Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-09-15 15:03

15:e september 2016: 27 grader i luften, 20 grader i vattnet

Sommaren vill inte riktigt ge med sig. Eller har kommit tillbaka. Tänkte se hur länge man kan förlänga badsäsongen i år.
Sätilasand 13:40-ish från den 170 m långa bryggan för att nå dykbart djup.
I luften är det 26.9 grader. I vattnet vid Sätila Sand i Lygnern var det 20.1 grader när jag tidigare idag passade på att simma 500 meter.
Pics or it didn't happen.
Tänkte testa hur länge man kan förlänga badsäsongen i år. Håller vädret i sig är det bara drygt två veckor tills oktober.

Även om lokalt mikroklimat och väder bara är en metafor så pekar allt på att 2016 blir det varmaste året globalt sedan mätningarna började. Augusti 2016, trots att månaden var rätt kall i åtminstone Västsverige, har titulerats som den varmaste månaden någonsin (sedan mätningarna började).
Lokalt uppmätta dygnsmedeltemperaturer juni - 15:e september. Glapp beror på batteriproblem, respektive dålig täckning på väderstationen. Och nej, det är helt okej att trunkera en temperaturskala, då även Celsius är trunkerad relativt Kelvin.
Värt att notera är ju att de flesta klimatförändringsförnekare verkar vara så kallade "Sverigevänner". Kanske bör man för dessa påtala att den globala uppvärmningen kommer leda till att miljarder med människor med annan hud- och ögonfärg eller religion och språk än "Sverigevännerna" de kommande decennierna kommer flytta norrut och få förra årets migrationskris att framstå som en mild västanfläkt.

Enklast då att antingen förneka den globala uppvärmningen alternativt låtsas att den är naturlig eller att den rent av är positiv och välkommen. Vad som helst utom att man ska behöva förändra sin livsstil eller höja skatten på bensinen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. September är det nya Augusti.
  Å andra sidan är ju Juni det ny April..
  Världens kallaste månad måste bara vara Juni!

  SvaraRadera
 2. September är det nya Augusti.
  Å andra sidan är ju Juni det ny April..
  Världens kallaste månad måste bara vara Juni!

  SvaraRadera
 3. Om nu den lokala månadstemperaturen ökar med en-två grader jämfört föregående år varje år så är minst 50 grader varmt om 25 år i september även om den globala temperaturökningen ligger på +2-4 grader.
  Ligg lågt med pensionssparandet.

  SvaraRadera
 4. Tog just ett dopp långt ute i en mellansvensk fjärd. Riktigt härligt och ganska nödvändigt för att solen steker som den gör. Klockan fem på eftermiddagen - som en berömd dikt upprepar. I mitten av september.

  SvaraRadera
 5. Varmaste 15 september på 160 år. Mumma, jag hoppas trenden håller i sig.

  SvaraRadera
 6. Varför ska vi i Sverige (på Alaskas eller Grönlands breddgrader som cornu brukar säga) oroas om det blir lite varmare? Själv tycker jag det är jätteskönt för varje dag jag slipper elda.

  SvaraRadera
 7. @Cornu : Om du vill ha en stabil temperaturstation med lättåtkommliga grafer så rekommenderar jag en ow-server-enet2 med valfritt antal 1-wire DS18B20 sensorer som rapporterrar direkt till temperatur.nu. En investering på c:a 1000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan min Netatmo. Som loggar och är lättåtkomlig. Har mätningar för var åttonde minut sedan sommaren 2014.

   Radera
  2. Ok, standard är var tredje minut.

   Radera
 8. 1 Juni --> 15 Sep 20:00 Östra götaland

  http://bit.ly/2cYn5U5

  SvaraRadera
 9. Det var förmodligen inte varmare ens för 161 år sedan. Men det var då vi började få mer mätdata.

  Tråkigt med den globala trenden. Tråkigt med Putin och hans klimatförnekare. Men än finns hoppet kvar. Solceller batterier elöverföring och vindkraft blir bättre och billigare. Våra hjälpmedel utvecklas och nya forskningsrön strömmar in.

  Fast visst ses det ut som vi utplånar vår livsmiljö. Och jag är inte oskyldig här på den varma balkongen vid Adriatiska havet. På söndag flyger jag hem.


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite osäkert nu när även miljöpartiet vill beskatta solkraft (över en viss effekt, tror det är 250 kw). Kol, kärnkraft, (vatten till viss del) och nu sol. Vad ska vi stackars nordbor använda då?

   Radera
 10. Är det in so har funderat över varför vi har den här "klimatdebatten" över huvud taget? Nä, jag tänkte väl det.

  "De starka ekonomiska intressena som ville bli kvitt besvärliga självständiga nationalstater hittade år 1992 klimatfrågan som ett viktigt instrument för att driva igenom en ny överstalig världsordning. Detta lanserade man via sin lobbygrupp Romklubben och det lades till grund för FN:s miljökonferens i Rio som leddes av en av Rockefellerfamiljen handgångna. Där lyckades man få igenom Agenda 21. I försöken att provocera fram en global överstatlighet har man med sina pengar åstadkommit historiens största forskningsfusk. Det började med att oligarken Soros finansierade Al Gores totalt ovetenskapliga skrämselpropaganda om klimatet. Historiska klimatdata har systematiskt manipulerats och ändrats för att ge sken av en allt varmare värld. Ett oerhört viktigt forskningsområde har blivit totalt korrumperat och viktig forskning som kunnat öka kunskapen har motarbetats och direkt saboterats"

  https://anthropocene.live/2016/09/14/ar-vastvarldens-ekonomiska-framgang-froet-till-dess-undergang/


  SvaraRadera
 11. "Kanske bör man för dessa påtala att den globala uppvärmningen kommer leda till att miljarder med människor med annan hud- och ögonfärg eller religion och språk än "Sverigevännerna" de kommande decennierna kommer flytta norrut och få förra årets migrationskris att framstå som en mild västanfläkt."

  Norrut till Sverige ja, för om den politiska debatten fortsätter som den gör i övriga Europa så kommer Sverige vara det enda landet som ger någon asyl. Så Sveriges kris kan det bli, ingen annans. Tycka vad man vill om det.

  Känner på mig att den riktiga migrationskrisen har inte ens börjat för Sveriges del..speciellt inte om vi går ur EU => fri invandring blir möjlig igen för (s)(v)a(m)pen. My god...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om viljan finns så finns medlen. Inte en enda "flykting" skulle passera Sveriges gräns om jag fick bestämma.

   Radera
 12. Tänkte köpa en Volvo, men iom ditt inlägg köper jag nog en Dodge Ram 3500 istället, vore gött med längre somrar.

  SvaraRadera