och i ett stort antal länder och I många viktiga områden på en och samma gång. Det är inte bara Gotland som måste skyddas för att kunna skydda Gotland vid ett anfall. Stora delar av Sverige måste skyddas för att vi ska kunna stå emot en invasion av Gotland. Den möjligheten har vi snålat in på sedan början av 90-talet.

   Visst. Hemvärnet har en viss förmåga. Men det är (jag är ledsen att säga det) tyvärr inget ni bör sätta en större tilltro till. Hemvärnet är inget försvar - det är bara ett frivilligt komplement till ett försvar.

   Inse att det är kört under några år framöver för Sveriges del om Ryssen kommer. Kriga och gör motstånd mot ockuperande makt ska man såklart göra, men tro inte att vi kan gå ostraffade från att ha lagt ner vårt en gång så starka försvar.

   Har vi inte den insikten redan från början så kommer vi snart att ge upp i ett eventuellt krig.

   Radera
  13. USA har ju erbjudit att stationera Patriot-luftvärn på Gotland. Troligen kan dessa flygas in med kort varsel om säkerhetsläget akut försämras. Då är det bra att ha ett mekskytteförband som kan skydda flygplatsen om det exempelvis skulle råka komma ett spetsnaz-förband insmygande via någon northstream-båt i slite eller liknande.

   Det här är jättebra. Det höjer markant tröskeln för ett angrepp mot Gotland.

   Radera
  14. Frihet verkar anse att det är ingen mening att förstärka och återuppbygga på Gotland då ryssen är oslagbar och har oändliga resurser till sitt förfogande. Men, varför har man då inte avslutat sin operation i Ukraina snabbt och enkelt? Och vad är det om säger att just svenska soldater kommer att ligga i leran och gråta? Har våra soldater verkligen så låg moral och så usel materiel... Knappast.

   Radera
  15. Jag glömde ju hemvärnet, det var kanske det som irriterade? Ber om ursäkt.

   Radera
  16. Least;

   Att de ligger och gråter i leran hoppas jag - i annat fall är de väl redan dödade.

   De flesta levande soldater ligger nog och gråter i leran om de har kvar ett människovärde - inte enbart de svenska.

   Jag anser att de behöver återuppbygga det militära försvaret av Gotland. Det skulle aldrig ha lagts ner.

   Jag anser att detta inte räcker. Det behöver snabbt byggas upp i hela Sverige från norr till söder. Mobförråd behöver återställas. Regementen åter sättas i bruk i den utsträckning det är möjligt. Det finns en miljon saker som behöver åtgärdas.

   Ett krig på bred front skulle i Sverige inte begränsas till Gotland för att Ryssen bara vill ha Gotland. Det är inte svårt att skapa kaos i städer och göra stressade och högt skuldsatta Stockholmare desperata nog att kräva att de styrande får till ett snabbt slut på kriget - kosta vad det vill.

   Radera
  17. Ett krig ställer till med mycket i vårt nutida sårbara samhälle. Våra pensioner baseras på en fredlig värld. Lönen måste in för att betala lånen, som ska betalas oavsett om bostadsvärdet kraschar. Utan elektricitet kan du glömma kyl/frysvaror både hemma, i restaurang och i affären. Du kan inte betala med kort. Försäkringar upphör att gälla. Bussen slutar gå (chauffören kom inte till jobbet för bensinen var slut eller för att småbarnen inte kunde åka till förskolan. Vattnet blir dåligt. Skolor stängs. Plundringsvåg i städer.... med mera.

   Inom några dagar kraschar samhället. Det som var jobbigt för våra soldater i ett fungerande samhälle blir ett rent helvete i ett i icke-fungerande samhälle. Och de få soldater vi har på Gotland prioriteras inom några dagar för viktigare (livsnödvändiga för de flesta av oss) uppgifter än att skydda landområden i en glesbygd som Gotland.

   Radera
  18. "Frihet" kan nu stämplas som rysk psyops. Syftet är att sänka moral och etablera ett nederlagsnarrativ.

   Radera
  19. Den som väljer att anfalla (Ryssland) kommer att ha ett enormt övertag under lång tid. Hitler visade styrkan med överraskande anfall och s.k. "blixtkrig" i modern tid.

   Radera
  20. Tack Frihet, nu har jag min bild av din agenda klar. Du var oväntat öppen och generös.

   Radera
  21. Cornucopia;

   Knappast. Det här varnade många officerare för redan på 90-talet. Man lyssnade inte på dem - de avskedades med orden "vi tror inte på ryss-skräck längre".

   Det finns ett sätt att öka försvaret av Sverige: helhetssyn, värnplikt, mer materiel och mycket mer pengar.

   Knappast att försöka nöja sig med det vi har idag.

   Radera
  22. Vår förre ÖB sa att vi kan försvara Sverige i max en vecka. Han var också en psyops?

   Fjant.

   Radera
  23. @Frihet och @Cornu: Frihet är no inte rysk Psyop, även om dina inlägg kan uppfattas som defatistika. (Cornus/frihets rakkniv: Tillskriv inte Rysk Psyos, det som lika gärna kan förklaras med defeatism)

   Radera
  24. Tack.

   Det jag vill säga handlar om att vi inte bör förlita oss på att pappa staten (försvaret) ordnar allt åt oss. Inte som det ser ut efter alla försvarsnedläggningar. Hela samhället behöver bygga en ökad beredskap för det värsta scenariot. Allt från egna solceller på sitt hus och kamin till sitt vardagsrum till att skaffa sig egen utrustning, livsmedel och kunskap. När vi medborgare själva blivit mentalt och fysiskt förberedda och redo för krig så är också Sverige förberett och uthålligt för krig.

   När bostadspriserna på små lägenheter inne i innerstan i Stockholm är som allra högst så är vår totala krisberedskap som allra lägst. Därför är jag ganska bekymrad. Försvaret handlar inte enbart om vapen och ammunition. Det är många delar som måste fungera.

   Radera
  25. Least;

   För övrigt kan påpekas att kängor är försvarets största materialbrist just nu. Varken Försvarsmakten, FMV (eller soldater) är särskilt nöjda med de många återkommande bristerna i den personliga utrustningen (enligt officersTidningen). Förhoppningsvis rättas det till under 2017.

   Utan kängor är det svårt att marschera...

   Radera
  26. Därför är vi bandburna.

   Stolle.

   Radera
  27. Spekulerar inte i vilka ev. motiv Frihet kan ha, men jag kan säga att utlåtandena ang. stridande förbands uthållighet och moral helt saknar verklighetsförankring. Försvarsmakten övar kontinuerligt för sin uppgift och det funkar bra. Att numerären är mindre än för 30 år sedan går inte att säga emot men förmågan är fortsatt hög.

   Radera
  28. Sten Eriksson;

   En veckas uthållighet (enligt förre ÖB) får väl anses som godkänt. Det låter bra det att förmågan är fortsatt hög.

   Radera
  29. Förre ÖB gjorde en bedömning av den totala uthålligheten på strategisk nivå. I din kommentar anger du att svenska soldater skulle börja svikta i stridsmoral efter några timmars strid och av kyla, väta och matbrist. Det är svårt att öva verklig strid och vad det egentligen innebär i form av psykisk påfrestning men kyla, väta, hunger, fallerande materiel, improviserat underhåll etc övas hela tiden. Är T-anställd och har aldrig sett ens sett tillstymmelse till att de senare skulle leda till att någon ger upp. Vi löser uppgiften dygn 1 såväl som dygn 8 eller dygn 21 i fält oavsett hur blöt, kall eller hungrig man är. Hur förluster ska ersättas är dock en annan fråga långt ovanför min pay-grade.

   Radera
  30. Sten Eriksson.

   Jag kan förvisso ha tagit i något för att tydliggöra. Men att kunna ersätta förluster, ta hand om sina skadade och ha möjlighet att reparera skador är väsentligt i strid.

   Självklart är det annorlunda att strida förberedda under övning och oförberedda i krig. Självklart är det även annorlunda att delta utomlands tillsammans med andra länder mot en svag fiende mot att möta en angripande stormakt som Ryssland på bred front. Självklart är det en sak att strida med familj, släkt och vänner hemma i tryggheten och att strida utan att riktigt veta vad som pågår.

   Det är även skillnad på invasionsförsvar och ett insatsförsvar. Vi var förberedda på invasionshotet under andra världskriget. Idag har vi ett insatsförsvar. Hur förberedda är vi på ett invasionshot?

   Skulle ryssen få för sig att förklara krig mot NATO kommer de att öppna upp en väldigt bred front.

   Det mesta går självklart att lösa även i krig. Men om inställningen från början är att allt kommer att fungera precis som vanligt så blir vi rätt besvikna... och ger upp. Krig är ett rent helvete. Var därför förberedda på det om det blir krig.

   Radera
  31. Rättelse: Kalla kriget... inte andra världskriget.

   Radera
  32. "– Han [ÖB] tar vad han har i ett trångt ekonomiskt läge och markerar att Sverige försvarar sitt territorium. Men man får vara realistisk. Utan artilleri och luftvärn kan de inte hindra någon från att ta ön. Däremot kan man givetvis slåss och försvara en enskild plats en kortare tid i väntan på förstärkning, säger Karlis Neretnieks. [fd chefen på Gotlands regemente numera försvarsdebattör]"

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23530993.ab

   Det finns tydligen rätt många ryska psyops där ute...

   Radera
  33. Förre ÖB gjorde en bedömning av den totala uthålligheten på strategisk nivå. I din kommentar anger du att svenska soldater skulle börja svikta i stridsmoral efter några timmars strid och av kyla, väta och matbrist. Det är svårt att öva verklig strid och vad det egentligen innebär i form av psykisk påfrestning men kyla, väta, hunger, fallerande materiel, improviserat underhåll etc övas hela tiden. Är T-anställd och har aldrig sett ens sett tillstymmelse till att de senare skulle leda till att någon ger upp. Vi löser uppgiften dygn 1 såväl som dygn 8 eller dygn 21 i fält oavsett hur blöt, kall eller hungrig man är. Hur förluster ska ersättas är dock en annan fråga långt ovanför min pay-grade.

   Radera
  34. Jaja. Eftersom du säger så.

   Utan luftvärn och artilleri så är jag glad att jag slipper delta i striderna. Kan ju påverka moralen en del när stridspolarna förvandlas till kalvsylta och möjligheterna att få sova ut, ta hand om sig, förflytta sig, mm.

   Men jag får väl lita på dig eftersom du är deltidare. Jag kommer dygn 22 och ersätter dig. Håll ställningarna till dess!

   Radera
 7. Igår kväll på Aktuellt debatterade Stig-Björn Ljungren och Göran Hägglund om regeringsförklaringen, inrikespolitik och de olika partiernas strategi inför valet 2018. Det sista Stig-Björn sa, som var lite intressant, var att inrikespolitiken kan komma i andrahand framöver då han menade att världen befinner sig, citat: i förkrigstider(!) Och sen slutade debatten och gick över till vädret. Vad menade han? Det hade ju varit intressant att veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen befinner sig väl alltid i mellankrigstiden?

   Radera
  2. Rysk revolution 1917.
   Världsrevolution 2017.
   Om den gamla hundraårsplanen från sovjettiden fortfarande lever.

   Radera
 8. Perfekt, då har de gott om tid att öva in genushandboken: http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/konsrollskunskap-ska-starka-forsvaret/

  Med tanke på att det var på Gotland genuskunskapen i försvaret var som högst innan nedläggningen känns det ju passande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inför stockholmsveckan.

   Radera
 9. Kan det ha någonting med detta att göra?
  http://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-hemligt-spionage-i-sydsverige/

  SvaraRadera
 10. Förr kunde man lita på att militären var tyst när det var skarpt läge.
  Nu är det andra tider och andra djur. Bud-Get i stället för Tiger. Geten som var regementsmaskot på Gotland har fått nytt liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett Gutefår och ingen get..

   Radera
  2. Gutefåret hade också uniform vid högtidliga tillfällen... för den som vill veta.

   Radera
  3. Den siste Harald i ordningen hade även Fänriks grad när P18 lades ned, aggressivt humör mot objudna i hagen och ett högst maskulint bräkande som han använde vid utvalda tillfällen för att förstärka konstpauser i högre officerares tal exempelvis på yttre borggården vid högvaktspågång.
   Mer än en baggeförare som fått rejäla lårkakor när Harald skulle hämtas från sin hage inför fanvakter/transport till högvaktstjänst.

   Radera
  4. Tummen upp. Tack för infon.

   Radera
 11. Relevant fråga: Laddar man med gender-manualen eller skarp ammunition?

  SvaraRadera
 12. Varje kula förses med ett mikrochip med Könsmanualen i pdf.

  SvaraRadera
 13. påminner mig om en krigshistoria jag fått berättat för mig många gånger av en äldre släkting.
  Han och de övriga soldaterna stod uppställda på kaserngårdenen för muck och avtackning. Mitt i detta kom nya besked, Tyskland hade invaderat Norge och Danmark och de fick packa ihop på nytt och dra till gränsen. Där blev han i 5 år tror jag och han beskrev det alltid som något av den finaste tiden i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Tysken anfallit Sverige med så hade det nog inte varit den finaste tiden i livet.

   Radera
  2. Nu var väl släktingen ovan kanske 20 fyllda, men många inkallade var äldre och drabbades av inkomstbortfall mm. De som hade familj var kanske inte lika nöjda med att tälta vid norska gränsen i några år.

   Radera
  3. +1 Ben, jag vet att min Mormor hínte hade det så lätt at ta hand om gården och 4 knoddar.

   Radera
  4. Min farfar låg vid gränsen och han har berättat många historier om saker som hände och hur fruktansvärt illa det hade kunnat gå...
   Inte den finaste tiden i hans liv vad jag förstått med en ständig känsla av att kunna bli anfallen...

   Radera
  5. Armasjärvi, Klas Uggla, Klas Horn, Krylboexplosionen, mm. Det var en hel del som gick åt ja.

   Radera
  6. flera frös ihjäl i jämtlandsfjällen, det var bitvis hårt. Men vi pratar om en veteraner, sammanhållningen från kriget var stark, det var de vännerna han ville återbesöka de sista åren

   Radera
  7. Svensk trupp blev beskjuten på Gotland under andra världskriget. Säkert på många andra ställen också. Tycker vi ska vara glada att vi inte gick in i kriget på Tysklands sida som så många andra Europeiska länder gjorde.

   Radera
 14. Med utökade resurser på genusutbildning kanske det blir riktigt bra,tänk vad rädda fienden måste vara när dom vet vilken kunskap svenskarna besitter.
  Heja sverige!
  Kanske armband med texten kramas inte dödas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem bryr sig. Den där manualen är bara nåt som finns för att arbetsgivaren ska kunna hålla ryggen fri om någon missköter sig.

   Radera
  2. Precis som s.k kallade trygghetslarm för äldre. Förr fick äldrevårdspolitiker avgå när någon hemtjänstgamling blev liggande bortglömd i flera dagar, sedan uppfanns trygghetslarm så nu kan politikerna känna sig trygga då det går att skylla på tekniskt fel.

   Radera
 15. Jag har läst Lars romaner Midvintermörker och Midsommargryning. Jättespännande böcker, definitivt bland det bästa jag läst i den genren. Och jag har förstått att Gotland är strategiskt viktigt för Sverige med tanke på dess geografiska position i Östersjön.

  Men det jag ändå inte riktigt förstår är varför Gotland skulle vara så viktigt för Ryssland i händelse av konflikt? Man pratar om hangarfartyget Gotland, dvs att ryssarna skulle behöva en framskjuten position för stridsflyg men ärligt talat, varför det? Och varför just Gotland?

  Ryssarna har ju redan ett alldeles utmärkt eget territorium för anfall västerut, nämligen Kaliningrad. Faktum är att den enklaven har ett alldeles briljant strategiskt läge, varifrån ryssarna lätt kan anfalla och kontrollera södra Skandinavien men även snabbt slå till mot kontinentaleuropa.

  Skulle Ryssland behöva framskjutna positioner mot mellersta eller norra Skandinavien, och man av naturliga skäl vill undvika de baltiska Nato-länderna, borde snarare södra Finland eller Åland ligga bättre till än Gotland. Mariehamns flygplats skulle fungera alldeles utmärkt som bas för ryskt anfallsflyg. Och på Åland finns det inte mycket militärt motstånd att tala om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med hjälp av Gotland kan ryssarna förhindra hjälp till Baltikum på ett mycket effektivt sätt. De behöver inte Gotland för att anfalla, men det underlättar väsentligt för de att hålla vad de tagit.

   Radera
  2. Avstånd Kaliningrad-Sthlm ca 53 mil.

   Avstånd Visby-Sthlm 19 mil.

   Rent tekniskt, placerar man t ex långräckviddigt luftvärn på Gotland så kan man väldigt effektivt dominera luftrummet långt in på bl a svenskt territorium.

   Visst finns det alternativ, men det finns väl ingen ö som ligger så bra till som Gotland.

   Radera
  3. Kanske gotska sandön, men den är väl betydligt svårare att underhålla utan en ordentig hamn.

   Radera
  4. Dessutom så kan väl den här ATACMS-raketen som finns till de västliga MLRS- och HIMARS-systemen nå den baltiska kusten, inklusive Kaliningrad om man gruppear dem rätt, så det kan väl även det vara skäl att säkra Gotland

   Radera
  5. @psvenson: Marginaldoktrinen, alltså Sverige blir indragen i en väpnad konflik mellan Ryssland och NATO trots försök ställa sig neutrala. I nuläget är te.x. NATO landet Estland svårt för NATO att försvara utan tillgång till Gotland (ytfartyg är inte tillräckligt uthålliga).

   En alternativ hotbild mot Gotland skulle vara handelspolitik. Alltså Ryssland vill ha kontroll över territorium för att kunna skydda sin export av gas till EU via pipeline på havsbotten.

   Radera
  6. "Neutrala" är lögner spridda av den ryska psyopsen.

   Vi är med i EU och kan därmed inte vara neutrala vid ett angrepp mot Baltikum. Vi har också visat att vi tar Lissabonfördraget 42.7 på allvar och därmed ratificierat avtalet, när vi ställde upp för Frankrikes begäran om 42.7 efter Parisdåden.

   Vi är inte alliansfria, vi är inte neutrala. Psyops sprider lögner till folkhemsfundamentalister som drömmer om det alliansfria neutrala Sverige som aldrig fanns (pga hemliga avtal).

   Radera
  7. Så här skriver Sven Hirdman, solid NATO-motståndare och f d ambassadör i sin senaste av många knarriga inlagor i debatten, t ex:

   [ett NATO-medlemskap skulle leda till]...en mer prioriterad planering för att slå till mot Sverige och Finland i händelse av krigsrisk i Nordeuropa;

   http://www.svt.se/opinion/sven-hirdman-om-nato

   Det vill säga, t o m Hirdman som nog av del flesta anses som oerhört russofil, erkänner att det finns anfallsplaner mot Sverige och Finland. Att de blir "mer prioriterade" i händelse av medlemskap i NATO är naturligt - då kanske det redan finns NATO-utrustning/personal i Sverige medan det utan medlemskap skulle ta längre tid att få hit dem.

   Summa summarum - Ryssland avser att preventivt slå till mot Sverige i händelse av storkonflikt, medlem eller inte. Det finns i princip ingen i debatten med nån som helst verklighetsförankring alls som hävdar nånting annat, från vänster till höger.

   Radera
  8. Notera också att Hirdman skriver "krigsrisk".

   Enligt honom räcker det alltså med en risk för konflikt mellan Ryssland och andra europeiska länder för att Ryssland i preventivt syfte ska anfalla Sverige innan de tar itu med huvudmotståndaren.

   Startskottet för tredje världskriget, så att säga, kommer alltså möjligen att avlossas i Sverige eller Finland.

   Radera
  9. Cornucopia;

   Intervju med ÖB (2012):

   "Om Sverige angrips från två håll, klarar vi det?

   – Nej, då klarar vi inte av det speciellt länge, så är fakta, svarar Sverker Göranson."
   [...]
   "Vi klarar alltså ett begränsat angrepp i en vecka?

   – Ja, sedan är våra resurser nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre, svarar Sverker Göranson.

   En vecka in i striderna förväntar sig ÖB att Sverige får militär hjälp – men inte från EU där vi är medlemmar ”det är ingen militärallians”. I stället nämner han hur Sverige i en stabsövning ledd av Nato 2011 satte in större delen av sina Gripenplan för att undsätta Norge som angripits av övningsfienden. Han förväntar sig samma solidaritet om Sverige attackeras."

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forsvar-med-tidsgrans_7789308.svd

   Radera
  10. Denna intervju hölls alltså 2012, under Alliansens styre (med bl.a. Reinfeldt, Björklund, Annie Lööf...). Efter kriget i Georgien och att det blivit mer accepterat att Ryssland faktiskt utgör ett allt större hot..

   "De anslagna pengarna räcker alltså inte till för att driva det försvar som politikerna bestämt att Sverige ska ha. Därför fick ÖB genom ”regeringsbeslut 7” den 4 oktober uppdraget att föreslå nya effektiviseringar och nedskärningar."

   Det fanns självklart utrymme för fler stora skattesänkningar för de allra rikaste, men knappast hade den dåvarande regering råd att öka anslagen åt försvarsmakten...

   Radera
  11. Alliansvänner... Såhär lät det 2013:

   "Reinfeldt tycker att debatten om försvaret, utifrån talet om rysk upprustning och hur länge Sverige skulle kunna stå emot ett anfall, är lite konstig. Själv ser han inte, säger han, ett läge där Sverige ensamt skulle utsättas för ett riktat anfall i syfte att ta svensk mark. Därför kan inte Sverige ha ett försvar inriktat på det.

   Inte bara ÖB utan även företrädare för Reinfeldts regeringspartners Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern, har uttryckt oro över förmåga och resursbrist.

   Reinfeldt hävdar att han, under 7 år som statsminister, inte hört något krav från allianspartierna om mer pengar till försvaret."

   http://www.svd.se/forsvarsdebatt-irriterar-reinfeldt

   Moderaterna och alliansen skrotade värnplikten. Soldaterna blev dyrare för varje år och antalet sökande till officersutbildningarna sjönk dramatiskt.

   Minnet är bra kort hos många här.

   Radera
  12. 2014... Reinfeldt ger NATO kalla handen. Berättar även om Björklunds dubbla personligheter... den offentliga och den bakom stängda dörrar:

   "I sitt stora tal raljerade han [Reinfeldt] rejält över de som lovar mer pengar till försvaret och dit hör inte minst regeringskollegan Jan Björklund (Fp). Det är enligt Moderatledaren en sak vad man säger i media och en helt annan vad man säger vid förhandlingsbordet bakom stängda dörrar då budgeten ska läggas.

   ”Jag är med i de rum där ni inte är med, när partier förhandlar. Politik blir bara intressant när den vägs av, när allt ställs mot allt. Då är jag med och då är ni inte med. Och då vet jag vad som händer”, sa Reinfeldt.

   ”Då är vi förbluffande överens om nivåerna. Jag har inte haft en enda svår förhandling om detta. Inte enda gång och det kommer jag inte ha i framtiden heller”, fortsatta statsministern."

   http://www.di.se/artiklar/2014/1/12/reinfeldt-ger-nato-kalla-handen/

   Radera
  13. Nu blev det tyst..

   "BOOM! Där rök försvaret!" som det stod på Moderaternas valaffischer vid Östermalm år 2014..

   Det gjorde det sannerligen. Men Cornucopia hävdar fortfarande att resterna av moderaternas försvar fungerar och är urstarkt och alla som kritiserar förfallet är ju förstås ryska psyops.

   Riksrevisionen var även de skoningslösa i sin kritik av Alliansens försvarspolitik.

   Borg aviserade redan 2007 besparingar med 10 procent på försvaret. Vilket fick dåvarande försvarsministern att säga upp sig.

   ÖB:s uttalande om en veckas försvaret användes senare som reklamfilm av den Ryska propagandan till tonerna av Abbas "mamma Mia".

   Radera
  14. Var har jag hävdat något om moderaternas försvar i detta inlägg? Däremot har jag skrivit hundratals inlägg på bloggen om moderaternas försvar.

   Du verkar väldigt påläst kring vad för filmer som den ryska propagandan producerar.

   Fakta är att "Frihet" är ett rysstroll som sprider nederlagsnarrativ i syfte att demoralisera svensk försvarsvilja."

   Kan påminna övriga om vad ÖB också sagt, men som inte "Frihet" säger. Vi kommer slåss för vår frihet till sista man och kvinna.

   Radera
  15. Ditt hysteriska beteende med att i timmar sitta och skriva ner svenskt försvar i syfte att demoralisera och sprida nederlagsnarrativ är rätt fascinerande.

   Radera
  16. http://youtu.be/RTbL1hH19BE

   Radera
  17. Självklart hade jag inte skrivit detta rakt ut om vi varit i krig. Tvärtom. Men nu är vi inte i krig. Det är bättre att bygga upp något medan vi kan istället för att slå oss på bröstet och tro att allt ordnar sig bara vi blundar för bristerna. Att våga vara kritiska mot bluffmakare som påstår att de vill satsa på försvaret och gör precis tvärtom.

   Det är Socialdemokrater som sedan 2014 bygger upp försvarsmakten efter 8 år av borgerligt förfall, trots att omvärlden under denna period radikalt har förändrats.

   Självklart uppmanar jag alla att hellre slåss med näbbar och klor tills sista man och kvinna innan vi lägger oss ner i ett ockuperat och våldtaget samhälle. Det kommer även jag att göra om det är vad som krävs. Men det hjälper inte att lalla omkring och blåljuga för sig själv.

   Sen tror jag att Ryssen är mer intresserad av att försöka köpa våra journalister än att skriva i kommentarsfälten hos bloggare.

   http://www.svd.se/forforisk-desinformation-presenterad-med-blandvita-tander/om/kultur

   Radera
  18. För övrigt så omnämndes ju ABBA-tolkningen i kommentarsfältet 2013-04-27.

   josefl skrev "Vi alla har ju sett den ryska ABBA-tolkningen" och du kommenterade i denna kommentar.

   Jag har allt följt din blogg under några år. Det är väl från bloggen som jag fått tipsen om dina ryska propagandafilmer. Skillnaden mellan dig och mig är väl att jag har ett bättre minne... var dock en bättre mer seriös blogg förr i tiden.

   Radera
  19. Cornu an är inte rystroll bara för att man påpekar att aliasregeringen gjorde en dålig stuation värre, däremot så är man inte speciellt hjälpsam.

   Radera
  20. Gbd crvx;

   Inte speciellt hjälpsam?

   Reinfeldt och alliansen lade ner de sista bitarna av försvarsmakten (utan att spara in en krona, vi betalar däremot mer för mycket mindre...) för att få oss att gå med i NATO.

   Det blir dödsstöten för den svenska demokratin som försvarsmakten är till för att försvara.

   Radera
  21. @Frihet: Vi är i den situation vi är, det förgångna går ej att förändra, och jag ser ej hur att älta vad som hänt hjälper dagens situation. Om man ska vara ärlig så har bägge block varit medskyldiga till situationen.

   Radera
  22. Älta? Nej. Men vi bör dra upp det förflutna i ljuset, erkänna vad som blev fel och sen försöka dra nyttiga lärdomar av vad som skett. Det hjälper inte dagens situation. Men det hjälper morgondagens situation. Historien har för vana av att återupprepa sig.

   Radera
  23. Jo, men inte till den grad du gör det. Det har fattats ett antal enbarmliga försvarsbeslut from 2000 av regeringar av båda färger, och antagligen av olika ideologiska skäl, och visst jag kan tycka att liberalernas vilja att höja anslagen mest när man är I opposition klingar lite falskt men de viktigaste är vad ska vi göra nu, vems fel det är kan vi ta senare

   Radera
  24. Det är många som är okunnigt bittra över den dåraktiga nedläggningen av Försvarsmakten och oförmågan att reagera kraftfullt på det som skulle hända i Georgien 2008. Försvarsminister Odeneber motsatte sig nedläggningar men fick avgå före Georgienkriget (välkänt mha underrättelseutbyte). Han ersattes av Tolgfors - en landstingspolitiker som fick försvarsmakten att fungera som ett landsting med gigantisk stab och haltande verksamhet. Fokus blev på värdegrund och genus (såklart). Förslaget i försvarbeslut 2009 skulle lägga ned en massa verksamheter och i princip utplåna resterna av FM och förmåga till ett återtagande. Nu blev det inte så, inga föreslagna nedläggningar gjordes. För guds skull - läs Er historia innan ni förbittrat gnäller på alliansen.

   Radera
  25. Niklas;

   Jag är inte bitter. Jag har det rätt bra ställt av alla skattesänkningar på bekostnad av försvarsnedläggningar. Det var först under Reinfeldt/finanskrisens år 2008 allmänheten fick upp ögonen för Putins aggressioner. Innan allmänheten börjar förstå saker kan man inte kräva så mycket av politiker. Själv fick jag upp ögonen redan när han tog över och började sin president-karriär med att hämnas på Tjetjenien. Moderaterna fattade det först i valet hösten 2014. Reinfeldt har fortfarande inte fattat nåt om man utgår från boken han satt och skrev i mörkret hemma på kammaren medan han tog sina riksdagsarvoden.

   Radera
 16. Hmmm. Tror jag ska bunkra upp ett nödlager i alla fall. Många oroande nyheter detta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är då sent ute.
   😀

   Radera
  2. Det är i fred man ska bunkra. Det är inte försent. Börja att bunkra! 👍🏻

   Radera
  3. bunkra burka - i händelse av ett IS-anfall.

   Radera
  4. Kör på burkaskinka. Kan användas för att avslöja IS-infiltratörer vid matbordet...

   Radera
  5. Islamister avslöjas annars bäst med medister, Krister.

   Radera
  6. /mvh, Mr Bister-fister.

   Radera
  7. Hmm, hur fistar man bistert? :)

   Radera
 17. En kollega som precis semestrat på Gotland nämnde ovetades om detta att det var ovanligt många ukrainsk reggade SUVar. Han var lite förvånade att ukrainare väljer bilsemester på Gotland,gröna män kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant om det stämmer.

   Radera
  2. Underligt nog har jag sett samma sak i Stockholmsområdet, dock var det inte SUV-fordon. Här körde ukrainarna VW-kombi. Tänkte samma sak, vad gör de här?

   Radera
  3. Det är ingen ryss i alla fall. De kör utan nummerplåtar.

   Radera
  4. Ukrainare och thailändare är de nationaliteter som det finns flest av här på arbetstillstånd för bärplockning. Men de ukrainska familjer jag har sett på väg till lingonriset har definitivt inte kört SUV eller nåt så fint som VW.

   Radera
  5. Ukrainarna har inget arbetstillstånd för bärplockning.
   De är "turister" som kommit in via Polska schengenviseringar.

   Radera
  6. Ukrainarna har inget arbetstillstånd för bärplockning.
   De är "turister" som kommit in via Polska schengenviseringar.

   Radera
  7. Precis - det är lite som Norrmännen före flyktingvågen - de kunde resa in i Sverige utan handling för att fortsätta reasa inom Schengen.

   Radera
 18. Extra ersättning, skulle inte tro det.
  Insatsarbetstid heter det.
  Då behöver inte FM räkna med några större extra utbetalningar eller arbetstidsplanering.

  SvaraRadera
 19. Dags att reaktivera Förbandsreserven så den är stridsduglig till hösten 2019

  SvaraRadera
 20. Vad är det som pågår? Ett beslut, som en blixt från en klar himmel, att ett övande kompani från P 7 skall stanna kvar på Gotland och den militära närvaron permanentas är inte ett dussinbeslut.
  Självklart är det något som pågår.

  Den här åtgärden skapar, vare sig det är en kampanj driven av FöD och/eller Försvarsmakten eller en av omvärldssituationen betingad anledning, mer osäkerhet än trygghet.
  Med all sannolikhet vet den som ligger bakom det som föranlett detta ganska drastiska beslut vad som pågår. Det är bara svenska folket som hålls i ovisshet.

  Det är bra att permanenta militär närvaro på Gotland. Men varför inte bara kommunicera att vi tidigarelägger en permanent närvaro och det kommer att lokalisera ett kompani på Gotland. För att senare under god ordning föra över förbandet.
  Varför har det helt plötsligt blivit så tidskritiskt att man bankar ner bopålarna för ett förband som skickats dit för att öva!!!!
  Vän av ordning frågar sig, - Vad är det som pågår? Vem riktas signalen mot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vän av ordning (det är bl.a. jag det...) svarar bara att verkligheten har börjat komma ikapp folk. Signalen med att sätta 150 man permanent på Gotland riktas knappast mot Ryssen utan är egentligen en signal till vanligt folk att det är dags att vi efter 30 års besparingar och nedskärningar åter behöver offra något för landets försvar - att satsa lite surt betalda skattepengar på att rusta upp militären, att återinföra värnplikten och att låta militären tämja lite på reglerna i civilsamhället något för annars är vi alla snart körda. Inte minst Gotlänningarna. Om krig utbryter kanske vi inte förlorar enorma landområden, men våra små bostadsrätter i innerstan blir skapligt värdelösa efter första smällen. Företag konkursar. Våra aktier blir värdelösa. Skatter och räntor rusar i höjden. Och vår skuldsättning är precis vad vår ekonomi bygger på. Att dubbla utgifterna för försvaret skulle bespara oss mångdubbelt mer rent ekonomiskt (om vi bortser från allt mänskligt lidande). Är ekonomin körd så är vi också snart körda för då tar snart våra vänster- eller höger (mer troligt)extremistiska partier över. I ett krig är inte bara Putins militära styrkor som är den stora faran. Vi (eller snarare borgerliga politikerna och ledarskribenter som kastat bensin på elden) har tyvärr gjort oss själva till vår värsta fiende.

   Ukrainas ekonomi har i det närmaste kollapsat sedan kriget i öst bröt ut. Ryssland har också gått dåligt, men skillnaden är att Ryssland behöver starta fler krig för att skylla sina interna problem på någon annan för att själv behålla makten (likt George Busch, 2001).

   Radera
  2. Och självklart är det mot Ryssen som vi grupperar förbandet mot. Inget annat är tänkbart. Ryssland är den stora agressorn och utgör den stora risken i vårt närområde. Tur att de idag har så lite resurser och att Sverige har tid att höja beredskapen före 2020.

   Radera
  3. Niklas;

   Ja. Självklart är det Ryssen vi grupperar emot. Vi utgör för närvarande inget hot mot USA (likt Nazityskland utgjorde inte ett större hot mot USA förrän Japanerna bombade Pearl Harbor). Därför kommer de inte att dra igång ett krig mot oss.

   Däremot utgör Sverige ett hot mot Ryssland om vi går med i NATO eftersom NATO utgör ett reellt hot mot Ryssland.

   Därför måste vi gruppera och vara förberedda för ett krig mot Ryssland.

   Radera
  4. Frihet, hur menar du att NATO utgör ett hot mot Ryssland? Genom att NATO skulle ha hemliga planer för att anfalla eller genom att NATO försvårar för Ryssland att göra som man vill I det forna imperiet?

   Radera
  5. Frihet - hade NATO varit ett hot mot Ryssland så hade de "anfallit" (eller hur det nu skulle gå till) då Sovjetunionen föll ihop och stridsvagnar sköt på presidentpalatset i mitten av 90-talet. Då hade Sovjets styrka ramlat ihop och Natos styrka ännu inte försvunnit. Att Nato är ett hot mot Ryssland är tok-prat. Konventionellt krig skulle köra fast och sen blev det taktiskt kärnvapenkrig om man inte slöt fred. Däremot kanske man kunde se att olje-intressen från Väst ville köpa in sig i Ryssland och styra Ryssland under slutet av 90-talet. Ryssland är ett olje-land. Detta har många ryska regioner motsatt sig och även Putin verkar ogilla utländskt inflytande (obs, ironisk understatement). Men, Ryssland kan inte tillåtas äga och utöva inflytande på väst-samhällen informationsmässigt och ekonomiskt om inte vi tillåts på samma villkor utöva inflytande i deras samhälle.

   Radera
  6. Frihet - oavsett vad Sverige gör - med eller utan NATO - så måste Ryssland ta baser i Sverige för att förbättra sin position i Norra Europa. Har vi inget försvar så blir det snabbt och lätt. Har vi ett starkt försvar så kostar det nog med än vad det är värt att försöka, med risken att NATO bistår oss om det inte genomförs snabbt nog. Så det vi skall frukta är strategiskt överfall....redan vid möjligt krigshot. Är vi då med i NATO så blir överfallet mot Sverige krigets öppningsskede.

   Radera
 21. P4 skall det vara.

  SvaraRadera
 22. Bra analys finns här
  http://jagarchefen.blogspot.se/2016/09/strategisk-symbios.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oanmäld beredskapskontroll i Militärregion Nord idag också så visst händer det något.

   Radera
 23. "Sweden puts permanent troops on strategic island near Russia"
  Ser ryssarna 150 man på svenskt eget territorium som ett hot....

  Rätt rolig artikel
  https://www.rt.com/news/359321-sweden-gotland-station-baltic-sea/

  Finns en del bloggar/journalister som nu skriver bloggar/twitter och är väldigt negativa till förstärkningen på Gotland men märkligt nog inte till grundorsaken dvs det försämrade säkerhetsläget och vem som ligger bakom det.

  SvaraRadera
 24. Jägarchefens analys är bra. Jag tänkte koppla ihop några andra iakttagelser och göra lite jämförelser.

  Ryssarna vill bygga en till gasledning i svensk ekonomisk zon. Det har varit lite rabalder och tom den högsta politiska ledningen i USA har uttalat sig negativt. Margot säger att vi inte kan hindra det.

  Konsortiet som bygger vill kunna basera sin verksamhet som förut i Slite MEN nu även i Kappelshamn. Mellan Slite och Kappelshamn är det en dryg halvmil och linjen mellan dessa platser skär av norra Gotland.

  Med en "rörläggande" rysk diaspora i Slite och Kappelshamn har baser etablerats för lite gröna män, ja även dessa måste kunna underhållas.

  Ponera en gotländsk Kriminsats, vilken också byggde på en redan etablerad rysk närvaro. Norra Gotland och Fårösundsbassängen skulle vara under rysk kontroll på mycket kort tid. Utan särskilt mycket stridigheter. Långräckviddigt luftvärn och andra bekämpningssystem skulle omgående kunna placeras på Fårö. Härifrån behärskar man Östersjön lika effektivt som från någon annanstans på Gotland. Detta kan man kalla ett anfall med ytterst begränsat målval. Men väl så effektivt.

  150 man med stridsfordon och ett stridsvagnskompani utgör en klar tröskelhöjning för ryssen. "Rörläggarna" skulle få det besvärligt. Värre blir det när stridsgruppen är på plats.

  Det var det lilla i det stora. Vi får väl se om Skaraborgarna tar och övar lite på norra Gotland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, maktspråk från stormakten. Håll er borta från våra pipelines eller så vill man sätta press på baltstaterna och återskapa buffertzoner mot väst.

   Radera
 25. För övrigt skall Slite hamn omedelbart förses med sprängkammare och hemvärnet öva förstöring flera gånger per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så hjälper det inte så mycket. http://www.armehandbok.se/Sida_604.htm


   Man borde faktiskt lika gärna kunna sprang med vatten som mothåll.

   Radera
  2. När jag talar om sprängkammare, talar jag om att förstöra kajer mm i hamnen. Minor tillsammans med tidladdningar, annat bråte och taggtråd,utnyttjas då man skall blockera hamnen. Man kan tom sänka ett fartyg i hamninloppet. Minorna skall verka mot fartyg och har liten effekt mot kajer och infrastruktur.
   Kolla artikeln så ser att den handlar om blockering.

   Orderterminologin är extremt viktig och det är stor skillnad på att beordra en blockering av en hamn, jämfört med att ger ordern förstör.

   Radera