Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2016-08-18 14:20

Ulla Andersson (v): "Sverige ska inte vara ett skatteparadis"

"Det ska vi titta på." - Ulla Andersson på frågor om hur deras förslag ska fungera
Det kommunistiska Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson kallade i morse Sverige i Public Service/SR P1 Morgon för ett "skatteparadis" och vill återinföra förmögenhetsskatten.Det hela handlade om att Vänsterpartiet vill att folk ska få betalt för att ta hand om anhöriga äldre. För att finansiera detta vill Ulla återinföra förmögenhetsskatten, så kapital och finansiering till näringslivet flyr Sverige. Hon kallade Sverige för ett skatteparadis

Så nu vet ni det nästa gång ni betalar er 60%-iga marginalskatt i form av värnskatt och statlig skatt, plus arbetsgivarens 10%-iga särskilda löneskatt och sociala avgifter, som på marginalen gör att skattetrycket på arbetsgivarens lönekostnad är 77%. Sverige är ett skatteparadis!

Ulla Andersson ville inte debattera med Skattebetalarnas förenings VD Joacim Olsson, som satt i studion. Tydligen klarar hon inte av att bemöta argument i en debatt. Trots allt fanns det bara en linje i förebilden kommunistiska Sovjetunionen eller DDR, och då behöver man ju inte argumentera. Partiets ord gäller och så var det med den saken.

I övrigt finns det enligt Ulla två sorters anhöriga till äldre människor.

1) Kvinnor
2) Andra anhöriga

Nu vet vi det. Världen är indelad i kvinnor och andra. Dessa andra benämndes aldrig som något annat än andra eller anhöriga. Det var för Ulla väldigt viktigt att påtala kvinnor.

Får mig osökt att tänka på den gamla klassiska kommunistiska polska filmen Sex Misja (eng Sexmission) om det kommunistiska utopiska samhället där det endast finns kvinnor.
Ulla Anderssons dröm. Hela filmen finns just nu på Youtube. Ganska SFW.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. OT: Snälla låt användaren (dvs jag) byta typsnitt på denna bloggen. Jobbigt att läsa som det är nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt, både font och storlek.

   Radera
  2. Om du kör Windows och Chrome kan du prova Ctrl-scrollhjul för storlek, alternativt Ctrl-+ eller Ctrl-[-]. Funkar i många andra webbläsare också.

   Radera
  3. @Cornu
   Det är bra font och storlek, behåll som det är, tack
   Eller kanske låt oss rösta?
   Men vad heter teckensnittet?

   Radera
  4. Har just ändrat efter de senaste klagomålen ovan.

   OpenSans tror jag.

   Radera
  5. Bra!

   Det förra var snyggt, men detta känns mer läsvänligt.

   Radera
  6. Texten är fortfarande för liten. Förr var det lättläst utan bekymmer, går det inte att ändra till samma storlek på texten?

   Radera
  7. I artiklarna är det ok, men i kommentarerna är det för liten text var det jag menade :)

   Radera
  8. Kallle7

   Det är Oswald i rubriken, Open Sans i brödtext och kommentarer efter ändring.   Radera
 2. Hittade denna filmen igen för några år sedan efter att jag sett den på SVT där den sändes typ 1987 eller så. Minns att jag tyckte den var bra då. Fast om jag minns rätt så slutar väl filmen med att det föds killar så kanske denna filmen var någon form av kritik redan då.

  SvaraRadera
 3. Självklart kan man inte kritisera en obefintlig eller låg kapitalskatt/arvsskatt/fastighetsskatt så länge inkomstskatten är hög, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulla kan inte jämföra vår förmögenhetsskatt med t ex Schweiz eller Spanien (hennes exempel) om hon inte också jämför övriga skatter.

   Radera
  2. Man kan tolerera förmögenhetsskatt om skatten i övrigt är som i Schweiz.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Håller säkert inte med Ullas Andersson åsikter eller metoder i övrigt, men människor som bedömer var de ska registrera sin förmögenhet jämför säkert just förmögenhetsskatten och andra kapitalskatter mellan länder utan hänsyn till övriga skatter.

   Radera
  6. Har du koll på alla undantag och sådant som eventuellt gäller i Spanien eller Schweiz?
   Från vilka nivåer ligger skatten vad får de dra av etc. Precis som Bill Gates som blev förvånad över att vi inte hade arvs/förmögenhetsskatt eftersom USA har det så är det helt andra förutsättningar och andra sorters skatter.
   En förmögenhetsskatt i Sverige kommer aldrig drabba de förmögna utan endast de som antingen jobbat ihop lite pengar eller lyckats sälja en fastighet dyrare än de köpte för.
   Alla andra kommer flytta sina pengar.

   Radera
  7. Blir ganska exakt så som Paul säger.. Det drabbar de som är lite rikare än gemene man. Dvs exakt den del av befolkningen som kommunister verkligen stör sig på. De riktigt rika är ju immuna mot förmögenhetsskatter, flytta rikedomen så är det fixat. Och Sverige som nation blir på kuppen fattigare.

   Så jäkla less på denna typ av politiker så det är sanslöst.. Total brist på logiskt tänkande, doktriner skall styra och individen skiter man i.

   Radera
  8. Iblandekonomi

   30% kapitalskatt är faktiskt högre än skatt i tjänst för en normalinkomsttagare i Sverige.

   Radera
  9. @Stefan
   Nej, då räknar du inte arbetsgivaravgiften som en skatt, vilket den är.

   Radera
  10. Jag pratar naturligtvis om bruttolönen och det tror jag du förstod innerst inne men du valde att missförstå.

   Radera
  11. @ iblandekonomi

   Och utdelningarna som beskattas med 30% har företagsbeskattats, vilket också är en skatt.

   30% kapitalskatt är HÖGT internationellt sett, krävs skatteskadade svenskar för att tycka det är billigt. 10-20% typisk skattebelastning på kapital i många länder. Kom inte dragande med ISK som är en frivillig förmögenhetsskatt + inga förlustavdrag, den ska vara låg för att kompensera dessa nedsidor.

   Radera
  12. Ja, ISK fungerar som en förmögenhetsskatt kopplat med 0% kapitalvinstskatt om man vill se det så. De facto har det varit en alldeles fantastisk affär sedan ISK infördes (2012), jämfört med att betala 30% skatt på kapitalvinster och utdelningar.

   Radera
  13. @ Joakim Persson

   ISK har stora fördelar, ja. Men man bör vara medveten om möjlig nersida vid stora fall, inga förlustavdrag att balansera med och fortsatt beskattning av det lilla som blir kvar. ISK är dessutom idealiskt för daytrading och såklart sämre för långa innehav.

   Det vore rimligt att sänka kapitalskatten till initialt 20-22%. Men det lär knappast hända, med de gigantiska uttaxeringsbehov vi har framför oss..

   Radera
 4. Skatteparadis.

  *skrattar så jag gråter*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meh.. det e ju ett "paradis" för de som TAR EMOT skatten, såklart! *skrattar lite, gråter mera*

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Bidragsparadis, skattepengdiaparadis.

   Bidragsbrott beivras knappt alls. Assistansersättning förskingras i kubik, kaninmän gör kanonaffärer med mycket låg risk för lagföring.

   Radera
 5. För en vänsterpartist är det självklart att vi skall ha en generös migration.
  Samtidigt är de ekonomiska klyftorna ett rött skynke och något som skall bekämpas.

  Vi skall således se till så att den invandrade arbetssökande familjen skall kunna leva på samma nivå som den arbetande akademikerns och inte nog med detta-invandrarens samlade förmögenhet skall helst bli lika stor genom omfördelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte medicinera Tourettesmongon som skriker "blattarnas fel!" Så fort nån nämner nånting som nånsin existerat i sinnevärlden?

   Radera
  2. Kommunisterna har alltid velat ha hög skatt oavsett invandring eller ej. De vill ju att staten skall planera och göra allt, helst skall man ha en värdelös icke konvertibel valuta som sovjet rubeln eller DDR marken, då finns det finns det inga klass-skillnader allt är jämlikt oavsett hur mycket pengar folk har.

   Radera
  3. Att dra in pizzabagarna i varenda diskussion oavsett egentligt ämne? Inte särskilt va?

   Radera
 6. Ett paradis för skattmasen.
  Så ska det utläsas.

  Men hon säger väl det hon måste d.v.s. definiera olika samhällsklasser och varför de som jobbar och bidrar egentligen är parasiter på proletariatet.

  SvaraRadera
 7. Om det nu finns skatteparadis så borde det också finnas skattehelveten också?
  Hur ser dessa skattehelveten ut enligt vänstern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl de som vi begåvade människor kallar skatteparadis...

   Radera
  2. There is no hell, except the one we live in now.

   Radera
  3. There is no hell, except the one we live in now.

   Radera
 8. Mamma är död. Ulla diskriminerar mig.

  SvaraRadera
 9. Hörde intervjuen, blev rejält ställd när man hörde att en politiker INTE vill debattera mot någon som inte är för deras förslag.

  "Hej, rösta på mitt förslag, det är skitbra!"

  "jag har en annan åsikt"

  "JAG PRATAR INTE MED DIG *LALALA* STICK BORT SCHAS!"

  ... Lixom vafan? Man är politiker, jobbet är att prata och övertyga andra genom argument. Vafan.

  Fö. Skatteparadis? Det är vid ett sådanthär tillfälle någon från borgerligheten skulle kunna göra en enkel jämförelse mellan ett skatteparadis, Sverige och då t.ex. Spanien. Enkelt att visa hur fel Ulla har..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade du hela förra (och förrförra) valrörelsen? Alla andra vs SD.

   Radera
 10. Förslaget om VAÄ är ju egentligen ganska konservativt. Lite lustigt att detta kommer från (v) men inte desto mindre intressant. Kunde lika gärna komma från de gamla moderaterna, om de nu finns kvar.
  Väldigt sympatiskt förslag, även om det kommer att bli mer av en sponsrad resa än vård till gamla föräldrar, men det är väl inget fel. Konstigt som sagt att det kommer från (v), de borde väl skrika kvinnofälla om ett sådant förslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men när börsen går upp och ner med oljeutvinning I Mellanöstern och jordbävningar i Kina får man nog vara beredd att dra till med lite vadsomhelst för att hålla sig relevant om man är ett extremistparti i ett glesbefolkat land i Europas utkant? Hon skulle ju iofs kunna dansa naken också men det gör sig kanske inte så bra i radio.

   Radera
  2. Frågan är väl om en nakendansande Ulla skulle göra sig bra i tv heller?

   Radera
  3. Vi vet alla vad Ulla rimmar på och det är garanterat det sista jag tänker på när jag ser denna kommunist tant..

   Radera
 11. FLASH! Ryssland sprider smitta som kommer drabba Sverige. Det rör sig om mammutvirus, mjältbrand och smittkoppor.

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/forskare-varnar-f%C3%B6r-j%C3%A4ttemammutvirus-1.3707289

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske får din mamma äntligen lite konkurrens om titeln som Sveriges värsta smittspridare.

   Radera
 12. Det är väl inget att bry sig om, en snurrig kommunist som drömmer om arbetarnas paradis i forna östblocket

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att alla som har mer förmögenhet än mig bör betala en enormt hög förmögenhets-skatt !! ( Det var kanske det hon menade .... )

  SvaraRadera
 14. Snälla byt font, det är väldigt ansträngande att läsa. Det är dessutom för smått.

  SvaraRadera
 15. Man undrar vad som snurrar i en vänsterhjärna. Det är klart vi ska ta bort skatter som skrämmer bort kapital och företagande från landet.

  Bolagsskatt och kapitalinkomstskatt borde avskaffas ögonaböj. Möjligen kan man ha kvar bolagsskatten på bankerna (och indirekt låntagarna) som inflaterar valutan och försämrar allas köpkraft. Ränteavdragen kan avskaffas för privatpersoner, barnbidraget kan inkomstprövas, a-kassan kan bli helt privatfinansierad och etableringsbidrag kan bli etableringslån.

  Det var väl inte så farligt?

  Uppsidan är så klart enorm av att ha europas lägsta skatter på kapital och företagande. Det är här investeringar kommer ske och huvudkontoren kommer läggas, vilket skapar högavlönade jobb och kapitalinjektioner i ekonomin, som lyfter den generella lönenivån.


  SvaraRadera
 16. Om vi exkluderar just skatteparadis så är Sverige ett skatteparadis relativt övriga återstående länder. För de som föds rika, alltså. Hela lasset (det höga skattetrycket) dras av en producerande arbetarklass. Arbetstagaren betalar förstås 100% av arbetsgivaravgiften, exempelvis.

  När vänstermänniskor är rätt ute är det du som är flummig när du vevar. (notera att jag inte kommenterar förlagen, bara det korrekta påståendet att det är ett relativt "skatteparadis").

  SvaraRadera
  Svar
  1. .... för att förtydliga blir det 0% kvar när någon betalat 100%.

   Hoppas ni kommer igång snart med att analysera de system ni debatterar så man slipper skämmas så bedrövligt över invånares kunskaper i det här landet. Att Sverige har ett överlag - symmetriskt - högt skattetryck är fria fantasier de politiker ni brukar håna lurat i er. Att missförståndet ändå är standard och sagan köps med hull och hår innebär väl tyvärr att de politikerna är lite mindre tröga än er.

   Radera
 17. Vi vet ju varför förslaget kommit till just nu. Nu ska de "nya invandrarna" få betalt för att ta hand om varandra samtidigt som VPK bygger en ny "svag" väljargrupp. Partiets livselixir.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår faktiskt inte den sovjetiska flaggan som illustration. I Sovjet ägde staten allt och förmögenhetsskatt var inte i sinnevärlden. Uselt exempel på guilt by association. Det är det förmögenhetsskatt befriade som är Sovjetuniońen.

  SvaraRadera