Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-28 09:42

Antalet sålda bostäder föll 40% i London på ett år - kommer priskraschen härnäst?

London bostadsbubbla listades av UBS som ännu värre än Stockholms. Enligt den senaste statistiken föll nu antalet sålda bostäder i London med 40% under andra kvartalet 2016. För centrala London föll antalet affärer med 55% för hus och med 60% för lägenheter. Huruvida det är Brexit som spökar är osäkert, men en krasch i bostadsmarknaden utmärks alltid av kraftigt minskad omsättning.

Evening Standard skrev i fredagens papperstidning:
"The numer of homes sold in London slumped almost 40 per cent year-on-year in the second quarter of 2016, according to the latest figures from the Land Registry. In central London the falls were even more dramatic, at 55 per cent for houses and close to 60 per cent for flats. Just 62 houses were sold in prime central London in the three months to the end of June."
Omsättningsmässigt ser alltså kraschen ut att ha anlänt till London. Alla krascher i bostadspriser har sällskap av kraftigt minskande omsättning när köparna helt enkelt vägrar köpa bostäder. Under 90-talskrisen fick man i värsta fall ge bort sina bostadsrätter för att alls bli av med dem.

Initialt kan kraschad omsättning också dölja en egentlig prisnedgång, när endast det fåtal affärer där köparen faktiskt får forna fantasipriser är de som går igenom och syns i statistiken.

Nu kan man misstänka att Brexit kan spela in i fallet London, när utländska spekulanter börjar titta på något annat land att flytta verksamhet och jobb till. Alternativt att man avvaktar till innebörden av Brexit blir tydlig. Det hela är dock en spektakulär omsättningskrasch i en av världens största städer och ett alltjämt finansiellt världscentrum.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Detta var ju mer eller mindre givet med tanke på Brexit.
  Sen är det ju inte alls säkert att Europas finanscentrum flyttas från London till exempelvis Frankfurt men blotta tanken räcker för att London ska dippa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får det att låta som om Brexit är en anledning för att det kommer gå sämre för Storbritannien? Det kommer leda till högre BNP. Stora förloraren är EU.

   Radera
  2. Dream on demoman.
   Flyttar man finanscentrum från London kommer det ge effekter, var så säker.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Man kommer inse att "finanscentrum" går att vara utan i det långa loppet, då det inte producerar något i realekonomin. Arbetskraften som förlorar sina jobb i finans kan omallokeras till företag som tillverkar/producerar produkter och tjänster som faktiskt tillför mänskligheten något.

   Radera
  5. Det återsår väl at se om det blir brexit. Artikel 50 har ej ens aktiverata och det kan nog återstå mycket manövrerande och politiskt ränkspel innan det ens sker. För att inte tala om hur förhandlingarna ska gå.

   Radera
  6. Tala nu om exakt vad engelsmännen producerar som är av värde?
   Bitter?

   Radera
  7. Brittisk tillverkningsindustri?

   Radera
  8. Här har du svart på vitt demoman:
   http://www.ons.gov.uk/economy/nationalaccounts/balanceofpayments/bulletins/uktrade/july2016#summary-of-latest-uk-trade-statistics

   Radera
  9. demoman, absolut, sätt alla högutbildade finansskojare i tillverknings industrin. Vilken verklighet lever du i? De som arbetar inom den sektorn kommer ju självklart att flytta med jobben inte börja svarva cylindrar.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Planekonomi

   Radera
  10. Självklart kommer arbetskraften tvingas ombilda sig och skaffa en annan karriär, annars får man ingen mat på bordet i ett samhälle där staten har skurits ner till minsta möjliga?

   Radera
  11. Har man underskott i handelsbalansen går det förr eller senare mindre bra. Brittiska pengar går till utlandet och landet måste låna allt mer för att klara daglig drift. Står man utanför EU kan man heller inte förvänta sig hjälp

   Radera
  12. Det är väl snarare så att i de samhällen där staten är så stor som möjligt så finns ingen mat på bordet... Check out Nordkorea , Sovjetunionen , Zimbabwe mm

   Radera
  13. Demoman har uppenbarligen vare sig hört talas om robotisering eller naturresursgränser. Extremt fånigt att tro att det alltid skall finnas en annan karriär.

   Radera
  14. @Kuckeliku Det där är bara Marxistiskt trams faktiskt. Robotisering är bara en effektivisering som stärker upp mitt resonemang.

   Radera
  15. Yeah! Okay! Jag får väl säga som Hillary när Donald säger att temperamentskontroll i själva verket är hans starkaste sida. Laughingly.

   Radera
 2. Tror Cornu på bostadspriskrasch utan större effekter på ekonomin? Brexit skulle ju vara en ekonomisk icke-händelse, lät det. Själv tycker jag det är uppenbart att Little Britain förlorat mycket av sin attraktionskraft när man inte längre är en del av EU. Ganska svårt att förstå varför man skulle vilja flytta dit. Snarare därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev "tänk om" Brexit inte får några konsekvenser. Och alla de som ropade om jordens undergång och ekonomisk krasch pga Brexit har än så länge haft fel. Jag har inte påstått mig veta vad som händer, till skillnad mot alla "ekonomer" som glasklart såg den omedelbart förestående undergången.

   Radera
  2. Det som ar hänt med Brexit är ju än så länge att det brittiska folket I en rådgivande folkomröstning röstat för brexit. Men för att det en ska hända måste ju premiärmnistern aktivera artikel 50 först och sedan minst två år av föhandlingar innan tidigast brexit kan ske och då vet man ändå inte vilken sorts anknytnng UK kommer at ha till EU. Allt det där skapar ju en osäkerhet som säkerligen kan påverka husmarknaden

   Radera
  3. @gbd crvx håller helt med om att det är osäkerheten i sig och inte själva utträdet ur EU som orsakar volatilitet i marknaderna. Företagen behöver fasta referensramar för att ta beslut om anställningar/investeringar etc.

   Radera
  4. Om UK är rätt land vare sig de är med i EU eller ej skulle företagen inte behöva tveka.

   Radera
  5. Jo men Kuckeliku, förhållandet till EU är en viktig faktor när ett företag bestämmer sig för om ett land är rätt.

   Radera
 3. I Martin Armstrongs rapport "A forecast for real estate" förutsägs en nedgång ifrån 2015 till 2033.

  Framförallt är det jakten på skatteintäkter som kommer att sänka fastighetsmarknaden (rapporten handlar dock inte om den svenska marknaden). Höjda fastighetsskatter och att alla länder kommer att rapportera till varandra 2017 på skatteområdet, kommer att sänka priserna.

  Kapitalet kommer att bli allt mindre rörligt över gränserna. Sparandet kommer att öka och pengarna kommer att parkeras på bankkonton. Detta leder till att allt mindre pengar kommer att investeras i näringsverksamhet världen över. En ekonomisk stagnation uppkommer världen runt.

  När det gäller BREXIT har Storbritannien haft sin lägsta BNP-tillväxt någonsin under sitt medlemskap i EU, 1973-2016. Skatter och omfattande regleringar har sänkt Storbritanniens ekonomi under dessa år. Storbritannien får upp tillväxten om skatterna sänks och om regleringarna tas bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Storbritannien får upp tillväxten om skatterna sänks och om regleringarna tas bort."

   Där slog du huvudet på spiken Per-Olof!

   Radera
  2. Vi behöver medborgarlöner för att investeringarna inte skall bli mindre och mindre. Robotar har extremt små behov. Inga alls faktiskt. En robot blir inte ledsen om den ställs av. Den saknar lidelse och livsvilja. Den kommer aldrig driva någon konsumtion och därför inte heller några investeringar. Allt stannar upp när det bara är robotar och ett litet antal aktieägare som drar in pengar.

   Radera
  3. @Kuckeliku Ytterligare ett Marxistiskt resonemang.

   Radera
  4. Det festliga är ju att såväl marxismen som liberalismen erkänner den dialektiska materialismen, dvs att människan rationellt drivs av vinstintresse. Så i princip vartenda liberalt resonemang kan betecknas som "marxistiskt".

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Vilka puckon, alla vet ju att människan drivs av ATP-omvandling i mitokondrierna.

   Radera
  7. Kuckeliku, visst saknar dagens robotar lidelse och livsvilja men de blir snabbt fler mindre och mobila. När jag var kanske 12 läste jag en hel del SF bland annat av Isaac Asimov om robotar. Han var först med de tre robotlagarna och tog upp dilemman som uppstod för mer avancerade robotar med lidelse och livsvilja. Många av mina handlingar senare har påverkats positivt av detta läsande.

   1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
   2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
   3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

   Senare tillkom en lag 0.

   För övrigt fanns en bra artikel om de artificiella löven i gårdagens SvD sid 10 i rosa delen. Behovet av pris på CO2 och finansiering samt fruktan för de genmodifierade bakterierna. När CO2 har ett pris menar professorn att en storskalig lansering kommer inom mindre än tio år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. # Ben Dover
   Din förståelse av "dialektisk materialism" förefaller inte uppenbart korrekt, men jag har knappast intresse av att diskutera skiten. Intressantare är den här artikeln i SvD nyligen: http://www.svd.se/ny-forskning-manniskor-kan-delas-in-i-fyra-typer

   Radera
  9. #Gbd crvx
   Människan drivs som allt annat av energi, men hon är också DNA-driven och stimulidriven. Stimulin du kommer i kontakt med avgör i hög grad vad du kommer företa dig. Det förefaller lätt tvivelaktigt att tillskriva dessa stimulin en "energi", men nog har de ändå ofta väldig inverkan på vad vi företar oss, även om de inte är av särskilt biologisk karaktär.

   Radera
  10. # Nanotec
   Robotar kan nog ha något slags "lidelse" och "livsvilja", men det torde vara vi som bestämmer dessa. Det förefaller lite meningslöst att göra robotar konsumtionshungriga eller upplevelsehungriga för att hålla uppe efterfrågetrycket i ekonomin. Då måste kanske robotarna också tilldelas någon form av "lön" de kan spendera på mer eller mindre självvalda ting eller aktiviteter, vilket förefaller lätt knäppt.

   Radera
  11. Kuckeliku det sker mycket som tycks meningslöst, men som vid närmare granskning någon tjänar pengar på. Vi bestämmer inte alltid - ofta är det andra som med rätt stimuli påverkar oss. Ibland sker "olyckor" som sedan blir framsteg. Penicillin är klassiskt. Neurosedyn berövade foster armar och ben men får nu många cancerpatienter att botas eller få ett förlängt liv.

   Programmering av dator sker givetvis helt av "oss"? Nja det talas ofta om den fantastiska utvecklingen av hårdvara med allt mer minne och snabbare processorer, men det är främst programmen som ibland blir allt effektivare och nya program bygger oftast på gamla. Program som lär sig själv och blir allt kunnigare ökar. Människor är grundprogrammerade av dna men blir effektivare i sin närmiljö genom att lära mer, (mest av andra) och nyttja sin hjärna. Kanske kan vi som art överleva våra allt snabbare oftast oönskade förändringar av vår omgivning. Förmodligen kommer vi att börja ändra vår grundprogrammering dvs försöka ändra i vår egen dna om det inte redan skett.

   Om våra framtida robotar får lön är det nog ett litet oavsett misstag i programmeringen som de själv råkat åstadkomma. Men att robotar i stor skala kommer att ta betalt av kunder är mycket nära. Tror det var Ford som säger sig avse släppa ut autonoma bilar utan ratt och pedaler 2021 och min gissning är att dessa bilar kräver betalning av sina passagerare. (Fast det blir förmodligen aktieägare som får överskottet)

   Vår förmåga till fantasi gör oss åtminstone ännu överlägsna datorerna på några områden. Lön, hunger för upplevelser och konsumtion tillhör detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Hela idén med att en bostadsmarknad är beroende av utländska investerare för att hålla igång känns väl orimligt i längden. Kikar man exempelvis på städer som Bangkok så finns det tusentals lägenheter i lyxiga Condominiums vars målgrupp är Japaner, Européer och Amerikanare. Ca 0.25% av befolkningen är invandrare ifrån dessa länder, men 50-60% av lägenhetshusen är tänkt att gå till dessa.

  Man märker ju även att de första som flyttar vid en ekonomisk nedgång är just expats och invandrare - dessa typer av bostadsmarknader som London, New York, Bangkok osv som är helt och hållet beroende av utlänningar kommer nog drabbas hårt i kommande nedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menade givetvis 50-60% av lägenheterna i dessa lyxiga Condominiums i downtown. Inte i hela landet.

   Radera
  2. Samma resonemang kan föras för valfri centralort,där inflyttningstrycket driver upp priserna. Så är det ju sagt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Nu vill inte jag vara sån (läs: en som inte tycker att bostadsmarknaden är helt loco i många städer) men är enl. källan som Cornu citerar så ska denna omsättningsminskning mycket bero på fyra stegvisa ökningar av stämpelskatten där nu snittet ligger på mellan 17-71 k GBP.

  Just sayin...

  SvaraRadera
  Svar
  1. London är dubbelt så dyrt per kvm som Sthlm inner city trots att Sthlmarna tjänar lite mer. Kan ju också vara värt att nämna.

   Radera
  2. Stefan: faktiska siffror brukar tvärt om visa att den i sammanhanget lilla okända byn stockholm nafsar centrummet london i nacken. Det är ju det som är anmärkningsvärt. Meddela gärna om tex siffrorna i den här länken är fel.

   http://www.dailymail.co.uk/property/article-3599013/Average-price-UK-property-2-216-square-metre-11-321-Kensington.html

   Radera
  3. http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&city1=London&country2=Sweden&city2=Stockholm

   Radera
  4. Jag trodde numbeo är en slags crowd source-självrapportering snarare än fakta om något? I sådana fall (har lite svårt att hitta deras källor) måste du ju skoja?

   Radera
  5. Numbeo fungerar alldeles utmärkt.
   87 tusen per kvadratmeter centrala Stockholm som Numbeo anger är exakt vad även Svensk mäklarstatistik anger.

   Radera
 6. Det är Brexit, det finns inga frågetecken alls om det faktiskt. Eller, egentligen om man skall vara petig är det ju inte Brexit, utan den osäkerhet som Brexit orsakat. Jag har pratat med vänner i Storbrittanien som alla la sina flyttplaner på is i väntan på omröstningen; och efteråt blev det ju knappast bättre. Huruvida Brexit kommer bli bra eller dåligt för landet är helt ovesöntligt i frågan; tills Brexit-förhandlingarna är klara kommer UK befinna sig i en gråzon av osäkerhet, och självklart hämmar det husmarknaden.

  SvaraRadera
 7. Andra kvartalet? Omröstningen var väl i slutet av juni, och Brexit var ju osannolikt ända fram till dess att det var sant, på midsommarafton.

  SvaraRadera