Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-09-26 11:22

Ambitiös norsk TV-serie: Nobel - fred til enhvar pris

Norska Public Service/NRK började igår söndag kväll sända en ny ambitiös dramaserie, Nobel - fred till enhvar pris, som handlar om ett norskt specialförband hemma och i Afghanistan. Tydligen en av de dyraste TV-serierna i Norge någonsin. Ambitiöst och helt omöjligt att något liknande skulle spelas in i Sverige.
Foto: Monster AS/NRK
Det börjar med snygga introbilder av HBO- eller Netflixkvalitet. Därefter kastas vi direkt in i ett klassiskt upplagt prickskytt/självmordsbombardrama från ett torg framför ett sjukhus i Afghanistan. Det norska specialförbandet har fått underrättelser om att ett självmordsdåd ska utföras, men vem i folkmassan är gärningsmannen? Är det den gamle mannen med handen i fickan? Eller är det den unge pojken med något i sin knutna hand?

Redan här introduceras vi direkt till specialoperatören löjtnant Erling Riiser, som är en av de prickskyttar redo att nedkämpa hotet.

Scenen är som hämtad från American Sniper kombinerat med The Hurt Locker och är ett gott hantverk. Att norska försvaret uppenbarligen samarbetat med produktionen blir uppenbart, om inte annat på utrustningen och vapnen. Huvudrollsinnehavaren Aksel Hennie ska tränat med norska specialförband inför rollen.

Därefter blir det tillbaka till hemresan till Oslo och intrigerna på utrikesdepartementet, med antydningar om att det kommer bli mer dramatik längre fram.

Serien hittas på NRK:s motsvarighet till SVT Play, men kan förstås bara ses i Norge eller via norsk proxy. Huruvida SVT vågar ta in detta, som faktiskt visar, om än fiktivt, på annat än att alla sidor kramar varandra i Afghanistan, låter jag vara osagt. Nordisk Public Service har utbytesavtal som gör att SVT kan plocka in NRK-serier utan att betala och det här är vad jag kan bedöma kvalitets-TV. Flera svenska skådespelare spelar norska, t ex Tuva Novotny i en framträdande departementsroll. Även Samuel Fröler hittas i rollistan.

Själv tappade jag dock intresset ganska omgående efter den skickliga inledningen i Afghanistan, men t ex VG.no är positiva. Det finns skäl till att skildra huvudpersonernas personliga liv - att göra att tittaren faktiskt bryr sig. 

Det intressanta är dock att det i Norge existerar en krigarkultur, eller den dödskult som behövs för att stöda försvarets uppgifter. Detta då landet faktiskt varit inte bara i krig utan också okkupert. Under tiden är vi i Sverige fredsskadade och en TV-serie om Sveriges utlandsinsatser kan vi nog bara drömma om. Fast en filmatisering eller TV-serie av Magnus Ernströms Ett halvt år - ett helt liv borde åtminstone vara politiskt möjlig.

Men seriöst, NRK - ut med introt och trailers till serien på Youtube, så detta kan delas i sociala medier. Skäms inte över ert hantverk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Tuva Novotny verkar ha hamnat lite i det facket. I danska Krigen spelar hon soldathustru och slänger sig med danska...
  https://youtu.be/Ay97SOH235I

  SvaraRadera
 2. ”Mission 1325” blev ju aldrig färdigställd. Josefin Bornebusch i huvudrollen med bla David Dencik och Johan widerberg som support.

  SvaraRadera
 3. Är du säker på att det inte finns någon Krigarkultur I Sverige som helhet Lars? I de tjattrande klasserna ja, där saknas den utan tvekan men I hela landet?

  SvaraRadera
 4. Midvintermörker till bioduken nu! ;)

  SvaraRadera
 5. Kommer nog aldrig hit...

  Till och med denna film:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4416&artikel=6522264

  som handlar om hur Norges kung stod upp mot nazisterna i inledningen av kriget och vägrade vika sig för Quisling får introt -
  "Hjältedyrkan kan tippa över i Chauvinism"


  SvaraRadera
 6. Hellre Almedalen har fallit, av Lewin som film då. Mycket bra och spännande bok. Men Lars jag håller nog med vi är inte ett folk av krigare utan snarare bönder och våra bästa soldater är Finska. Ingen skam i det, även en bonde som försvarar sig kan vara svår att tas med men knepig att motivera varför han ska vara i ett annat land och försvara sig. En krigare däremot är inte bunden till någon arm jordplätt.

  SvaraRadera
 7. Låter lite som Okkupert-serien, börjar bra men tappar tempo senare i serien.

  SvaraRadera
 8. Ser fram emot, typ:
  -Ohöljt rasistiska kommentarer mot civilbefolkningen
  -Folk som blir magsjuka efter att ha inhandlat lokal grillad kyckling
  -Bajsbränningsdetaljen, loppsanering, råttor och andra skadedjur
  -Enorm tristess och en 65-tums-TV som visar trött porr
  -Beställningar av reservdelar som levereras ett halvår efter missionens slut
  -"Vem snodde det sista av min chipspåse? Era jävlar!"
  -Folk som pillar på knivar i PX:et
  -Jättekonstiga officerare från öststater som inte typ inte pratar engelska
  -Att man lever i bajs upp till fotknölarna medan HQ renoverar för 17:e gången.

  Missioner är inte så jävla action alltid faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som MASH

   Radera
  2. Ja, fast dom hade nog ingen ordentlig porr. Tekniken går framåt!

   Radera
  3. Trött porr? Är det typ i slowmotion eller är det bokstavligen trötta aktörer som matar på?

   Radera
  4. Haha, det ligger en hel del i det du skriver Ben...
   /me utlandsveteran

   Radera
 9. Begreppet "fredsskadad" är ingen höjdare, tankefiguren ligger inte långt ifrån idén om kriget som ett "renande stålbad" som var populär kring första världskrigets utbrott. Hyllningar av "krigarkultur" kan jag däremot stå ut med i viss utsträckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, jag tror snarare att det avser uppfattningen att det ALLTID finns en lösning på ett problem som är bättre än att använda krigsmakten. Det ser man igen och igen hos debattörer.

   Typ: "Jo, visst, folkmordet i Bosnien var hemskt, men om vi bara förhandlat liiiite till så hade det löst sig utan vapenmakt."

   Att det skulle finnas ett läge där det bästa alternativet är att gripa till våld, det vägrar man erkänna.

   Radera
  2. Om det är ett omständigt sätt att kalla en nation sillmjölkar så ja, men fredskadad kan ju också syfta på den låga acceptans för mellanstatligt våld som gör att man själv ej förbereder sig för detta eller kan förstå att andra stater kan se det som en möjlig lösning på konflikter.

   Radera
  3. +1 Ben, just Bosnien där manga I Europa iaf inte verkade förstå att det faktiskt fans parter som såg våld som en möjlig lösning ehuru de var den starkare parten men ej ännu nått sina mål, utan agerade som om våldet var mer en olyckshändelse.

   Radera
 10. "..for enhver", inte "til enhvar". Dagens kalendertugga.

  SvaraRadera
 11. Får man fråga varför du tappade intresset för serien?

  SvaraRadera
 12. Men sisådärja Mullvad hade visst redan en Norsk proxy.

  SvaraRadera
 13. https://vimeo.com/183451694
  Trailer

  SvaraRadera
 14. Sitter här i Oslo och tittar nu, och något homeland är det inte precis. Det var lite tempo i början men 20 minuter senare känns det mest som en typisk skandinavisk defaultdrama. Inte dålig men heller ingen kioskvältare.

  SvaraRadera