Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-06 08:21

Är september normalt en dålig börsmånad?

Är september normalt en dålig börsmånad? Nu när OMXS30 ser ut att ta fart uppåt börjar det genast muttra om att september normalt är en dålig månad? Gäller det verkligen sedan finanskrisen?
Dagschart OMXS30. Index fortsatte upp och bekräftar att en ny högre topp ser ut att ha gett ett utbrott från årets kräftgång.
År 2015 var ett dåligt börsår och även september 2015 bjöd på negativ börs. Men är det normalläget sedan finanskrisen?

Så här gick OMXS30 i september 2008 och framåt.

2008 -11.76% Detta var Lehman Brothers-kraschens månad
2009 -3.10% En nedrekylmånad i den starka upprekylen sedan årsskiftet 2008 - 2009
2010 +7.51% Upprekylen fortsatte under 2010
2011 -4.66% Sista månaden för börskraschen på USA:s kreditvärdighetsnedvärdering 2011
2012 +2.73% 
2013 +3.73%
2014 +1.02%
2015 -5.61% 

Fyra år ner och fyra år upp. Nedgångarna är större än uppgångarna. Vän av ordning påtalar att uppgångarna skett under den centralbanksstimulerade ekonomins tidevarv, men det är där vi lever nu.

Överlag sker börskrascher ofta under andra halvåret och det drabbar förstås september. Ibland blir det en nedrekyl under månaden, likt 2009, men annars känns det helt ovetenskapligt som att september bara följer trenden.

Så kommer det bli även i år. Frågan blir då vad vi har för trend? För stunden är september den tredje positiva (gröna) månaden på raken, vilket talar för att vi har en positiv trend och att september bara kommer följa den.

Men bollen är oval i amerikansk fotboll. I slutändan bestämmer husse i USA vart Stockholmsbörsen går. Och husse har gått in i en nästan två månader lång kräftgång. Så vad som helst kan hända när bollen studsar under det amerikanska presidentvalet.
Dagschart S&P-500.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Guld och silver är raketer idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nån ge rekommendationer på de bästa certifikaten eller vad det nu kallas för guld och silver? Har aldrig investerat i sånt. Helst via avanza eller nordnet.

   Radera
  2. Finns väl börshandlade fonder som skall spåra guldpriset (SLV, GLD), men jag och många andra skulle inte rekommendera detta pappersguld: "If you don't hold it you don't own it."

   Då är ädelmetallsgruvaktier ett bättre spel kanske, dessutom med hävstång mot guldpriset. Börja med att köpa lite, typ 5% av din portfölj och se om du har mage för +-10% dagar då och då :)

   Radera