Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-08 10:39

Anekdot: Omsättningen av lägenheter har stendött

En läsare vittnar om hur omsättningen av lägenheter i deras bostadsrättsförening tvärdött sedan i våras. Mot normala 2 - 3 lägenheter i månaden säljs det nu inget. Som bekant leder fallande priser till att inga affärer sker, då ingen vill sälja med förlust. 90-talskrisens prisfall på bostadsrätter lär oss att omsättningen helt krymper ihop, vilket kan ge missvisande prisstatistik.
Vid fallande bostadspriser minskar omsättningen av lägenheter. Detta kan initialt slå olika lokalt och mot enskilda föreningar. Eftersom förlustovilja (eng loss aversion) gör att få vill sälja sin bostad till lägre pris än de köpte den för, sker inga avslut. Att man däremot räknar en osåld lägenhet som en vinst om den bedömts stigit i pris och att man fått betalt för att bo är förstås inkonsekvent, men så fungerar det mänskliga psyket.

De enda avslut som sker är när säljaren blir nöjd med priset, medan osålda lägenheters faktiska värdering alltså inte avspeglas i prisstatistiken. Nedgången på lägenheter kan därför i praktiken vara större än statistiken visar, vilket t ex också framgår i prisstatistiken från 90-talet.

I många föreningar blev lägenheterna på 90-talet helt osäljbara. De som såldes kunde säljas för 1:- SEK, eller kanske 99.9999% i förlust. Men eftersom få säljare ville ta förlusten så visar statistiken bara en nedgång på säg 50%.

Nu är vi ingalunda där idag, men någonstans börjar det ändå som en skakning på nedre däck. 

En läsare i en bostadsrättstyrelse, som alltså har full insyn i alla lägenhetsaffärer i föreningen, skriver till mig:
"Vår bostadsrättsförening [har] inte haft någon omsättning av lägenheter de sista 3 månaderna. Alls. Vi brukar ha 2-3 lägenheter i månaden som byter ägare (vi har flest 2:or och det leder till att det är många nya sambopar som flyttar in och småbarnsföräldrar som flyttar ut), men sedan prisdippen i maj så har omsättningen nästan helt stannat av."
Läsaren konstaterar också att det inte sålts några lägenheter i föreningenens i augusti, som normalt ska vara en het månad, med stora visningsveckan och allt. Det kan alltså bli mycket intressant att se prisstatistiken för augusti när den presenteras nästa vecka.

Det borde juni till augusti omsatts mellan sex och nio lägenheter i föreningen, men nu har omsättningen varit exakt noll.

Dock, prisstatistiken visar bara på faktiska avslut. Osäljbara lägenheter tas inte med i statistiken.

Ovanstående inlägg är förstås bara en ankedot och säger bara något om just denna bostadsrättsförening och inget om marknaden i stort.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Å här sitter jag i min hyresrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, du är en vinnare!

   Radera
  2. Och här sitter jag i min!

   Radera
  3. Visst är det trevligt @Andalusier? Sålde BR i början av sommaren, kändes bra tajmat. Får se hur det utvecklar sig.

   Radera
  4. Sitter också i hr sedan ett år. Är dock skeptisk till att priserna kommer falla ordentligt, och det var inte heller på spekulation i prisfall som vi flyttade ut från vår br. (Utan pga växande familj kombinerat med att vår belåningsgrad på en hysterisk bomarknad hade ökat kraftigt)


   I bästa fall backar priserna en bra bit. Jag brukar envist hävda att alla förutom banken och ett fåtal överskuldsatta skulle tjäna det.

   Mer troligt får vi se en allmän fortsatt kräftgång på marknaden med både små toppar och dalar lite här och var. Det finns underlag (efterfrågan) och det finns alltid folk som inte förstår bättre än att skuldsätta sig 4-5 miljoner för att skaffa sig en enkel bostad.

   Jag håller det inte för särskilt sannolikt att priserna kommer ta ny fart och börja rusa igen. Alla marknadspåverkande faktorer är i princip maxade nu, räntan blir inte lägre etc. Finns inga politiska partier som öht diskuterar skattelättnader eller ekonomiska incitament för att underlätta ytterligare för bolånetagare (finns en del som pratar om motsatsen men det är mycket tveksamt om den politiska viljan finns att ev reta upp en stor väljargrupp så nära nästa valrörelse). Det blir nog inte billigare och mer regelmässigt fördelaktigt att låna till och äga sin bostad än vad det är nu, inte på en mycket lång tid iaf.


   Så, nedsidan större än uppsidan som jag ser det - dock inte i den utsträckningen att det motiverar paniksälj av tex bostadsrätt för flytt till hr.

   Mitt råd hade varit, är du lagom belånad så bo kvar i din ägda bostad eller för all del sälj och köp en mer passande bostad om du kan göra det utan att kraftigt höja din belåningsgrad.

   Jag hade inte köpt in mig med maxbelåning i nuläget om jag inte hade varit absolut tvungen av någon anledning.

   Jag hade inte sålt av för att raka hem vinsten, eftersom jag i alla scenarier behöver en bra bostad.

   Radera
 2. Men är det rimligt rent psykologiskt att tänka sig att folk inte alls gör affär med fallande priser?

  Jag menar, med den uppgång som varit så kan ju nån som köpte säg 2008 väl sälja med god förtjänst även om priserna fallit lite?

  Är det inte snarare så att affärerna upphör för att köparna tänker att det blir billigare imorgon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om du köpte något 2008 är sannolikheten att du har betalat av dina lån rätt låg. En del har säkert använt bostaden som Bankomat och köpt andra saker bilar ,sommarstugor ,exotiska resmål. Andra har säkert köpt nya och dyrare lägenheter för att tjäna ännu mer pengar på sina bostäder.

   Radera
  2. Just ja, jag glömde att folk är helt jävla dumma i huvudet.

   Radera
  3. Ja stackars de som köpte sommarstuga 2008, måste ju varit en iskall affär.

   Kan berätta en annan anekdot som Fill Or Kill-podden körde i veckan.

   Unga killar som bor hemma hos mamma/pappa och leasar bilar för 7500 kr/mån för att imponera på sin omgivning. Kanske är dags att mynta bilbubblan när vi ändå håller på?

   Radera
  4. @Ben Dover Hahaha. Dagens garv.

   Radera
  5. @Stefan mm, jag har länge tänkt att väldigt många kör omkring i nya lyx-audis och lyx-BMWs (inte standardmodellerna). Missförstå mig inte, jag missunnar ingen att köpa sig en fin bil. Problemet är att det inte kan vara så många som har råd med att casha dessa bilar?

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Fick en idé nu, varför inte leasa en riktigt najs husbil? Då har man najs bil och najs bostad i samma enhet.

   Radera
  8. Klart de inte har cash.
   De har inte ens råd att flytta hemifrån utan väljer att leasa bil istället för att hyra en bostad (som inte finns).

   Radera
  9. Tänk å rulla upp till korvmojen för att impa på brudarna i denna skönhet?

   http://www.bytbil.com/ViewImage.aspx?MediaId=40422132&type=largest

   Ligga?

   Radera
  10. Ja, de killar behöver ju den bil för attrahera tjejer kanske?

   Men fan, unga människor är väl den minsta problem, de har ju hela livet framför sig.

   Radera
  11. Finns det ens privatleasing på husbil?
   Och om det finns kommer det att bli en rejäl hyra.

   Annars är husbils/husvagnsmarknaden stekhet.
   KABE och Thor är uppe i ATH.

   http://www2.thorindustries.com/

   Radera
  12. Vi kanske precis har hittat ett nytt business-case för bankerna. Husbils-leasing, framtiden för kidsen?

   Släng bara på ett par feta fälgar och lite coola LEDs så är man hemma.

   Radera
  13. Problemet är väl att kidsen (och inte jag heller för den delen) har något körkort.
   Men visst är det en bra marknad. Analytikerna har varit helt på KABE som är ett grymt företag och alltid levererar vinst.

   Radera
  14. Utökning av trailer-parks i Sverige 2017-2018. Kom igår var du hörde det först.

   Radera
  15. http://www.metro.se/bostad/bert-karlsson-bygger-trailerparks-kan-radda-bostadssituationen/EVHpek!oYko4Mf3bDMn6/

   Radera
  16. (Icke-migrations/svågerkapitalistisk trailerpark)

   Radera
  17. Trailerparks är framtiden!

   Radera
  18. Helt fel på KABE skulle det vara, inte tillräckligt hippt, it var grejen (analytikerna).
   Fast jag tycker det är jävligt coolt att bolaget gått från 7 sek vid millenieskiftet till dagens 188 sek. Kvalitet lönar sig.

   Radera
  19. Trailerparks i en Mad-Max värld är framtiden.

   Radera
 3. Det är fullt ös på lägenhetsmarknaden där man får vara glad om det finns prospekt kvar när man går på visning. Få objekt ute, men det lossnar nog när fler inser att priserna fortsättet öka

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Anekdot från ett relativt eftertraktat villaområde i mellanskåne: Av 260 villor så är i nuläget 1 enda till salu, vilket såklart är mindre än normalt. Priserna har dock stigit mycket i många år och huset som är ute nu har "går det så går det"-priset på ganska prick dubbla taxeringsvärdet.

  En annan anekdot är att mina föräldrar köpte sitt helt nya hus i området för 1,3 miljoner, omräknat för inflation. Nu går samma hus för det dubbla fast då 40 år gamla. Såklart är siffrorna inte helt jämförbara men jag gör det ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1,3 miljoner för ett hus 1976 låter mycket.

   Radera
  2. Han skrev omräknat för inflation.

   Radera
  3. Han skrev omräknat för inflation.

   Radera
 6. http://seekingalpha.com/article/4004422-extremely-rare-volatility-signal-says-big-s-and-p-500-move-may-coming

  Liknande situation i S&P 500?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns många nu som spekulerar i att vi ska får en uppgång likt 1995 och framåt.
   Personligen tror jag inte det där är värt ett skit.
   Ren kaffesumpteori.

   Radera
  2. Volatilitet kan betyda nedgång också.

   Radera
  3. Självklart men nu är det största snacket uppgång precis som 1995.

   Radera
  4. Ok, har inte riktigt hängt med i de diskussionerna, men verkar ju inte bra alls att omsättningen i S&P 500 minskar dramatisk på bara några veckor?

   Samtidigt rapporteras riktigt usla siffror för USAs ekonomi, som media väljer att förneka... Krasch snart?

   Radera
  5. Vad gäller statistik har det varit ömsom vin, ömsom vatten.

   Vad gäller den minskade volatiliteten drar nu många paralleller till 1995 och uppgången som kom på det.

   Radera
  6. Det kommer iaf ingen räntehöjning i september i USA, knappt heller i december. Guld går bra senaste dagarna, även fast många trodde att det skulle vända p.g.a. den ordentliga dippen.

   Radera
  7. Sannolikheten för att FED ändrar räntan innan valet är mycket låg.

   Radera
 7. Och i min säljs det kontiunerligt till höga priser, senaste jag såg är 59000/m2 och den låg inte ute länge alls.
  Anekdoter är anekdoter.

  SvaraRadera
 8. Brukar det inte vara de nybyggda lägenheterna med höga avgifter som faller mest? Den tendensen tyckte jag mig se när det begav sig senast.

  SvaraRadera
 9. I Stockholm upplever jag att attraktiva objekt fortsätter upp i pris. Dvs lågt skuldsatta föreningar med ordnad ekonomi som äger sin mark. Mark är f.ö svindyrt, på sina ställen rent av parodiskt. Var och tittade på en fastighet i Jakobsberg där tomten styckats med ett äldre hus i renoveringsbehov på ena och bara tomtmark på den andra. Tomten på drygt 850kvm gick för över 4,5 miljoner (!!!) och den andra tomten med huset på något lägre. Mängder med byggare på plats och andra spekulanter där man hörde "det är bara att riva allt ihop och bygga". Dyra bilar var det gott om också.

  Det jag inte fattar är att endast ett enplanshus får byggas på tomten enligt detaljplanen. Har dessa byggare insiders i kommunen som ger dom generösare bygglov? Typ dela tomterna ytterligare och smälla upp parhus? Annars kan jag inte i min vildaste fantasi förstå priset som motsvarar a-läge i nacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jakobsberg?
   Då är det illa! ;)

   Radera
  2. 4,5 miljoner för 850kvm i a-läge i Nacka? Vad har du för insiders på bostadsmarknaden?

   9 miljoner för nybyggt radhus med 20m tomt på framsidan å 30m på baksidan. å dessutom b-läge, vad det nu är.

   Radera
  3. Avseende bygglovet kan det ju tänkas att man gjorde lika som förr i tiden man byggde ett plan med källare och inredde källaren senare. Ingen som bryr sig/märker något ändå.

   Radera
  4. Gunanr, Jag pratar om tomter och naturligtvis inte i de mest centrala delarna av Nacka. a-läge var kanske att ta i men en vanlig tomt i på 1500 kvadrat.

   Såg nu att slutpriset blev 4 670 000:-, det är totalt vansinne. Det får du en fin tomt för i Nacka, Sollentuna eller Täby.

   Radera
 10. Juli är väl stendöd försäljningsmånad för alla, alltid?

  En annan anekdot..

  Jag tittade på ett radhus i stockholmsförort som såldes i Augusti. Slog senaste toppnoteringen (från juni) med 13%. Jämförbar standard. 35% upp från utgångspris. 9 budgivare varav 2st stod för sista tredjedelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det enplans-radhuset i enskededalen/Skarpnäck? Eller var det det stora i Sköndal? Båda budades upp absurt.

   Radera
  2. Kommunen som köper eller?

   Radera
  3. Äch, jag är fortfarande förvånad hur "billigt" det är i Stockholm att bo i hus kontra bostadsrätter. Ett hus äger man vanligtvis marken och bostadsrätter har oftast föreningar lån också.
   Så om det säljs 6 milj för en 70kvm i Södermalm, så är det inte dyr att en 200kvm villa i förort gå för samma pris, tvärtom.

   Radera
  4. .. en 200kvm villa i förorten för 6 mille? Visst, om vi pratar om en förort till Nynäshamn..

   Radera
 11. Folk måste ha nånstans att bo. Alltså kommer priserna att fortsätta upp i all oändlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart! På med skygglapparna å kör hårt i budgivningarna!

   Man kan också bo i hyresrätt, husvagn eller tält.

   Radera
 12. http://www.di.se/play/nyheter/jag-gjorde-en-miljon-i-vinst/

  Dagens bästa tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, köp en lägenhet i Stockholm city. Smartaste tipset idag

   Radera
  2. Tips från smartaste bästa tjej-gänget med Maggan i spets.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. "Man går alltid plus" - Hon flippar alltså lägenheter?
   "Investera i handväskor" - Konsumtion är inte investeringar.
   "A, det e svårt att spara pengar _i_ banken nu" - Man kan ju undra varför?

   Vi lever verkligen i filmen Idiocracy. Jag trodde inte det skulle gå så snabbt.
   https://www.youtube.com/watch?v=icmRCixQrx8

   Radera
  5. Nej det är nog väldigt få som använder begreppet "investera" som förstår vad en investering är. Inte heller lägenhetsköp är en investering, strikt talat.

   Det är många som flippar lägenheter. När det blir spekulativa bubblor så kommer spekulanterna. Finns många lägenheter som inte bebos av köparen.

   Radera
 13. Vi har två bostäder, en på Ingarö/Värmdö, en i Skåne. När jag söker på Booli kan jag konstatera att det finns färre hus till salu än vad jag sett någonsin tidigare på bägge ställena. Beror det på att det inte finns några köpare eller att det inte finns några säljare? Det kan man fråga sig. Något jag tycker mig höra från en del håll är att "vi köper inget innan vi vet att vi fått den gamla bostaden såld". Där har vi väl något som definitivt kan ha ändrat sig jämfört med för ett par år sedan?

  SvaraRadera
 14. Augusti hade väldigt lite objekt ute kändes det som, men nu känns det mer "normalt".

  Däremot har inte priserna från i våras överträffats, även om inte priserna häromkring fallit särskilt mycket. Just nu ser det mer ut som att de ligger still om än något under vårens rekordnoteringar.

  "Avvaktande" skulle jag väl sammanfatta situationen.

  SvaraRadera
 15. I min förening och grannföreningarna rullar det på för fullt och med priser per kvm som ligger på rekordnivåer i Göteborg.
  Anekdoter är just anekdoter.

  SvaraRadera
 16. Det här ligger väl lite i betraktarens öga. Att det inte säljs några lägenheter kan ju också bero på det låga utbudet. Hittar du inget att köpa kan du inte gärna sälja. Likaväl som att det kan vara en skakning på nedre däck kan det vara stillheten innan nästa stora uppgångsfas.

  SvaraRadera
 17. Ähh,folk sitter där dom sitter,ofta pga svårigheter att hitta något annat.
  Det som kommer ut i centralare lägen försvinner i princip direkt,och inte sällan över acceptpriset.
  Läget.

  SvaraRadera
 18. och precis lika anekdotiskt så har jag två kollegor som säljer sina lägenheter i Stockholm just nu och fått 10-20% mer för dem än vad de hade hoppats på.

  SvaraRadera
 19. Tycker det är något färre objekt ute, men de som säljs verkar gå upp en del. Således tror jag anledningen till inbromsningen är att vissa inte vill flytta pga att de då måste börja amortera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är logiskt, likviditetsförsämring av att flytta med bibehållet lån blir ju stor. Det är pengar man kan investera till bättre ränta i andra tillgångar. Exempelvis direktavkastande stabila aktier eller vilken tillgång man nu föredrar.

   Radera
 20. Anektdoter är anektdoer

  Och prognoser är prognoser


  Denna är väl lika god som någon

  http://www.ladda-upp.se/bilder/rkcsvcarxvfkuh/

  100 000/kvm i slutet av 2017?


  SvaraRadera
 21. Grannens lgh såldes nyss 52% dyrare än vad en motsvarande lgh med lite sämre läge,
  såldes för i April.. Ännu en anekdot..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande. Du kanske får 4:50 för den nerpissade pappkartong du sover i, istället för 3 kr? Passa på att sälj grannens också, har hört att han ligger inne för delirium tremens då och då och då kan du ju passa på att sälja hans också.

   Radera