Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2016-08-21 17:18

Tyskland: Regeringen uppmanar tyskarna att ha 10 dagars nödlager hemma - hur länge klarar du dig?

Den tyska regeringen väntas på onsdag besluta att de tyska hushållen bör ha tio dagars nödlager av mat, vatten, energi och kontanter hemma. Detta trots att ett angrepp anges som "osannolikt". Hur stort nödlager har du?

Medan man i Sverige verkar sitta fast i den gamla kanadensiska grodan att det behövs 72 timmars förråd för att klara sig i ett kärnvapenskyddsrum tills det inte längre är kortsiktigt hälsofarligt att vistas utomhus igen, så väntas den tyska regeringen på onsdag ta beslutet om att tyska hushåll ska uppmanas ha tio dagars nödlager i hemmet.

Detta nödlager ska omfatta mat, vatten, energi för uppvärmning, belysning och matlagning, samt och kontanter. Kort sagt att man ska klara sig helt utan samhällstjänster under tio dygn. 240 timmar mot Sveriges tjat om 72 timmar.
"Die Bevölkerung wird angehalten, einen individuellen Vorrat an Lebensmitteln von zehn Tagen vorzuhalten", zitiert die "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS) aus einem Konzept für die zivile Verteidigung, das die Regierung am Mittwoch beschließen wolle. Dem Bericht zufolge soll die Bevölkerung im Notfall zum Selbstschutz fähig sein, bevor staatliche Maßnahmen anlaufen, um eine ausreichende Versorgung mit Lebensmitteln, Wasser, Energie und Bargeld sicherzustellen."
Samtidigt påtalar man förstås att det är osannolikt att det ska ske något angrepp mot Tyskland.
"Auch wenn ein Angriff "unwahrscheinlich" sei."
Något annat är naturligtvis inte möjligt att säga.

Läs mer hos Deutsche Welle.

Så hur stort nödlager har ditt hushåll? Hur länge klarar ni er utan extern tillförsel av mat, vatten, energi (både bränsle och el) eller kontanter? Svara nedan.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

82 kommentarer:

 1. Tycker det är självklart att man ska ha ett litet lager av mat och förnödenheter hemma. Matförråd är dessutom väldigt smidigt, man har alltid hemma det man använder ofta, man slipper fundera på om man har det och det. Bonus att man dessutom har så man klarar sig många veckor om man snålar och lever på strax över svält gräns.

  SvaraRadera
 2. Vetefan exakt,men mer än 10 dagar.
  Iofs kommer kanske hungriga människor försöka äta upp min mat.
  Men enligt msbs gd kommer folks snälla sidor fram i händelse av katastrofer så jag hoppas hon har rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. All empiri talar för att folk blir snälla av katastrofer. Åtminstone till en början. Värre är det när katastrofen visar sig bli långvarig. Då kan det hela divergera lite - en del rovdjur kommer försöka få egen personlig vinning, men majoriteten fortsätter vara ganska snälla, alternativt flyr.

   Radera
  2. Mm,men tror du inte att snällheten gäller i en sisådär 3 dagar?
   Har inga fakta,gissar...

   Radera
 3. Kontanter ska man ha till vad? Det vet vi ju att affärerna i Stockholm stänger vid elavbrott.
  Nån som bor/bodde där det var avbrott några dygn och vet om t ex torghandlarna fortsatte sin verksamhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kontanter är bra för att hantera transaktioner privatpersoner emellan också.

   Radera
  2. Kontanter är speciellt bra vid elavbrott då korten inte fungerar. Alla butiker stänger inte vid elabrott heller. Vid stormen Gudrun var många butiker utan ström i flera veckor, då var det bra att ha kontanter.

   Radera
  3. @Kirderf76: Gudrun var före nya kassaregisterlagen. Även ifall butiker kanske inte bryr sig om den vid längre strömavbrott så är det numera rätt svårt att lagligt sälja saker utan ström.

   Radera
  4. Det är bättre att låta maten ruttna i hyllorna än att sälja den till hungriga människor? Jag tror väldigt få tänker så om det skulle bli allvar.

   Radera
  5. Hur tänker skattemyndigheten i en sådan situation?

   Radera
  6. Anders: Ett senare problem. Oavsett vad de tänker så är det nog inget som omedelbart blir något som når ut till folk eller blir särskilt hårt upprätthållet - på ett hyfsat långt tag.

   Radera
  7. Många affärer har ju infört slutet kassasystem. Där de inte öppnat en kassalåda utan bara matar pengar om och ut. De går på vanlig el. Då in och ut pengar från den i elavbrott....
   Linda

   Radera
  8. Det är lagligt för torghandlare att sälja kontant utan registrering vid strömavbrott.

   Svenskar är nog de enda folk som hellre skulle svälja ihjäl än köpa kontant vitt eller svart med argumentet "tänk vad skatteverket ska säga om jag överlever?!".

   Radera
  9. Kontantenheterna är inget problem, dessa kan öppnas med nyckel. Går visserligen inte stoppa i pengar i dem utan ström men pengarna är i alla fall inte låsta. Jag tror nog att butiker kommer bryta mot lagar och förordningar om krisen blir långvarig men första 1-2 dagarna kan det nog vara lite kärvt.

   Radera
  10. Det skall nog mycket till innan man köper något viktigt av en okänd person på gatan, isht i ett sånt läge. När det gäller personer i bekantskapskretsen så torde det ju funka med att helt enkelt upprätta egna sedlar.

   När det gäller köp i butik så kan man ju kringgå kassaregisterlagen genom att helt enkelt upprätta en kontantfaktura istället (lysande lag där man slipper kravet bara man kallar kvittot för "faktura" istället). Den stora frågan här är hur länge butiken kan förväntas ha viktiga saker att sälja - det första som torde hända är att folk hamstrar dessa varor och beställa nytt funkar nog inte så lätt dels för att internet kan ha problem, dessutom så blir det svårt att få ut varorna ifall logistiken är beroende av el.

   Sen är stora frågan om man nu har sina förnödenheter säkrade för tio dygn, vad skall man då med pengar till under denna tid? Hyra porrfilmer eller?

   Radera
  11. 1. Om det blir strömavbrott kan man givetvis inte spela upp porrfilmerna.
   2. Av det skälet bunkrar man givetvis stora mängder papperspornografi. Kommer bli efterfrågan på det sörrö. Vill du hyra en FibAktuellt från 1986? Laminerad, så det är lätt att torka av sidorna.

   Radera
 4. Det finns ett företag i Katrineholm som säljer mat med kort bäst före datum / skadade förpackningar m.m till lägre priser. Där har jag köpt mycket ifrån.

  SvaraRadera
 5. Vatten är normalt det stora problemet. Kan man ta nederbörd från tak i tätort och foltrera genom sand och aktivt kol? Eller kommer det inte att funka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, vatten är min stora flaskhals, just nu är jag för lat för att köpa fler dunkar att lagra i. Kanske borde jag tänka om.

   Radera
  2. Mat har jag för minst tio dagar, även en dunk t-röd till stormköket. Om jag samlade vatten i alla flaskor, skålar och kastruller så räcker det några få dagar. Borde verkligen ta mig samman och köpa några vattendunkar.

   Radera
  3. Skaffa hem en burk vattenreningstabletter. Finns på jula för en liten peng och kan lagras resten av livet utan att ta en massa plats. Vattnet smakar kanske lite badhus, men det handlar ju om överlevnad.

   1 burk = 1 kubik dricksvatten

   https://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv/Friluftskok-och-picknick/vattenrening/vattenreningstabletter-550261/

   Radera
  4. Det där smakar inte badhus, det är inte klor i det.

   Radera
  5. He, he
   Egen brunn, förlåt flera brunnar, har jag.
   Till och med brunnshävert på en brunn, om båda reservkraftverken skulle fallera.

   Radera
  6. Istället för de där tabletterna kan Klorin (det måste vara orginal Klorin och inget annat) kan 4 droppar tillsättas 1 liter och efter 6 timmar är det ok att dricka. Smakar då definitivt badhus efter som det är klor i Klorin (därav produktnamnet).

   Radera
  7. Om detta sker mitt i vintern så har jag självtryck på vattnet. Ett kilo...
   Grova rör i värmesystemet och vedeldning. Självcirkulation..
   Och en möjlig vedspis.
   Problemet blir frysen.. Så ett litet elaggregat som man kan köra någon timma ibland är bra att ha. Litet bensin i reserv...
   Ris, pasta och potatislager i reserv.

   Radera
  8. Det här var en bra tankeställare. Mat finns så det räcker en vecka men vad göra om vattnet stängs av eller blir otjänligt? Borde skaffa några rejäla vattendunkar. En annan sak är hygien. De som har trädgård kan väl gräva latringropar om det inte är tjäle i jorden men vad gör de som bor i flerfamiljshus? Hur kommer det att bli i miljonprogrammen där en stor mängd människor bor på ganska liten yta? Jag tror att samhället kommer att degenerera väldigt snabbt. Bloggägaren har beskrivit det bra i Stjärnklart.

   Radera
 6. Vi har eld, vi har kött, vi har brännvin som tröst.

  SvaraRadera
 7. Ett tips då det gäller vatten , har själv denna och är riktigt nöjd https://www.sawyereurope.com/water-filtration/sawyer-sp128-blue-mini-filter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat på att köpa en sån där i flera år nu, men vart för slapp... ska fan bli ett köp nu, 1000 spänn för ett 4 pack typ. Tar ingen plats i hemmet, borde rent av ha en i bilen undangömd.

   Radera
  2. Hur vet man om vattnet är drickbart? Ett filter kan väl inte plocka bort kemiska föroreningar?

   Radera
  3. Beror på vad det är för filter. Men i regel så är det inte kemiska föroreningar som är det stora problemet när det gäller vatten särskilt i Sverige. Men om du är orolig så kan du improvisera ett reningsfilter med vitmossa torv och kol samt lite stenar (Modell försvarsmaktens överlevnadshandbok) då det filtret rensar ut de flesta skadliga kemikalierna som blir efter tex ett kärnvapenanfall. Dock bör du koka vattnet efteråt då det inte rensar ut bakterier odyl.

   Radera
 8. Går inte att svara rätt på frågan, på sommaren klarar man sig betydligt längre, är det 15-20 grader kallt och ingen el då blir det tufft. På lantstället klarar man sig bra länge, ved finns, vatten i en gammal brunn, grönsaker i landet och man kanske lyckas fälla en råbock. Måste komma ihåg att köpa lite diesel så traktorn är fulltankad, likaså bensin till sågen.

  SvaraRadera
 9. Väntas inbördeskrig i Tyskland?
  Jag har annars en annan strategi planerad än ett hemmalager. Förutsätter dock inte krigshandlingar utan enbart strömavbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En annan strategi"? Spännande. Får mig att tänka på mitt lokala kineshak, de brukar ha ca 100 kg ris på säck liggande i köket. Undrar hur länge det får vara ifred i en kris.

   Radera
  2. Är strategin att ha vapen och ett selektivt samvete?

   Radera
  3. Det kan ju vara annat än ris i de där säckarna på kinessyltan.

   Radera
  4. Man bör i varje fall vara kreativ...

   Radera
 10. Det enklaste är väl att ha typ några kg havregryn, några kg socker och några liter matolja. Detta för kalorierna. Visst blir kanske inte supergott i längden men för några dagar och i kombination med det som normalt finns hemma är det nog den enklaste och billigaste lösningen. Rymma lätt i en flyttkartong i källaren.

  För värme vintertid kan ett gäng vanliga värmeljus räcka långt (en flyttkartong fylld med värmeljus är rätt så billigt och räcker minst 10 dagar).

  Vätskan är det tricksiga att ha tillräckligt av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs ingen matolja. Havregryn, salt, vatten. Blir havregrynsgröt. Socker och sylt till. Gärna lite torrmjölk för att ha mjölk till gröten.

   Radera
  2. När jag var student åt jag i vissa perioder havregrynen råa. Är som att äta müsli fast utan allt det goda. Funkar superbra. Snabbt, billigt och ingen disk (åt i ett glas och med sked). Så tänker jag att man äter preppning havregryn. Havre är dessutom set nyttigaste sädesslaget som innehåller lågvärdigt protein.

   Socker gör ju att allt smakar bättre så bra att ha. Gott om kalorier är det också. Har även i princip oändlig lagringstid.

   Matolja kan köpas på dunk superbilligt och gör den mesta mat bättre. Kan även drickas ren i mindre mängd så återigen ingen tillagning och ingen disk. Liksom havregrynen behöver olja bytas ut då och då.

   Radera
  3. Nu skrev han ju "för kalorierna". Matolja är ju energitätt.

   Annars ligger ju i princip alla torrvaror (pasta, ris, havregryn, matvete, yada yada) omkring sisådär 350 kcal/100 g okokt vara så man kan ju ta det man normalt äter och tycker om, det spelar ju mindre roll. Pasta + ketchup eller havregryn + sylt, liksom. På 10 dagar får man ju inte direkt några bristsjukdomar heller.

   Radera
  4. Fördel gröt är att det drar lite energi att laga. Koka pasta tar sin tid. Ris är energieffektivare att laga också - bara koka upp och sedan svepa in kastrullen i handdukar och vänta.

   Så lagrar man pasta måste man ha mer bränsle. Annars är det förstås korrekt.

   Radera
  5. Pasta kräver också mer vatten än både havregryn och ris.

   Radera
  6. Beror på produkten, men kör man snabbmakaroner kan man göra precis likadant som med ris, de mjuknar rätt snabbt i hett vatten. Glasnudlar mjuknar på ett par minuter också, de är ju väldigt tunna.

   Radera
  7. Kör man Lidls snabbmakaroner märks det också att de är väldigt lättsmälta för tarmsystemet. De smakar nämligen avföring redan i munnen.

   Radera
  8. Ah, men med vattenmängden kan du ha rätt. Har inte funderat på det då det inte direkt skulle vara kritiskt för min egen del.

   Radera
  9. Ris verkar ju annars bra, man kan köpa en rejäl säck och spara den hela livet.
   http://overlevnadsbloggen.se/bast-fore-datum-pa-mat/
   http://www.stilltasty.com/

   Radera
  10. Havregryn är klart bäst i preppning. Man bara äter den direkt ur papp påsen de kommer i. När jag skriver havregryn menar jag ENDAST havregryn i rå form. Funkar hur bra som helst att äta råa om man har ett glas med vatten till att skölja ner dem med. Ingen tillagning, ingen disk och är klart att ätas direkt när papp påsen öppnats. Slår allt. Pasta, ris etc måste kokas vilket är ett moment extra som ger disk och kräver bränsle. Den som har svårt med att äta råa havregryn kan ju köpa på sig sådanadära kaksmulor som sälja under märket START.

   Radera
  11. Angående pasta kan man ju även återanvända det dyrbara kokvattnet. Lär ju gå lika bra kika mer pasta i det. Borde funka bra att låta stå på eftervärme också för att spara bränsle.

   Radera
  12. Byter du ut matoljan mot fast margarin kan du ju alltid göra negerbollar (om du inte insisterar på att rulla dem i kokos). Både mättar och torde ge tillräckligt med energi.

   Sen behöver man givetvis ha vatten ändå, men man slipper slösa vatten på matlagning.

   Radera
  13. @Thomas Arvidsson

   Skall man vara sån så borde man ju kunna utvinna vatten även från förbränning som behövs för värme. Förbränning ger ju som bekant bland annat vatten och koldioxid som utprodukter...

   Radera
  14. Absolut, men kräver lite mer arbete än att hälla av kokvattnet från pastan ner i en liten dunk som man kan koka nästa omgång pasta i, delvis. Det jag menar är att man kan spara in mycket vatten genom enkla småsaker, sånt som inte spelar roll för slutresultatet. Står man där med kraftig ransonering gäller det att snåla.

   Radera
 11. Är det 10-15 grader kallt kan man klara frysarnas innehåll genom att förvara utomhus men största delen av året måste man först laga till de tinande frysarnas innehåll. Gröt mm liknande ligger väl senare i tiden? För enklaste vattenlager har jag ett antal flaskor med bubbelvatten. Toapapper är en lyx som bara kräver lite utrymme.

  Borde skaffa en enklare elgenerator för att pumpa upp vatten (har en gammal djupborrad brunn) och kunna fortsätta använda lyxen vc och tvättställ samt en kall dusch vid svårare behov. Kattmat köps in ibland och ofta finns för några veckor, men ser nu att den bara är nog för några dagar så det blir inköp imorgon.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då behöver du något mer än ett enkelt elverk.
   För övrigt, satsa på ett diselverk om du ska ha ett.
   Bensin har en dålig hållbarhet.

   Radera
  2. vanlig diesel med biobränsle i har också begränsad hållbarhet. Det blir tillväxt.
   Bensinen suger åt sig fukt å andra sidan. I täta behållare är det inte ett problem.
   Fördelen med diesel är å andra sidan att det går att elda i olika multifuelkök mm.

   Radera
  3. För att vara modern och inte vara beroende av fossilt, om nu inte ett grått damm drabbar, så kan jag nyttja lite blandning av äldre och nyare teknologi. På landet finns handpump i närheten och dottern som bara flyttat 800m från sitt barndomshem ska få leasa elcykel av sin arbetsgivare så kanske det går att hämta vatten från lantstället (25km bilväg, men något längre cykelväg). Med lite solceller borde det gå att ladda cykeln under större delen av året, eventuellt trampa lite och på vintern eller vid dåligt väder samla regn eller smälta snö.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. *Fiskenät, ha ett par varianter på lager, beroende på vilka vatten du har i närheten. *Lär dig snara hare och skogsfågel. *Potatiskällare med potatis.

  SvaraRadera
 13. Frågan är om det inte är bättre att beväpna sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så länge inga andra har vapen och vänner med vapen.
   Tänk en by där de flesta är med i samma jaktlag och är vana att hantera vapen.

   Radera
 14. Matvaror har jag inga problem med, däremot vatten kan bli ett större problem.

  SvaraRadera
 15. Röda linser är rätt bra tycker jag; det kan lagras länge, tillsammans med ris får man i sin alla essentiella aminosyror, kan varieras mycket (passar bra med alla typer av "asiatiska" kryddor), och koktiden är kort (koka upp och sen linda in i handduk bör fungera), de kan groddas, är väldigt billiga, säkert (liten risk för smitta), lätta att lagra (kommer i 500g-påsar). Eller är det någon som har någon invändning? Havregryn är såklart oslagbart som frukost, men man vill kanske variera kosten lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde nämna, har ca 14 dagar mat hemma, ska dock fixa till vattenreserven. Har dock ett Brita-filter till vardags till kranvattnet, det borde väl tillsammans med kokning fungera hyfsat för matlagningsändamål?

   Radera
  2. Vad ska du koka maten på?

   Radera
  3. Ett brinnande intresse?

   Radera
 16. Kommer uppmaningen att öka Tysklands BNP?

  SvaraRadera
 17. I mitt hushåll har vi anammat EU:s nyliberala filosofi fullt ut. Således är större livsmedelslager och gedigen krisberedskap bannlysta.

  Marknaden och den osynliga handen kommer lösa alla problem när den tiden är inne. "Just-in-time" gäller, bortsett från en femlitersdunk med vatten som kan användas till balkongväxterna.

  Det svenska hanterande av branden i Västmanland, där bl.a. brandbekämpningsplan kom just-in-time på fyra dagar från IT och FR till undsättning, är min ledstjärna i mitt hushåll.

  (Spår av sarkasm kan förekomma i texten ovan.)

  SvaraRadera
 18. 24 hour meals... med tillhørande værmepåse, varm mat ingen disk, 3 år hålbarhet, har nog en 50 portioner hemma som andvænds rætt ofta och køps in nya eftersom, sedan får 308an løsa en længre brist på mat... så rejælt lager av salt och socker før konservering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jäkla dyra per portion bara...

   Radera
 19. Om erdogan släpper alla för hopp och lek blir det ju en hel del som kommer till Tyskland och då får även sverige sin beskärda del av hopp & lek.
  Kul värre.
  El mat och internet utan alltför mycket våldsinslag passar mej bra,men snart kommer väl detta ändras.(no-go zonerna kommer att utökas till hela landet,det är nära redan idag.)
  Kul när man är närapå helt försvarslös, och även snäll..

  SvaraRadera
 20. Sen fråga, men jag är nyfiken. Tränar preppare fettdrift, dvs kroppens förmåga att bränna fettdepåerna istället för kolhydrater? Det har ju blivit väldigt populärt bland uthållighetsidrottare med sådan träning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man vilja det? Det sista du vill bli av med i en överlevnadssituation är dina fettdepåer. När de är slut börjar du kanabalisera på dina muskler. Det slipper jag gärna...

   Radera
 21. Tips på vad som är bra och praktiskt för oss som bor i lägenhet? Havre, ris vad mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mjuka vattendunkar som inte tar större plats än en pocketbok tomma; mycket bra för lägenhet där man har begränsat med plats. Vid t ex strömavbrott kommer vatten köras ut i tankbilat men du måste fortfarande kunna forsla hem det. Sedan är ett vattenfilter (t ex Sawyer) bra om man behöver samla in sitt egen vatten.

   Mat behöver tillagas så stormkök (glöm inte drivmedel!) eller gasolkök är ett måste. Värmeljus. Batteribank, gärna med solceller, för att ladda upp telefoner och radioapparater.

   Jag har köpt lite grejer härifrån: http://www.overlevnadsbutiken.se/

   Radera
  2. Du behöver bara havregryn, socker och matolja (raps tex) samt vatten. Det i kombination med vad du normalt har hemma räcker för de flesta senarion (dock inte för tex atomkrig). Bra med vattenfilter så du kan fixa mer vatten utan virus och bakterier. Utan vatten eller med kontaminerat vatten som ger kräkningar och diare går det fort utför så vatten är viktigast.

   För värme och matlagning behövs något bränsle. Värmeljus är det enklaste, har du en flyttkartong med värmeljus så klarar du dig fint. Behöver bara köpas en gång på tex Ikea och sen har du löst det problemet för resten av ditt liv.

   En radio med batteri är också bra samt laddare (solceller, eller med dynamo vev) till mobil.

   Radera
  3. Tackar! Mycket intressant, förmodligen inte helt fel att fördjupa sig lite i det här.

   Radera
 22. Ja... Det enklaste är väl egentligen att kolla i skafferiet och flerdubbla det man vet att man har där. Annars står man med en massa utgångna matvaror till slut.

  Dvs, äter du pasta normalt sett, köp 4 paket istället för 2 nästa gång du handlar. Har du ketchup till pastan? Köp 2 flaskor. Sen tillämpar du det avseende alla skafferivaror du har. Däremot ska man ju inte dubbla kyl&frysvaror eftersom de kan ruttna vid ett längre strömavbrott.

  Gillar man inte tonfisk på burk och köper på sig ett lager så kommer man att få kasta dem, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt, behöver inte vara svårare än så alltså. Du har helt rätt i din poäng med tonfisken, vet folk som hellre hade gått hungriga än att tvingas äta vissa matvaror. Med barn är det nog ännu värre.

   Radera
 23. Det är vattnet som blir problemet. Mat finns det för en vecka i skåpen, minst, men vatten är svårare att få tag i när man bor i lägenhet.

  SvaraRadera
 24. För den vilket bor i mera tätbebyggda områden och började växa under 80-talet, landsort hoppa text nedan.

  Värmeenergi är aldrig fel, går åt mindre mat om viss rumsvärme om än låg temp endast kan upprätthållas.
  Jag föreslår, för den räddhågsne, som har möjlighet att så lägga upp ett förråd av kol-briketter eller föralldel väldigt gott om utrymme bulk av stenkol, nej ej koks eller brunkol det ska vara rejäla doningar stenkol går att handla i vikt eller m2. Eldstad får byggas av eldfast tegel eller sten, den kloke fixar speciell roster för aktuellt bränsle.

  Mera för den räddhågsne, det gäller mat betyder stor volym säd/spannmål i olika former samt konserver vi talar lagring decennier, fetter öppet eller ej konserverade går ej att lagra, spannmål får malas efter behov, läspå hur en kvarn fungerar.
  Socker och salt i stoooora mängder, ett moste, konservering.

  Givetvis har du möjlighet att komma över ett eldvapen med relevanta tillbehör om så placeras på väl vald plats kraftfullt pilvapen är ett alternativ. Fiskfångar-utrustning, gummibåt pump för dito.
  Medicin och tillbehör i alla former speciellt antibiotika är ett måste.
  En destilations-apparat är icke helt fel att ha placerat på väl vald plats.
  Viss facklitteratur placerad på väl vald plats.
  Böcker för direktanvändning placeras åtkomligt, näringslära/enkel-matlagning, konservering, odling agrikultur, medicin, diverse bygg/reparations-litteratur, max 7-10 mindre volymer.
  Verktyg för att reparera tyger, skodon.
  Presenningar ett antal 7-10st om ca 6m2/st, rep/snören, huggverktyg, håltagningsverktyg, sågverktyg, cykelreparations-verktyg/tillbehör, verktyg att skapa eld.

  Åvan ett liten fond av resonemang dock håll alltid i minnet att eld är människans bästa vän och som sig-bör får hanteras klok och ger dig, ljus, värme, mat.


  SvaraRadera