Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2016-08-31 19:06

Värnplikten: Försvarsmakten måste fortfarande höja lönerna

SvD skriver så här efter två månader om Annika C Christensens personalförsörjningsutredning, som ni tidigare läst om här på bloggen. Tanken är att eftersom man vägrar betala anständiga löner till soldaterna så ska någon procent av en årskull ungdomar tvångsrekryteras och sedan se ljuset och ta anställning. Det senare kommer förstås fortsätta dras med samma problem som soldater (eller för den delen poliser) har idag - att lönerna är alldeles för låga, och rekryteringen till kontinuerligt anställda soldater kommer fortsätta misslyckas. På köpet får vi ett djupt orättvist system där några procent tvingas göra en värnplikt som ökar klyftorna i samhället enligt forskningen.
Personalförsörjningsutredaren Annika N Christensen
Som tidigare påtalat kommer inte återinförd värnpliktsutbildning vara något som för personer med olika bakgrund samman och fostrar ungdomarna till goda samhällsmedborgare. Från 800 och uppåt av en årskull på 100 000 kommer tvångsrekryteras. På sin höjd handlar det om "några tusen" om Försvarsmaktens frivilliga rekrytering misslyckas.

Värnpliktsutbildningen ökar klyftorna i samhället enligt forskningen, där värnpliktiga från svaga samhällsgrupper blir ännu svagare (lägre inkomst, mer kriminalitet) medan ungdomar från starka samhällsgrupper tvärt om gynnas (högre inkomst). Värnplikten förstärker alltså klyftorna och suddar inte ut dem.

SvD har först nu upptäckt att personalförsörjningsutredningen som Annika N Christensen håller i ska rapporteras in i slutet av september och presenterar i princip samma uppgifter som framkom i Almedalen. Några ytterligare detaljer framkommer nu, som att värnpliktsutbildningen återinförs 2019 och att 17-åringarna redan nästa år får den enkät som ska ligga till grund för vilka ca 25% som alls kallas in till mönstring 2018. Av dessa kan något tusental tvingas göra värnpliktsutbildning.
"Den stora skillnaden mot den gamla tidens allmänna värnplikt är att bara några tusen i varje årskull på ungefär 100 000 personer kommer att tas ut för plikttjänstgöring i det militära försvaret. Samtidigt kommer både kvinnor och män att vara skyldiga att göra värnplikt, enligt lagen om totalförsvarsplikt som infördes 1995. Lagen är könsneutral och gäller lika för alla."
Värnplikt innebär alltså inte att vi får något invasionsförsvar med 800 000 oövade man i oävade förband utan fungerande utrustning och som inte sett ett vapen på 10 år. Ej heller kommer 40-45% av en årskull "fostras till män", utan vi pratar från 8 promille och uppåt till kanske 2%, som mest 4%, inklusive kvinnor, som nu ska omfattas av den könsneutrala plikten.

Exakt hur unga män och kvinnor ska kunna göra värnplikten tillsammans när de enligt Skolinspektionen redan från förskoleklass inte ska ha idrott tillsammans längre av religiösa skäl lämnas som en övning.

Tanken är att man ska fortsätta rekrytera frivilligt till de som ska ha tjänst som GSS/K eller GSS/T, medan hålen likt idag kommer fyllas med pliktplacerade GSS/P.
"Den frivilliga rekryteringen kommer att finas kvar även i framtiden. Den som tackar ja till en anställning i Försvarsmakten och uppfyller kraven kommer att göra sin militära grundutbildning enligt samma pliktlagstiftning som värnpliktiga soldater. Alla frivilliga förs då över i pliktsystemet. Tanken är likabehandling mellan båda kategorierna när utbildningen väl är i gång."
Och här kommer man misslyckas återigen. För höja lönerna till attraktiva nivåer är det inte tal om. Statens ovilja att anslå medel till skäliga löner ska lappas genom tvångsrekrytering. 

Det är upp till regeringen att besluta om återinförd värnpliktsutbildning, då det är ett regeringsbeslut och inte något som behöver beslutas av riksdagen. Det finns ett antal punkter kopplade till svenskt försvar, som är rena regeringsbeslut, t ex om förfogandelagen ska tas i bruk vid ett beredskaps- eller krigsläge eller för den delen mobilisering över en viss nivå.

Nu återstår bara för Polismyndigheten att komma på att de kan tvångsrekrytera till polisen, istället för att höja lönerna. Så ska väl de pliktrekryterade värnpliktiga poliserna se ljuset de med och söka anställning sedan? För höja löner är ju inte aktuellt.

Ska Försvarsmakten kunna rekrytera till GSS/K så måste löneläget upp. Svårare än så är det inte. Värnpliktsutbildning ändrar inte detta. Tvångsmedel gör inte ungdomarna mer positivt inställda till ett militärt yrkesliv med lägre ingångslön än för en städare. Som inte behöver riskera livet.

Ska Sverige ha ett trovärdigt försvar måste försvarsanslagen öka. Värnpliktsutbildning ändrar inte det och blir inte billigare än dagens system.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Det roliga blir ju när ingen blir kapabel enligt enkäterna.
  För vem vill göra värnplikt och då bli behandlad som andra eller tredje rangens soldat?
  Självfallet kommer detta hyllas stort av alla som inte kan räkna eller inse att ett försvar måste vara redo när första bomben faller, inte 3 månader efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man undrar ju hur de tänkt sig att upprätthålla moral och motivation hos de som tvångsrekryterats utifrån dessa förutsättningar.

   Lumpen var knappast nåt de flesta i min generation såg fram emot men det var ju lika för alla, så man accepterade det.

   Hur kul är det att hamna ett är efter sina kamrater som vidareutbildar sig osv...

   Radera
  2. Blir jättebra säkert med en plikttjänst. Ungdomarna kommer bli sååå motiverade att göra sitt bästa.

   Radera
  3. Nu glömmer ni att det finns en grupp/parti i 15- till 20-procentsintervallet med ungdomar och ungdomsverksamhet som är starkt s.k patriotisk - för många av dem kommer det att räknas som en merit att ha kvalificerat sig för värnplikt - SÄRSKILT om den blir så exklusiv som c:a 1%. Frågan är väl mest hur pliktverket kommer att göra för att sortera bort dessa?

   Radera
  4. Värnplikten har spelat ut sin roll.
   Den fungerar bara i ett homogent samhälle.
   Att vapenutbilda förortsungarna kommer bara att innebära att det inte är stenar som "blåljuspersonalen" möts av.
   Välriktade AK skurar och planerade "eldöverfall" kommer att bli verklighet.
   Sverige har nu medvetet importerat massor med människor som har en annan religion och kultur.
   Var annars i världen lever Kristna och Muslimer i symbios?
   Ge mig ett exempel.

   Radera
 2. Eftersom du hela tiden snackar skit om återinförd värnplikt, så antar jag att du vill ha ett yrkesförsvar i Sverige?

  Är det rätt uppfattat?

  SvaraRadera
 3. Tänk om Sverige kunde vara lite smarta.

  Bo gratis på regemente så länge som studerar. Motkrav: GSS/T

  Bo gratis på regemente så länge du orkar.
  Motkrav: GSS/K

  Bara där har man ett rejält lönepåslag som i princip inte kostar mer än renovering och drift av korridorboende för studerande och små enrummare för GSS/K

  Ska du skaffa familj så ska du ha en partner och ha jobbat till dig högre lön (tex specialist officer) och då kan man lösa boendet själv.

  Ta bort utlandskravet och ge rejäla lönepåslag för dem som skriver på det. Officerare kan gått bli tvingade att tjänstgöra utomlands

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo gratis? Äta gratis? Sånt går inte i Sverige - då blir det skatt på förmånsvärdet så att du inte tjänar på det. Du ska väl inte tro att du är bättre än någon annan?

   Radera
  2. Så här kunde det se ut förr i tiden, planschen från 1943: http://imgur.com/zPHZWWz.

   "Bliv Volontär vid Kungl. Värmlands Regemente

   - Civil utbildning motsvarande folkskolekurs. De bästa eleverna fortsätta vid Försvarsväsendets Läroverk till student- eller realexamen.
   - Möjligheter att avancera till officer eller underofficer.
   - Fullständig utbildning i motorkunskap. Körkort kostnadsfritt.
   - Fri mat, bostad, beklädnad och övrig utrustning, tvätt, läkar- och tandläkarvård samt en varje år ökad kontantlön under hela utbildningstiden.
   - Vad avsked förtur till statliga och kommunala anställningar såsom polis, tull, post, telegraf, S. J."


   Radera
 4. Seriously and Sadly --- Why bother taking a bullet for Swe Nowdays, no use. Gömmer mig i min BOL istället. Allvarligt, --- hur många av alla Pokemon & Facebook / Insta-typerna skulle nowdays grab an AK or a truppmina-12 och fight back ?? Wake up !!

  Ducking in my crib instead ! //

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Som jag försökt påpeka ovan - det räcker att 1% av alla ungdomar är starkt motiverade så får man ju ihop kvoten.

   Radera
 5. Jag tror på en frivillig reservtjänstgöring (militär eller civil) tänkt att fungera som en förstärkare till en spjutspets av fast anställda förband. De fast anställda förbanden kräver så klart ordentlig lön medan de civila lockas med typ tre års skuldfria studier eller liknande, förutsatt att man är reserv i fem år och övar två veckor om året (eller något). De kan röra sig om militär, beredskapspolis, civil sjukvårdsutbildning och andra samhällsstöttande resurser som kan behöva utökas vid höjd beredskap eller annan kris(Lars påtalar ju ofta att allt snabbt som fan går åt helvete vid kris, vore ju bra om det fanns folk som ändå såg till att vissa transporter etc ändå äger rum).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betala "reserven" bra så att de blir relativt rika ungdomar - då får man folk att köa !

   Radera
 6. Värnplikt integrerar!
  Tuffa kaxiga "Bruchan" från förorten tillsammans med bokmalen från Lund tillsammans med butch-flatan från Södermalm ! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näe,tror inte det... det är någon annan som ska göra det.

   Radera
 7. Fortfarande en absurt situation i en firma som borde begäras i konkurs... fan, de måste börja göra rätt snart sossarna och miljömupparna. Inte en chans att mina barn eller barnbarn får tjänstgöra i Sveriges försvar. Inte en chans.

  SvaraRadera
 8. Finns det inte anledning att tro att med stigande arbetslöshet som kommer det finnas en form av "underklass" som inte har något annat val än att ta anställning som soldat. Så är det i väldigt många andra länder.

  Det duger ju inte som en planerad lösning men är väl ett rimligt utfall?

  SvaraRadera
 9. Förövrigt existerar det ingen "Poliskris" den store lederan och mini-me har talat. Så det så!

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/l%C3%B6fven-ingen-poliskris-1.3742893

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klart att det inte gör. De gnällande rasistpoliserna skyller allt på de många asylsökarna. Lata nazister i kåren finns det gott om.

   Radera
 10. Det ska bli oerhört intressant att läsa rapporten och då främst hur man resonerar kring kategoriklyvning. Dvs att endast en bråkdel av en årskull ska tvingas till värnpliktsutbildning för att därefter riskera att stupa eller allvarligt skadas vid försvaret av Sverige när ofreden kommer. Under hela kalla kriget sågs detta som ett oerhört problem ur moraliska, etiska, motivationella, you name it aspekter varför utbildningsvolymerna av värnpliktiga hölls uppe in i det sista. Men kanske A-N Christensen slutligen har löst denna nöt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilka luckor är det som värnplikten tänkt fylla? De förband som idag ej kan fyllas med yrkessoldater?

   Radera
  2. "En mindre andel av soldaterna i arméstridskrafterna, inklusive
   lednings- och logistikförbanden, bör utgöras av kontinuerligt
   tjänstgörande soldater och bör inte överstiga ca 25 procent."
   prop. 2008/09:140, sid 49.

   75% av armén ska 2019, då nuvarande organisation enligt plan ska vara intagen, således utgöras av tidvis tjänstgörande soldater (GSS/T). Rekryteringen har gått mindre bra och huvuddelen av raderna bemannas idag av plikttjänstpersonal (GSS/P), dvs fd värnpliktsutbildade. De sista "stora" värnpliktskullarna ryckte ut år 2005, 2006 vilket i princip innebär att den yngsta pliktpersonalen i år firat sin 30-årsdag och den absoluta majoriteten inte heller övat i gröna kläder sedan värnpliktsutbildningen avslutades. Åtgärder måste således vidtas inom en relativt snar framtid om personalen i stora delar av krigsorganisationen inte ska bestå av 40+ år gamla män som inte övats på 20 år..

   Nuvarande regeringen vill ha tillbaka värnplikten eftersom de bedömer att de då inte behöver skjuta till lika mycket ekonomiska medel och har beställt en sådan rapport. Alternativet hade varit att göra soldatyrket attraktivt genom förändrad lagstiftning och höjd lön men det är tydligen ingen valvinnare ur ett socialdemokratiskt perspektiv.

   Radera
  3. OK,ja det är nog inte en valvinnare för något parti, jag tror inte något parti har I sikte att höja anslagen till 2% av BNP.

   Radera
  4. Iofs, 75% vpl 25% yrkes vore nog en rimlig fördelning I ett försvar av adekvat storlek IMHO

   Radera
 11. Undrar om det tänkt att ge korrekt ersättning till de 1000 personerna som de ska tvinga...
  De förlorar sitt livs bästa års inkomst och om man ska ha de "bästa" så lär det huvudsakligen omfatta blivande ingenjörer odyl alltså 600000kr för det året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle kunna vara de nytillkomna ingenjörerna. De har kanske inte så höga krav utan en längtan att integreras i sitt nya hemland.

   Radera
  2. Antikens Rom gjorde ett liknande misstag och anställde goter och visigoter som legoknektar då de inte längre kunde rekrytera folk till legionerna. När de efter 50-talet år inte kunde betala löner längre så försåg sig goterna själva från Romerska städer....and down went the Roman eagle.

   Radera
 12. Har inte Centern föreslagit att de hemvändande islamistkämparna ska få praktisera hos svensk militär? Helt i linje med att deras bröder stenkastarna ska få hjälpa den krisande polismakten.

  SvaraRadera
 13. Fråga: Hur många länder finns det som har jämnställd värnplikt/värnpliktsprövning?

  Den åberopade forskningen ovan tycks ju vara hämtad från när Sverige hade enbart manlig värnplikt - så den går ju bort som irrelevant direkt.

  SvaraRadera
 14. Fråga till er som inte anser att man kan ha värnplikt i Sverige:
  Varför fungerar Värnplikten i Finland men inte i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att man inte tagit isär sin organisation, vidare har man inte riktigt det snabba mtrl-utbyte som den Svenska militären har

   Radera
 15. Jasså, jaha, ANC är inte poppis på bloggen längre. För bara någon månad sen fick hon ju väldiga lovord här. Vad har hänt...?

  SvaraRadera
 16. Jasså, jaha, ANC är inte poppis på bloggen längre. För bara någon månad sen fick hon ju väldiga lovord här. Vad har hänt...?

  SvaraRadera
 17. "Värnplikt innebär alltså inte att vi får något invasionsförsvar med 800 000 oövade man i oävade förband utan fungerande utrustning och som inte sett ett vapen på 10 år"

  Fascinerande hur cornucopias värld är svartvit.
  Värnpliktssystemet funkar säkert alldeles utmärkt med Rep månad vart 5e år. Är man normalbegåvad så sitter kunskaperna kvar i ryggraden. Kanske inte allt men därför man har repmånad. Vild gissning är att vid ett ev skapt läge hade inte folk kallats in och omedelbart slängts ut i strid utan säkert hade en snabb repetition genomförts.
  jag gick med i hemvärnet nyligen och det va 20 år sedan jag hade på mig M90 och vapen. Tog inte lång tid innan man kommer in i det. Fanns inget att välja på, framåt march direkt man kom dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det största problemet är och har alltid varit att mobiliserbara förband inte finns.
   De är en chimär.
   I vilket läge skulle regering och riksdag våga säga "nej nu närmar vi oss krig och måste mobilisera vilket ruinerar landets ekonomi"
   Skillnaden i kompetens och framförallt motivation mellan värnpliktsförband och till och med gss/t är milsvid, den går inte att jämföra.
   Sen glöms oftast bort att huvuddelen av vårt "800000 manna försvar" bestod av lokalförsvarsförband och hemvärn, om jag minns rätt runt 200000 man i dåligt utrustade och utbildade brigader resten i fo förband av diverse sort.
   Vi hade vid utgången av kalla kriget inte en enda fullt modern brigad. Det var först när vi skaffade strf90 och strv122 som vi fick en hyggligt modern brigad (de stridande delarna jättebra, artilleri och resten omodernt)
   Ett värnpliksförsvar leder till att soldaters liv är billigt och kan slösas bort med dålig utbildning och utrustning.

   Radera
 18. Som referens, lite grovt räknat:
  Det skulle kosta ca 670 miljoner/år att höja lönerna till 25000kr/mån (räknat på medellön på 17932 idag) skulle vi vilja dubblera gss/t vilket är det rimliga vid en utökning av försvaret skulle kostnaden öka till med ca 700 miljoner/år.
  (gss/t har jag räknat med 1/4 dels månadslön per år alltså ca 1v per år tjänstgöring)
  Det skulle vara lätt och riktigt att öka försvarsbudgeten med detta. Mycket mer rätt än att skapa nya kategorier soldater som inte får betalt.
  Den verkliga kostnaden av 1000 värnpliktiga är 480 miljoner kronor/år räknat på en slutlön på 40000 (lågt räknat då).

  SvaraRadera